recept rijstdessert voor kerst

Recept rijstdessert met laagjes van Oreo & chocola

  • 17 december 2022
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Ken je nog de rijstepap van vroeger? Van die vanille-toetjes die je in een plastic bakje koopt en die romig en mierzoet tegelijk zijn? Mijn opa was er gek op en ik lustte er ook altijd wel pap van. Laatst bedacht ik me dat je zo’n rijstdessert ook prima zelf kunt maken. Gooi wat rijst, kokosyoghurt en banaan bij elkaar en kook het een tijdje, en je hebt hetzelfde toetje met een paar scheppen minder suiker. Omdat ik in de feestdagenstemming was, gaf ik er een feestelijke twist aan. Dit rijstdessert met Oreo’s en chocola smaakt uiteraard op en top naar chocola met een vleugje kokos en de heerlijke rijststructuur. Maak het als je iets te vieren of juist als je, net als ik, gewoon verlangt naar een nostalgisch bakje rijstepap met een twist.

Feestelijk rijstdessert met laagjes

Voor mijn verjaardag deed mijn broertje me twee dessertglaasjes cadeau. Al heel lang wilde ik daar een indrukwekkend laagjestoetje in maken, maar dat plan stond al een tijdje in de ijskast… Totdat de feestdagen eraan kwamen en ik overal op internet kersttoetjes voorbij zag komen. Dat wilde ik ook! Al experimenterend kwam ik op het idee om een rijstdessert met laagjes te maken, en dat pakte verrassend goed uit. Het heerlijke aan zo’n laagjestoetje is dat je allerlei smaken en texturen door elkaar proeft. Daarnaast ziet zo’n glaasje er natuurlijk hartstikke feestelijk uit.

Voor dit rijstdessert gaf ik de helft van de rijstpudding een chocoladesmaak met cacaopoeder. Dat fleurt de boel een beetje op en geeft extra smaak. Verder heeft het toetje lagen van gepofte quinoa (de gele “bolletjes”, die vind ik er altijd zo gezellig uitzien!), Oreo-koekjes (want YUM!), kokosyoghurt en bovenop wat stukjes chocola en Oreo. Uit een glaasje zijn de toetjes het allerlekkerst. Steek wel je lepel tot de bodem, zodat je in één keer alle smaken proeft. Dan is het rijstdessert op z’n best.

rijstpudding maken

Hoe maak je rijstpudding?

Rijstpudding maken is echt niet ingewikkeld. Het vergt alleen wel wat geduld. Je moet namelijk een minuut of twintig in een pan blijven roeren om te voorkomen dat de rijstpudding aankoekt. Maar dan heb je wel wat! Ook kun je heel makkelijk een paar porties tegelijk maken, waardoor het bijvoorbeeld ideaal is als je ook de visite een lekker toetje wilt voorschotelen.

Ik maak de rijstpudding graag lekker romig en roer daarom kokosyoghurt door de rijstpudding (het liefst de Absolutely Coconut van Alpro, die vind ik het lekkerst!). Je kunt ook alleen water of een combinatie van water en (plantaardige) melk gebruiken. Maar de structuur wordt extra smeuïg als je er kwark of kokosyoghurt doorheen roert.

Voor twee porties rijstpudding gebruik ik deze ingrediënten:

  • 70 gram rijst (basmatirijst en pandanrijst werken bij mij allebei goed; speciale dessertrijst kan ook, check dan wel even de bereidingswijze op de verpakking!)
  • 125 gram kokosyoghurt
  • 1 banaan (voor de zoetigheid en wat verstopte vitamines)
  • 1 tl vanille-extract (voor een zoetere smaak)
  • 110 ml water

Ik prak de banaan en doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan. Vervolgens zet ik het gas aan en is het een kwestie van blijven doorroeren. Houd ondertussen in de gaten of de substantie smeuïg genoeg is. Anders kun je nog wat water en kokosyoghurt toevoegen. Zodra de rijst helemaal gaar en zacht is, is je rijstpudding klaar.

