Risotto kende ik bijna alleen uit restaurants. Ik had er nog niet eerder aan gedacht het eens zelf te kokkerellen. Totdat ik een paar weken geleden een heerlijke erwtenrisotto ontdekte op het wereldwijde web. Daarna was ik hooked en bleven de ideeën voor andere soorten risotto maar komen. Aangezien pompoen voor mij dé herfstgroente is, was pompoenrisotto het eerst aan de beurt. Ik laat je meegenieten (althans, via de foto’s en het recept) van dit recept voor pompoenrisotto met feta en champignons.

Risotto maken, is dat niet lastig?

Dat dacht ik tot twee maanden geleden ook. Wij eten heel regelmatig rijst, maar risotto had hier nog nooit op tafel gestaan. Simpelweg omdat ik vaak bij recepten zag staan dat de bereidingstijd minimaal 45 minuten is. Noem me een luie kok of Mrs. Ongeduld, maar ik zit niet altijd op zo’n “lange” kooksessie te wachten (bij dezen dan ook diep respect voor iedereen die met gemak 1,5 uur of langer in de keuken staat!).

Maar toen ik eens verder keek dan de bereidingstijd, bleek dat risotto maken helemaal niet zo’n grote uitdaging is. Dat je wat langer achter het fornuis staat, heeft er vooral mee te maken dat je heel wat tijd staat te roeren in een pan en er regelmatig wat extra bouillon bij moet gieten. Nu vind ik roeren toevallig een heel zenmakende activiteit, dus dat is voor mij no problemo. Verder is zelf risotto maken echt niet moeilijk. En je krijgt er een verrukkelijke maaltijd voor terug, dus probeer het gewoon eens.

Een kleine kanttekening vooraf: de pompoen hakken is nog het meeste werk van deze pompoenrisotto maken. Ik liet die zware taak met liefde aan Bart over. Mocht je net als ik niet zo dol zijn op pompoen in stukjes hakken, dan kun je natuurlijk ook voorgesneden blokjes pompoen kopen.

pompoenrisotto recept
risotto met pompoen

Pompoenrisotto als herfstmaal

Pompoenrisotto stond al een paar weken op mijn nog-eens-koken-lijstje. In de herfst gooi ik bijna elke twee weken wel een grote pompoen in mijn winkelkarretje. Ik ben gek op de smaak van pompoen (dan wel de oranje bio-pompoen – ik probeerde ooit een hokkaido-pompoen en vond die totaal niet lekker). Een tikkeltje zoet, maar dan op een wat hartigere manier ofzo. Goed, je moet het vooral zelf proeven in plaats van op mijn belabberde smaakomschrijving afgaan. Een risotto met pompoen leek me in elk geval geweldig.

Deze pompoenrisotto is voor mij een heerlijke comfort food. Je maakt ‘m in één pan klaar en naast het vele roeren na komt er niet veel werk bij kijken. Ook is het een ideale maaltijd om lekker veel van te maken als je eters krijgt of als je gewoon alvast voor een paar dagen eten in huis wilt hebben.

pompoenrisotto recept
pompoenrisotto 15

Recept pompoenrisotto met feta

Romy
Deze pompoenrisotto is een heerlijke variant op gewone risotto. Lekker zoet en kruidig tegelijk! Een perfect gerecht voor het najaar, maar stiekem ook om het hele jaar door van te genieten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • ½ pompoen (een gewone bio-pompoen, geen flespompoen)
 • 150 gram risottorijst (let op: geen gewone rijst)
 • 1 gele ui
 • 200 gram kastanjechampignons
 • 150 gram (diepvries)tuinerwten
 • 2 teentjes knoflook
 • 750 ml bouillon (=750 ml water + ½ bouillonblokje)
 • 1 el kerriepoeder
 • Paar snufjes peper
 • 1 el olijfolie

Optioneel:

 • 40 gram fetakaas
 • Geraspte Parmezaanse kaas

Instructies
 

 • Snijd de pompoen doormidden, schil de helft van de pompoen en verwijder de pitten en het vruchtvlees. Hak ook de champignons in dunne plakjes.
 • Breng een pan water aan de kook en kook daarin de pompoenblokjes in zo’n 10 minuten gaar. Dan worden ze lekker zacht en kun je er makkelijker met een blender doorheen komen (ideaal als je, zoals ik, geen hypermoderne keukenmachine tot je beschikking hebt).
 • Fruit ondertussen de ui en knoflook op middelhoog vuur in wat olijfolie totdat de ui glazig is.
 • Maak bouillon door 750 ml te koken en daarin een half bouillonblokje op te lossen.
 • Schenk 250 ml van de bouillon bij de ui en knoflook en gooi alle risottorijst erbij. Zet het vuur laag en blijf steeds goed doorroeren.
 • Haal de pompoen van het vuur en giet af. Doe ⅓ van de pompoenblokjes bij de pan met rijst. Mix de andere ⅔ van de pompoen met de blender tot een puree. Gooi ook die bij de pan met rijst.
 • Wacht totdat de rijst alle bouillon heeft opgenomen (dit duurt zo’n 10-15 minuten) en schenk er dan nogmaals 250 ml bij. Voeg ook de champignon toe en strooi er kerrie en peper overheen.
 • Heeft de rijst alle bouillon opgenomen? Doe dan ook de laatste 250 ml erbij en voeg daarna de doperwten toe, zodat die nog een paar minuten kunnen meesudderen.
 • Is ook het allerlaatste beetje water opgenomen? Verdeel de risotto dan over twee borden en maak het gerecht eventueel af met feta en Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt).
Trefwoord Feta, Glutenvrij, Pompoen, Risotto, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
risotto met pompoen

