recept pasta pesto 6

Recept pasta pesto met ricotta & heel veel groenten

 • 26 november 2020
 • 9 Reacties
Categorieën: Recepten

Pasta pesto kende ik heel lang als hét studentenrecept waar nogal weinig groenten in zitten. Maar inmiddels heb ik allerlei lekkere variaties op dit recept ontdekt waar wel de nodige vitamine C in zit. Zondag had ik zin om mijn eigen geïmproviseerde pasta pesto met broccoli en ricotta te maken. Meer dan 200 gram groenten zit er sowieso in verstopt (naast een hele lading kaas) en ik vond de pasta ook nog eens mega-lekker. Alle reden om dit recept voor pasta pesto met ricotta, broccoli en champignons met je te delen.

Recept pasta pesto met veel groenten

Niets vind ik zo inspirerend bij het koken als een niet al te volle koelkast. Dan móet ik wel iets creatiefs bedenken om toch wat lekkers op tafel te krijgen. Dat komt goed uit, want de laatste tijd probeer ik weer iets meer liefde en creativiteit in mijn maaltijden te stoppen. Dit keer lukte dat bijzonder goed. Men neme een heleboel groenten, een flinke lading kaas, een beetje pasta en een potje pesto. Van de ingrediënten alleen al word ik blij, maar de combinatie smaakte al helemaal erg goed. En er zitten dus heel wat groenten in verstopt. De pasta vult overigens ook heel goed, dus het is een prima gerecht voor grote eters met lekkere trek (waaronder ondergetekende).

recept voor pasta pesto met broccoli ricotta
recept vegetarische pasta pesto

Ingrediënten recept voor pasta pesto

Ik maakte dit recept voor pasta pesto met ricotta en groenten voor 2 personen (althans, twee porties voor mezelf). Daarvoor gebruikte ik het volgende:

 • 150-200 gram volkoren pasta (farfalle of penne)
 • 3/4 broccoli (of een kleine broccoli helemaal)
 • 150 gram doperwten (uit de diepvries)
 • 8 kastanjechampignons
 • 200 gram gewassen spinazie
 • 1 gele ui
 • 150 gram ricotta
 • 100 gram pesto (= 1/2 potje)
 • 75-100 gram geraspte kaas
 • 2 snufjes zwarte peper
 • Scheutje olijfolie

(Als je vegan eet, zou je de ricotta en geraspte kaas kunnen vervangen door edelgistvlokken. Die smaken ook heel kaasachtig.)

recept voor pasta pesto met broccoli ricotta
recept vegetarische pasta pesto

Hoe maak je het recept?

Ingewikkeld is het niet. Ik had deze pasta pesto met ricotta en broccoli binnen zo’n 30 minuten op tafel staan. Een lekker simpel gerecht! Ik maakte het gerecht als volgt:

 1. Breng om te beginnen een pan water aan de kook voor de pasta.
 2. Snijd daarna de ui in kleine stukjes, de broccoli in roosjes en de champignons in plakjes.
 3. Doe in een andere pan een laagje water en voeg daar de broccoliroosjes aan toe. Breng het water aan de kook (op niet al te hoog vuur) en laat dit zo’n 10 minuten koken totdat de broccoli beetgaar is. (De broccoli stomen kan natuurlijk ook als je een stoompan hebt).
 4. Pak er daarna een wok- of roerbakpan bij. Fruit daarin de ui in ongeveer 1 minuut aan met een scheutje olijfolie.
 5. Voeg, zodra het water voor de pasta kookt, de farfalle of penne toe aan de pan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 6. Vervolgens mogen de doperwten en champignons in de wokpan bij de ui. Roerbak de groenten op laag vuur. Voeg er 2 minuten later ook (al roerende) de spinazie aan toe.
 7. Pestotijd! Doe de helft van het potje pesto bij de groenten. Strooi voor wat extra smaak ook een paar snufjes peper over de groenten.
 8. Haal de broccoli van het vuur en giet deze af. Voeg de broccoli toe aan de pan met groenten. Ook het bakje ricotta mag er nu bij. Blijf de groenten met kaas en pesto goed doorroeren totdat de spinazie is geslonken.
 9. Is de pasta gaar? Giet dan de pasta af en serveer dit met de pestosaus boordevol groenten. Vergeet vooral ook de geraspte kaas niet. Strooi gerust rijkelijk, want pasta pesto is natuurlijk geen pasta pesto zonder de overheerlijke kaassmaak.
pastarecept vegetarisch

Ik maakte dit recept voor pasta pesto met ricotta en groenten ‘s middags alvast klaar (iets met blogfoto’s kunnen maken in het licht) en heb er daarna nog twee avonden van kunnen genieten. Yes, dit gerecht komt hier zeker vaker op tafel.

Je kunt de pasta, groenten en kaas natuurlijk ook in de pan alvast door elkaar roeren, maar ik vind het zelf altijd leuk om de verschillende ingrediënten nog te kunnen herkennen. En zo’n zichtbare lading kaas bovenop een gerecht doet mij altijd nog net een beetje meer watertanden. #kaasjunkie

Wat is jouw favoriete pastarecept?