recept rijstdessert voor kerst

Rijstdessert met chocola

Je kunt dit rijstdessert met allerlei ingrediënten combineren. Zo is het ook heerlijk met een laagje jam, granola of koekkruimels. Maar ik kon maar één ding bedenken toen ik dit toetje aan het maken was: chocola moet erbij – nu! Dus werden er Oreo’s en pure chocolarepen uit de kast gehaald. Het valt overigens mee hoeveel Oreo’s en chocola er in het rijstdessert terecht zijn gekomen: 1,5 Oreo-koekje per persoon, 1 blokje chocola en wat losse choco-kruimels. Het chocoladerijstlaagje dankt zijn chocoladesmaak aan het cacaopoeder.

Voor het Oreo-laagje verkruimel ik de Oreo-koekjes volledig en strooi ik die over de bodem. Verder versier ik het rijstdessert met wat chocoladekruimels (gewoon een stuk chocola uit de kast in mini-stukjes snijden). Je kunt het verder natuurlijk zo chocolade-achtig maken als je zelf wilt. Voeg gerust een sausje van gesmolten chocola, chocoladepasta of extra blokjes chocola toe. Het is maar net hoeveel trek je hebt!

recept rijstdessert

Zo maak je dit feestelijke toetje

Dus: zin in iets lekkers dat doet denken aan de rijsttoetjes van vroeger, maar dan met alles erop en eraan wat je als chocoladeliefhebber zoekt? Je maakt dit feestelijke toetje in maar 25 minuten volgens dit recept:

recept rijstdessert

Rijstdessert met laagjes chocola & Oreo’s

Romy
Dit rijstdessert doet denken aan de kant-en-klare supermarkttoetjes van vroeger, maar is vele malen lekkerder. Zéker met een paar laagjes chocola. Maak dit feestelijke laagjestoetje in 25 minuten. Succes gegarandeerd!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 25 min
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

  • 2 kleine glaasjes
  • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de rijstpudding:

  • 70 gram rijst (basmatirijst of pandanrijst)
  • 125 gram kokosyoghurt (bijvoorbeeld Alpro Absolutely Coconut)
  • 1 banaan
  • 110 ml water
  • 1 tl vanille-extract

Overige ingrediënten:

  • 100 gram kokosyoghurt
  • 3 el gepofte quinoa (gepofte spelt of granola kan ook)
  • 10 gram cacaopoeder
  • 3 Oreo-koekjes (evt. glutenvrij)
  • 20 gram pure chocola
  • 2 stukjes chocola (voor de garnering)

Instructies
 

  • Prak de banaan en doe alle ingrediënten voor de rijstpudding bij elkaar in een pan. Breng op laag vuur heel langzaam aan de kook en blijf ondertussen doorroeren.
  • Houd ondertussen in de gaten of de rijstpudding romig genoeg blijft. Voeg zo nodig een beetje water en kokosyoghurt toe. De rijstpudding heeft ongeveer 20-25 minuten nodig om lekker smeuïg en gaar te worden. Haal daarna van het vuur.
  • Doe de helft van de rijstpudding in een aparte kom en meng met 10 gram cacaopoeder, zodat dit deel van de rijstpudding een lekkere cacaosmaak krijgt. Proef even of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders eventueel wat zoetmiddel (zoals agavesiroop of honing) toe.
  • Bouw dan de rijstdesserts op. Snijd voor de onderste laag 2 Oreo-koekjes in kleine stukjes. Bedek de bodem van beide desserts met de helft van de Oreo-kruimels. Schep daarna een flinke eetlepel kokosyoghurt in beide bakjes en druk zachtjes aan, zodat je mooie lagen krijgt. Schep daarop de rijstpudding met cacao en strijk de bovenkant glad. Strooi daaroverheen de quinoa-bolletjes en schep als laatste laag de rijstpudding zonder cacao in de glaasjes. Strijk opnieuw glad.
  • Hak dan de 20 gram chocola en het overgebleven Oreo-koekje in kleine stukjes. Verdeel alle kruimels over de bovenkant van de glaasjes en steek er nog een klein stukje chocola bij. Serveer en geniet!
Trefwoord Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Oreo, Rijst, Toetje, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
rijstpudding maken
recept rijstdessert

Indrukwekkend toetje voor visite

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dit rijstdessert zelf ook weleens als zondagochtendtoetje eet. Uiteraard niet het gezondste ontbijt dat er bestaat, maar wel fantastisch lekker. Maar ik maak het ook graag als we visite krijgen en ik zin heb om me wat uit te sloven in de keuken. Je hoeft er geen complete taart voor te maken of ingewikkelde taferelen voor uit te halen. Iedereen kan zo’n laagjestoetje opbouwen. Ideaal dus!

Overigens is het rijstdessert wel vrij machtig. Dus heb je net een flink vijfgangendiner op, maak dan gerust wat kleinere porties of deel één glaasje met twee personen. Dat heeft ook nog iets romantisch.

Meer lekkers met chocola

Vrijwel elke dag belandt er wel iets chocolade-achtigs in mijn mond. Meestal is dat mijn geliefde chocolade-havermout (die overigens geen echte chocola bevat, alleen cacaopoeder!). Maar ik vind het ook heerlijk om op z’n tijd iets speciaals chocolade-achtigs te bakken. Andere lekkernijen met chocola die ik graag in elkaar flans in de keuken zijn:

Als jij alles voor het kiezen hebt, welk toetje zou jij dan op tafel toveren?

rijstdessert
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Augustus 2020 | Verfdilemma, vakantie & veel te vieren

1 september 2020|Persoonlijk|

De laatste volledige zomermaand is alweer ten einde. En dat hebben we geweten: zomer was het zéker in die twee weken dat ik niet bij de ventilator was weg te slaan. Gelukkig waren er daarnaast genoeg dagen waarop het ook bij de ventilator vandaan prima vertoeven was. Zo genoot ik van een fijne vakantie op de Veluwe, had ik deze maand heel wat te vieren, kreeg mijn sociale leven weer een beetje vorm en deed een onhandige blooper me weer eens realiseren dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Wat ik nog meer deed deze maand, lees je in dit kersverse maandoverzicht.

Leven met minder verwachtingen | 6 inzichten en tips

7 augustus 2020|Persoonlijke groei|

"Verwacht er niet te veel van, hoor!" Het is een welbekende zin bij veel zenuwachtige cadeaugevers die zichzelf alvast willen indekken. Voor als jij op z'n minst een parelketting had verwacht in plaats van de USB-stick die je straks ietwat beteuterd uit het gouden inpakpapier haalt. Maar er zijn meer situaties waarin hoge verwachtingen tot frustratie of teleurstelling leiden. Bijvoorbeeld als het universum een stokje voor je doelen steekt of als je partner jouw ergernis over de slingerende onderbroeken niet ziet. Hoe kun je leven met minder verwachtingen? Dit zijn 6 helpende inzichten.

XL review plantaardige kwark & yoghurt (13 soorten getest!)

22 november 2022|Groen doen, Lifestyle|

"Mag ik dan nooit meer een bakje kwark eten?", was mijn reactie toen ik lactosevrij moest gaan eten. Ik ontbeet zeker 4 dagen per week met kwark en kon me niet voorstellen dat er een lekker alternatief voor zou bestaan. Inmiddels eet ik zo'n 10 maanden alleen nog maar plantaardige kwark en yoghurt. En eerlijk? Ik mis voor mijn gevoel helemaal niets. Ja, het smaakt anders dan kwark. Ja, er bestaan heel smerige of flauwe opties. Maar... ja, er bestaat ook heel veel wat prima te pruimen is en wat in mijn ogen zelfs lekkerder is dan echte kwark. Ik vond het tijd voor een recap: dit is mijn eerlijke mening over 13 soorten plantaardige kwark en yoghurt van Alpro, Albert Heijn, Lidl en Abbot Kinney's.