De pompoenen vliegen je om de oren dit seizoen. Nou ja, niet letterlijk gelukkig (dat lijkt me een gevaarlijke bedoening). Maar je ziet ze wel overal: in tuinen, in recepten en in de supermarktschappen natuurlijk. Omdat ook ik gek ben op pompoen, kon ik het niet laten aan de pompoenhype mee te doen. Dit is mijn eerste pompoenrecept van het seizoen. En ook meteen mijn grote favoriet! Voor dit recept voor pompoenpasta maak je de romige saus volledig zelf. Veel werk? Neuh, kwestie van de oven aanzetten en daarna de blender voor je laten werken. Heb je zin in een heerlijk vegan pastarecept? Misschien knort je maag van deze pompoenpasta net zo hard als bij mij.
Pompoenpasta met zelfgemaakte saus
Pasta met zelfgemaakte saus vind ik zelf het allerlekkerst. Zo kun je de saus zo pittig, kruidig of juist mild of zoet maken als je zelf wilt. Voor deze pompoenpasta maak ik een romige saus met heel veel groenten. Alle groenten rooster ik met gedroogde kruiden, knoflook, ui en wat olijfolie in de oven. Daardoor krijgen ze nog meer smaak dan als je de pompoen kookt of in een koekenpan bakt. Bovendien is het wel lekker makkelijk: de oven draait wel terwijl jij ondertussen een appje beantwoordt of YouTube-filmpjes kijkt.
In de saus verwerkte ik de volgende groenten:
- pompoen (is officieel geen groente, maar je snapt ‘m);
- wortels;
- rode paprika;
- tomatenblokjes;
- champignons.
Een deel van de groenten houd je apart om later als garnering over de pasta te strooien. Dat geeft de pasta meer bite.
Om de saus stevig en eiwitrijk te maken, gebruik ik linzen, tahin en kookroom. Daardoor wordt de substantie perfect en krijg je met het eten van de saus meteen wat eiwitten binnen. Ook de amandelen die ik over de pompoenpasta strooi, zitten vol eiwitten. Daarmee vind ik het zelf een prima plantaardige maaltijd waar geen kant-en-klare vleesvervanger aan te pas komt.
Wat voor pompoen gebruik je voor deze pasta?
Ik koop zelf altijd de standaard bio-pompoen bij Lidl, Albert Heijn of Jumbo. Flespompoen is ook prima te gebruiken. Andere pompoenen, zoals de hokkaido-pompoen, vind ik persoonlijk minder pompoenachtig smaken. Je kunt natuurlijk ook voorgesneden pompoenblokjes in een zakje of uit de vriezer kopen, maar ikzelf proef nogal veel verschil tussen die kant-en-klare blokjes en mijn favoriete bio-pompoen. Dus als je het recept wilt maken zoals ik het maak, ga voor een echte pompoen. Het kost je wat snijwerk, maar het is het helemaal waard.
Uiteraard houd je na het maken van dit recept nog wat pompoen over. Maar ook daar kun je heerlijke dingen mee doen. Wat dacht je van één van deze recepten?
- Pompoensoep met kokosmelk
- Pompoenrisotto met feta
- Ontbijttaart met pompoen en banaan
- Pompoenhavermout (ja echt, dat is verrassend lekker!)
Tips voor pasta met pompoen
De combinatie pasta en pompoen ligt misschien niet erg voor de hand. Ook omdat pompoen weleens in plaats van pasta wordt gebruikt, bijvoorbeeld in pompoenlasagne. Toch is het bijzonder lekker. En als je geen enorme lading pompoen gebruikt, valt het echt mee hoe machtig de pastasaus wordt. Ik vind dat pompoen aan sauzen vooral een lekker zoete smaak geeft. Met de juiste kruiden en wat extra groenten erbij, krijg je al snel een saus waar je de plank niet echt mee kunt misslaan.
Een paar tips van mij (die ik zelf vooral heb geleerd door soms wat te stuntelen met minder goed gelukte recepten):
- Gebruik wat tomatenblokjes in de saus. Dat maakt de saus zoeter en meer pastasaus-achtig.
- Rooster de pompoen in de oven in plaats van het te koken. Ik vind dat dat de pompoen smaakvoller maakt.
