De beste man met de witte baard is weer in het land. De één zit aan de buis gekluisterd voor het Sinterklaasjournaal, de ander struint alvast het internet af op zoek naar surprise-ideeën. En wat doe ik? Ik duik direct de keuken in voor pepernotenmuffins. Want ja, dit is hét moment om de voorraad pepernoten niet langer in een glazen pot te bewonderen. Ik had zin in cake én chocola én pepernoten. Wat doe je dan? Pepernotenmuffins maken dus! Deze muffins zijn heerlijk smeuïg van binnen, bevatten lekker veel stukjes pepernoot en hebben uiteraard met een flinke schep chocola bovenop. Oh ja, ze zijn zowel plantaardig als glutenvrij!
Nog beter dan pepernoten: pepernotenmuffins
Laatst kwam Bart thuis met een pot ‘PindakLaas’: pindakaas met kruidnoten van De Pindakaaswinkel. Mijn zin in pepernoten (ik weiger ze kruidnoten te noemen – klinkt minder gezellig!) werd direct aangewakkerd. En dus stond ik op de dag van de Sinterklaasintocht beslag te maken voor pepernotenmuffins. De muffins zijn heerlijk zacht en smeuïg door het mengsel van amandel- en havermeel met banaan (geloof me: de banaan proef je niet!), hebben een lekkere speculaassmaak en hebben bovenop wat knapperigs door de – je raadt het al – pepernoten.
Ook in het beslag zelf heb ik pepernoten gebruikt. Kon niet missen! Ik snijd (glutenvrije) pepernoten in kleine stukjes en roer die door het beslag. Door de oven worden ze net zo zacht als de rest van het beslag, dus je proeft de crunchy bite niet meer. Maar dat is juist zo lekker: de pepernoten zijn helemaal opgenomen in het beslag, terwijl je ze toch maar al te goed proeft. Om de pepernotenmuffins nog meer een pepernotensmaak te geven, gebruik ik zowel kaneel als koek- en speculaaskruiden. Wees er niet te zuinig mee! Dan krijgen je muffins een heerlijk kruidnootachtige smaak.
Zo maak je de pepernotenmuffins glutenvrij en vegan
Bijna alle baksels die ik maak zijn zowel plantaardig als glutenvrij. Omdat ik dat zelf inmiddels zó gewend ben, wordt het ook steeds makkelijker om te bedenken hoe ik ei (want: niet plantaardig) en bloem (want: niet glutenvrij) vervang. Ik blijf het een leuke zoektocht vinden. Overigens eet ik zelf niet volledig glutenvrij. Bart is bij ons thuis degene die glutenintolerant is. Maar omdat ik wil dat hij ook van mijn baksels kan meegenieten, maak ik alles wat ik bak zonder gluten.
Anyway, deze pepernotenmuffins maak je glutenvrij door een combinatie van havermeel (=vermalen havermout) en amandelmeel te gebruiken. Amandelmeel vind ik zelf een perfecte meelsoort voor cake of muffins. Deze meelsoort is wat vettiger en smeuïger, waardoor je beslag ook lekker luchtig wordt. Het havermeel geeft de muffins stevigheid.
Daarnaast maak ik de pepernotenmuffins vegan door uiteraard de eieren achterwege te laten. Die hoef je echt niet te missen. De muffins zijn alsnog stevig en luchtig doordat ik gepureerde banaan (= een perfect bindmiddel, dat de muffins ook hun zoete smaak geeft) en plantaardige melk heb gebruikt. Daarnaast strooi ik in vegan baksels wat rijkelijker met bakpoeder. Daardoor rijzen de muffins letterlijk de pan uit in de oven. Vul de muffinvormpjes goed tot de rand. Dan worden ze lekker groot.
Vergeet de chocola niet voor extra lekkere Sinterklaas-muffins
Als we toch aan het Sinterklaas-snoepgoed zijn gegaan, dan kun je net zo goed meteen de chocola tevoorschijn halen. Een chocoladeletter die je nog ergens tegenkomt van vorig jaar, een reep die al een tijdje ligt te verpieteren (gebeurt dat ooit met chocoladerepen?) of gewone smeltchocola – hoe dan ook, pak iets chocolade-achtigs uit de kast. Daar kun je namelijk een heerlijke chocoladesaus mee maken voor bovenop de muffins.
