parelcouscous met pesto 3

Recept parelcouscous met pesto & zongedroogde tomaat (vegan!)

 • 3 mei 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Pasta pesto is bij ons altijd een dikke hit. Maar soms wil je iets anders pesto-achtigs dan een bord pasta. In die situaties grijp ik naar dit recept voor parelcouscous met pesto. Met twee flinke scheppen pesto en een boel zongedroogde tomaten zit je natuurlijk altijd goed. Maar de combinatie met parelcouscous, hazelnoten en linzen is ook nog eens verrassend lekker. Voor de momenten dat je acute trek hebt maar geen zin hebt om lang achter het aanrecht te staan, is dit recept je beste vriend. Ik verklap het recept graag.

Hasta la pesto!

Pesto is zo’n magisch goedje dat elke pasta, salade of ander gerecht in één keer een heleboel meer smaak geeft. Wij hebben altijd wel een potje in de koelkast staan en ik roer het met plezier door allerlei gerechten heen. Uiteraard kun je ook prima zelf pesto maken met maar een paar ingrediënten (Lenna deelt daar een lekker recept voor!), maar ik ben wat dat betreft een luie kokkin en vind de potjes pesto uit de supermarkt helemaal prima. Ik gebruik overigens altijd vegan pesto; daar zit geen Parmezaanse kaas doorheen. Die van het merk Puro en de vegan pesto van Jumbo zijn 100% plantaardig en 100% lekker.

Deze parelcouscous met pesto is niet mijn eerste recept waarin een flinke lepel pesto is geëindigd. Zo zijn dit nog een paar favoriete gerechten waar ik graag rijkelijk pesto doorheen roer:

recept parelcouscous met pesto 8

Parelcouscous met pesto is een perfecte match

Sinds ik parelcouscous heb ontdekt, liggen deze vrolijke bolletjes regelmatig op mijn bord. Hoe lekker ik gewone couscous ook vind, deze zachte bolletjes winnen het wat mij betreft zonder moeite van de kleine korrels. Ik eet parelcouscous regelmatig in combinatie met kaneel, rozijnen en pompoen. Een tikkeltje herfstig en warm gekruid dus! Maar toen ik laatst via de Overblijvers-box van Albert Heijn een bakje parelcouscous met pesto als lunch had, ontdekte ik dat die combinatie ook zeer geslaagd is. Door de pesto en zongedroogde tomaat heb je verder nauwelijks kruiden nodig, terwijl het gerecht toch vol van smaak zit.

Parelcouscous met alleen pesto is natuurlijk wat saai én niet al te groenterijk. Daarom bak ik ook flink wat groenten mee met de pesto. De saus is gemaakt van courgette, verse spinazie, zongedroogde tomaat en zoete aardappel. Een lekker zoete combinatie van groenten! Vooral de zongedroogde tomaten doen ’t hem wat mij betreft. Het is bizar hoeveel smaak een paar van die tomaatjes kunnen geven in dit gerecht (en eigenlijk overal bij). Het geeft het gerecht ook iets meer bite.

recept parelcouscous met pesto 9

Serveer met hazelnoten, linzen en vegan feta

Ik maak de parelcouscous plantaardig en toch goed vullend. Daarvoor gebruik ik linzen (uit blik) in de saus en rooster ik wat hazelnoten op hoog vuur. Die smaken heerlijk bij het gerecht en zorgen voor een extra shot eiwitten. Omdat ik feta altijd wel heel vrolijk vind staan als garnering, gebruik ik voor de versiering een beetje plantaardige feta (in mijn geval van Jumbo-huismerk). Absoluut geen must, maar het geeft het gerecht wel wat extra’s en ziet er leuk uit.

Tip: glutenvrije couscous-variant

Omdat Bart geen gluten mag vanwege allergie, eet ik deze parelcouscous met pesto altijd in mijn uppie. Maar Bart kan gelukkig wel prima de saus mee-eten. Ik maak dit gerecht voor hem met erwtencouscous van Jumbo-huismerk. Dat is een perfect alternatief voor couscous: gemaakt van doperwten en het heeft dezelfde structuur als gewone couscous. Dus als je glutenvrij eet, kun je de parelcouscous eventueel door erwtencouscous vervangen.

Overigens heeft Bart dit pesto-recept ook weleens gegeten met (glutenvrije) pasta. Beide waren ook zeker een succes.

recept parelcouscous met pesto 8

Recept voor parelcouscous met pesto

Met het maken van de parelcouscous met pesto ben je niet meer dan 20-25 minuten bezig. Valt mee toch?! Je kunt het gerecht trouwens ook prima van tevoren bereiden en later eten als parelcouscoussalade met pesto, bijvoorbeeld bij de lunch. Koud is het gerecht absoluut net zo lekker!

