Ken je harissa al? Dit is een Tunesische saus met een pittig tintje en veel smaak. Het is eigenlijk de milde en zoete versie van sambal en het smaakt verrukkelijk. Weet je wat al helemaal verrassend lekker is? Pasta met harissa! Je spaghetti wordt van een heerlijke saus met harissa nog kruidiger en krijgt een lekker zoet paprika-tintje. Sinds ik deze pasta met harissa voor het eerst maakte, zijn wij er allebei aan verslingerd. De pasta met harissa heb je in minder dan 25 minuten gemaakt, hij zit vol van smaak én vol met groenten, en het is totaal anders dan je standaard pasta met tomatensaus. Probeer het recept zelf maar!
Wat is harissa?
Harissa is een Tunesische saus met rode peper, knoflook, olie en diverse kruiden. Je kunt het zien als een Noord-Afrikaans alternatief voor sambal, maar dan ietsje minder pittig en net iets zoeter. Er bestaan meerdere varianten van: pittige harissa, milde harissa en varianten met een toevoeging (zoals harissa met citroen). Bij de meeste supermarkten verkopen ze er wel potjes van. Ik koop zelf altijd de milde harissa van Souq.
Let op: harissa kan wel wat pittig zijn. Bij de milde variant van Souq heb ik daar niet zo’n last van. Maar als je minder goed tegen pittig kan, kun je beter eerst een scheutje proeven voordat je er enthousiast een paar grote scheppen van door je eten roert.
Zelf harissa maken?
Je kunt harissa trouwens ook zelf maken. Op de site Simone’s Kitchen vind je er een recept voor. Zelf haal ik het liefst gewoon de potjes van Souq. Die zijn altijd lekker en kun je zo uit het potje lepelen. Er zijn ook geen E-nummers of suikers aan toegevoegd.

Pasta met harissa = heerlijke combinatie
Vaak wordt harissa gebruikt in mediterraanse gerechten, zoals couscous, rijstrecepten, gerechten uit de tajine of curry’s. Je kunt het ook gebruiken om een dressing meer pit te geven. Maar waar harissa ook ontzettend lekker bij smaakt, is pasta. Ik ben gek op pasta met paprika of tomaat (of een combinatie van beide). Met harissa geef je dat gerecht direct een beetje meer pit.
Hoe maak je pastasaus met harissa?
Voor deze pastasaus gebruik ik een mix van tomatenblokjes, paprika, zongedroogde tomaat, harissa en een klein beetje spinazie. De pastasaus krijgt al met al een zoete smaak met een scheutje pittigheid.
Ik bak eerst de knoflook en ui kort aan, roerbak dan de paprika een tijdje en doe vervolgens de zongedroogde tomaten, tomatenblokjes, harissa en spinazie erbij. Even laten pruttelen en je hebt in no-time (en met weinig snijwerk) een goed gelukte pastasaus. De zongedroogde tomaten zijn trouwens echt een lekkere toevoeging aan de saus. Die zijn van zichzelf ook al ontzettend smaakvol en geven de pasta meer bite.

Maak de spaghetti af met ballen
Foute uitspraak, ik weet het. Maar vegetarische/vegan balletjes mogen niet ontbreken in deze pasta met harissa. Ze zijn natuurlijk een goede vleesvervanger, maar ik vind het ook gewoon een heerlijke combinatie. Zelf gebruik ik de vegan Zweedse balletjes van Albert Heijn-huismerk, maar er zijn ook heel veel andere lekkere opties. Zo hebben Vivera, Jumbo-huismerk en Garden Gourmet ook een smakelijke eigen variant.
Tip: eet je liever geen kant-en-klare vleesvervangers of mag je geen gluten eten? Vervang de balletjes dan door linzen of door (zelfgemaakte) falafel. De pasta harissa is in die twee combinaties ook helemaal goedgekeurd hier thuis.

Zo maak je de pasta harissa
Als je zin hebt in een smaakvolle en simpele pasta, dan word je vast blij van deze pasta met harissa. Dit is hoe je het recept in maar 25 minuten maakt:

Recept pasta harissa met vegetarische balletjes
Ingredients
- 140 gram spaghetti (evt. glutenvrij)
- 1 rode paprika
- 250 gram tomatenblokjes uit blik
- 50 gram zongedroogde tomaten
- 50 gram verse spinazie
- 200 gram vega(n) gehaktballetjes (bijvoorbeeld de Zweedse balletjes van AH)
- ½ rode ui
- 2 el harissa (ik gebruik de milde harissa van Souq)
- 1 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl oregano
- 1 tl peper
- Olijfolie
Optioneel (voor de garnering)
- Verse peterselie
Instructions
- Snipper de ui en snijd de paprika in kleine stukjes. Hak daarnaast de zongedroogde tomaten in dunne reepjes.
- Breng alvast een pan water aan de kook voor de pasta en kook hierin de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg, zodra de ui en knoflook glazig zien, de paprika toe. Bak 7 minuten mee.
- Schep de tomatenpuree en harissa door het groentemengsel en strooi er ook wat oregano en peper overheen. Bak 1 minuut mee.
- Schenk vervolgens de tomatenblokjes in de pan en voeg daarnaast de zongedroogde tomaten en spinazie toe. Laat pruttelen op laag vuur en schep regelmatig om. De saus is klaar zodra de spinazie flink geslonken is.
- Bak ondertussen de vegetarische balletjes in een paar minuten goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie.
- Giet de spaghetti af en roer door de pastasaus. Roer ook de balletjes erdoorheen. Garneer ten slotte met wat verse peterselie en voeg eventueel naar smaak extra peper en zout toe.

Toe aan meer tomaat?
Alles waar je tomaat in gooit, kan haast niet anders dan lekker worden, toch? Vooruit, mijn havermout houd ik graag tomaatvrij. Maar bij veel hartige recepten vind ik tomatenblokjes, zongedroogde tomaten of van die in de oven opengebarsten tomaatjes heerlijk. Voor wie net zo dol is als ik op deze groente, hier een paar andere tomaatrecepten:
- Spaghetti met tomaat- en auberginesaus
- Tomatenrisotto met geitenkaas
- Gnocchi met tomatensaus en veel groenten
- Vegan risotto alla norma (met aubergine en tomaat)
- Vegan paddenstoelenlasagne
Wat is jouw favoriete gerecht met tomaat?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Fuck the quarterlife crisis | Wat ik leerde van dit boek?
Een quarterlife crisis? Nee hoor, gelukkig is het niet zo dat ik als 25-jarige in een totale crisis zit. Wel herken ik de druk van volwassen worden en de keuzestress en bewijsdrang die twintiger (of dertiger) zijn soms met zich meebrengt. Hoe houd je je als starter staande in het werkzame leven zonder regelrecht op een burn-out af te stevenen? Hoe vind je tijd voor jezelf? En hoe ga je om met de perfecte plaatjes die je dagelijks via social media krijgt voorgeschoteld? Stuk voor stuk vragen die aan bod komen in het boek Fuck the quarterlife crisis van Femke Kamps. Wat vond ik van het boek? En welke lessen neem ik uit het boek mee?
Millennialkwesties | Over keuzestress en té veel opties hebben
"Millenials". Het is een term die ik steeds vaker hoor. Ook ik behoor met mijn geboortedatum in 1993 tot deze groep. En Wikipedia liegt er niet om waar ik als millenial allemaal mee zou kunnen kampen. Stress, burn-out en te hoge verwachtingen van mezelf bijvoorbeeld. Hoog tijd om me op mijn blog in een paar millenialkwesties te verdiepen! Wat ervaar ik daar nu van? Met vandaag de eer aan millenialkwestie #1 om het spits af te bijten: keuzestress. Als millenial moet je al jong kiezen tussen talloze studies en minstens zo veel banen en heb je tegelijkertijd de uitdaging dat "alles zou kunnen". Het gevolg? Keuzestress! Maar hoe zit dat dan precies? En wat ervaar ik daarvan?
Dit is hoe ik mijn blogfoto's (flatlays) maak! (+tips)
Blogfoto's maken. Het is toch wel een van mijn favoriete aspecten van bloggen. Natuurlijk ben ik dol op schrijven, maar ik vind het al net zo leuk om van vrolijke spullen een geschikte foto te maken. Mijn favoriete foto's zijn toch wel flatlays, oftewel foto's die je van bovenaf neemt van een tafereeltje tegen een leuke achtergrond. Nog elke dag leer ik nieuwe dingen bij over blogfoto's maken en juist dat leerproces is zo leuk. Omdat ik weleens vragen of complimentjes krijg over mijn foto's, vertel ik vandaag hoe ik mijn blogfoto's eigenlijk maak. Ik geef je meteen een paar tips die mij helpen bij 'het perfecte plaatje'.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…