vegan pasta harissa 4

Recept pasta harissa met vegan balletjes

  • 12 juli 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Ken je harissa al? Dit is een Tunesische saus met een pittig tintje en veel smaak. Het is eigenlijk de milde en zoete versie van sambal en het smaakt verrukkelijk. Weet je wat al helemaal verrassend lekker is? Pasta met harissa! Je spaghetti wordt van een heerlijke saus met harissa nog kruidiger en krijgt een lekker zoet paprika-tintje. Sinds ik deze pasta met harissa voor het eerst maakte, zijn wij er allebei aan verslingerd. De pasta met harissa heb je in minder dan 25 minuten gemaakt, hij zit vol van smaak én vol met groenten, en het is totaal anders dan je standaard pasta met tomatensaus. Probeer het recept zelf maar!

Wat is harissa?

Harissa is een Tunesische saus met rode peper, knoflook, olie en diverse kruiden. Je kunt het zien als een Noord-Afrikaans alternatief voor sambal, maar dan ietsje minder pittig en net iets zoeter. Er bestaan meerdere varianten van: pittige harissa, milde harissa en varianten met een toevoeging (zoals harissa met citroen). Bij de meeste supermarkten verkopen ze er wel potjes van. Ik koop zelf altijd de milde harissa van Souq.

Let op: harissa kan wel wat pittig zijn. Bij de milde variant van Souq heb ik daar niet zo’n last van. Maar als je minder goed tegen pittig kan, kun je beter eerst een scheutje proeven voordat je er enthousiast een paar grote scheppen van door je eten roert.

Zelf harissa maken?

Je kunt harissa trouwens ook zelf maken. Op de site Simone’s Kitchen vind je er een recept voor. Zelf haal ik het liefst gewoon de potjes van Souq. Die zijn altijd lekker en kun je zo uit het potje lepelen. Er zijn ook geen E-nummers of suikers aan toegevoegd.

vegan pasta harissa 7

Pasta met harissa = heerlijke combinatie

Vaak wordt harissa gebruikt in mediterraanse gerechten, zoals couscous, rijstrecepten, gerechten uit de tajine of curry’s. Je kunt het ook gebruiken om een dressing meer pit te geven. Maar waar harissa ook ontzettend lekker bij smaakt, is pasta. Ik ben gek op pasta met paprika of tomaat (of een combinatie van beide). Met harissa geef je dat gerecht direct een beetje meer pit.

Hoe maak je pastasaus met harissa?

Voor deze pastasaus gebruik ik een mix van tomatenblokjes, paprika, zongedroogde tomaat, harissa en een klein beetje spinazie. De pastasaus krijgt al met al een zoete smaak met een scheutje pittigheid.

Ik bak eerst de knoflook en ui kort aan, roerbak dan de paprika een tijdje en doe vervolgens de zongedroogde tomaten, tomatenblokjes, harissa en spinazie erbij. Even laten pruttelen en je hebt in no-time (en met weinig snijwerk) een goed gelukte pastasaus. De zongedroogde tomaten zijn trouwens echt een lekkere toevoeging aan de saus. Die zijn van zichzelf ook al ontzettend smaakvol en geven de pasta meer bite.

vegan pasta harissa 4

Maak de spaghetti af met ballen

Foute uitspraak, ik weet het. Maar vegetarische/vegan balletjes mogen niet ontbreken in deze pasta met harissa. Ze zijn natuurlijk een goede vleesvervanger, maar ik vind het ook gewoon een heerlijke combinatie. Zelf gebruik ik de vegan Zweedse balletjes van Albert Heijn-huismerk, maar er zijn ook heel veel andere lekkere opties. Zo hebben Vivera, Jumbo-huismerk en Garden Gourmet ook een smakelijke eigen variant.

