“Oh nee, bijna geen kaas meer eten, hoe dan?!” Dat was mijn eerste gedachte toen ik te horen kreeg dat ik zoveel mogelijk lactosevrij moet eten. Gelukkig is vervanging voor kaas, crème fraiche of andere zuivel echt niet zo’n big deal. Vooral van mijn laatste ontdekking ben ik helemaal wild: je kunt een romige pasta maken zonder kaas of crème fraiche en… bloemkool. Ja echt, met die groente kun je een heerlijk romige saus bereiden die smaakt alsof je er room in hebt gebruikt. Deze romige pasta met bloemkoolsaus is volledig vegan, zit propvol met groenten en is hier thuis een echte hit. Misschien gooi jij er ook hoge ogen mee.

Romige pasta zonder crème fraiche?

Eet je veganistisch of lactosevrij? Dan moet je waarschijnlijk andere manieren vinden om sausjes romig te maken dan kaas, crème fraiche of kookroom. Zelf mag ik wel geraspte 48+ kaas of Parmezaanse kaas eten, omdat daar heel weinig lactose in zit (yes yes, dat zijn gelukkig net mijn lievelingskazen!). Maar ik vind het ook een leuke uitdaging om helemaal zuivelvrij te koken. Als je maar je ogen en oren openhoudt in de supermarkt of op het internet, zijn er genoeg vegan opties te vinden voor zuivel. 

Zo maak ik graag saus voor romige pasta met:

 • Soja-kookroom (die van AH-huismerk uit de koeling vind ik het lekkerst)
 • Edelgistvlokken + water (mijn tip: wees niet te zuinig met de vlokken; dan proef je er het meest van)
 • Cashewnoten
 • Kokosmelk
 • Tahin 
 • Bloemkool

Van dat laatste ingrediënt is de saus voor deze romige pasta gemaakt. Bloemkool gebruiken voor je pastasaus is meteen een perfecte manier om van restjes af te komen. Je kunt ook de stam van de bloemkool namelijk prima in de saus gooien. Eerst even zacht koken en dan in de blender gooien met water, pesto, ui, knoflook en peper. Dan heb je een goed geslaagd romig sausje. 

romige pasta met bloemkoolsaus 3

Romige pasta met vegetarische balletjes

Het enige ding met romige saus van bloemkool is dat er niet veel eiwitten in zitten, iets waar ik zelf als vegetariër wel bewust op let. Daarom maak ik deze romige pasta met vegetarische balletjes. Misschien niet het soort combinatie dat je in een culinair tentje geserveerd zou krijgen, maar ik vind het een prima match. Dit keer ging ik voor de Indische balletjes van Garden Gourmet. Van alle vega-balletjes die ik heb geproefd, vind ik dit tot nu toe de allerlekkerste. Ze zijn totaal niet pittig, iets wat je misschien wel zou denken. Wel lekker gekruid en perfect qua structuur. De vega-balletjes van Vivera vind ik overigens ook (meer dan) prima te eten in dit soort pastagerechten.

Bloemkoolpasta met tomaatjes uit de oven

Vroeger vond ik blaadjes basilicum over je eten strooien en pijnboompitjes roosteren vooral onnodig gedoe. Laat staan dat ik tomaatjes in de oven zou gaan roosteren. Moet je helemaal de oven voor opwarmen… De laatste tijd ben ik daarop teruggekomen. Dat soort kleine stappen maken je pasta juist zoveel lekkerder. Vaak rooster ik de tomaatjes terwijl ik ondertussen een bakcreatie in de oven heb staan voor de volgende dag. Scheelt weer wat gas, omdat je de oven niet speciaal voor de paar tomaatjes hoeft voor te verwarmen. 

Ook deze bloemkoolpasta serveerde ik met cherrytomaatjes uit de oven. Hoewel ik tomaten altijd lekker vind, vind ik cherrytomaten uit de oven de overtreffende trap van lekker. Er gaat niets boven het warme schilletje in je mond voelen openbarsten en dan de smaak van zoete tomaat proeven.

Naast tomaatjes verwerkte ik in dit recept gebakken champignons voor wat extra vitamine. En voor de smaak natuurlijk. Al met al is het een geslaagde groenterijke pasta die ook nog lekker romig is, veel smaak heeft en supergoed vult (ik had na dit bord de hele avond geen trek meer!). 

romige pasta met bloemkoolsaus 8

Hoe maak je de romige pasta? 

De bloemkoolsaus maken is een fluitje van een cent, en ook aan de rest van de pasta heb je nauwelijks werk. Een perfect avondmaal voor als je eigenlijk geen zin hebt om lang in de keuken te staan! Je maakt de romige pasta met bloemkool als volgt:

romige pasta met bloemkoolsaus 3

Romige pasta met bloemkool (vegan)

Romy
Wil je een romige pasta maken zonder kaas? De saus in dit gerecht is gemaakt van…bloemkool. Ja echt, dat zorgt voor een lekker smeuïg sausje. Probeer het zelf eens! De pasta is binnen no-time klaar om van te genieten.
4 (1 stem)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • ½ bloemkool
 • 250 gram verse ravioli (of 150 gram gedroogde pasta)
 • 200 gram kastanjechampignons
 • 2 takjes cherrytomaten (of kleine romatomaten)
 • 200 gram vega-balletjes
 • ½ gele ui
 • 1 el pesto
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 el zwarte peper
 • 200 ml bouillon (=200 ml water + ⅕ bouillonblokje)
 • Olijfolie

