vegan pompoenmuffins 2

Vegan pompoenmuffins met pecannoten (glutenvrij!)

  • 15 januari 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Het pompoenenseizoen is alweer een tijdje aangebroken. Dat je die oranje “groente” weer in normaal formaat en tegen een fatsoenlijke prijs kunt kopen, is een van mijn lievelingsdingen aan de koude maanden. Ik maak er graag pompoenrisotto, pompoencurry of pompoensoep mee. En sindskort ook pompoenmuffins. Smul ervan terwijl je geniet van een met-de-deken-op-de-bank-moment of verras er visite mee bij de thee. Met de zelfgemaakte zoete cashewdressing erbij smaken ze nóg veel beter. Kortom: misschien een goed recept om op een druilerige dag de keuken voor in te duiken!

Muffins maken met pompoen

Bij de eerste poging vond ik het best een tikkeltje spannend om muffins met pompoen te maken. Ik wilde dat de smaak niet te overheersend zou worden, maar dat je er wel iets van proeft. Tegelijkertijd wilde ik ze een zoet tintje geven, maar dan zonder een lading suiker toe te voegen. En zowaar, deze pompoenmuffins waren één van de weinige bakrecepten waarbij poging 1 meteen heel goed lukte. Zo goed dat ik de pompoenmuffins al een paar keer volgens hetzelfde recept heb gemaakt. Als je iets zoetigs zoekt voor bij je XXL-mok thee om bij op te warmen, dan zijn deze pompoenmuffins perfect. Daarnaast snoep ik er stiekem weleens van bij de lunch. Er zitten grotendeels gezonde ingrediënten in, dus dat kan best een keer.

De truc voor pompoenmuffins die precies zoet genoeg smaken, is om niet té veel pompoenpuree toe te voegen. Daarnaast gebruik ik ongezoete appelmoes en geprakte banaan (als zoetmiddel en als bindmiddel) en een flinke scheut ahornsiroop om de muffins zoeter te maken. Het resultaat is heel lekker.

vegan pompoenmuffins 8

Zo maak je deze vegan pompoenmuffins luchtig

Plantaardig bakken vind ik een leuke uitdaging. Het vergt wat oefening en experimenteren. Maar als je het eenmaal hebt ontdekt, blijkt het helemaal niet zo lastig als je zou denken. Om de vegan pompoenmuffins lekker luchtig te maken zonder ei gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • 1 geprakte banaan. Gebruik een (over)rijpe banaan. Dat werkt het beste als bindmiddel, en zo kom je nog eens van je flink bruin gestippelde bananen af.
  • 95 gram ongezoete appelmoes. Ik gebruik 100% appelmoes van het huismerk van de supermarkt. Dat bestaat volledig uit gepureerde appel, zonder suiker of andere toevoegingen.
  • 2 theelepels bakpoeder. Dit is een wondermiddel om de pompoenmuffins te laten rijzen ondanks dat je geen ei gebruikt. Ook in niet-plantaardige recepten komt dit ingrediënt vaak voor. Maar bak je zonder ei, dan helpt een beetje extra bakpoeder mee. Daardoor stijgen de muffins daadwerkelijk boven de muffinvormpjes uit.

Van alle vegan muffins die ik heb gemaakt, waren deze zó goed gelukt qua luchtigheid. Ze hebben een fluffy sponsachtige structuur met hier en daar een stukje pecannoot tussendoor. Zo lekker!

Zoete cashew-icing voor op de muffins

Wil je de pompoenmuffins nog lekkerder maken? Dan is de icing van cashewnoten wat mij betreft een must. Het lijkt op glazuur, maar is ietsje minder zoet en bevat geen geraffineerde suikers (wel ahornsiroop). De icing was in eerste instantie een uitprobeersel, maar ik vind het zo lekker smaken dat ik het de laatste tijd op wel meer cakes en muffins schenk.

Je maakt de icing eenvoudig zelf met deze ingrediënten:

  • 45 gram gebrande cashewnoten
  • 15 gram ahornsiroop
  • 30 ml water

Week de cashewnoten eerst een tijdje in water (hoe langer, hoe beter). Dan komt je blender er beter doorheen. Gooi daarna de ingrediënten bij elkaar in de blender. Dan heb je een lekker zoet “glazuur” om over de muffins te schenken. Let op: de icing droogt snel op, net als echt glazuur. Wees dus snel als je er nog pecannoten op wilt leggen.

vegan pompoenmuffins 6

Zo maak je deze pompoenmuffins op een typische herfstdag

Wat doe je als de regen tegen de ramen tikt? Juist, bakken! Ik wel tenminste. Met dit frisse weer smaakt alles wat warm uit de oven komt nog beter. Als je dan aan het bakken slaat, probeer zeker deze pompoenmuffins eens. Ze zijn overigens zowel vegan (dus ook lactosevrij) als glutenvrij!

