Ken je nog de rijstepap van vroeger? Van die vanille-toetjes die je in een plastic bakje koopt en die romig en mierzoet tegelijk zijn? Mijn opa was er gek op en ik lustte er ook altijd wel pap van. Laatst bedacht ik me dat je zo’n rijstdessert ook prima zelf kunt maken. Gooi wat rijst, kokosyoghurt en banaan bij elkaar en kook het een tijdje, en je hebt hetzelfde toetje met een paar scheppen minder suiker. Omdat ik in de feestdagenstemming was, gaf ik er een feestelijke twist aan. Dit rijstdessert met Oreo’s en chocola smaakt uiteraard op en top naar chocola met een vleugje kokos en de heerlijke rijststructuur. Maak het als je iets te vieren of juist als je, net als ik, gewoon verlangt naar een nostalgisch bakje rijstepap met een twist.
Feestelijk rijstdessert met laagjes
Voor mijn verjaardag deed mijn broertje me twee dessertglaasjes cadeau. Al heel lang wilde ik daar een indrukwekkend laagjestoetje in maken, maar dat plan stond al een tijdje in de ijskast… Totdat de feestdagen eraan kwamen en ik overal op internet kersttoetjes voorbij zag komen. Dat wilde ik ook! Al experimenterend kwam ik op het idee om een rijstdessert met laagjes te maken, en dat pakte verrassend goed uit. Het heerlijke aan zo’n laagjestoetje is dat je allerlei smaken en texturen door elkaar proeft. Daarnaast ziet zo’n glaasje er natuurlijk hartstikke feestelijk uit.
Voor dit rijstdessert gaf ik de helft van de rijstpudding een chocoladesmaak met cacaopoeder. Dat fleurt de boel een beetje op en geeft extra smaak. Verder heeft het toetje lagen van gepofte quinoa (de gele “bolletjes”, die vind ik er altijd zo gezellig uitzien!), Oreo-koekjes (want YUM!), kokosyoghurt en bovenop wat stukjes chocola en Oreo. Uit een glaasje zijn de toetjes het allerlekkerst. Steek wel je lepel tot de bodem, zodat je in één keer alle smaken proeft. Dan is het rijstdessert op z’n best.
Hoe maak je rijstpudding?
Rijstpudding maken is echt niet ingewikkeld. Het vergt alleen wel wat geduld. Je moet namelijk een minuut of twintig in een pan blijven roeren om te voorkomen dat de rijstpudding aankoekt. Maar dan heb je wel wat! Ook kun je heel makkelijk een paar porties tegelijk maken, waardoor het bijvoorbeeld ideaal is als je ook de visite een lekker toetje wilt voorschotelen.
Ik maak de rijstpudding graag lekker romig en roer daarom kokosyoghurt door de rijstpudding (het liefst de Absolutely Coconut van Alpro, die vind ik het lekkerst!). Je kunt ook alleen water of een combinatie van water en (plantaardige) melk gebruiken. Maar de structuur wordt extra smeuïg als je er kwark of kokosyoghurt doorheen roert.
Voor twee porties rijstpudding gebruik ik deze ingrediënten:
- 70 gram rijst (basmatirijst en pandanrijst werken bij mij allebei goed; speciale dessertrijst kan ook, check dan wel even de bereidingswijze op de verpakking!)
- 125 gram kokosyoghurt
- 1 banaan (voor de zoetigheid en wat verstopte vitamines)
- 1 tl vanille-extract (voor een zoetere smaak)
- 110 ml water
Ik prak de banaan en doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan. Vervolgens zet ik het gas aan en is het een kwestie van blijven doorroeren. Houd ondertussen in de gaten of de substantie smeuïg genoeg is. Anders kun je nog wat water en kokosyoghurt toevoegen. Zodra de rijst helemaal gaar en zacht is, is je rijstpudding klaar.
Rijstdessert met chocola
Je kunt dit rijstdessert met allerlei ingrediënten combineren. Zo is het ook heerlijk met een laagje jam, granola of koekkruimels. Maar ik kon maar één ding bedenken toen ik dit toetje aan het maken was: chocola moet erbij – nu! Dus werden er Oreo’s en pure chocolarepen uit de kast gehaald. Het valt overigens mee hoeveel Oreo’s en chocola er in het rijstdessert terecht zijn gekomen: 1,5 Oreo-koekje per persoon, 1 blokje chocola en wat losse choco-kruimels. Het chocoladerijstlaagje dankt zijn chocoladesmaak aan het cacaopoeder.
Voor het Oreo-laagje verkruimel ik de Oreo-koekjes volledig en strooi ik die over de bodem. Verder versier ik het rijstdessert met wat chocoladekruimels (gewoon een stuk chocola uit de kast in mini-stukjes snijden). Je kunt het verder natuurlijk zo chocolade-achtig maken als je zelf wilt. Voeg gerust een sausje van gesmolten chocola, chocoladepasta of extra blokjes chocola toe. Het is maar net hoeveel trek je hebt!
