Recept | Vegetarische rijst met kerrie, vega-kip en veel groenten

rijst met kerrie recept

Rijst met kerrie is een van mijn lievelingsgerechten. Ik bedenk er dan ook graag lekkere variaties op. Laatst stond er hier een nieuw zelfbedacht recept voor rijst met kerrie op tafel waar ik zelf erg over te spreken was. Als je een vegetarische (of vegan) maaltijd zoekt waar je de hele avond vol van zit, die binnen een half uur te maken is én die vooral heel lekker is, dan is dit zeker een aanrader. Er zit ook nog eens 400 gram groenten per persoon in verstopt, dus aan groentjes geen gebrek.

Vegan recept voor rijst met kerrie

Geef mij de combinatie van kokosmelk, kerrie en cashewnoten en ik ben al snel tevreden. Gooi er een berg groenten bij en het kan haast niet misgaan. In feite is dat de korte samenvatting van dit gerecht. Toen het laatst mijn “kookbeurt” was (Bart en ik wisselen hier meestal af), wilde ik van mijn standaard rijstrecepten eens iets bijzonderders maken dan anders.

De vegetarische gado gado is hier nog steeds favoriet, maar ik wilde dit keer niet op tafel zetten wat ik altijd al maak. Een keer geen wok of nasi, maar iets met vegetarische kip, sugar snaps en een vleugje kokosmelk voor de romige smaak. Als je houdt van kerrie, rijst en kokos, dan word je van deze maaltijd vast net zo vrolijk als ik.

rijst met kerrie

De boodschappenlijst

Voor dit recept heb je vooral veel groenten, een aantal lekkere altijd-in-huis-kruiden en natuurlijk kokosmelk, nootjes en vega-kip nodig. Ik gebruikte zelf de vegan kipstukjes van Garden Gourmet die al door de makers lekker gemarineerd en gekruid zijn. Die vind ik zelf een stuk lekkerder dan de standaard kipstukjes van De Vegetarische Slager. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vega(n) variant op kip gebruiken of – als je niet zo’n luie kok bent als ik – de basic vega-kipstukjes zelf marineren.

Voor twee personen heb je het volgende nodig:

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram broccoliroosjes
  • 1 gele paprika
  • 100 gram sugar snaps
  • 1 bosui
  • 1 courgette
  • 1 gele ui
  • Garden Gourmet Sensational Filet Pieces
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zwarte peper
  • 3 teentjes knoflook
  • Handje cashewnoten
  • Scheutje olijfolie
rijst met kerrie recept

Hoe maak je de rijst met kerrie en groenten?

Ik stond in totaal zo’n 30 minuten in de keuken om deze rijst met kerrie op tafel te zetten. Best een simpel gerecht dus! Maar ik moet bekennen dat eigenlijk al mijn recepten vooral niet te ingewikkeld zijn. Ik hou van koken, maar het moet niet te lang duren.

  1. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de paprika, ui en courgette in kleine blokjes. Snijd daarna de sugar snaps doormidden. Je hoeft ze niet te doppen.
  2. Doe de ui en knoflook in een wokpan en fruit deze in ongeveer 2 minuten op hoog vuur aan in een scheutje olijfolie.
  3. Voeg daarna de sugar snaps en paprika toe aan de wokpan en zet het vuur iets lager.
  4. Laat de broccoliroosjes stomen in een stoompan of (als je geen stoompan hebt) koken in een pan met water. Zo’n 10 minuten is meestal voldoende om de broccoli lekker zacht te krijgen.
  5. Voeg ondertussen ook de blokjes courgette en de kruiden toe aan de wokpan. Blijf goed roeren met een spatel of doe als een professionele kok en gooi de groenten in de lucht (is bij mij geen best idee als ik nog iets van mijn avondeetmaaltijd wil overhouden…).
  6. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Voeg, zodra het water kookt, de rijst eraan toe en zet het vuur iets lager.
  7. Kun je met de vork gemakkelijk door de broccoliroosjes heen prikken? Dan zijn ze gaar en kun je ze aan de wokpan toevoegen. Giet ook de kokosmelk bij de pan en roerbak het geheel nog een minuut of vijf op laag vuur totdat de groenten gaar zijn.
  8. Pak er een apart pannetje bij voor de vega-kipstukjes en bak deze in een scheutje olijfolie goudbruin. Dat is meestal binnen een minuut of twee-drie wel gepiept.
  9. Giet zodra de rijst klaar is de pan af en verdeel de rijst over twee kommen. Laat een kuiltje over voor de groenten en schep die op de rijst, samen met de vega-kipstukjes.
  10. Snijd de bosui in ringetjes voor de garnering en strooi eventueel ook nog een paar cashewnoten over de kom met rijst. Klaar is je rijst met kerrie en kokos!
rijst met kerrie recept
rijst met kerrie recept