Optioneel voor de garnering:

 • Verse basilicum
 • Geroosterde pijnboompitten
 • (Vegan) Parmezaanse kaas

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Daarin kun je straks de tomaatjes gaan bakken. Schuif, zodra de oven even later warm genoeg is, de tomaatjes in de oven en haal ze er na zo’n tien minuten uit. Dan zijn ze licht opengebarsten en dus op z’n lekkerst.
 • Snijd de halve bloemkool (inclusief steel) in kleine stukjes en kook die in een laagje water. Laat koken totdat de bloemkool lekker zacht is geworden.
 • Snijd ondertussen de ui in kleine stukjes en de champignons in plakjes, en breng een pan water aan de kook voor de pasta. Kook deze straks volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Bak de ui en knoflook in een laagje olijfolie op heet vuur. Laat zo’n 5 minuten bakken en zet dan apart.
 • Giet de bloemkool af en schep de bouillon en de gebakken ui en knoflook erbij. Voeg ook een lepel pesto toe. Maak er nu in de blender of keukenmachine een gladde saus van.
 • Bak de kastanjechampignons in een klein beetje olijfolie gedurende een minuut of vijf, totdat ze wat gekrompen zijn. Bak in een aparte pan ook de vega-balletjes in ongeveer dezelfde tijd, zodat ze lekker krokant worden. Snijd de balletjes eventueel doormidden, zodat ze sneller gaar zijn.
 • Schep nu de pasta op twee borden en schenk de bloemkoolsaus eroverheen. Verdeel de kastanjechampignons over de pastaborden, leg de tomaatjes erbij en roer de balletjes door de pasta heen.
 • Serveer de pasta met basilicum, pijnboompitjes en eventueel wat (plantaardige) Parmezaanse kaas.
Trefwoord Bloemkool, Glutenvrij, Lactosevrij, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
romige pasta met bloemkoolsaus 6

Snelle & plantaardige pasta met veel groenten

Deze romige pasta is typisch zo’n recept dat ik elke dag wel kan maken. De ingrediënten heb ik bijna standaard wel in huis en je hebt er sowieso niet bijster veel voor nodig. Na hooguit een half uur is je pasta al klaar, terwijl het toch lekker genoeg is om voor heb-ik-goed-mijn-best-op-gedaan-maaltijd door te gaan. Zo zie ik het zelf graag! Ook fijn is dat er meer groenten in zit dan je op het eerste gezicht denkt. Misschien een slimme tactiek om je kind extra groenten te laten binnenkrijgen? 

Zoek je meer pasta’s met zelfgemaakte sausjes? Ik ben er zelf dol op en experimenteer er graag mee. Een paar van mijn favorieten:

Nu ben ik wel benieuwd: wat is het geheime recept voor jouw favoriete pastasaus? 

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 augustus 2022 op 8:41 am - Beantwoord

  4 sterren
  Dit lijkt me ook weer een heerlijk recept en wat een goed alternatief met de bloemkool. Ga ik zeker eens proberen.

 2. Rianne 2 augustus 2022 op 3:04 pm - Beantwoord

  Ik gebruik altijd lima bonen door mijn Italiaans georiënteerde gerechten voor mijn eiwitten. Dat zijn van die lekkere grote stevige witte bonen, zacht van binnen. Heerlijk door de macaroni. Misschien een tip om ook eens uit te proberen ipv de vega balletjes 🙂 in mijn geval ook een stuk voordeliger voor mijn minima portemonnee 🙂 Leuk om te zien trouwens hoe je lekker aan het experimenteren bent nu je meer lactosevrij moet eten. Ik eet zelf vegan en glutenvrij. Dus nu worden meer van je recepten ook hier leuk om na te maken 🙂 Wist je dat je zelfs tomatensaus kan namaken zonder tomaat? Dan moet je bieten, wortel en bloemkool koken en dan pureren met een beetje azijn erdoor en dan basilicum en peper en zout om verder op smaak te brengen. (Heb ik een tijdje gemaakt in het verleden toen ik een bepaald dieet volgende en geen nachtschades (tomaat o.a.) mocht eten)
  Experimenteer vooral nog lekker door en laat ons ervan meegenieten 🙂

  • Romy 13 september 2022 op 8:06 am - Beantwoord

   Leuk om te lezen dat jij vegan en glutenvrij eet! Ik eet zelf steeds meer vegan en Bart eet glutenvrij, dus meestal voldoen mijn kooksels en baksels wel aan die criteria 🙂 Vind het ook helemaal leuk om te merken hoe goed je kaasachtige dingen kunt vervangen door gewoon anders naar gerechten te kijken. Daar geniet ik oprecht van.
   Bonen gebruiken als vleesvervanger is inderdaad ook een goed idee. Dat wil ik zeker vaker doen 🙂 En laatst maakte ik eens een romig sausje met cashewnoten, tahin, pesto en water. Was ook verrassend lekker en heel eiwitrijk 🙂
   Wat grappig dat er ook tomatensaus te maken is van andere ingrediënten dan tomaat. Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar!

 3. Lisa 2 augustus 2022 op 4:45 pm - Beantwoord

  Ik hou van bloemkool! Leuk om te proberen. Tof gedaan met de optie om het recept te printen! Er is nu ook haver creme fraiche.

Beoordeling recept
Recente blogs