Nu we niet meer om het najaar heen kunnen, had ik zin in een herfst/winterachtige pasta. Een pastarecept met een oranje kleurtje en een warme smaak leek me wel wat. Zo kwam ik op het idee voor deze pasta met paprikasaus, champignons en wortel. Oh ja, en met een kilo (bijna dan!) aan kaas eroverheen! Het is een supersimpele pasta waar je zo een flinke pan van maakt. Ook een smakelijke manier om zonder het te merken extra groenten binnen te krijgen trouwens!

Pasta met paprikasaus

Mijn pasta met doperwtensaus is hier in huis een doorslaand succes (we eten het zeker twee keer per maand). Dus zocht ik daar een variant op die wat meer bij het najaar past. Omdat ik zelf gek ben op paprika, kon ik niet anders dan voor een paprikasaus gaan. Meestal maak ik pasta met een lading groenten erop en gooi ik zelf alles lekker door elkaar op mijn bord. Van fotogeniek bord naar slagveld, zeg maar.

Maar het handige aan deze pasta is dat je de groenten al in de keuken door de saus roert, waardoor ook de pasta zelf mooi oranje kleurt en de heerlijke paprikasmaak er goed in kan trekken. Geen geroer meer nodig. Maar belangrijker: de pasta kost niet veel van je kostbare tijd en smaakt heerlijk romig.

pasta met paprikasaus 3

Zelf pastasaus maken: blender erin en klaar!

Ik ben bij koken nooit zo van de pakjes en zakjes. Curry koop ik wel standaard uit een pakje (ik ben zo iemand die afhaakt bij ellenlange ingrediëntenlijstjes met kruiden waarvan ik de helft niet in de voorraadkast heb staan). Maar verder vind ik bijna alles uit pakjes en zakjes te zout of juist te zoet. Of simpelweg wat prijzig voor iets wat ik zelf ook met drie ingrediënten kan maken. Kortom: ik sta liever iets langer in de keuken om zelf lekkere sausjes voor de pasta.

Meestal gaan we voor tomatensaus of onze favoriete doperwtensaus, maar deze paprikasaus is er ook één die ik vaker ga serveren. Je bent er niet veel tijd aan kwijt. En door aan de saus geitenkaas (mijn all-time favoriet!) toe te voegen, wordt hij heerlijk romig.

Tip: je kunt in plaats van geitenkaas ook kiezen voor crème fraiche, kookroom of plantaardige room als je niet zo’n kaasfan bent of liever voor een vegan variant gaat.

pasta met paprikasaus 10

Half uurtje werk, heerlijke pasta!

Zoals bijna al mijn recepten, hoef je op deze pasta niet lang te wachten. Totaal niet zelfs! Ik stond nog geen half uur in de keuken. Helpt ook mee dat ik voor verse pasta koos trouwens, die al na 6 minuten koken klaar is om te serveren. Op zich is andere tagliatelle ook prima. Maar omdat wij (vanwege Barts allergie) glutenvrije pasta gebruikten, ging ik voor verse pasta.

Tip voor wie ook geen gluten mag eten: bij Jumbo ligt verse glutenvrije tagliatelle in de koeling. En lekker dat die smaakt! Ook als je wél gewend bent gluten te eten trouwens.

Ga je liever voor een wat luxere pasta? Dan kan ik je mijn lievelingspasta, gevulde pasta met bijvoorbeeld tomaat en mozzarella, absoluut aanraden. Ik moet me inhouden om niet alleen nog maar gevulde pasta te eten. Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je haast niet anders. Althans, dat geldt voor mij. Maar voor deze pasta met paprikasaus maakte ik zonder enige moeite een uitzondering.

pasta met paprikasaus 2

Pasta met paprikasaus (vegetarisch & veel groenten)

Romy
Je eigen pastasaus maken is een makkie. En deze paprikasaus is ook nog eens heerlijk kruid, romig en smeuïg tegelijk. Genieten verzekerd met deze heerlijke pasta met paprika!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 2 rode paprika’s
 • 1 gele ui
 • 2 wortels (of 1 grote wortel)
 • 7-8 kastanjechampignons
 • Verse tagliatelle (evt. glutenvrij van Jumbo- of AH-huismerk)
 • 75 gram geitenkaas
 • 3 el parmezaanse kaas
 • Handje pijnboompitten
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 el zwarte peper
 • 2 snufjes cayennepoeder
 • 3 teentjes knoflook
 • Scheutje olijfolie

Instructies
 

 • Snijd de paprika in kleine blokjes, en de ui en teentjes knoflook in kleine stukjes. Hak vervolgens de wortels en kastanjechampignons in dunne plakjes.
 • Doe een beetje olijfolie in een wokpan en gooi daar de paprika, ui en knoflook bij. Voeg er 3 snufjes zwarte peper en 4 snufjes paprikapoeder aan toe, en roerbak een minuut of vijf op hoog vuur.
 • Haal daarna de pan van het vuur en doe de groenten in een mixkom (of in je supersonische keukenapparaat). Meng met de geitenkaas en maak van het geheel met de blender een gladde saus. Is de saus naar jouw smaak wat dik? Dan doet een klein beetje water wonderen.
 • Doe daarna de kastanjechampignons en wortelplakjes met een beetje olijfolie in een wokpan. Roerbak 2 minuten op hoog vuur en zet het vuur daarna iets zachter. Kruid met 2 snufjes zwarte peper, 4 snufjes paprikapoeder en 2 snufjes cayennepoeder. Blijf daarna goed doorroeren.
 • Breng ondertussen een pan water aan de kook waarin je straks de pasta kunt koken. Laat de tagliatelle in het water glijden zodra het water flink borrelt. Lees op de verpakking hoe lang de pasta moet koken (bij verse pasta is dit korter dan bij nog niet voorgekookte pasta).
 • Pak er een klein pannetje bij om de pijnboompitten in te bakken. Bak ze in een paar minuten goudbruin. Let op: dit kan hard gaan en zwart geblakerd zijn pijnboompitten niet op hun lekkerst, dus haal ze op tijd van het vuur.
 • Giet de pasta af zodra deze gaar is en haal de groenten van het vuur. Schep de paprikasaus en de groenten door de pasta. Roer nog eens goed door en proef de saus ook zeker even voor. Peper en zout toevoegen kan altijd.
 • Serveer de pasta met paprikasaus daarna direct in twee diepe schalen en strooi er wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas overheen. Enjoy!
Trefwoord Glutenvrij, Paprika, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