Zo maak je dit feestelijke toetje
Dus: zin in iets lekkers dat doet denken aan de rijsttoetjes van vroeger, maar dan met alles erop en eraan wat je als chocoladeliefhebber zoekt? Je maakt dit feestelijke toetje in maar 25 minuten volgens dit recept:
Rijstdessert met laagjes chocola & Oreo’s
Equipment
- 2 kleine glaasjes
- steelpan
Ingrediënten
Voor de rijstpudding:
- 70 gram rijst (basmatirijst of pandanrijst)
- 125 gram kokosyoghurt (bijvoorbeeld Alpro Absolutely Coconut)
- 1 banaan
- 110 ml water
- 1 tl vanille-extract
Overige ingrediënten:
- 100 gram kokosyoghurt
- 3 el gepofte quinoa (gepofte spelt of granola kan ook)
- 10 gram cacaopoeder
- 3 Oreo-koekjes (evt. glutenvrij)
- 20 gram pure chocola
- 2 stukjes chocola (voor de garnering)
Instructies
- Prak de banaan en doe alle ingrediënten voor de rijstpudding bij elkaar in een pan. Breng op laag vuur heel langzaam aan de kook en blijf ondertussen doorroeren.
- Houd ondertussen in de gaten of de rijstpudding romig genoeg blijft. Voeg zo nodig een beetje water en kokosyoghurt toe. De rijstpudding heeft ongeveer 20-25 minuten nodig om lekker smeuïg en gaar te worden. Haal daarna van het vuur.
- Doe de helft van de rijstpudding in een aparte kom en meng met 10 gram cacaopoeder, zodat dit deel van de rijstpudding een lekkere cacaosmaak krijgt. Proef even of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders eventueel wat zoetmiddel (zoals agavesiroop of honing) toe.
- Bouw dan de rijstdesserts op. Snijd voor de onderste laag 2 Oreo-koekjes in kleine stukjes. Bedek de bodem van beide desserts met de helft van de Oreo-kruimels. Schep daarna een flinke eetlepel kokosyoghurt in beide bakjes en druk zachtjes aan, zodat je mooie lagen krijgt. Schep daarop de rijstpudding met cacao en strijk de bovenkant glad. Strooi daaroverheen de quinoa-bolletjes en schep als laatste laag de rijstpudding zonder cacao in de glaasjes. Strijk opnieuw glad.
- Hak dan de 20 gram chocola en het overgebleven Oreo-koekje in kleine stukjes. Verdeel alle kruimels over de bovenkant van de glaasjes en steek er nog een klein stukje chocola bij. Serveer en geniet!
Indrukwekkend toetje voor visite
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dit rijstdessert zelf ook weleens als zondagochtendtoetje eet. Uiteraard niet het gezondste ontbijt dat er bestaat, maar wel fantastisch lekker. Maar ik maak het ook graag als we visite krijgen en ik zin heb om me wat uit te sloven in de keuken. Je hoeft er geen complete taart voor te maken of ingewikkelde taferelen voor uit te halen. Iedereen kan zo’n laagjestoetje opbouwen. Ideaal dus!
Overigens is het rijstdessert wel vrij machtig. Dus heb je net een flink vijfgangendiner op, maak dan gerust wat kleinere porties of deel één glaasje met twee personen. Dat heeft ook nog iets romantisch.
Meer lekkers met chocola
Vrijwel elke dag belandt er wel iets chocolade-achtigs in mijn mond. Meestal is dat mijn geliefde chocolade-havermout (die overigens geen echte chocola bevat, alleen cacaopoeder!). Maar ik vind het ook heerlijk om op z’n tijd iets speciaals chocolade-achtigs te bakken. Andere lekkernijen met chocola die ik graag in elkaar flans in de keuken zijn:
- Glutenvrije chocolademuffins
- Vegan chocolademousse gemaakt van kikkererwtenvocht (ja, dat is vele malen lekkerder dan het klinkt!)
- Gezondere chocoladecake
- Glutenvrij chocolade-bananenbrood
Als jij alles voor het kiezen hebt, welk toetje zou jij dan op tafel toveren?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
5x Welke wijze raad heb ik geleerd van mijn broers?
Toen ik bijna twee jaar oud was, kwamen er in een klap twee jongens in mijn leven bij. Mijn broers! Vroeger kon ik ze regelmatig achter het behang plakken. Vaak waren er daarbij snoepjes en speelgoed en (later!) puberhormonen in het spel. Maar inmiddels ben ik - wat puberhormonen armer - vooral heel blij dat ik ben opgegroeid met twee geweldig leuke jongens die ik toevallig mijn broers mag noemen. Bovendien hebben ze me regelmatig wijze lessen geleerd en bleek hun mannenvisie soms meer dan welkom. Dit zijn dan ook 5 wijze lessen die ik heb geleerd van mijn broers.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…