Zo maak je ze:

vegan pompoenmuffins 8

Glutenvrije en vegan pompoenmuffins

Romy
Cocoonen op de bank met een mok thee? Dat vraagt om iets zoets! Deze pompoenmuffins kosten niet te veel tijd om te maken, waardoor je zó iets lekkers hebt voor bij je theemoment.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 5 (of 6) muffins

Equipment

  • Metalen muffinvorm
  • papieren muffinvormpjes
  • Oven
  • Blender

Ingrediënten
  

Voor de pompoenmuffins:

  • 160 gram pompoenpuree (eenvoudig zelf te maken door geschilde pompoen te koken daarna te blenden tot puree en dan de puree af te wegen)
  • 100 gram havermeel (= fijngemalen havermout, evt. glutenvrij)
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 banaan
  • 100 gram ongezoete appelmoes
  • 30 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 1/2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 gram pecannoten of walnoten + extra voor op de muffins
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Voor het "glazuur"

  • 45 gram gebrande cashewnoten (een tijdje geweekt in water)
  • 15 gram ahornsiroop
  • 30 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de pompoenpuree samen met de banaan, het havermeel, het amandelmeel, de appelmoes, het vanille-extract en de ahornsiroop in een blender of keukenmachine totdat je een fijn beslag hebt.
  • Schep het beslag in een kom en roer de koek- en speculaaskruiden, kaneel en het snufje zout erdoorheen.
  • Hak de 20 gram pecannoten in kleine stukjes en schep met een lepel door het beslag. Check even of het beslag voldoende stevig is. Mis je wat stevigheid? Voeg dan een beetje extra havermout toe.
  • Voeg ten slotte bakpoeder aan het beslag toe en roer goed door.
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en verdeel het beslag over de vormpjes. Vul de vormpjes tot iets over de rand. Daar krijg je straks mooie "muffintops" van.
  • Verdeel nog wat pecannoten over de top van de muffins en schuif ze dan voor 25-30 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen het cashewglazuur door de ingrediënten in de blender te vermalen tot een smeuïg sausje. Wil je het glazuur wat dikker hebben? Voeg dan extra cashewnoten toe.
  • Check na 25-30 minuten met een satéprikker of de muffins goed gaar zijn. Laat ze dan volledig afkoelen in de muffinvorm op een raster, zodat het water kan verdampen.
  • Schenk daarna het glazuur over de muffins. Aanvallen!
Trefwoord Glutenvrij, Havermoutmuffins, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Pompoen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

Tip: bereid de pompoenpuree voor

Ik vind zelf pompoen schillen en snijden altijd een rotwerk. Daarom maak ik het mezelf een stuk makkelijker door die klus één keer per week te doen. Ik snijd dan in één keer de hele pompoen in blokjes. Een deel ervan kook ik alvast en pureer ik. Zo heb je altijd wat pompoenpuree liggen in de koelkast voor bijvoorbeeld pompoenmuffins, pompoenbrood, pompoenrisotto of pompoen-havermout. De puree is nog ongeveer een week goed als je het in een afgesloten bakje in de koelkast bewaart.

vegan pompoenmuffins 9

Hoe lang kun je de pompoenmuffins bewaren?

Krijg jij (samen met je huisgenoten) de pompoenmuffins niet in één keer op. Geen probleem: je kunt ze nog even bewaren. Bewaar ze bij voorkeur in een afgesloten bakje buiten de koelkast. Dan blijven ze het lekkerst en zijn ze nog 2 dagen goed. Of bewaar ze in de koelkast; dan kun je er ook na 3 dagen nog van genieten. Als je ze langer wilt bewaren, bewaar ze dan in een zakje of bakje in de vriezer. Dan zijn ze nog zeker een maand goed.

Meer zin in pompoen?

Ben jij net als ik en zijn de pompoenen bij jou niet aan te slepen als ze in het seizoen zijn? Dan word je misschien ook enthousiast van een paar andere pompoenrecepten op mijn blog. Deze bijvoorbeeld:

Heb jij nog meer lekkere pompoenideeën voor mij?

1 9

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Vegetarische gado gado (met Quorn en saté)

6 augustus 2020|Recepten|

Alles waar je satésaus bij gooit, wordt meteen wat lekkerder. Of ben ik gewoon een extreme satéfanaat? Mijn lievelingsrecept met dit sausje? Vegetarische gado gado met Quorn! Ik heb ooit aan de hand van wat uitprobeersels mijn eigen recept voor gado gado bedacht. Vriendlief en ik zijn er allebei gek op. Een ideaal gerecht voor als je grote trek hebt, iets vegetarisch wilt eten of gewoon oneindig veel zin hebt in saté. Ik deel graag het recept met je.

Onzekerheid | 3 inzichten die mij goed hebben geholpen

27 maart 2019|Persoonlijke groei|

Onzekerheid kan je het leven - helaas - soms flink zuur maken. Het is als een irritant stemmetje dat continu vervelende dingen uitkraamt. Dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet kunt bijvoorbeeld. Vaak zonder ook maar enige goede reden. Toch tettert het stemmetje vrolijk door en is het nog niet zo eenvoudig om die stem de mond te snoeren. Ook ik heb in mijn leven veel onzekerheid gekend. Nog steeds heb ik wel de nodige onzekerheden. Maar me laten leiden door onzekerheid, dat doe ik niet meer! Hoe dat zo is gelukt? Dit zijn 3 inzichten die mij daarbij hebben geholpen.

10 tips voor ontspullen (ook als je géén minimalist bent)

5 oktober 2018|Lifestyle, Groen doen|

Chaos in huis betekent chaos in je hoofd. Althans dat is bij mij vaak het geval. Maar hoe doe je dat nu als je regelmatig leuke spullen op de kop tikt, maar van je huis of kamer toch geen volgepropte opslagruimte wilt maken? Het uitzoeken van een stijlvolle prullenbak in leuke kleuren kan al helpen, maar natuurlijk moeten er ook spullen IN die prullenbak en in je vuilniszak voor de kringloopwinkel belanden. Daarom kijk ik zelf eens in de zoveel tijd kritisch naar mijn spullen en doe ik heel wat dingen weg. Hoe ik dat ontspullen voor elkaar krijg? Deze 10 tips voor ontspullen zijn voor mij effectief.

Ga naar de bovenkant