Pasta met hummus is misschien geen combinatie die je bij het leuke Italiaanse terrasje met rood geblokt tafelkleed op het menu zal zien staan. Maar geweldig lekker is het wel! Als hummus-liefhebber moest ik deze combinatie een keer proberen. Eén keer werd twee keer, drie keer… Inmiddels heb ik deze pasta met hummus, tomaat en paprika al oneindig vaak op het menu gezet. Met de hummus en paprika maak je een heerlijk romige saus met veel eiwitten en zonder melk! Nog een belangrijk pluspunt: deze pasta staat in no-time op het menu. Twintig minuten werk en je hebt al een vol met spaghetti en een heerlijk geurende saus voor je neus staan.
Pasta met hummus = verrassend lekkere combinatie
Pasta met hummus is misschien niet de meest gebruikelijke combinatie. Maar als je houdt van romige pastasauzen, moet je dit echt eens proberen! Hummus geeft de pastasaus een heerlijk romig tintje zonder dat daar kookroom aan te pas komt. Tegelijkertijd wordt de pastasaus er extra eiwitrijk van en geeft hummus een pastasaus veel meer smaak dan een flesje met (plantaardige) kookroom. Wees niet bang voor klontjes! De hummus blend je gewoon mee met de tomaten en paprika’s, waardoor je een smeuïge saus krijgt waar je de spaghetti heerlijk doorheen kunt roeren.
Zelf gebruik ik meestal naturel hummus uit een potje (puur uit gemakzucht overigens – ik kan er geen betere smoes voor bedenken!). Maar je kunt ook heel goed zelf lekkere hummus maken. Zelfgemaakte hummus smaakt stiekem ietsje lekkerder dan veel supermarkthummus en er zitten weinig exotische ingrediënten in. Dit recept van Eef Kookt Zo vind ik de lekkerste zelfmaakhummus die ik ken én je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig.
Zo maak je een romige pastasaus met hummus
Pasta met hummus alleen vind ik een beetje karig. En dan ontbreekt er voor mij vooral een lekkere berg groenten. Ik ben zelf gek op groenterijk avondeten. Voor de vitamines én voor de smaak! Daarom maak ik deze romige pastasaus zeker niet alleen met hummus. Ik gebruik er een mix voor van hummus, geroosterde paprika’s uit pot (zelf geroosterde paprika’s kunnen ook prima!), een blik tomatenblokjes, ui en knoflook. Als je dat allemaal met elkaar blendt, krijg je een smeuïge en vooral smaakvolle pastasaus met een verrukkelijke paprika- en tomatensmaak.
Voor een beetje meer bite bak ik ook nog losse stukjes verse paprika om daar vervolgens de saus bij te schenken. Daarnaast roer ik zongedroogde tomaatjes, roma-tomaatjes en linzen door de saus. Zo krijg je nog meer eiwitten binnen en heb je een beetje extra bite tussen de smeuïge saus door.
Verder mogen uiteraard kruiden niet ontbreken om de saus op smaak te brengen. Nu hebben de geroosterde paprika’s en hummus samen al best wat smaak. Maar met extra kruiden erbij maak je de saus uiteraard nog lekkerder. Gebruik daarvoor Provençaalse kruiden, komijn en peper. Daarmee heb je een topkruidenteam om de pastasaus lekker op smaak te brengen.
Meer recepttips voor vegan pasta
Pasta met hummus is nog maar één van de vele manieren om een lekker smeuïge vegan pasta te maken. Op mijn blog heb ik nog veel meer vegan pastagerechten staan met lekkere sausjes (vaak ook heerlijk romig, maar dan zonder hummus).
Dit zijn nog een paar van mijn lievelings-aanraders:
- Pasta harissa met vegan balletjes
- Romige pasta met groene groenten
- Pompoenpasta met veel groenten
- Pasta met falafel en romige harissasaus
- Roze pasta met rode biet
Het recept voor snelle pasta met hummus
Snel en romig klinkt als een best prima combinatie voor een pastarecept, toch? Deze pasta met hummus heeft het! Lees hieronder hoe je deze pasta in maar 20 minuten maakt:
Supersnelle pasta met hummus, paprika & tomaat
Equipment
- Staafmixer, blender of keukenmachine
- steelpan
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 150 gram spaghetti of andere pasta evt. glutenvrij
- 3 geroosterde paprika's uit pot (of zelf geroosterde paprika's uit de oven of de grillpan)
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 rode paprika (verse paprika!)
