Voor als je weinig tijd hebt om te koken of onderweg een snelle maar gezonde hap wilt hebben, is een salade ideaal! En het is natuurlijk ook de perfecte maaltijd wanneer de mussen van het dak vallen en het fornuis de laatste plek is waar je wilt zijn. Op al dat soort momenten grijp ik het allerliefst naar couscous of naar een quinoasalade. Een goede salade met quinoa is zowel warm als koud lekker, is goed vullend en kun je met allerlei ingrediënten en een frisse dressing op smaak brengen. Deze quinoasalade is mijn nieuwste favoriet! Hij bevat lekker veel groenten, gekruide kikkererwten én stukjes sinaasappel voor een zoetig tintje tussendoor. Schenk er een beetje sinaasappeldressing overheen en je hebt een heerlijke maaltijd voor op tafel of om mee te nemen.
Recept quinoasalade: lekker voor snel tussendoor of op je bord
Misschien is dit een onpopulaire mening, maar ik ben meestal niet zo van de salades. Als er iets is waar mijn buik (hoi, prikkelbare-darmsyndroom!) niet tegen kan, dan zijn het rauwe blaadjes sla. Ik maak dan ook bijna nooit een koude salade. Wél word ik blij van andere soorten salades, die ik graag lekker vullend maak. Zo ben ik dol op quinoasalade. Ik gooi er graag lekker veel groenten doorheen, zodat ik er wel even vol van zit.
Het fijne aan couscous en quinoa is dat het zó klaar is, en dat je het zowel warm uit de pan of koud uit een tupperwarebakje prima kunt eten. Deze quinoasalade is dan ook perfect om mee te nemen als je op reis bent of buiten de deur moet lunchen of avondeten. Houd de dressing dan apart en schenk die er vlak voor het eten overheen. Dan is de salade op z’n lekkerst!
Dikke tip: maak quinoasalade met sinaasappel
Fruit door mijn avondeten vind ik áltijd een goed idee. Ik ben dol op de zoete smaak van fruit en vind dat die smaak avondeetgerechten wat extra’s geeft. In de zomer vind ik stukjes fruit door een hartige maaltijd nóg lekkerder dan de rest van het jaar. In deze quinoasalade geven de stukjes sinaasappel bijvoorbeeld een frisse, zoetige citrussmaak. Heel lekker in combinatie met het hartige van de aubergine en paprika!
Overigens roer ik sinaasappel niet alleen in de vorm van losse stukjes door deze salade. Ik gebruik ook sap van een sinaasappel in de dressing. Vers sinaasappelsap (zo uit de sinaasappel geperst) is een heerlijke basis voor een frisse dressing. Voor de dressing bij deze quinoasalade mix ik het met onder andere plantaardige kwark en agavesiroop. De agavesiroop maakt de saus niet te zuur en de plantaardige kwark maakt de dressing iets steviger en milder.
Met deze ingrediënten krijg je een heerlijke sinaasappeldressing om bij de quinoasalade te serveren:
- het sap van 1 sinaasappel
- 100 gram plantaardige kwark (ik gebruik sojakwark of Mild & Creamy van Alpro)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder (ik kies voor poeder in plaats van verse knoflook, omdat rauwe verse knoflook soms wat heftig kan zijn om te verteren)
- 1 el agavesiroop
- 1/2 tl peper
Roer de dressing door de quinoasalade, zodat het gerecht extra smeuïg wordt en een heerlijke friszoete smaak krijgt.
Welke ingrediënten gebruik ik voor de vegan quinoasalade?
Voor dit recept voor quinoasalade gebruik ik, los van de dressing, de volgende ingrediënten:
- Quinoa. Uiteraard! Zowel gemengde quinoa (in verschillende kleuren) als quinoa in één kleur werkt prima.
- Aubergine. Deze groente vind ik goed gebakken altijd erg lekker en smaakvol. Het geeft de quinoasalade een hartig tintje.
- Rode paprika. Voor de zoetigheid én de vitamientjes! Je kunt ook een gele paprika gebruiken als je die toevallig nog hebt liggen.
- Tuinerwten. Dit is mijn lievelingsgroente in de zomer (oké, eigenlijk gewoon het hele jaar door). Ik gebruik zelf altijd diepvriestuinerwten. Die kun je lang bewaren en zijn al na 1 minuut opwarmen in de pan gaar.
- Rode ui en knoflook. Die mogen niet ontbreken als smaakmaker-dreamteam!
