recept pittige pasta 2

Pittige pasta met zelfgemaakte saus & amandelen (vega)

 • 23 november 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Ik houd wel van een beetje pit. Zowel in het leven als op mijn bord. Je moet het niet overdrijven: bij te hete gerechten grijp ik naar de sojakwark in de koelkast. Maar van een beetje sambal of chili in gerechten ben ik zeker niet vies. Naast een goed gekruide curry ben ik ook altijd in voor een pittige pasta met de nodige peper erin verwerkt. Deze pittige pasta is mijn favoriete pittige kost. De saus barst van de verstopte groenten met een flinke vleug pit en de amandelen geven een lekkere romig-achtige smaak. Ik deel het recept met je!

Hoeveel pit is pittig?

Het blijft altijd een dun lijntje: wanneer is iets “lekker pittig” en wanneer is het too much? Van mij mag een gerecht best een beetje tintelen op mijn tong. Maar zodra ik branderige lippen krijg of de tranen in mijn ogen prikken, schuif ik mijn bord liever aan de kant. Zo vond ik het pakje Colombo-curry van Fairtrade wel heel heftig en heb ik een keer met rood aangelopen hoofd mijn tanden gezet in het allerheetste wat ik ooit heb gegeten van de Thai. Maar buiten dat om kan ik best tegen een pepertje of twee. 

Sinds die keer dat ik mijn afhaalmaaltijd van de Thai met een bak sojakwark naast me moest opeten, pas ik zelf ook altijd goed op dat ik maaltijden niet té gepeperd maak. Niets moeilijks aan. Maak gewoon een milde versie van je pasta of curry en zet er een potje peper en wat sambal naast. Dan kunnen de liefhebbers van pittig daar zelf zo scheutig mee strooien als ze willen. 

Dit pastarecept is dan ook zeker niet té pittig. De echte fans van pittig kunnen er altijd zelf wat extra sambal doorheen roeren.

recept pittige pasta 2

Pittige pasta met zelfgemaakte saus

Voor deze pittige pasta maakte ik weer eens – met wat hulp van de blender – zelf een lekkere pastasaus. Een van mijn lievelingsbezigheden tijdens het koken! De saus bij dit gerecht is gemaakt van heel veel groenten. Voor twee personen gebruikte ik:

 • 1 rode paprika
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • ½ courgette
 • ½ rode ui
 • 100 gram kastanjechampignons

Daarnaast zitten er diverse kruiden in de saus: paprikapoeder, peper, rode pesto, knoflook en wat sambal. Rode pesto is in dit gerecht echt een aanrader. Ik was altijd al fan van groene pesto, maar zijn rode broertje is ook erg smaakvol. Deze is gemaakt van zongedroogde tomaten en cashewnoten en heeft een heel lekkere volle smaak. Heerlijk om door rode pastasauzen te roeren! Je krijgt er een wat stevigere smaak door. 

De kastanjeschampignons bakte ik overigens in een aparte pan en blendde ik niet mee. Zo houd je wat bite naast de smeuïge pastasaus en hebben ze meer smaak.

recept pittige pasta 4

Zo maakte ik de pasta vegan

Voor een goede pastamaaltijd heb je echt niet altijd kaas nodig. Dacht ik tot voor kort ook. Ik had altijd het idee dat pasta pas pasta is als je bij elke hap een kleverige kaassliert proeft. Maar nee, deze pasta is volledig vegan. In plaats van kaas kies ik steeds vaker voor vegan Parmezaanse kaas. Waar eigenlijk weinig kazigs aan is: het zijn gewoon snippers cashewnoot en amandelen met wat edelgistvlokken erdoorheen. Heel lekker wel! Ik kocht er deze zomer een pakje van in Duitsland en maak het nu zelf door amandelen en cashewnoten te verpulveren. Heb je hetzelfde effect! En het ziet eruit als Parmezaanse kaas. 

Daarnaast gebruik ik bij pasta graag geroosterde amandelen. Gewoon een pakje ongeroosterde en ongezouten amandelen kopen, die fijn hakken en ze dan een paar minuten in een pannetje bakken. Dan heb je iets heerlijk knapperigs om bij je pasta te serveren. Noten zitten ook bomvol eiwitten, dus je hoeft niet bang te zijn dat je die bij deze vegan pittige pasta moet missen. Het geeft deze pasta een wat roomachtige smaak.

recept pittige pasta 5

Hoe maak je deze pittige pasta met zelfgemaakte saus?

Dat klusje is zó geklaard. Binnen hooguit 25 minuten. Voor de pasta bak je de groenten kort, blend je ze daarna en heb je dan met de kruiden erbij al snel een heerlijke saus. Deze pittige pasta is typisch een maaltijd die ik maak als ik nauwelijks tijd en weinig zin heb om te koken, maar wel iets lekkers wil eten.