Tip: eet je liever geen kant-en-klare vleesvervangers of mag je geen gluten eten? Vervang de balletjes dan door linzen of door (zelfgemaakte) falafel. De pasta harissa is in die twee combinaties ook helemaal goedgekeurd hier thuis.

vegan pasta harissa 3

Zo maak je de pasta harissa

Als je zin hebt in een smaakvolle en simpele pasta, dan word je vast blij van deze pasta met harissa. Dit is hoe je het recept in maar 25 minuten maakt:

vegan pasta harissa 4

Recept pasta harissa met vegetarische balletjes

Romy
Al eens harissa door je pasta gebruikt? Ik kan het je zeker aanraden! Deze pasta met harissa heeft een lekker gekruide smaakt en wordt nog lekkerder door de balletjes en zongedroogde tomaten. Een heerlijk vegan recept (ook glutenvrij te maken)!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 140 gram spaghetti (evt. glutenvrij)
  • 1 rode paprika
  • 250 gram tomatenblokjes uit blik
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram verse spinazie
  • 200 gram vega(n) gehaktballetjes (bijvoorbeeld de Zweedse balletjes van AH)
  • ½ rode ui
  • 2 el harissa (ik gebruik de milde harissa van Souq)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl oregano
  • 1 tl peper
  • Olijfolie

Optioneel (voor de garnering)

  • Verse peterselie

Instructies
 

  • Snipper de ui en snijd de paprika in kleine stukjes. Hak daarnaast de zongedroogde tomaten in dunne reepjes.
  • Breng alvast een pan water aan de kook voor de pasta en kook hierin de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg, zodra de ui en knoflook glazig zien, de paprika toe. Bak 7 minuten mee.
  • Schep de tomatenpuree en harissa door het groentemengsel en strooi er ook wat oregano en peper overheen. Bak 1 minuut mee.
  • Schenk vervolgens de tomatenblokjes in de pan en voeg daarnaast de zongedroogde tomaten en spinazie toe. Laat pruttelen op laag vuur en schep regelmatig om. De saus is klaar zodra de spinazie flink geslonken is.
  • Bak ondertussen de vegetarische balletjes in een paar minuten goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie.
  • Giet de spaghetti af en roer door de pastasaus. Roer ook de balletjes erdoorheen. Garneer ten slotte met wat verse peterselie en voeg eventueel naar smaak extra peper en zout toe.
Trefwoord Harissa, Lactosevrij, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan pasta harissa 6

Toe aan meer tomaat?

Alles waar je tomaat in gooit, kan haast niet anders dan lekker worden, toch? Vooruit, mijn havermout houd ik graag tomaatvrij. Maar bij veel hartige recepten vind ik tomatenblokjes, zongedroogde tomaten of van die in de oven opengebarsten tomaatjes heerlijk. Voor wie net zo dol is als ik op deze groente, hier een paar andere tomaatrecepten:

Wat is jouw favoriete gerecht met tomaat?

pasta harissa

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Simpel chocolade-bananenbrood zonder suiker (& glutenvrij)

16 december 2021|Recepten|

Wat doe je als het regent dat het giet en je geen spannende plannen hebt? Dan maak je bananenbrood. Althans, ik. Mijn broertje bakt volgens mij wekelijks bananenbroden, waardoor ik er al achter was dat dit helemaal mijn soort baksel is. Ik maakte een chocolade-bananenbrood, maar dan zonder chocolade en met eigenlijk alleen maar gezonde ingrediënten. Een heerlijke ontbijt-, lunch- of snacklekkernij! En dankzij de vriezer kun je er zeker een week lang van genieten.

DIY | Kaart voor Vaderdag handletteren en scrapbooken

10 juni 2017|DIY|

Vaderdag komt er alweer bijna aan. Volgende week is het zover en is het tijd om alle vaders in het zonnetje te zetten. Net als voor mijn moeder, maak ik ook voor mijn vader altijd zelf een kaart. Normaal doe ik dat met papier en scrapbooken. Maar omdat ik nu wat eerste pogingen tot handletteren doe, leek het me leuk om handletteren en scrapbooken eens te combineren. In deze DIY laat ik je zien hoe je met handletteren én scrapbooken deze stoere kaart voor Vaderdag kunt maken. Met alleen maar budgetproof materialen!