Je hebt couscous en je hebt parelcouscous. Wat mij betreft is die laatste het pareltje van de twee (pun intended). Het is de wat grotere variant van de mini-korrels couscous en ik vind ze zelf nog veel lekkerder. Als ik parelcouscous eet, dan is het bijna altijd in de vorm van dit recept voor parelcouscous met sticky champignons. Ik ben fan! De champignons zijn gebakken in sojasaus, sesamolie en ahornsiroop. Dat geeft een waanzinnige smaak. Als je een keer heel veel zin hebt in een recept voor parelcouscous, probeer deze variant. Vooral heel lekker met cashewnoten erbij!
Zelf sticky champignons maken
Sticky rijst kende ik al wel. Dat maakt Bart regelmatig als het zijn “kookbeurt” is. Het geheime ingrediënt daarvoor is sesamolie. Een klein scheutje daarvan geeft de rijst al veel meer smaak. De rijst wordt er ook wat plakkeriger van (duh, vandaar sticky). Voor dit parelcouscous-recept maakte ik sticky champignons met een eigen gemaakt sausje. Ik bak de champignons samen met aubergine, rode ui en knoflook in een mix van de volgende ingrediënten:
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 2 tl ahornsiroop
- 1 snuf cayennepeper
- 1 tl zwarte peper
Daardoor worden de champignons lekker plakkerig en smaken ze zout en zoet tegelijk. Ik ben niet de beste smaakomschrijver, dus je moet het echt eens proeven om te weten waar ik het over heb. Het geeft zo’n bijzondere smaak samen.
Verder is de truc vooral om de champignons goed te bakken op wat hoger vuur. Zorg ervoor dat ze flink slinken en voeg de sausjes en olie direct toe tijdens het bakken. Dan nemen de champignons de smaak volledig op.

Supersimpel recept voor parelcouscous
Dit recept voor parelcouscous is typisch iets wat ik kook als ik na een haastdag weinig zin heb om te koken. Op vrijdag ben ik vaak nog wel tot half zes aan het werk, haal ik daarna de weekboodschappen en moet er dan ook nog gekookt worden. Tja, meestal is dat niet de dag waarop ik me eens uitgebreid ga uitsloven in de keuken. Dit recept voor parelcouscous vind ik dan ideaal. Je hebt er weinig werk aan en hebt binnen ongeveer 20 minuten een lekkere maaltijd op tafel staan.
Eventueel kun je dit recept voor parelcouscous ook prima gebruiken voor mealprepping. Warm is het gerecht het allerlekkerst, maar ook afgekoeld is het hartstikke goed te eten. Parelcouscous is sowieso typisch een type gerecht dat je prima in een bakje kunt meenemen. Handig als je buiten de deur bent!
Zo maak je de sticky champignons nog lekkerder
Wat voor gerecht ik ook maak, ik vind dat er altijd iets van garnering bij moet. Zéker niet alleen omdat het er zo feestelijk uitziet. Je maakt gerechten er ook echt smaakvoller mee. Voor deze parelcouscous met sticky champignons gebruikte ik een paar succesingrediënten om het nog lekkerder te maken:
- Tahin. Dit is sesampasta en het is een van mijn beste foodontdekkingen van de laatste tijd. Ik gooi het werkelijk overal doorheen. Het heeft een wat romige smaak en zit vol eiwitten. Bij couscous is het echt een lekkere romig-maker.
- Lenteui. Dat ene stengeltje lenteui geeft een lekkere frisse smaak aan de couscous. Kun je niet zo goed tegen rauwe lenteui? Bak het dan even mee of eet alleen de stengel zelf (niet de bovenkant). Het schijnt dat de stengel minder darmklachten veroorzaakt.
- Sesamzaadjes. Die kleine pitjes laten je maaltijd er extra lekker uitzien en geven ook een lekkere subtiele bite. Zo lekker! Als je die pitjes niet standaard in huis hebt, koop zeker eens een zakje. Je doet er eindeloos lang mee en het is bij veel gerechten wel te gebruiken.
- Cashewnoten. Als vleesvervanger doen cashewnoten het altijd goed. Ook die zitten vol eiwitten en ze geven wat bite tussen de sticky champignons door. Ik ga altijd voor gebrande ongezouten cashewnoten. Maar je kunt ook ongebrande noten kopen en die zelf even in een pan aanbakken. Of bak ze in wat sojasaus in een koekenpan, ook lekker!
Tip voor een glutenvrije variant:
Eet je glutenvrij? Dan is parelcouscous helaas een no-go met tarwe als hoofdingrediënt. Bart eet ook glutenvrij, dus voor hem maak ik dit gerecht regelmatig met basmatirijst of erwtencouscous (deze van Jumbo-huismerk) in plaats van parelcouscous. Ook heel lekker!

