Rijst met kerrie is een van mijn lievelingsgerechten. Ik bedenk er dan ook graag lekkere variaties op. Laatst stond er hier een nieuw zelfbedacht recept voor rijst met kerrie op tafel waar ik zelf erg over te spreken was. Als je een vegetarische (of vegan) maaltijd zoekt waar je de hele avond vol van zit, die binnen een half uur te maken is én die vooral heel lekker is, dan is dit zeker een aanrader. Er zit ook nog eens 400 gram groenten per persoon in verstopt, dus aan groentjes geen gebrek.
Vegan recept voor rijst met kerrie
Geef mij de combinatie van kokosmelk, kerrie en cashewnoten en ik ben al snel tevreden. Gooi er een berg groenten bij en het kan haast niet misgaan. In feite is dat de korte samenvatting van dit gerecht. Toen het laatst mijn “kookbeurt” was (Bart en ik wisselen hier meestal af), wilde ik van mijn standaard rijstrecepten eens iets bijzonderders maken dan anders.
De vegetarische gado gado is hier nog steeds favoriet, maar ik wilde dit keer niet op tafel zetten wat ik altijd al maak. Een keer geen wok of nasi, maar iets met vegetarische kip, sugar snaps en een vleugje kokosmelk voor de romige smaak. Als je houdt van kerrie, rijst en kokos, dan word je van deze maaltijd vast net zo vrolijk als ik.

De boodschappenlijst
Voor dit recept heb je vooral veel groenten, een aantal lekkere altijd-in-huis-kruiden en natuurlijk kokosmelk, nootjes en vega-kip nodig. Ik gebruikte zelf de vegan kipstukjes van Garden Gourmet die al door de makers lekker gemarineerd en gekruid zijn. Die vind ik zelf een stuk lekkerder dan de standaard kipstukjes van De Vegetarische Slager. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vega(n) variant op kip gebruiken of – als je niet zo’n luie kok bent als ik – de basic vega-kipstukjes zelf marineren.
Voor 2 personen heb je het volgende nodig:
- 150 gram zilvervliesrijst
- 400 gram broccoliroosjes
- 1 gele paprika
- 100 gram sugar snaps
- 1 bosui
- 1 courgette
- 1 gele ui
- Garden Gourmet Sensational Filet Pieces
- 100 ml kokosmelk
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl zwarte peper
- 3 teentjes knoflook
- Handje cashewnoten
- Scheutje olijfolie

Hoe maak je de rijst met kerrie en groenten?
Ik stond in totaal zo’n 30 minuten in de keuken om deze rijst met kerrie op tafel te zetten. Best een simpel gerecht dus! Maar ik moet bekennen dat eigenlijk al mijn recepten vooral niet te ingewikkeld zijn. Ik hou van koken, maar het moet niet te lang duren.

Rijst met kerrie en vega-kip
Ingrediënten
- 150 gram zilvervliesrijst
- 400 gram broccoliroosjes
- 1 gele paprika
- 100 gram sugar snaps
- 1 bosui
- 1 courgette
- 1 gele ui
- 200 gram Garden Gourmet Sensational Filet Pieces (=1 verpakking)
- 100 ml kokosmelk
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl zwarte peper
- 3 teentjes knoflook
- Handje cashewnoten
- Olijfolie
Instructies
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en de paprika, ui en courgette in kleine blokjes. Snijd daarna de sugar snaps doormidden. Je hoeft ze niet te doppen.
- Doe de ui en knoflook in een wokpan en fruit deze in ongeveer 2 minuten op hoog vuur aan in een scheutje olijfolie.
- Voeg daarna de sugar snaps en paprika toe aan de wokpan en zet het vuur iets lager.
- Laat de broccoliroosjes stomen in een stoompan of (als je geen stoompan hebt) koken in een pan met water. Zo’n 10 minuten is meestal voldoende om de broccoli lekker zacht te krijgen.
- Voeg ondertussen ook de blokjes courgette en de kruiden toe aan de wokpan. Blijf goed roeren met een spatel of doe als een professionele kok en gooi de groenten in de lucht (is bij mij geen best idee als ik nog iets van mijn avondeetmaaltijd wil overhouden…).
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Voeg, zodra het water kookt, de rijst eraan toe en zet het vuur iets lager.
- Kun je met de vork gemakkelijk door de broccoliroosjes heen prikken? Dan zijn ze gaar en kun je ze aan de wokpan toevoegen. Giet ook de kokosmelk bij de pan en roerbak het geheel nog een minuut of vijf op laag vuur totdat de groenten gaar zijn.
- Pak er een apart pannetje bij voor de vega-kipstukjes en bak deze in een scheutje olijfolie goudbruin. Dat is meestal binnen een minuut of twee-drie wel gepiept.
- Giet zodra de rijst klaar is de pan af en verdeel de rijst over twee kommen. Laat een kuiltje over voor de groenten en schep die op de rijst, samen met de vega-kipstukjes.
- Snijd de bosui in ringetjes voor de garnering en strooi eventueel ook nog een paar cashewnoten over de kom met rijst. Klaar is je rijst met kerrie en kokos!