- 3 el hummus
- 6 zongedroogde tomaten uit pot
- 6-8 kleine tomaatjes (cherrytomaatjes of roma-tomaatjes)
- ½ gele ui
- 85 gram beluga-linzen of gewone linzen uit een blikje, = uitlekgewicht
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl peper
- 1 tl komijn
- 2 teentjes knoflook
Eventueel extra als topping:
- Pijnboompitten
- Verse basilicum
- Vegan kaas
Instructies
- Snijd de paprika's uit pot in stukjes en doe die alvast in een kom waarin je straks de pastasaus kunt blenden. Schep de tomatenblokjes en de hummus erbij. Laat even apart staan.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de spaghetti en bereid die volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper verder de ui en snijd de rode paprika en zongedroogde tomaten alvast in stukjes.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie totdat ze glazig zien. Schep ze dan bij de kom voor de pastasaus en schenk opnieuw wat olijfolie in de pan. Bak er dit keer de stukjes verse paprika in aan (voor zo'n 8 minuten).
- Maak ondertussen van de ingrediënten in de kom een gladde saus met de staafmixer of blender. Schenk de saus bij de stukjes paprika in de pan. Strooi er nu ook komijn, Provençaalse kruiden en peper bij. Roer daarnaast de zongedroogde tomaatjes en linzen door de pan. Halveer de kleine tomaatjes en roer ook die door de saus.
- Laat de saus nog heel kort indikken. Giet dan de spaghetti af en doe die bij de pan met pastasaus. Roer alles goed door en verdeel de pasta dan over twee borden. Serveer eventueel met verse basilicum, geroosterde pijnboompitjes en vegan Parmezaanse kaas.
Hoe maak je de pasta met hummus nog lekkerder?
Borden opmaken is één van mijn favoriete onderdelen van koken (op het gemaakte eten opeten na dan!). Niet alleen vanwege de looks trouwens, ook omdat toppings vaak het gerecht extra lekker maken. Bij deze pasta met hummus gebruik ik geroosterde pijnboompitjes, vegan Parmezaanse kaas (ik gebruik die van Nurishh of Willicroft – die zijn gemaakt van cashewnoten!) en basilicumblaadjes. Goed voor de smaak en goed voor de looks van het gerecht!
Wil je het gerecht nog eiwitrijker maken? Strooi dan gerust stukjes amandelen over de pasta. Kort aangebakken in de pan zijn die ook goed voor een heerlijke smaak en bite in het gerecht. Maar ook zonder die strooisels bovenop je bord heb je aan deze pasta met hummus zeker een heerlijk bord avondeten. Geniet!
Heb jij de combinatie van pasta met hummus al eens op?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
9 lessen die ik leerde over werkgeluk (en de zoektocht daarnaar)
Laatst had ik mijn eerste werkdag na twee geslaagde weken vakantie. Eerlijk? Ik had er zin in! Sinds ik als zelfstandig tekstschrijver werk, vind ik mijn werk oprecht leuk. Maar dat is jaren geleden wel anders geweest toen ik heel ander werk deed. Ik weet hoe het is om elke maandagochtend met frisse tegenzin in de bus naar werk te stappen. Na lang dubben durfde ik destijds dingen te veranderen ten gunste van mijn werkgeluk. Dit zijn 9 dingen die ik leerde over niet op je (werk)plek zitten én daar iets aan veranderen.
Wat dacht je van pasta gemaakt van kikkererwten? Dan heb je de hummus niet nodig. Ik ben best voor het mixen van verschillende keukens, maar ik denk dat de italiaanse keuken mij net wat te heilig is om daar hummus aan toe te voegen. Is ook niet nodig. Bloemkool met hummus lijkt me dan weer veel nuttiger, omdatv nederlandse bloemkool zo ongelooflijk saai is! Of hummus in de boerenkool! Of hummus zonder boerenkool, nog lekkerder!