- Houd sommige groenten apart en strooi ze over de pastasaus. Misschien is dit een gek dingetje van mij, maar ik houd zelf nooit zo van enkel pasta met saus. Een beetje bite in de vorm van extra groenten is nooit weg.
- Rooster de gedroogde kruiden mee in de oven en strooi ze over de groenten. Daardoor trekken ze meer in de groenten in, en proef je de smaak straks beter.
- Het is helemaal niet erg dat de paprika in de oven een klein beetje zwarte randjes krijgt, net als de wortel. Zodra ze iets zwart gaan zien, zijn de groenten klaar en is de smaak top.
- Maak de saus romiger door (vegan) kookroom toe te voegen. Ik kies altijd voor de soja-room van AH-huismerk uit het koelschap. Die werkt in bijna alle romige pastasauzen perfect.
Het recept voor de pompoenpasta
Deze pompoenpasta kost je zo’n 35 minuten om te maken, waarvan vooral veel wachttijd op de oven. Oftewel: je staat zeker niet heel lang achter het aanrecht om de pasta met pompoen te maken. Ik vind het juist een lekker simpel en toegankelijk recept voor als ik weer eens iets anders wil dan ravioli met tomatensaus.
Hieronder lees je hoe je de pompoenpasta maakt. Het recept is overigens vegan en dus ook lactosevrij. Als je de volkoren penne vervangt door glutenvrije pasta, is het gerecht ook vrij van gluten.
Vegan pompoenpasta met zelfgemaakte romige saus
Equipment
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
- Blender
- Koekenpan
- Kookpan voor de pasta
Ingrediënten
- 150 gram pasta evt. glutenvrij
- 150 gram pompoen
- 2 wortels
- ½ rode paprika
- 150 gram tomatenblokjes
- 50 gram linzen (uit zak)
- 100 gram kastanjechampignons
- 100 ml kookroom (ik gebruik de soja-room van AH)
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl tahin
- 1 tl peper
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 50 gram vegan Parmezaanse kaas (ik gebruik die van Willicroft)
- Stukjes amandelen (kort geroosterd in een koekenpan)
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snipper de ui. Snijd daarnaast de pompoen en paprika in kleine stukjes, en de wortel en champignons in plakjes.
- Leg de pompoen, paprika, wortel, ui en knoflook op een bakplaat (bekleed met bakpapier). Strooi alle gedroogde kruiden over de groenten en besprenkel met olijfolie.
- Rooster de groenten zo’n 25-30 minuten in de oven. Ze zijn klaar zodra de paprika en wortel een beetje zwarte randjes krijgen.
- Maak ondertussen de pasta klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak de champignons 5 minuten aan in een koekenpan en houd apart.
- Haal de groenten uit de oven. Doe ongeveer driekwart van de groenten, samen met de linzen, tahin, tomatenblokjes en kookroom, in de blender. Houd een kwart van de groenten apart voor de garnering. Maak er met de blender een gladde saus van. Is de saus naar je smaak wat te stevig? Voeg dan iets meer kookroom toe.
- Serveer de pasta met de saus, en leg daarop de groenten en champignons. Garneer met de stukjes amandelen en wat (vegan) Parmezaanse kaas. Maak eventueel af met blaadjes basilicum.
Liever iets anders pasta-achtigs?
Komt de pompoen al je neusgaten uit deze herfst of ben je gewoon meer fan van andere soorten pastasauzen? Ik heb nog meer pastarecepten in de aanbieding op mijn blog. Misschien staat er iets voor je in dit rijtje. In elk van deze pasta’s is geen vleugje pompoen te bekennen, wel een hoop ander lekkers.
- Simpele ravioli met tomatensaus en kaas
- Pasta met romige geroosterde paprikasaus
- Vegan pasta met linzen en aubergine
- Pasta met romige saus van bloemkool
- Pasta met doperwtensaus
Wat staat er bij jou vanavond op het menu?
Wat een fijn recept, het ziet er ook zo kleurrijk uit. Ga ik zeker onthouden.
Dit ziet er zooo lekker uit! En wat fijn dat het vegan is én je het gerecht makkelijk en snel kunt maken. Dit ga ik zeker binnenkort uitproberen.
Superleuk om te lezen 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.