Tip tegen paprikavelletjes

Als je de paprika’s niet schilt, kun je in de pastasaus kleine stukjes paprikaschil tegenkomen. Vind ik zelf geen enkel probleem. Mocht je daar niet zo blij van worden, schil dan de paprika voordat je deze in stukjes snijdt.

pasta met paprikasaus

Pasta met paprikasaus maken – kookmissie geslaagd!

Smaken beschrijven is – ondanks dat ik tekstschrijver ben – niet mijn talent. Maar ik kan wel zeggen dat de paprikasausmissie wat mij betreft heel geslaagd was. Ik zal een poging doen te beschrijven waarom. De pasta met paprikasaus smaakt vooral lekker gekruid, maar door de geitenkaas ook heerlijk zacht en smeuïg. De Parmezaanse kaas maakt het dan weer wat pittiger.

Het is ook een ideale pasta voor lunch; ik denk dat hij koud als meeneemlunch ook nog best prima smaakt. En lekker voedzaam ook, want je krijgt ongemerkt door de paprikasaus best wel wat vitamines binnen.

Kortom: dit was niet de laatste keer dat hier pasta met paprikasaus op het menu stond. Misschien dat ik ook nog eens een soortgelijke saus met pompoen ga proberen. Lijkt me ook erg lekker in het najaar!

Wat is jouw favoriete pastasaus?

tagliatelle recept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Nell Nijssen 9 december 2021 op 9:28 am - Beantwoord

  Wow, Romy, je bent een fantastische kokkin/foodfotografe! Je gerecht ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Voor mensen die absoluut niet tegen paprikaschilletjes kunnen (en tevens een hekel hebben aan dunschiller): snijd de paprika’s doormidden, ontdoe ze van de zaadlijsten en rooster ze vervolgens in de oven op 200˚. Daarna even luchtdicht afsluiten en je wrijft de velletjes er huppakee vanaf. Just saying.

  • Romy 28 december 2021 op 9:41 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie compliment! En ook voor je fijne tip tegen de paprikavelletjes. Dat klinkt als een perfecte tactiek om binnenkort eens te proberen 😀

 2. Daenelia 9 december 2021 op 9:44 am - Beantwoord

  En ik wilde vandaag net tomatensaus maken voor pasta omdat ik iets te enthousiast tomaatjes heb ingekocht. Misschien doe ik er wel een paar paprika’s bij. En ik twijfel of ik geitenkaas of mascarpone ga gebruiken… Ik maak het ook niet voor mezelf, want ik ben niet zo gek op pasta. En ik raad aan ook basilicum in de saus te doen, voor een authentiekere Italiaanse smaak, als je daar naar op zoek bent .
  … Ik volg ook mooit recepten, maar raak wel geinspireerd door die van jou!

 3. Naomi 9 december 2021 op 9:54 am - Beantwoord

  Lekker kleurtje! En volgens mij ook een heerlijk recept. Ik heb gelukkig ook geen probleem met paprikaschilletjes. Scheelt toch wat tijd met koken;).

 4. Darina 9 december 2021 op 12:46 pm - Beantwoord

  Wat ziet het gerecht er heerlijk uit en prachtige foto’s ook. Het water loopt me in de mond 🙂

 5. Johanna 9 december 2021 op 3:44 pm - Beantwoord

  Lekker. Als ik tomaten en misschien gaat het ook met paprika ontschillen moet, dan doe ik ze in een bakje, dat maar ietsje groter is, en overgiet ik ze met kokend water. Eerst heb ik al hier en daar een sneetje in de schil gemaakt. Dan gaat het makkelijker. Maar jij gebruikt gewone (gele) uien, daar ben ik mee gestopt, omdat ik te veel lucht in mijn darmen had. En nu doe ik alles met rode uien, die zijn makkelijker te verteren en smaken min of meer gelijk. Succes!

  • Romy 28 december 2021 op 9:40 pm - Beantwoord

   Ah, dank je voor de tip over de uien! Dat wist ik nog niet. Ik heb zelf ook veel last van een opgeblazen gevoel en lucht in mijn darmen, dus misschien ga ik toch wat vaker voor rode uien. Minstens zo lekker als de gele!

 6. Saskia 11 december 2021 op 2:16 pm - Beantwoord

  Dit ziet er heerlijk uit. Pasta blijft toch mijn favoriete gerecht.

 7. Anouk 12 december 2021 op 10:59 am - Beantwoord

  Oeh dit klinkt echt super lekker!

Beoordeling recept