risotto met bloemkool

Romige risotto met bloemkool, champignons en Provençaalse kruiden

 • 15 februari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Het is tijd voor aflevering #892 van de risottorecepten. Ja sorry, ik ben gewoon gék op dit type gerecht. Ik heb al allerlei risotto’s geprobeerd en ben altijd wel in voor een risotto. Vandaag heb ik weer een heel ander risottorecept te delen: een variant met bloemkool. Nee hoor, dit is geen risotto gemaakt van bloemkoolrijst. Het is échte risotto met bloemkool erdoorheen. Doe er een flinke scheut (plantaardige) kookroom bij en je krijgt een heerlijk romige risotto. Deze variant met champignons en Provençaalse kruiden is mega-lekker en ziet er ook nog eens feestelijk uit.

Welkom bij de risotto-familie!

Mijn receptinspiratie haal ik meestal simpelweg uit de koelkast. Nee hoor, daar staat geen potje met 500 ml receptinspiratie klaar. Ik bedoel te zeggen dat ik vaak op kookideeën kom door ingrediënten die we nog in de koelkast hebben liggen. Zo ook voor dit recept! Met boodschappen doen was er vast iets misgegaan, want we hadden opeens twee bloemkolen liggen die het allebei geen week meer gingen volhouden. Dus wat doe je dan? Een recept bedenken waarin je een flinke hoeveelheid bloemkool kwijt kunt! Ik moest meteen denken aan een van mijn lievelingsdingen om te eten: risotto. En dus kwam er bloemkoolrisotto op tafel!

Op mijn blog heb ik al heel wat risottorecepten te staan. Mijn persoonlijke favoriet van dit moment is deze romige paprikarisotto. Ook de pompoenrisotto en tomatenrisotto maken we regelmatig. Daarnaast heb ik al eens een romige risotto met paddenstoelen gemaakt én een risotto met een hele lading kaas. Sinds kort hebben we er dus deze (vegan!) bloemkoolrisotto bij. Ik vind hem zo lekker dat-ie zowel op koude als op iets warmere dagen regelmatig op het menu staat.

risotto met bloemkool

Risotto met heel veel room

Risotto kan mij niet romig genoeg zijn. Er verdwijnt dan ook bijna altijd wel kookroom in mijn risottorecepten. De soja-room van AH-huismerk is mijn favoriet. Die heeft precies de goede substantie en geeft elk gerecht een lekker romig tintje. Deze risotto met bloemkool is dubbel zo romig omdat ik extra scheutig ben met de kookroom én omdat bloemkool van zichzelf een perfecte basis is voor romige sauzen. Ik snijd de bloemkool zo fijn mogelijk en laat de bloemkoolkruimels het vocht van de risotto langzaam opnemen. Zo krijg je een lekker luchtige maaltijd waar ongemerkt een heleboel groente in zit.

Om de smeuïge saus extra smaak te geven, strooi ik daarnaast rijkelijk met Provençaalse kruiden. Dat is één van de kruidenpotjes die wat mij betreft van elk gerecht een succes kan maken! Daarnaast mogen wat peper en zout niet ontbreken en gebruik je natuurlijk een goede bouillon als basis. Zo heb je na ongeveer 30 minuten pruttelen en roeren een fantastisch romige risotto met bloemkool klaarstaan.

risotto met bloemkool

Maak de risotto met bloemkool extra lekker met champignons

Zelf vind ik gerechten die maar naar één type groenten smaken altijd wat saai. Vandaar dat er in veel van mijn recepten nog wel extra tomaatjes, tuinerwten of champignons verdwijnen. Deze risotto met bloemkool combineer ik met kastanjechampignons. Die smaken er gebakken in de pan héérlijk bij. Ik bak de champignons apart aan in een pan totdat ze flink geslonken zijn en leg ze dan bovenop de risotto. Apart gebakken slinken ze beter en krijgen ze een betere bite (en ziet het er wat kunstiger uit) dan als je de champignons meebakt met de risotto.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere groenten. Zo maak ik deze risotto ook weleens met verse rucola eroverheen. Ook erg lekker! En met tuinerwten of wat plakjes wortel is-ie bij ons ook helemaal goedgekeurd.