En dan… het recept voor de parelcouscous
Alle ingrediënten verzameld? Dit is het recept voor de parelcouscous met sticky champignons. Twintig minuutjes werk en je hebt iets heerlijks op tafel staan dat heel anders smaakt dan de meeste parelcouscous-gerechten met harissa en zoete groenten. Probeer hem zeker eens!

Recept parelcouscous met sticky champignons
Ingrediënten
- 140 gram parelcouscous
- 200 gram kastanjechampignons
- ⅔ aubergine
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 2 tl ahornsiroop of agavesiroop of honing
- 1 tl zwarte peper
- 1 mespunt cayennepeper
- 60 gram cashewnoten (gebrand, ongezouten)
- Olijfolie om in te bakken
Optioneel:
- 1 lente-ui
- Sesampitjes
Instructies
- Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vaak moet je de parelcouscous eerst heel even koken en daarna laten wellen.
- Snijd de kastanjechampignons in plakjes, hak de aubergine in blokjes en snipper de rode ui.
- Bak de ui en knoflook 2 minuten op hoog vuur aan in een scheutje olijfolie. Voeg daarna de aubergine toe en bak 2 minuten mee.
- Roer ook de kastanjechampignons door de pan, samen met de sojasaus, sesamolie en ahornsiroop. Roer even door en meng dan de peper en cayennepeper met het groentemengsel. Zet het vuur wat lager en bak de champignons nog even totdat ze flink zijn geslonken. Haal de pan dan van het fornuis.
- Serveer de parelcouscous met de sticky champignons. Snijd de lente-ui in ringen en garneer daarmee de parelcouscous. Maak het gerecht af met de cashewnoten, tahin en sesampitjes. Smullen maar!

Mealprepping made easy
Dit recept voor parelcouscous is vooral supermakkelijk om van tevoren te maken. Het smaakt zelfs stiekem de volgende dag nog net wat lekkerder, omdat de saus dan helemaal in de parelcouscous is getrokken. Maak het bijvoorbeeld de avond ervoor alvast, zodat je het voor het eten alleen nog maar even in de magnetron hoeft op te piepen of in een pan kunt opbakken.
Mealprepping vond ik altijd maar iets voor mensen met een druk sociaal leven. Als introvert zit ik waarschijnlijk vaker ‘s avonds thuis dan de gemiddelde mens. Toch heb ik het mealpreppen helemaal ontdekt. Of je nu van huis gaat of niet, het is soms gewoon fijn om alvast iets klaar te hebben staan. Dit parelcouscous-recept maakt het mij lekker makkelijk. Wie weet heb jij er ook wat aan voor geen-zin-in-koken-dagen.
Meer inspiratie nodig voor supersimpele maaltijden die je van tevoren kunt bereiden. Probeer deze gerechten ook eens:
Als jij snel de deur uit moet, wat is dan jouw favoriete maaltijd?

Geweldig, ga dit morgen maken! Dank. Wat een mooie foto’s weer.
Superleuk om te horen! Ik hoop dat het heerlijk smaakte 🙂
Het was héérlijk. Dit wordt een favoriet.
Yay, dat hoor ik graag 😀 Heel tof dat je laat weten dat je enthousiast bent!