P.S. Ben je op zoek naar meer vegetarische recepten? Ik heb nog een aantal recepten op mijn blog staan die ik het delen waard vond.

pastarecept vegetarisch
pastarecept vegetarisch
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 november 2020 op 7:55 am - Beantwoord

  Een heerlijk recept dat ik zeker ga maken!

 2. Ida 26 november 2020 op 9:39 am - Beantwoord

  Dat ziet er erg lekker uit! Vooral dat er zoveel groenten in zit, wil ik het zeker een keer maken.

 3. Marloes 26 november 2020 op 10:08 am - Beantwoord

  Heerlijk gerecht! Mijn favoriete pastarecept is denk ik vegetarische pasta bolognese met linzen. Tegenwoordig heb ik gewoon een potje Parmezaanse kaas in de koelkast staan, zodat we in ieder geval altijd kaas hebben voor over de pasta. Vind Parmezaan toch net iets lekkerder en specialer dan geraspte kaas, al houd ik daar ook enorm van, haha 🙂

 4. Giovanna Jansen 26 november 2020 op 10:10 am - Beantwoord

  Heerlijk! Wil zeker een keer proberen. Ik heb toevallig van de week zelf pesto gemaakt, dus dat komt goed van pas.

 5. Johanna 26 november 2020 op 11:29 am - Beantwoord

  Fijn recept. Goed idee om die groenten er extra bij te gooien. Overigens heb ik een vouwbaar houdertje dat ik in elke pan kan zetten, en dan kan ik groenten stomen. Weet niet of dat ook jn NL te koop is. Stuur je anders wel een foto. Overigens vind ik je foodfotos erg mooi. Mijn favoriete pasta? Met ragu, gehaktsauce, of met gebakken groenten. Of met zalmsauce.

 6. Audrey 26 november 2020 op 11:29 am - Beantwoord

  Dit klinkt erg goed! Ik knap ook altijd af op recepten waar amper groente in zit. Dat is toch echt niet praktisch voor een lekkere dagelijkse maaltijd.

 7. Naomi 26 november 2020 op 12:19 pm - Beantwoord

  Heerlijk! En als je ergens kaas overheen gooit, is het altijd goed, vind ik;).

 8. Els 26 november 2020 op 7:56 pm - Beantwoord

  Mmm, dit recept ga ik onthouden. Ik hou van Pasta met veel groenten.

 9. Justine 26 november 2020 op 11:45 pm - Beantwoord

  Heeeerlijk! Zo maak ik ‘m ook graag. Al heb ik er nog nooit broccoli in gedaan. Dat ga ik eens proberen! Ook lekker: tomaatjes toevoegen. Of (vega)spekjes!

Recente blogs

Dankbaarheid | Waar was ik de afgelopen tijd dankbaar voor?

23 juni 2019|Persoonlijk, Positiviteit|

Dit is niet de eerste keer dat ik dankbaar stilsta bij een aantal dingen waarvoor ik absoluut in mijn handen mag wrijven. Dankbaarheidslijstjes helpen mij om me bewust te zijn van dingen die zo "gewoon" lijken, maar dat zeker niet zijn. Dat kunnen grote dingen zijn als het huis waar je woont of de partner naast wie je elke ochtend wakker wordt, maar er zijn ook piepkleine dingen die bijzonder genoeg zijn om dankbaarheid voor te voelen. Dit zijn 25 dingen waar ik de laatste tijd dankbaar voor was.

Zomerpleziertjes | Mijn zomer in 29 mooie momenten

8 september 2022|Persoonlijk, Positiviteit|

Met de ergste hittegolf achter ons en de avonden die langzaamaan weer langer worden, komt de zomer bijna officieel tot zijn eind. Ik kijk terug op drie geslaagde zomermaanden. Voor een huismus als ik was het een aardig volle zomer. We reisden van een Frans Disney-dorpje naar Duitse rodelbanen naar een botanische tuin in Kopenhagen. Verder zette ik mijn vork in een stapel onvergetelijke fluffy pancakes, werd ik verliefd op George en Sam, was ik een beretrotse zus, ontdekte ik een boodschappenbox die me dolgelukkig maakte en verraste ik mezelf met een paar buiten-mijn-comfortzone-dingen. Dit was mijn zomer in zinderende momenten.

Het huis uit gaan | 9x Wat mij daar leuk aan lijkt!

12 februari 2019|Persoonlijk|

Tja, mijn enthousiasme over mijn nieuwe woning kan ik onmogelijk onder stoelen of banken steken. Ik ga al glunderen als ik over mijn nieuwe woning praat of stiekem een ritje maak door mijn toekomstige omgeving. Natuurlijk vind ik het razend spannend om na 25 jaar het nest te verlaten. Ik laat mijn vertrouwde omgeving achter, ga op mezelf wonen, zie mijn ouders, broers en de katten niet meer dagelijks en ga een spannende nieuwe fase in. Toch is het vooral een fase waar ik erg naar uitzie. Wat me zo leuk lijkt aan het huis uit gaan? Dit zijn 9 punten die volgens mij fijn zijn aan een eigen stekkie.

Ga naar de bovenkant