Risotto: probeer het ‘ns

Et voilà, je bord is gevuld met pompoenrisotto. Het leuke aan risotto vind ik dat je er superveel kanten mee op kunt. Met andere groenten erin gemikt, smaakt het gerecht weer totaal anders. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze tomatenrisotto (ook lekker voor kleine kinderen) of deze bietenrisotto (een feestelijke roze maaltijd!).

Ook is risotto koken een fijne manier om restjes op te maken. En, zoals ik al zei, je kookt er zo een pan vol van. Ik ga het dan ook zeker nog eens maken als ik een paar eters krijg. Ideaal om het jezelf niet te lastig te maken, maar toch wat anders dan een AVG’tje te kunnen voorschotelen.

Wat je al niet kunt doen met pompoen

Als je het internet afstruint, zie je allerlei soorten pompoenrisotto voorbijkomen. Zo ben ik ook erg benieuwd naar dit recept met pompoenrisotto en linzen. Ik vind zelf de combinatie met doperwtjes en champignons onwijs lekker en de feta maakt de pompoenrisotto net wat smeuïger. Omdat ik zelf gek ben op maaltijden met wat kleur en houd van meerdere groenten in één maaltijd, gooide ik er ook nog wat doperwten doorheen.

Uiteraard mocht daarnaast de kaas niet ontbreken. Je kunt in plaats van Parmezaanse kaas of feta ook blauwaderkaas of andere Franse kaasjes gebruiken, mocht jij een grotere Franse-kaas-liefhebber zijn dan ik 😉 Welke kaas je ook kiest, pompoenrisotto is wat mij betreft een heerlijke herfstmaaltijd waar je goed vol van zit, en die er ook nog eens najaarsachtig uitziet.

En vraag je je nu af wat te doen met de andere halve pompoen? Gooi ‘m in de pompoensoep, maak er een pompoen-ontbijttaartje mee of gebruik het in je pastasaus (bekijk dit recept voor pasta met pompoen maar eens). Met pompoen kun je van alles doen. En dat rijmt nog ook.

Welke pompoen is jouw favoriet?

pompoenrisotto 19

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 24 november 2021 op 7:09 am - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit. Ik ben dol op pompoen en risotto heb ik ‘leren’ waarderen. Dit recept ga ik zeker eens maken.

 2. Daenelia 24 november 2021 op 9:32 am - Beantwoord

  Nou hou ik niet van pompoen, maar ik denk dat ik voor dit recept wel een uitzondering maak. Champignons maken veel goed. En het is alweer een tijd geleden dat ik risotto heb gemaakt. Een hele tijd geleden.

  • Audrey 24 november 2021 op 11:44 am - Beantwoord

   Ik koop meestal flespompoenen omdat ik die met snijden het handigst vind en je minder lang al die zaden en draden uit aan het trekken bent. Dit ziet er erg goed uit! Ik maak ook vaak ovenrisotto’s, nog makkelijker en ook heel lekker.

   • Romy 24 november 2021 op 11:18 pm - Beantwoord

    Goed idee, zo’n ovenrisotto! Ik ga eens googelen naar een lekker recept. Hoe makkelijker te maken, hoe beter 🙂

  • Romy 24 november 2021 op 11:19 pm - Beantwoord

   Tof dat je dit risottorecept misschien wel een kans wilt geven 😀

 3. Suzanne 24 november 2021 op 10:07 am - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit! Ik ga het eens opslaan!

 4. Ida 24 november 2021 op 3:29 pm - Beantwoord

  Oh weer zo een heerlijk recept! Het ziet er zo lekker uit! Ik hou ook van pompoen, zowel de fles- als de ronde pompoen. Je kan ook de pompoen eerst even stomen, zodat de schil al wat zachter wordt en je het dus makkelijker kan schillen.

  • Romy 24 november 2021 op 11:18 pm - Beantwoord

   Oh goed idee van dat stomen! Die ga ik onthouden voor een volgende keer dat ik met pompoen aan de slag ga 🙂 Wij hebben een handige stoompan, die zich daar vast perfect voor leent.

 5. Giovanna Jansen 26 november 2021 op 8:12 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit!

 6. Tine de Jong 27 november 2021 op 9:49 am - Beantwoord

  Het ziet er allemaal lekker uit en wellicht ga ik deze ook eens proberen al mislukt het bij mij dus ook wel eens.

Beoordeling recept