pindacurry 11

Vegan pindacurry met veel groenten (simpel recept!)

 • 22 februari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Een goed gekruide curry is het soort gerecht dat ik elke avond wel zou kunnen eten. Laatst bedacht ik in een creatieve bui iets nieuws: pindakaas door de curry gooien. Het bleek een hit: deze curry met heerlijke kruiden, veel groenten en een paar flinke scheppen pindakaas. Als je dol bent op satésaus of pindakaas en net zo houdt van curry als ik, probeer deze pindacurry eens! Een heerlijk goedje waar je na een tijdje pruttelen in de pan, inclusief verrukkelijke pindageuren, vast met plezier je lepel in zet.

Pindacurry: mijn nieuwste pindakaasfavoriet

Dat ik graag pindakaas eet, is een understatement. Ik zag laatst bij De Pindakaaswinkel sweaters met de tekst ‘Pindabaas’ erop en twijfel nog steeds of die trui mij niet op het lijf geschreven is. Pindakaas en ik hebben al jaren een steady relatie. Van broodjes pindakaas tot zelfgemaakte satésaus met pindasmaak – mij doe je er een groot plezier mee. En nu dus ook met deze pindacurry, waarbij de heerlijke pindasmaak je al vanaf de eerste minuut vanuit de keuken tegemoet komt.

Al eerder kokkerelde ik met een paar scheppen pindakaas deze zoete curry met banaan. Deze pindacurry is daarnaast een nieuwe pindakaasfavoriet. Het was een probeersel, maar na drie keer finetunen was ik tevreden genoeg om hem op de blog te delen. Een nieuwe lievelings!

pindacurry
pindacurry 11

Veel verstopte groenten

‘s Avonds eet ik niet vaak hetzelfde. Ik houd nu eenmaal van afwisseling op mijn dinerbord (gek genoeg vind ik het dan weer wel heerlijk om vaak hetzelfde favoriete ontbijt te eten). Maar één ding hebben al mijn avondmaaltijden wel gemeen: aan groenten geen gebrek. Ik eet graag veel groenten. Deels omdat dat vast goed is voor je gezondheid, maar ook grotendeels omdat ik het gewoon lekker vind.

Ook in deze pindacurry ontbreken de groenten zeer zeker niet. Ik ga voor mijn all-time favoriete currygroenten: wortels en tuinerwten. Daarnaast gebruik ik paprika en tomatenpuree. Voor wat extra eiwitten (die zitten trouwens ook veel in pindakaas!) voeg ik een klein blikje kikkererwten toe (voor 2 porties). Geroosterd in de oven vind ik ze het allerlekkerst. Duurt even, maar dan heb je ook wel iets wat haast op chips lijkt.  

pindacurry 10

Pindacurry zonder pakjes en zakjes

Voor curry was ik lange tijd niet vies van een pakje of zakje. Ik kook verder zo puur mogelijk, maar vind de Fair Trade currypasta’s geweldig voor curry. Toch grijp ik er de laatste tijd minder vaak naar. Zelf een kruidenmengsel maken is niet moeilijk. En als je de kruiden al vroeg toevoegt aan de curry, smaakt de curry er door en door naar. Ik leef me voor deze pindacurry uit met verse en gedroogde kruiden. Deze curry smaakt daardoor heerlijk kruidig, maar zeker niet té

Ik zou zeggen: grijp je kruiden en groenten bij elkaar, zet een grote currypan op het vuur en proef de pindacurry zelf. Als je net zo’n “Pindabaas” bent als ik, dan kan het haast niet anders dan dat je hier met een big smile van gaat eten.

pindacurry

Vegan pindacurry met kikkererwten

Romy
Houd je van pindakaas en van curry? Dan kun je met deze pindacurry de plank niet misslaan. Een heerlijk kruidige en romige curry die ook niet moeilijk te maken is!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram basmatirijst
 • 1 gele paprika
 • 2 wortels
 • 130 gram kikkererwten = klein blikje
 • 100 gram tuinerwten uit de diepvries
 • 1 el tomatenpuree
 • 2 el pindakaas (gebruik 100% pindakaas)
 • 1 ui
 • 300 ml kokosmelk
 • 250 gram bouillon = ¼ bouillonblokje + 250 ml water
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 mespunt cayennepoeder
 • 1 el peper
 • ½ tl kerrie
 • 1 tl kurkuma
 • ½ tl komijn
 • 1 tl kaneel
 • 1 el olijfolie

Optioneel ter garnering:

 • Handje pinda’s

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Schep de kikkererwten in een klein ovenschaaltje (zonder het kikkererwtenvocht). Laat ze in zo’n 30 minuten lekker knapperig worden. Ga ondertussen aan de slag met de stappen voor de pindakaascurry.
 • Snijd de paprika en ui in kleine stukjes en de wortel in dunne plakjes.
 • Bak de knoflook en ui kort aan in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Wacht totdat ze mooi glazig zijn geworden.
 • Doe de paprika en wortel bij de pan en zet het vuur iets lager. Bak een minuut of vijf.
 • Breng ondertussen water aan de kook voor de basmatirijst, en kook die volgens de instructies op de verpakking.
 • Schep dan de eetlepel tomatenpuree en de eetlepels pindakaas bij de groentenmix en strooi de verschillende gedroogde kruiden (peper, kerrie, kurkuma, komijn en kaneel) erbij.
 • Bak nog zo’n 2 minuten en schenk dan de bouillon erbij in de pan. Laat de curry zo’n 10 minuten pruttelen op laag vuur en roer regelmatig door.
 • Schenk daarna de kokosmelk erbij en schep de tuinerwten bij de curry. Laat opnieuw zo’n 5 minuten rusten, zodat de curry iets steviger wordt.
 • Verdeel de rijst en de curry over twee kommen en serveer met de geroosterde kikkererwten en eventueel wat pinda’s.
Trefwoord Curry, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Pindakaas, Rijst, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pindacurry 5

Mijn alsmaar groeiende curryliefde

Met deze pindacurry is mijn curry-collectie weer iets groter geworden. Ik vind curry zo’n topgerecht. Je kunt er veel kanten mee op en kunt er gewoon in gooien waar je zin in hebt of wat toevallig nog in de kast ligt. Ook is curry een perfect alternatief voor een vega-AVG’tje. Met kikkererwten erbij en pindakaas erdoorheen krijg je meer dan genoeg eiwitten binnen, zonder dat je er dure vega-burgers voor in huis hoeft te halen. Top toch?! Ook nootjes zijn trouwens een prima vleesvervanger als je niet elke keer voor linzen of peulvruchten wilt gaan. 

Heb jij net zo’n diepgewortelde curryliefde als ik? Misschien vind je linzen-dahl net zo’n topper (ben ik zelf gek op!) of loop je warm van mijn pindarisotto met een curry-tintje. Wat je ook serveert, enjoy! 

Hoe eet jij curry het liefst?

curry met pinda's

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

"Gewoon een beetje awkward!"

30 juni 2018|Persoonlijke groei|

Soms doet zich een situatie voor waar je even geen raad mee weet. Met als gevolg een ronduit vreemd gevoel dat gepaard gaat met een vurige wens om per direct door de grond te zakken. Het is hetzelfde gevoel als wanneer jij op een feestje in galakleding de zaal instapt, terwijl de rest de dresscode heeft geïnterpreteerd als een casual spijkerbroek met sneakers. Noem het awkward. Of ongemakkelijk of sociaal onhandig. Het is een gevoel dat ik zeker dagelijks heb en, als ik kijk naar het gebruik van het woord 'awkward' door anderen, ben ik daarin absoluut niet de enige. Maar awkward zijn, hoe erg (of niet!) is dat eigenlijk?

27 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie

18 december 2017|Lifestyle|

Kerst en daarmee ook de kerstvakantie is weer in aantocht. De kerstliedjes zijn al wekenlang op de radio te horen, mijn Instagramfeed wordt volgespamd met mooie kerstbomen en in de reclamefolders proberen de kerstlekkernijen je naar de winkel te trekken. Veel mensen hebben rond de kerstperiode wel een paar dagen vrij of anders, zoals ik, in ieder geval twee lange weekenden vrij. Heb jij nog inspiratie nodig voor leuke dingen om te doen in de kerstvakantie of op je vrije dag? Ik deel 25 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie.

De positieve les die ik leerde van een bumperklever

27 oktober 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Laatst reed op de snelweg weer eens een irritante bumperklever vlak achter mij. Omdat hij zo nodig vijf kilometer per uur te hard moest rijden, vond hij een centimeter of vijftig van elke voorligger af wel voldoende ruimte. Eerst stoorde dat me enorm en liet ik me nog opfokken door de bumperklever ook. Maar vervolgens ging ik me iets realiseren: hoe sneu is het eigenlijk als je je druk maakt om zoiets onbenulligs als die vijf kilometer per uur?! Hoe rot is je leven als het tempo waarmee je kunt rijden op de snelweg zo bepalend is voor je humeur?