Dit is hoe je de parelcouscous met pesto bereidt:

parelcouscous met pesto 3

Recept parelcouscous met pesto en zongedroogde tomaten

Romy
Parelcouscous met pesto is perfect voor als je eens iets anders dan pasta pesto wilt eten. Dit gerecht is zowel warm als koud erg lekker, zit vol groenten en is ook nog eens in 20-25 minuten te maken. Geniet!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

 • Wokpan
 • Kookpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram parelcouscous
 • 1 courgette
 • 130 gram linzen (= het uitlekgewicht van één klein blik)
 • 100 gram verse spinazie
 • 75 gram zongedroogde tomaten
 • 1/2 zoete aardappel
 • 1/2 gele ui
 • 2 el pesto
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 tl peper
 • 20 gram hazelnoten
 • 1 tl peper
 • Olijfolie

Optioneel:

 • (Vegan) feta
 • Peterselie

Instructies
 

 • Schil de zoete aardappels en snijd in kleine blokjes. Breng aan de kook in een pan met water en kook ze in ongeveer 10 minuten zacht.
 • Snijd ondertussen de courgette in stukjes en snipper de ui. Snijd daarnaast de zongedroogde tomaat in kleine reepjes en hak de hazelnoten doormidden.
 • Bereid ook alvast de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet na het klaarmaken apart totdat je de saus klaar hebt.
 • Doe nu de knoflook en ui in een wokpan met wat olijfolie en fruit even aan. Voeg daarna de courgette toe en roerbak zo'n 5 minuten.
 • Roer dan de spinazie door de pan, schep de pesto erbij en strooi wat peper over de saus. Bak een tijdje mee en laat zo de spinazie goed slinken. Voeg even later ook de linzen, de gekookte zoete aardappel en de zongedroogde tomaat toe. Meng alles goed door en laat ongeveer 2 minuten op het vuur staan.
 • Bak ondertussen de hazelnoten kort aan in een koekenpan totdat ze een beetje bruin zien.
 • Haal de pan van het vuur zodra de courgette gaar is. Proef even of je nog zout of peper mist.
 • Roer nu de saus door de parelcouscous en serveer op twee borden. Garneer met de hazelnoten en eventueel met wat vegan feta en peterselie. Geniet van je snelle maar lekkere maaltijd!
Trefwoord Couscous, Lactosevrij, Parelcouscous, Pesto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
parelcouscous met pesto 7

Andere parelcouscous-ideeën

Als je deze parelcouscous met pesto hebt gemaakt, ben ik natuurlijk heel benieuwd naar je ongezouten oordeel over het recept. Heb je juist zin in iets totaal anders met de grappige parelcouscous-korreltjes? Dan zijn dit nog een paar ideeën voor wat je met dit heerlijke ingrediënt kunt maken:

Wat is jouw favoriete pesto-gerecht?

recept parelcouscous met pesto

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Wish list | 13 kleurrijke dingen op mijn wil-ik-misschien-hebben-lijstje

18 mei 2023|Lifestyle|

Zelf heb ik altijd een verlanglijstje liggen waarop ik random dingen noteer die ik misschien ooit zou willen kopen. Superhandig, om een paar redenen! Het helpt me de verleiding te weerstaan om dingen acuut te kopen. 1) Ik zet ze op mijn wish list en soms blijkt dan later dat ik het product helemaal niet zo hard nodig heb. 2) Als iemand een keer vraagt wat ik voor cadeauwensen heb, heb ik altijd iets te vragen (even voor de duidelijkheid: de kleine dingen van het lijstje dan). 3) Ik heb steeds een mooi doel om voor te sparen. Daarom een wish list dus! Dit zijn een paar kleine en (nogal) grote dingen die ik óf voor mijn verjaardag vraag óf waar ik zelf nog een hele tijd voor ga doorsparen.

Geld verdienen met bloggen | Hoe ik dat wel en niet aanpak?

2 juni 2021|Carrière en ondernemen|

Stukkies tekst tikken op je eigen website, word je daar nu rijk van? Hoe kun je eigenlijk geld verdienen met bloggen? Ja, ook als bloggen niet jouw belangrijkste baan is, kun je wel degelijk een boterham met je site verdienen. Een goed belegde boterham zelfs - als je het handig aanpakt. Zelf ben ik er geen rijke stinkerd mee geworden, maar ik verdien wel een leuk zakcentje met mijn blog. Hoe ik dat doe? En hoe vooral niet? Dat verklap ik in dit goudeerlijke artikel.

Blij Lijstje #17 | Opblaasbare sauna's, eenhoornappjes & lifehacks

23 januari 2020|Persoonlijk|

Van stiekeme kattenogen op productfoto's tot leedvermaak. En van verrassingen per post tot opblaasbare sauna's. De afgelopen tijd zat ik niet om fijne kleine dingen verlegen. Grappig eigenlijk dat ik niet veel bijzondere mijlpalen meemaakte, maar dat deze maand toch heel fijn voelt. Misschien is het "normale" van januari juist ook wel prettig na alle feestdagenhectiek en kerstverplichtingen. Tijd om weer eens een Blij Lijstje te maken! Dit zijn wat willekeurige dingen waar ik de afgelopen tijd nogal blij van werd.