Ken je pasta alla norma van de Italiaan? Dat is pasta met een heerlijke saus van aubergine en tomaat. Waarschijnlijk kent elke liefhebber van de Italiaan deze pasta wel. Ik had zin om deze traditionele pasta eens in een ander jasje te gieten: dit is hetzelfde recept, maar dan als risotto. En lekker dat het is! Deze risotto met aubergine en tomaat is niet veel werk om te maken, smaakt heerlijk met wat (vegan) kaas erbij en brengt je ook aan je eigen eettafel weer even naar dat terrasje met het rood-wit geblokte kleed onder de Italiaanse zon. Ik verkap je graag hoe ik deze vegan risotto maak.
Risotto alla norma – weer eens iets anders
Het internet barst van de recepten voor pasta alla norma. Je snijdt een aubergine in stukjes, pakt er een blik tomatenblokjes bij en roert de boel met wat peper, knoflook, ui en kruiden lange tijd door totdat de aubergine zacht is geworden. Ook bij mij gaat deze traditionele Italiaanse pasta er altijd wel in. Ik schep er flink wat vegan Parmezaanse kaas bij (die van Nurissh is fantastisch!), strooi er pijnboompitten overheen en val dan als de wiedeweerga aan.
Dit risotto-recept is praktisch hetzelfde als pasta alla norma, alleen dan gemaakt met risotto. Die combinatie is heerlijk! Risotto is altijd een lekker smeuïg gerecht en smaakt verrassend goed als je het in tomatenblokjes klaarmaakt en er later de gebakken aubergine doorheen roert. Wat mij betreft een comfort food-maaltijd die je het hele jaar door kunt eten! Het is een variant op mijn tomatenrisotto, maar dan volledig vegan en met alle ingrediënten die een goede pasta alla norma ook heeft.
Zo maak je risotto met aubergine lekker klaar
Ik moet toegeven: ik ben geen die-hard aubergine-liefhebber. Aubergine vind ik alleen lekker als je het heel lang hebt gebakken, waardoor de auberginestukjes lekker zacht worden. De truc voor deze risotto met aubergine is dan ook wat mij betreft vooral om de aubergine eerst een flinke tijd te bakken in wat olijfolie in een aparte pan. Pas als de aubergine bijna haar is, roer ik hem door de risotto heen. Dan neemt de aubergine nog wat water op en wordt hij helemaal lekker zacht.
Wat “speciaal” is aan deze risotto met aubergine is dat ik de risottorijst niet alleen in bouillon laat gaar worden, maar ook in tomatenblokjes. Eerst schenk ik uiteraard wel bouillon bij de risotto, maar in plaats van de laatste scheut water gebruik ik een blik tomatenblokjes. Daarmee krijg je meteen flink wat tomatenvitaminen binnen én geef je de risotto een lekkere tomatensmaak. De risottorijst neemt wat van het tomatenvocht op, waardoor het echt in en in naar tomaat smaakt. Zo lekker! Leg er roma-tomaten uit de oven bij en je hebt al helemaal een heerlijke maaltijd.
Verder ben ik, zoals altijd bij recepten, graag een tikkeltje eigenwijs. Ik heb de traditionele “alla norma”-recepten wat getweakt door ook zongedroogde tomaten te gebruiken. Die gebruik ik in dit gerecht naast de tomatenblokjes en de roma-tomaatjes, omdat zongedroogde tomaten een nog meer tomaatachtige en ook wat kruidigere smaak hebben. Echt een lekkere toevoeging!
Tip: risotto is ook erg lekker met een goede wijn
Ik drink zelf geen alcohol en ben dus zeker geen wijnkenner. Maar ik weet wél dat wijn het in de risotto heel goed doet. Het geeft risotto-gerechten nog meer smaak als je de risottorijst ermee afblust (in plaats van een deel van de bouillon). Wij doen dat dan ook regelmatig. De alcohol verdampt overigens door de hitte, dus je proeft wel de smaak van de wijn, maar krijgt geen of nauwelijks alcohol binnen.
Wij hebben altijd een fles alcoholvrije wijn staan, die we graag voor risotto’s en pasta’s gebruiken. Maar er zijn uiteraard nog veel meer opties (met en zonder alcohol, rood en wit). Je kunt onder meer bij Wijnvoordeel allerlei soorten wijn online bestellen.
Bij een lichte risotto (bijvoorbeeld een groene risotto met doperwten) past een droge en frisse wijn vaak het beste, heb ik me laten vertellen. Bij een risotto zoals deze, met meer uitgesproken en aardse smaken, kun je beter een stevigere wijn gebruiken. Een droge en volle witte wijn werkt dan bijvoorbeeld goed.
Hoe ik de risotto afmaak én garneer?
Echte pasta alla norma serveer je met een niet te bescheiden hoeveelheid kaas. Vaak met Parmezaanse kaas en soms ook nog met wat witte kaas erbij. Die twee mochten in deze risotto met aubergine en tomaat dan ook niet ontbreken. Ik gebruik zelf alleen de vegan variant van beide. De Parmezaanse “kaas” die ik gebruik, is van Nurissh. Ik heb veel nep-kazen geprobeerd en deze vind ik zonder twijfel de meest geweldige die ik heb geproefd. De zakken zijn niet goedkoop, maar je doet er heel lang mee! Verder gebruik ik “plantaardige feta” van Jumbo-huismerk. Geen heel bijzondere nep-kaas, maar het ziet er wel gezellig uit als garnering en maakt het gerecht ietsje romiger.
Daarnaast is de risotto wat mij betreft pas compleet met een flinke lading pijnboompitjes (kort geroosterd in een koekenpan!) en verse blaadjes basilicum. Zo ziet het gerecht er net wat vrolijker uit én doet het extra denken aan dat ene Italiaanse tentje.
Het recept voor risotto met aubergine en tomaat
Zoals altijd bij risottogerechten, is ook deze risotto met aubergine vooral een kwestie van wachten en roeren. Je hoeft alleen een ui en aubergine te snijden en hebt verder weinig omkijken naar deze maaltijd. Kortom: een gerecht dat makkelijk weg-eet én simpel te maken is! Deze vegan risotto met aubergine en tomaat maak je als volgt:
Risotto met aubergine en tomaat (risotto alla norma)
Ingrediënten
- 150 gram risottorijst
- 2/3 aubergine
- 1 blik tomatenblokjes (= 400 gram)
- 8 zongedroogde tomaten (uit pot)
- 1 grote tak roma-tomaatjes
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 handje pijnboompitten
- 1 el Provençaalse kruiden
- (Vegan) Parmezaanse kaas
- 1 tl peper
- 500 ml bouillon (= 500 ml water + 1/2 blokje bouillon)
- Olijfolie
Optioneel:
- (Vegan) feta
Instructies
- Snipper de ui en snijd de aubergine in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Hak de zongedroogde tomaten in kleine reepjes.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden voor de roma-tomaatjes. Schuif die zodra de oven is voorverwarmd 10 minuten in de oven.
- Schenk ondertussen wat olijfolie in een pan en doe daar de ui en knoflook bij. Bak in ongeveer 2 minuten fruitig. Voeg dan de risottorijst aan de pan toe en bak de droge rijstkorrels twee minuten mee.
- Schenk nu 1/4 van de bouillon in de pan en laat de rijstkorrels de bouillon volledig opnemen. Doe de volgende 1/4 bouillon erbij zodra de risotto al het vocht heeft opgenomen, en ga op die manier door totdat de bouillon op is. Ga (terwijl de risotto het vocht opneemt) verder met de stappen hieronder.
- Doe in een apart pannetje wat olijfolie om de aubergine in te bakken. Bak de aubergineblokjes op laag vuur ongeveer 15 minuten.
- Heeft de risottorijst alle bouillon opgenomen? Schenk dan de tomatenblokjes erbij in de pan. Voeg ook de stukjes aubergine en de zongedroogde tomaten toe. Strooi peper en een eetlepel Provençaalse kruiden over de risotto.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin van kleur zijn.
- Check of de risotto voor jou kruidig genoeg is en of de risottorijst goed gaar is. Voeg zo nodig een beetje water toe als de risottorijst nog niet helemaal zacht is. Laat nog even pruttelen.
- Serveer nu de risotto in twee kommen. Garneer met (vegan) Parmezaanse kaas, (vegan) feta, basilicumblaadjes en pijnboompitten. Leg ook het takje met tomaatjes bij het gerecht. Smullen!
Notities
Risotto = relaxed om te eten én om te maken
Sinds ik twee jaar geleden voor het eerst risotto maakte, ben ik verslaafd aan dit gerecht. Ik maak het in allerlei varianten en word altijd blij als deze Italiaanse specialiteit op het menu staat. Risotto is wat mij betreft het ultieme comfort food om te eten en is ook heel relaxed om te maken. Je kunt zelfs afleveringen van een serie kijken terwijl je aan het koken bent. Veel meer dan af en toe bouillon bijschenken en wat roeren hoef je niet te doen voor deze maaltijd.
Naast deze risotto met aubergine en mijn traditionele tomatenrisotto, hebben wij nog een paar risotto’s die ik graag op tafel zet. Probeer ook eens deze varianten:
- Bietenrisotto met feta
- Bloemkoolrisotto met geglaceerde champignons
- Groene risotto met erwten
- Paprikarisotto met kerrie en rozijnen (deze is echt verrassend lekker!)
En heb je even geen zin in roeren in pannen met risotto? Je kunt risotto ook uit de oven maken, bijvoorbeeld met dit heerlijke recept van Donna Hay.
Wat bestel jij het liefst als je bij een Italiaans restaurant aanschuift?
Leuk recept, maar ben je zeker dat het “alla norma” heet? Ik zou zeggen “alla nonna”, = op grootmoeders wijze. Een uitdrukking die ze graag voor recepten gebruiken in Italië. Voor mij heeft “norma” geen betekenis en ben ik ook nog nooit tegengekomen bij recepten of op menukaarten van italiaanse restaurants. Waar ik overigens graag pizza bestel, omdat het enige is, dat ik niet zelf maak. Al het andere kunnen we zelf ook.
Ja, het heet echt “alla norma” 🙂 Ik ben even online op onderzoek uitgegaan en die naam komt mogelijk van een opera. Je kunt er hier wat meer over lezen: https://ciaotutti.nl/italiaans-eten/recepten/pasta-alla-norma/ Zelf ook weer wat geleerd 🙂
En helemaal met je eens: aan pizza van de echte Italiaan kan bijna niets zelfgemaakts tippen.