Je kunt de pasta uiteraard zo pittig maken als je zelf wilt. Dus wees niet bang dat de stoom uit je neus komt bij de eerste hap.

recept pittige pasta 8

Pittige pasta met geroosterde amandelen (vegan!)

Romy
Houd je wel van een lekker pittige saus? Dit recept voor pittige pasta smaakt pittig en romig tegelijk. Een heerlijk vegan gerecht dat ook nog barst van de groenten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram pasta naar keuze (of 250 gram verse pasta, zoals de vegan gevulde pasta van AH)
 • 100 gram kastanjechampignons
 • 50 gram ongebrande amandelen (in stukjes gehakt)
 • Vegan Parmezaanse kaas (of 20 gram fijngehakte cashewnootjes en amandelen met 10 gram edelgistvlokken)
 • Olijfolie

Voor de pastasaus:

 • 1 blik tomatenblokjes = 400 gram
 • 1 rode paprika
 • ½ courgette
 • ½ rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl rode pesto
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • 1 ½ tl sambal (of minder als je niet zo van pittig houdt)

Optioneel:

 • Verse basilicum

Instructies
 

 • Snipper de ui en snijd de paprika en courgette in kleine stukjes. Hak de champignons in dunne plakjes.
 • Bak de rode ui en knoflook 2 minuten op hoog vuur aan in een scheutje olijfolie. Voeg dan de stukjes rode paprika toe. Bak zo’n 4 minuten mee.
 • Roer vervolgens de courgette door de pan en bak ongeveer 3 minuten mee op laag vuur. Strooi dan het paprikapoeder en de peper over de groenten. Roer ook de pesto en sambal erdoorheen.
 • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta.
 • Schenk de tomatenblokjes in de pan en laat het groentemengsel nog ongeveer 3 minuten pruttelen. Haal daarna de pan van het vuur. Kijk even of er nog veel water/tomatensap in de pan zit. Is dat het geval, giet dan een beetje water uit de pan. Zo voorkom je dat de saus te waterig wordt.
 • Zet je blender in het groentenmengsel en maak er zo een fijne saus van. Het is niet erg als je nog wat paprika- en courgetteschilletjes ziet. Als er maar geen grove stukjes meer in de saus zitten. Zet de saus apart.
 • Schenk een beetje olijfolie in een pan en bak daarin de plakjes champignon in 5 minuten aan.
 • Rooster de stukjes amandelen een minuut of twee op hoog vuur in een droge koekenpan. Haal ze direct van het vuur zodra ze een beetje bruin gaan zien.
 • Giet de pasta af en serveer met saus, de champignons en de stukjes amandelen. Strooi er ook wat (vegan) Parmezaanse kaas overheen en verdeel eventueel een paar blaadjes basilicum over je bord. Klaar, eet smakelijk!
Trefwoord Champignons, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Pasta, Pesto, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept pittige pasta 8

Pasta arrabiata maar dan anders

Pittige pasta ken je misschien als pasta arrabiata van de Italiaan. Ook een van mijn favoriete recepten als ik een enkele keer bij een Italiaans restaurant neerplof. Maar om eerlijk te zijn vind ik het standaard gerecht voor pasta arrabiata wat saai. Er zitten vooral heel veel tomaten, chilipepers en knoflook in. Pittig is het wel, maar ik houd van iets meer variatie aan groenten. Daar heb ik de saus bij mijn eigen pittige pasta dan ook op aangepast. Door de paprika en courgette door de saus, krijg je een heel andere smaak dan bij een simpele tomatensaus.

Mijn andere snel-klaar-pasta’s

Ik ben gek op pasta’s. Het liefst pastamaaltijden die niet veel tijd kosten. Deze pittige pasta is een van mijn persoonlijke favoriete pastagerechten, ook omdat je er lekker mee kunt afwisselen (en omdat ik mijn fijne blender ervoor kan gebruiken – yes!). Houd je niet zo van nootjes? Dan kun je de pasta ook met vega-balletjes, pijnboompitten of echte kaas serveren.

Ben je net zo dol op simpele pasta’s als ik? Ik heb nog meer pastarecepten op mijn blog staan die je misschien lekker vindt. Deze bijvoorbeeld:

Hoe eet jij je pasta het liefst?

1 16

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

7 positieve reminders om deze Blue Monday minder blauw te maken

18 januari 2021|Positiviteit|

Het is maandag. Volgens ene Amerikaanse psycholoog niet zomaar een maandag. Hij bombardeerde deze maandag op basis van formules tot Blue Monday: de meest sombere dag van het jaar. Tja, wat zal ik zeggen? Somberheid en blijdschap laten zich niet bepalen door wetenschappelijke formules. Laten we ons best doen om hoe dan ook iets mooiers van deze dag te maken. Daarom 7 positieve reminders die ik jou en mezelf juist op deze blauwe maandag in coronatijd wil meegeven.