- Kikkererwten. Die gebruik ik als eiwitbron in het recept. Ik roer ze trouwens niet door de roerbakgroenten, maar bereid ze apart in een koekenpan met wat komijn en ras el hanout. Als je ze goed droogdept en dan in een koekenpan bakt, worden ze een tikkeltje krokanter.
- Pompoenpitten. Ook die zijn een gezonde bron van eiwitten, maar ik vind ze vooral gewoon heel lekker voor een crunchy tintje.
- Sinaasappel. Daarvan roer ik dus wat losse stukjes door de salade. Een heerlijke zoete aanvulling op de andere ingrediënten!
- Ras el hanout, komijn, oregano en peper. Dat zijn de drie kruidensoorten die ik in het gerecht gebruik. Ras el hanout is een ideaal kruid voor als je met weinig kruidenpotjes veel smaak wilt geven aan een gerecht. Het geeft de quinoasalade direct een heerlijk mediterraans tintje.
Zo maak je dit recept voor quinosalade
Oké, dat was een hoop geklets (plus tips) om quinoasalade te maken. Over naar het belangrijkste deel waar het allemaal om gaat: het recept voor de quinoasalade. Het maken van de salade kost je hooguit zo’n 25 minuten. Wil je de salade meenemen voor onderweg? Bereid hem dan de dag van tevoren of eerder op de dag en bewaar in een tupperwarebakje. Gekoeld in de koelkast blijft de quinoasalade nog zeker twee dagen goed.
Recept quinoasalade met sinaasappel & veel groenten (vegan!)
Ingrediënten
Voor de quinoasalade:
- 140 gram quinoa
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 250 gram kikkererwten (= uitlekgewicht, de inhoud van één groot blik)
- 100 gram tuinerwten (evt. uit de diepvries)
- 1 sinaasappel
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- 1 el ras-el-hanout-kruiden
- 1 tl komijn
- 1 tl peper
- Handje pompoenpitten
Voor de dressing:
- Sap van 1 sinaasappel
- 100 gram plantaardige kwark (bijvoorbeeld sojakwark)
- 1 el agavesiroop
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl peper
Instructies
- Snipper de ui en snijd de aubergine en paprika in kleine blokjes.
- Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet daarna apart en laat afkoelen.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Roer dan de aubergine en rode paprika erdoorheen. Roerbak 5 minuten op hoog vuur en strooi dan de oregano, komijn, ras el hanout en peper erbij.
- Dep de kikkererwten goed droog en bak ze 2 minuten aan in een droge koekenpan met 1 theelepel komijn en 1 theelepel ras-el-hanout-kruiden. Zo worden ze licht krokant.
- Blijf de groenten nog even, op wat lager vuur, roerbakken totdat ze bijna gaar zijn. Roer dan de tuinerwten erdoor en verwarm nog 1 minuut mee.
- Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten daarvoor goed door elkaar te roeren.
- Snijd de sinaasappel in stukjes en roer de quinoa, de sinaasappel en de kikkererwten door het groentemengsel. Serveer op twee borden en garneer met pompoenpitjes en met de dressing. Knijp er eventueel wat limoensap bij voor een extra intense smaak.
Nog meer snelle zomerse maaltijden?
Naast dit recept voor quinoasalade heb ik nog meer simpele zomermaaltijden op mijn blog staan. Ook deze recepten zijn een aanrader voor als je weinig kookzin maar wel lekkere trek in een gezonde maaltijd hebt:
- Zoete-aardappel-salade met kikkererwten
- Vegetarische poké bowl met mango
- Pasta met groene groenten en walnoten
- Groene risotto met tuinerwten
- Gnocchi met tomatensaus
Wat eet jij het liefst op de warmste zomerdagen?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Millennialkwesties | Over keuzestress en té veel opties hebben
"Millenials". Het is een term die ik steeds vaker hoor. Ook ik behoor met mijn geboortedatum in 1993 tot deze groep. En Wikipedia liegt er niet om waar ik als millenial allemaal mee zou kunnen kampen. Stress, burn-out en te hoge verwachtingen van mezelf bijvoorbeeld. Hoog tijd om me op mijn blog in een paar millenialkwesties te verdiepen! Wat ervaar ik daar nu van? Met vandaag de eer aan millenialkwestie #1 om het spits af te bijten: keuzestress. Als millenial moet je al jong kiezen tussen talloze studies en minstens zo veel banen en heb je tegelijkertijd de uitdaging dat "alles zou kunnen". Het gevolg? Keuzestress! Maar hoe zit dat dan precies? En wat ervaar ik daarvan?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…