Tips voor het maken van de risotto met bloemkool

Voordat ik het recept verklap, nog een paar tips als je deze risotto met bloemkool gaat maken. Ik heb (door het nodige gestuntel) zelf een paar varianten geprobeerd voordat ik hét recept vond. Dus een paar kleine tips uit eigen ervaring:

 • Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke stukjes, zodat de risotto een romige substantie houdt. Je kunt ook bloemkoolrijst uit de vriezer kopen; dat geeft hetzelfde effect. Als je de bloemkool snijdt, vergeet ook niet de stam van de bloemkool mee te snijden in kleine stukjes. Deze risotto is je kans om ook de stam kwijt te kunnen.
 • Gooi de bloemkool na een paar minuten al in de pan met risotto. Zo kan hij de bouillon goed absorberen en wordt de bloemkool goed gaar zonder dat je ‘m hoeft voor te koken.
 • Gebruik wat meer bouillon dan je gewend bent bij risotto’s. Omdat de bloemkool veel bouillon opneemt, zal je wat extra nodig hebben. Heb je te weinig bouillon? Dan kun je er altijd nog een beetje water (met eventueel een snufje zout) bij schenken.
 • Bak de risottorijst kort mee voordat je water toevoegt. De risottokorrels kunnen dan later de kruiden beter opnemen, waardoor je gerecht nóg lekkerder smaakt.
 • Vergeet de gekarameliseerde walnoten niet. Sinds ik dit heb ontdekt, kan ik het wel bij elk pastagerecht eten. Bak de walnoten even aan in wat zoetmiddel (ik gebruik agavesiroop of ahornsiroop). Dan heb je een heerlijke topping voor je pastamaaltijd.
risotto met bloemkool

Recept voor de risotto met bloemkool

Heb jij nog een bloemkool liggen die hoog nodig opgegeten moet worden? Of wil je gewoon een keer een totaal andere (en heel lekkere) risotto maken? Deze vegan risotto met bloemkool maak je als volgt:

risotto met bloemkool

Risotto met bloemkool en champignons

Romy
Deze risotto met bloemkool is heerlijk romig en barst ongemerkt van de groente. Een lekker smeuïg gerecht waar je met gemak een flinke pan van maakt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • bloemkool (of – als je een mega-bloemkool hebt – een halve)
 • 125 gram kastanjechampignons
 • ½ gele ui
 • 100 ml kookroom (ik gebruik soja-room van AH-huismerk)
 • 850 ml bouillon
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 el Provençaalse kruiden
 • 2 tl peper
 • 25-40 gram walnoten
 • 1 el agavesiroop of ahornsiroop
 • Olijfolie

Optioneel:

 • (Vegan) Parmezaanse kaas (ik gebruik de plantaardige variant van Nurishh)
 • Verse rozemarijn