Een lekkere zomermaaltijd met tropische vibes

Zowel Bart als ik waren erg enthousiast over de rijst. Hij vult goed. Zeker als je er een handje cashewnoten overheen gooit, zal je waarschijnlijk niet met een rammelende maag van tafel gaan.

Als je de rijst en wok wat laat afkoelen, vind ik dit trouwens ook een heerlijk recept voor op een warme zomerdag. De kokosmelk heeft wel wat tropisch. Serveer er een paar plakjes komkommer of wat ananas bij voor extra verkoeling en vitamientjes, en je hebt voldoende energie binnen om nog een paar uur door te puffen in de zomerhitte.

Grappig detail: ik maakte dit recept toen Bart énorme honger had en liet de arme jongen vervolgens ook nog eens wachten totdat ik eindelijk klaar was met de uitgebreide fotoshoot van mijn kookcreatie. Het leven is niet altijd makkelijk als vriend van een fotograferende blogger… Gelukkig kreeg hij er wel een goed gelukte maaltijd voor terug.

Wat is jouw favoriete recept op een warme zomerdag?

vegetarische rijst recept
vegetarische rijst recept
Volg:
Deel:

8 Reacties

  1. 21 juli 2021 / 09:15

    Dat ziet er erg goed uit! Jammer alleen dat mijn vriend echt een hekel heeft aan rijst. Maar die zomerse variatie klinkt wel erg goed voor de lunch, moet ik zeggen.

    Arme Bart trouwens dat je hem zo lang liet wachten. Volgende keer kun je hem misschien zijn portie alvast geven!
    Audrey blogde over…Watersnood

    • Romy
      Auteur
      22 juli 2021 / 23:09

      Je zou het eventueel ook met bami of couscous kunnen maken in plaats van rijst als je vriend dat lekkerder vindt :)

  2. 21 juli 2021 / 09:43

    Mooi! Natuurlijk zou ik het aanpassen, want kokos is niet mijn favoriet. En broccolli hoeft ook niet zacht te zijn voor mij – persoonlijke voorkeur. Meer bosui, courgette en sugarsnaps bewaren voor een ander gerecht, want het is wel heel erg veel groente, zelfs voor mij. Maar misschien eet je hier wel drie dagen van, dat kan ook.
    Ik heb herontdekt dat ik graag simpele pasta salade maak op warme dagen. Gewoon sla (ijsberg, of wat dan ook), komkommer, uitjes, paprika, tomaat, sperzieboontjes, of what voor groente er voor handen is, en dan pasta er aan toevoegen, eventueel met pesto. Minimaal kookgedoe en bijna geen afwas.
    En je vriend kan natuurlijk helpen met de groenten snijden, dan kan hij ondertussen alvast paprika snoepen… Of ben ik de enige die dat doet als er gekookt wordt?
    Daenelia blogde over…Overcrowded, pc game over OV

    • Romy
      Auteur
      22 juli 2021 / 23:07

      Haha, Bart snoept ook graag van de paprika tijdens het koken, dus ik vermoed dat er al wat paprika gesneuveld was voordat ik überhaupt aan het gerecht begon ;) Dus nee, je bent zeker niet de enige!
      Salades vind ik ook heerlijk in de zomer. Helaas kan ik ongekookte sla alleen niet zo goed meer verdragen (lees: acute buikpijn). Couscous vind ik trouwens ook een lekker alternatief. Wel warm eten, maar niet te warm en vullend op een goede manier.

  3. Conny
    26 juli 2021 / 09:28

    Ik heb t gemaakt!!!Enorm heerlijk!! Aanrader!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge