pindacurry 11

Vegan pindacurry met veel groenten (simpel recept!)

 • 22 februari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Een goed gekruide curry is het soort gerecht dat ik elke avond wel zou kunnen eten. Laatst bedacht ik in een creatieve bui iets nieuws: pindakaas door de curry gooien. Het bleek een hit: deze curry met heerlijke kruiden, veel groenten en een paar flinke scheppen pindakaas. Als je dol bent op satésaus of pindakaas en net zo houdt van curry als ik, probeer deze pindacurry eens! Een heerlijk goedje waar je na een tijdje pruttelen in de pan, inclusief verrukkelijke pindageuren, vast met plezier je lepel in zet.

Pindacurry: mijn nieuwste pindakaasfavoriet

Dat ik graag pindakaas eet, is een understatement. Ik zag laatst bij De Pindakaaswinkel sweaters met de tekst ‘Pindabaas’ erop en twijfel nog steeds of die trui mij niet op het lijf geschreven is. Pindakaas en ik hebben al jaren een steady relatie. Van broodjes pindakaas tot zelfgemaakte satésaus met pindasmaak – mij doe je er een groot plezier mee. En nu dus ook met deze pindacurry, waarbij de heerlijke pindasmaak je al vanaf de eerste minuut vanuit de keuken tegemoet komt.

Al eerder kokkerelde ik met een paar scheppen pindakaas deze zoete curry met banaan. Deze pindacurry is daarnaast een nieuwe pindakaasfavoriet. Het was een probeersel, maar na drie keer finetunen was ik tevreden genoeg om hem op de blog te delen. Een nieuwe lievelings!

pindacurry
pindacurry 11

Veel verstopte groenten

‘s Avonds eet ik niet vaak hetzelfde. Ik houd nu eenmaal van afwisseling op mijn dinerbord (gek genoeg vind ik het dan weer wel heerlijk om vaak hetzelfde favoriete ontbijt te eten). Maar één ding hebben al mijn avondmaaltijden wel gemeen: aan groenten geen gebrek. Ik eet graag veel groenten. Deels omdat dat vast goed is voor je gezondheid, maar ook grotendeels omdat ik het gewoon lekker vind.

Ook in deze pindacurry ontbreken de groenten zeer zeker niet. Ik ga voor mijn all-time favoriete currygroenten: wortels en tuinerwten. Daarnaast gebruik ik paprika en tomatenpuree. Voor wat extra eiwitten (die zitten trouwens ook veel in pindakaas!) voeg ik een klein blikje kikkererwten toe (voor 2 porties). Geroosterd in de oven vind ik ze het allerlekkerst. Duurt even, maar dan heb je ook wel iets wat haast op chips lijkt.  

pindacurry 10

Pindacurry zonder pakjes en zakjes

Voor curry was ik lange tijd niet vies van een pakje of zakje. Ik kook verder zo puur mogelijk, maar vind de Fair Trade currypasta’s geweldig voor curry. Toch grijp ik er de laatste tijd minder vaak naar. Zelf een kruidenmengsel maken is niet moeilijk. En als je de kruiden al vroeg toevoegt aan de curry, smaakt de curry er door en door naar. Ik leef me voor deze pindacurry uit met verse en gedroogde kruiden. Deze curry smaakt daardoor heerlijk kruidig, maar zeker niet té

Ik zou zeggen: grijp je kruiden en groenten bij elkaar, zet een grote currypan op het vuur en proef de pindacurry zelf. Als je net zo’n “Pindabaas” bent als ik, dan kan het haast niet anders dan dat je hier met een big smile van gaat eten.

pindacurry

Vegan pindacurry met kikkererwten

Romy
Houd je van pindakaas en van curry? Dan kun je met deze pindacurry de plank niet misslaan. Een heerlijk kruidige en romige curry die ook niet moeilijk te maken is!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram basmatirijst
 • 1 gele paprika
 • 2 wortels
 • 130 gram kikkererwten = klein blikje
 • 100 gram tuinerwten uit de diepvries
 • 1 el tomatenpuree
 • 2 el pindakaas (gebruik 100% pindakaas)
 • 1 ui
 • 300 ml kokosmelk
 • 250 gram bouillon = ¼ bouillonblokje + 250 ml water
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 mespunt cayennepoeder
 • 1 el peper
 • ½ tl kerrie
 • 1 tl kurkuma
 • ½ tl komijn
 • 1 tl kaneel
 • 1 el olijfolie