Ik gebruik zelf pure chocola (die is meestal vegan – check wel het etiket als je het zeker wilt weten!) en smelt die in een pannetje. Ik doe dat zelf altijd au bain mairie, dus ik vul een pan met water en zet daarin een kommetje met de chocola. Blijf goed roeren. Dan staat er voor je het weet een lekkere chocoladesaus voor je klaar. Schenk die direct over de muffins en zet er daarna acuut je tanden in (pas wel op voor chocoladevingers) of stel je geduld op de proef door de chocolade eerst te laten stollen en er dan van te eten.
Uiteraard zijn de muffins nóg lekkerdere als je in de chocoladesaus vervolgens wat pepernoten legt. Mini-pepernoten werken het allerbest!
Hoe maak je deze pepernotenmuffins?
Zoek je een lekker recept voor Pakjesavond of heb je gewoon intens veel pepernotenzin nu de Sint weer in het land is? Trakteer jezelf dan op deze eenvoudig te maken pepernotenmuffins. Zo maak je ze in iets meer dan een half uur:
Recept voor pepernotenmuffins (glutenvrij & vegan)
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Oven
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
Voor de muffins zelf:
- 135 gram amandelmeel
- 85 gram havermeel (kun je zelf maken door havermout fijn te malen; kies waar nodig voor glutenvrije havermout)
- 2 rijpe bananen
- 125 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
- 1 el ahornsiroop
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 35 gram kruidnoten (vegan en/of glutenvrij)
Optioneel voor bovenop de muffins:
- Handje kruidnoten (vegan en/of glutenvrij)
- 50 gram pure chocola (om te smelten)
- Frambozen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bananen en plantaardige melk samen met de ahornsiroop en het vanille-extract in de keukenmachine, totdat je een vloeibare substantie hebt.
- Doe dan het amandelmeel, het havermeel, de theelepel kaneel en de koek- en speculaaskruiden erbij en laat de keukenmachine er een glad beslag van maken (of roer zelf de ingrediënten goed door met een lepel).
- Snijd de 35 gram kruidnoten fijn in kleine stukjes en roer die door het beslag. Schep ook het bakpoeder met een lepel door het muffinmengsel.
- Zet de papieren vormpjes in de metalen muffinvorm en vul ze met het beslag. Wees daarbij niet te zuinig: vul de vormpjes tot op de rand. Dan stijgen ze straks in de oven boven de vormpjes uit.
- Schuif de muffinvorm voor 25 minuten in de oven. Check na 25 minuten met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Komt de satéprikker er nog nat uit? Laat ze dan nog een paar minuten doorgaren.
- Laat de muffins nog zo'n 10 minuten in de muffinvorm zitten, zodat ze iets kunnen afkoelen. Zet ze daarna nog even op een rooster, zodat het vocht kan verdampen.
- Smelt nu de chocolade au bain mairie in een kom, die je in een steelpannetje met water zet. Schenk de chocoladesaus over de muffins en leg de pepernoten in de nog natte saus. Versier de muffins eventueel nog met een framboos, cranberry's of ander fruit.
- En dan: eet smakelijk!
Zo kun je de pepernotenmuffins bewaren
Bij ons was de voorraad pepernotenmuffins er al vrij snel doorheen. Maar heb jij er na een dag nog een paar over? Geen nood: je kunt ze nog twee dagen buiten de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Daarna kun je ze eventueel in de koelkast of vriezer nog even goed houden. Dan zou ik wel de pepernoten van de bovenkant afschrapen; anders worden die snel zacht.
Andere bakideeën voor de Sint
En uiteraard ook voor als de Sint weer zijn schip naar Spanje heeft gepakt! Bakken is het hele jaar door leuk (en vooral erg lekker). Als je pepernotenmuffins er snel doorheen zijn of als je gewoon heel veel bakzin hebt, dan vind je deze recepten misschien ook lekker:
- Aardbeienmuffins met chocola
- Bananenmuffins met blauwe bessen en chocola
- Vegan appelmuffins (met – uiteraard – stukjes appel)
- Gezondere chocoladecake
- Vegan speculaasbrood met frambozen
Wat is jouw lievelings-Sint-lekkernij?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Shoplog | Mijn tweedehands aankopen bij de IJ-hallen
Al maandenlang fantaseerde ik over een bezoekje aan de IJ-hallen. Ik stelde me een enorme hal voor met talloze kraampjes waar ik net die ene mooie vintage jurk zou tegenkomen. Lianne kwam met het leuke idee om er samen naartoe te gaan, dus dat
Oh, wat leuk, lekker en origineel 😀