Een lekkere zomermaaltijd met tropische vibes
Zowel Bart als ik waren erg enthousiast over de rijst. Hij vult goed. Zeker als je er een handje cashewnoten overheen gooit, zal je waarschijnlijk niet met een rammelende maag van tafel gaan.
Als je de rijst en wok wat laat afkoelen, vind ik dit trouwens ook een heerlijk recept voor op een warme zomerdag. De kokosmelk heeft wel wat tropisch. Serveer er een paar plakjes komkommer of wat ananas bij voor extra verkoeling en vitamientjes, en je hebt voldoende energie binnen om nog een paar uur door te puffen in de zomerhitte.
Grappig detail: ik maakte dit recept toen Bart énorme honger had en liet de arme jongen vervolgens ook nog eens wachten totdat ik eindelijk klaar was met de uitgebreide fotoshoot van mijn kookcreatie. Het leven is niet altijd makkelijk als vriend van een fotograferende blogger… Gelukkig kreeg hij er wel een goed gelukte maaltijd voor terug.
Wat is jouw favoriete recept op een warme zomerdag?


BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Lekkerste quinoa met champignons, linzen, hazelnoot & miso
Ben jij nog niet helemaal overtuigd dat quinoa écht lekker is, meer dan zijn vogelzaad-uitstraling doet vermoeden? Nee? Misschien wel als je dit recept probeert! Naar mijn bescheiden mening is dit het allerlekkerste quinoarecept dat ik heb gemaakt. Voor dit gerecht steek je quinoa in een hartig, herfstachtig jasje door het te combineren met miso, champignons, hazelnoten, tahin en linzen. De quinoa krijgt daardoor ontzettend veel smaak, barst van de groenten en is ook nog eens snel gemaakt. In 20 minuten staat dit heerlijke gerecht al op tafel. Lekkere trek gekregen? Probeer het recept voor de quinoa met champignons en linzen zelf!
Mijn nieuwste tweedehands Fashion Finds
Terwijl half Nederland leek te profiteren van de Black Friday-sales, ging ik dit weekend met twee vriendinnen naar de IJ-hallen. De laatste tijd heb ik de zoektocht naar tweedehands schatten weer helemaal te pakken. Ook dit weekend ging ik enthousiast op zoek naar pareltjes, zowel bij de kringloopwinkel als bij de IJ-hallen. Zo zocht ik al een paar weken naar mooie enkellaarsjes. Om vervolgens bij de kringloopwinkel twee keer dé schoenen in mijn maat te vinden. Ook bij de IJ-hallen ging ik niet met lege handen naar huis en deed ik een paar mooie vondsten. Kijk je mee naar mijn aankopen?
Hoera, Vaker Vrolijk bestaat 3 jaar!
Drie violen en een trommel en een fluit, want Vaker Vrolijk is jarig en de vlaggen hangen uit. Oké, dat laatste is wat overdreven (zou wel leuk zijn!). Maar de derde verjaardag van mijn blog vind ik in ieder geval een blogartikel waard. Het is alweer drie jaar (en bijna 1100) artikelen geleden dat mijn blog het digitale levenslicht zag. En wat ben ik blij dat mijn blog na al die jaren en na al die artikelen nog steeds een belangrijke plek in mijn leven heeft. Tijd voor een klein blogfeestje en een kleine terugblik op alweer drie jaar Vaker Vrolijk.
Dit gerecht ziet er heerlijk uit. Mooie foto’s ook. Ik ga dit recept zeker eens proberen.
Dat ziet er erg goed uit! Jammer alleen dat mijn vriend echt een hekel heeft aan rijst. Maar die zomerse variatie klinkt wel erg goed voor de lunch, moet ik zeggen.
Arme Bart trouwens dat je hem zo lang liet wachten. Volgende keer kun je hem misschien zijn portie alvast geven!
Je zou het eventueel ook met bami of couscous kunnen maken in plaats van rijst als je vriend dat lekkerder vindt 🙂
Mooi! Natuurlijk zou ik het aanpassen, want kokos is niet mijn favoriet. En broccolli hoeft ook niet zacht te zijn voor mij – persoonlijke voorkeur. Meer bosui, courgette en sugarsnaps bewaren voor een ander gerecht, want het is wel heel erg veel groente, zelfs voor mij. Maar misschien eet je hier wel drie dagen van, dat kan ook.
Ik heb herontdekt dat ik graag simpele pasta salade maak op warme dagen. Gewoon sla (ijsberg, of wat dan ook), komkommer, uitjes, paprika, tomaat, sperzieboontjes, of what voor groente er voor handen is, en dan pasta er aan toevoegen, eventueel met pesto. Minimaal kookgedoe en bijna geen afwas.
En je vriend kan natuurlijk helpen met de groenten snijden, dan kan hij ondertussen alvast paprika snoepen… Of ben ik de enige die dat doet als er gekookt wordt?
Haha, Bart snoept ook graag van de paprika tijdens het koken, dus ik vermoed dat er al wat paprika gesneuveld was voordat ik überhaupt aan het gerecht begon 😉 Dus nee, je bent zeker niet de enige!
Salades vind ik ook heerlijk in de zomer. Helaas kan ik ongekookte sla alleen niet zo goed meer verdragen (lees: acute buikpijn). Couscous vind ik trouwens ook een lekker alternatief. Wel warm eten, maar niet te warm en vullend op een goede manier.
Lekker zeg en ook met allemaal ingrediënten waar ik dol op ben! Dit ga ik binnenkort zeker een keer maken. Leuk om zo inspiratie op te doen!
Dat ziet er heerlijk uit en met heel veel dingen waar ik dol op ben/sowieso standaard in huis heb. Dit recept wil ik zeker een keer maken!
Ik heb t gemaakt!!!Enorm heerlijk!! Aanrader!!!!
Superleuk om te lezen dat je het hebt gemaakt! En nog leuker om te lezen dat het een succes was 😀
Thanks voor je berichtje!