Optioneel ter garnering:

 • Handje pinda’s

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Schep de kikkererwten in een klein ovenschaaltje (zonder het kikkererwtenvocht). Laat ze in zo’n 30 minuten lekker knapperig worden. Ga ondertussen aan de slag met de stappen voor de pindakaascurry.
 • Snijd de paprika en ui in kleine stukjes en de wortel in dunne plakjes.
 • Bak de knoflook en ui kort aan in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Wacht totdat ze mooi glazig zijn geworden.
 • Doe de paprika en wortel bij de pan en zet het vuur iets lager. Bak een minuut of vijf.
 • Breng ondertussen water aan de kook voor de basmatirijst, en kook die volgens de instructies op de verpakking.
 • Schep dan de eetlepel tomatenpuree en de eetlepels pindakaas bij de groentenmix en strooi de verschillende gedroogde kruiden (peper, kerrie, kurkuma, komijn en kaneel) erbij.
 • Bak nog zo’n 2 minuten en schenk dan de bouillon erbij in de pan. Laat de curry zo’n 10 minuten pruttelen op laag vuur en roer regelmatig door.
 • Schenk daarna de kokosmelk erbij en schep de tuinerwten bij de curry. Laat opnieuw zo’n 5 minuten rusten, zodat de curry iets steviger wordt.
 • Verdeel de rijst en de curry over twee kommen en serveer met de geroosterde kikkererwten en eventueel wat pinda’s.
Trefwoord Curry, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Pindakaas, Rijst, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pindacurry 5

Mijn alsmaar groeiende curryliefde

Met deze pindacurry is mijn curry-collectie weer iets groter geworden. Ik vind curry zo’n topgerecht. Je kunt er veel kanten mee op en kunt er gewoon in gooien waar je zin in hebt of wat toevallig nog in de kast ligt. Ook is curry een perfect alternatief voor een vega-AVG’tje. Met kikkererwten erbij en pindakaas erdoorheen krijg je meer dan genoeg eiwitten binnen, zonder dat je er dure vega-burgers voor in huis hoeft te halen. Top toch?! Ook nootjes zijn trouwens een prima vleesvervanger als je niet elke keer voor linzen of peulvruchten wilt gaan. 

Heb jij net zo’n diepgewortelde curryliefde als ik? Misschien vind je linzen-dahl net zo’n topper (ben ik zelf gek op!) of loop je warm van mijn pindarisotto met een curry-tintje. Wat je ook serveert, enjoy! 

Hoe eet jij curry het liefst?

curry met pinda's

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Maak de herfst leuker met deze 7 zomerse gewoontes!

14 september 2018|Positiviteit|

Met de komst van de herfst lijken er soms twee kampen te ontstaan. De ene helft veert nog net niet op van enthousiasme als de blaadjes van de bomen vallen en de gure wind weer opsteekt. De andere helft kijkt verbitterd toe hoe de dagen korter worden en de regen tegen de ramen tikt. Nee hoor, zo zwart-wit is het gelukkig niet! Ook als groot zomerliefhebber, zoals ik, kun je iets moois maken van de herfst. Hoe? Nou, door simpelweg sommige fijne zomerse gewoontes in de herfst vast te houden. Met deze 7 zomerse gewoontes kun jij de herfst leuker maken.

Eerste huis kopen | 10x wat ik van die mijlpaal leerde!

28 februari 2019|Lifestyle|

Een huis kopen. Misschien wel de grootste mijlpaal in mijn leven tot nu toe. Mijn huizenjacht had ook wel wat voeten in de aarde, maar had toch een mooie afloop. Volgende week mag ik de sleutel van mijn eerste huis in ontvangst nemen. Ik heb veel geleerd van het hele proces daarnaartoe en juist daar gaat dit artikel over. Voor als jij in hetzelfde schuitje zit of juist om je gewoon eens een inkijkje te geven in mijn belevenissen. Dit zijn 10 wijze lessen die ik leerde van mijn eerste huis kopen.