Instructies
 

 • Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke stukjes, snipper de ui en snijd de kastanjechampignons in plakjes.
 • Schenk wat olijfolie in de pan en bak daarin de knoflook en ui ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan de risottorijst toe en bak een minuut mee.
 • Doe vervolgens 1/4 van de bouillon bij de risotto en laat de risottorijst de bouillon opnemen.
 • Voeg na ongeveer 5 minuten de stukjes bloemkool allemaal toe aan de pan en schenk er opnieuw wat bouillon bij. Strooi nu ook de peper en Provençaalse kruiden over de risotto. Blijf ondertussen goed roeren. Schenk er opnieuw 1/4 bouillon bij zodra de risotto alles heeft opgenomen, en doe dat daarna nogmaals.
 • Voeg dan de kookroom toe aan de risotto. Laat de risotto (al roerend) het vocht opnemen totdat de bloemkool en risotto helemaal gaar zijn. Het kan zijn dat je wat extra bouillon of water moet toevoegen. Als de risotto nog niet helemaal gaar is terwijl de bouillon wel volledig is opgenomen, doe dan een scheutje extra water bij de pan.
 • Bak ondertussen in een aparte pan de kastanjechampignons. Ze hebben ongeveer 5 minuten nodig om goed te slinken en de juiste bite te krijgen. Zet ze daarna apart.
 • Breek de walnoten in stukjes en bak ze in een andere pan kort aan in een eetlepel agavesiroop of ahornsiroop. Zo krijg je heerlijke gekarameliseerde walnoten.
 • Serveer de risotto met de gekarameliseerde walnoten en eventueel met (vegan) Parmezaanse kaas en een takje rozemarijn of dille.
Trefwoord Bloemkool, Glutenvrij, Lactosevrij, Risotto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
risotto met bloemkool

Ook een feestelijk gerecht voor mee-eters

Toen ik de foto’s van deze risotto met bloemkool maakte, besefte ik dat het best een goede maaltijd was geweest voor een diner met vrienden dat we laatst hadden. Wie weet volgend jaar! Van risotto maak je zó een pan vol en het ziet er altijd wel kunstig en feestelijk uit. Een ideaal gerecht dus om te serveren als je mensen te eten krijgt!

Leg er vooral een takje rozemarijn of dille bij. Dat geeft niet alleen smaak, maar is ook meteen dé truc om alles (nou ja, bijna alles) er restaurantwaardig uit te laten zien.

Wat is jouw ultieme gerecht om te serveren als je mee-eters krijgt?

bloemkoolrisotto
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #15: perforators, goed nieuws en het rijmvirus

15 december 2017|Persoonlijk|

Mijn blije lijstje opstellen van de afgelopen weken was absoluut geen probleem. Er zijn genoeg mooie, leuke en vooral vrolijke momenten geweest om deze editie van Vaker Vrolijkheid mee te vullen. Zo waren mijn broertje en ik beiden goednieuwsbrengers deze week, brak ik mijn hoofd over het meervoud van 'perforator' en presenteerde ik vol trots een paar zelfgemaakte onderzetters. Lees snel verder voor editie 15 van mijn rubriek Vaker Vrolijkheid.

Een mini-verslag over een onvergetelijk weekend in Valencia

18 februari 2019|Op reis|

Wat doe je als een goede vriendin in Valencia zit? Je kunt haar elke dag appen om belevenissen uit te wisselen. Maar je kunt ook de gelegenheid aangrijpen om die kant op te gaan voor een mini-vakantie. En dus stapte ik afgelopen vrijdag het vliegtuig in naar Valencia. Mijn eerste keer alleen vliegen en (een soort van) alleen op reis! Het werd een weekend dat in vele opzichten onvergetelijk mooi was. Ik heb er zó hard van genoten en vond het zó mooi dat ik het niet kon laten om met mijn laatste shot adrenaline mijn mooiste ervaringen te beschrijven. Daarom alvast een mini-verslag!

30x Als ik later groot ben, dan…

29 mei 2018|Persoonlijk|

Al van jongs af aan fantaseer ik over het moment dat ik "echt volwassen" ben. Later als ik groot ben... Dan zou ik vast een superwoman zijn die alles begrijpt en kan. Of nou ja, die illusie had ik ooit! Nu ik qua lengte ben uitgegroeid en dus technisch gezien groot ben, besef ik dat er nooit een moment komt van écht volwassen zijn. Daarom stelde ik een lijstje samen met een knipoog naar volwassenheid! Want als ik ooit groot ben, dan zal ik vast de volgende 30 dingen allemaal pico bello in orde hebben (ha, in mijn dromen dus!).