romige pasta met groene groenten

Romige pasta met groene groenten & walnoten (vegan!)

 • 18 januari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Pasta primavera wordt het ook wel genoemd: pasta met groene groenten. Een typisch lenterecept! Nu ben ik zelf veel te gek op erwtjes en asperges om ze pas in de lente weer te eten. Daarom maak ik deze pasta gerust in elk jaargetijde. Laatst bedacht ik een nieuwe variant die heel goed in de smaak viel: een romige pasta met een flinke schep (plantaardige of echte) Paturain en gekarameliseerde walnoten. Daardoor barst de pasta niet alleen van de groenten, maar smaakt hij ook heerlijk romig en heb je er een zoet extraatje bij. Met dit recept tover je de pasta met groene groenten in slechts 20 minuten op je bord!

Romige pasta met (vegan) Paturain

Toen ik klein was, was ik groot Paturain-fan. Mijn oma had altijd toastjes klaarstaan met Paturain en daar werd door alle kleinkinderen gretig van gegeten. Sindsdien had ik het al in geen jaren meer op. Toen ik laatst ontdekte dat er een nieuwe plantaardige Paturain op de markt is, kon ik het niet laten om die mee naar huis te nemen. En om hem in een pastasaus te gooien! Ik bedoel: hoe romiger een saus is, hoe beter, toch?! Met twee scheppen Paturain erin heb je al een heerlijk smeuïge saus. Voeg daarnaast een beetje (soja)kookroom toe en de saus wordt ook meteen ietsje vloeibaarder. Ontzettend lekker als variant op de roomsaus die je standaard maakt. Door de Paturain wordt de saus vanzelf ietsje kruidiger.

Als je niet vegan eet en geen lactose-intolerantie hebt, kun je natuurlijk ook de gewone Paturain gebruiken. De smaak zal min of meer hetzelfde zijn. Ik eet de vegan Paturain omdat mijn buik niet blij wordt van melkproducten.

romige pasta met groene groenten

Groenterijke pasta met groene groenten

Met groenten ben ik graag niet te zuinig in gerechten. Ik houd er wel van om enthousiast groenten toe te voegen aan mijn avondeten. Als je het lekker bereidt, heb je helemaal niet door dat je 300 gram groenten naar binnen werkt. Dat geldt ook voor deze pasta met groene groenten. Ik kies in dit recept voor alleen maar groene groenten, en die komen ook nog eens bijna allemaal uit de diepvries. Dat maakt het lekker makkelijk om deze pasta te bereiden! Je hebt er nauwelijks snijwerk voor.

In de pasta gebruik ik zelf asperges, tuinerwten en tuinbonen uit de vriezer. Het handige daaraan is dat ze vers zijn ingevroren en dus veel vitamines bevatten (meer dan blikgroenten), dat je ze alleen even hoeft op te bakken en dat je ze ook buiten het seizoen om kunt krijgen voor een schappelijke prijs. Daarnaast gebruik ik voor deze pasta primavera een halve courgette. Snijd die in heel kleine stukjes. Dat maakt de saus wat smeuïger dan als je grote blokken courgette tussen de pasta tegenkomt.

Maak de pasta nog lekkerder met gekarameliseerde walnoten

Laatst kregen we via de Overblijvers-box van Albert Heijn een zak groenten voor pasta cavolo nero. Nooit van gehoord! Maar het bleek een heerlijk gerecht te zijn waarvoor je gekarameliseerde walnoten kunt gebruiken als garnering. Dat beviel zo goed dat ik nu vaker “gesuikerde” walnoten serveer bij pasta. Bak daarvoor de walnoten in wat olijfolie en ahornsiroop of agavesiroop. Daardoor worden ze lekker zoet en iets knapperiger dan kant-en-klaar uit het bakje.

Verder serveer ik de pasta met vegan kaas. Met vegan kaas had ik altijd een haat-liefde-verhouding. Geweldig dat het bestaat, maar de ingrediëntenlijsten zijn niet altijd even best en veel nep-kazen halen het bij lange na niet bij de echte kaassmaak. Maar… ik heb sinds kort de kaasblokjes van Max & Bien ontdekt en die komen verbazingwekkend dicht in de buurt van echte kaas. Ik vind ze fantastisch! Ze hebben zelfs de vorm van kaas (inclusief “kaaskorstje”) en zijn te koop bij Jumbo tussen de brie en andere buitenlandse kazen. Dus mocht je een lekkere kaas zoeken zonder melk, probeer deze eens! Vooral de variant met knoflook vind ik een aanrader.

romige pasta met groene groenten

Zo maak je de pasta met groene groenten in 20 minuten

Makkelijke recepten die tóch smaken alsof je een hele tijd met liefde in de keuken hebt gestaan – mij maak je er blij mee! Deze pasta met groene groenten is daar een goed voorbeeld van. Het recept kost me maar 20 minuten om te maken, maar je hebt toch iets heerlijks op je bord. Dit is hoe je de pasta maakt:

romige pasta met groene groenten

Recept voor romige pasta met groene groenten en walnoten

Romy
Dit is een van mijn simpelste, maar ook lekkerste pastagerechten. Boordevol groene groenten en met een lekker romig tintje dankzij (vegan) Paturain. Strooi er gekarameliseerde walnoten overheen om de pasta nóg lekkerder te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Koekenpan of wokpan
 • Kookpan voor de pasta

Ingrediënten
  

 • 150 gram volkoren pasta (of evt. glutenvrije pasta)
 • 100 gram tuinerwten (uit de diepvries)
 • 100 gram groene asperges (uit de diepvries)
 • 100 gram tuinbonen (uit de diepvries)
 • 1/2 courgette
 • 1 gele ui
 • 2 el pesto
 • 1 el Paturain (ik gebruik de vegan Paturain)
 • 50 ml (soja)kookroom
 • 50 gram walnoten
 • 1 el agavesiroop (honing of ahornsiroop kan ook)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl peper
 • 1 el olijfolie

Optioneel:

 • Verse basilicum
 • Vegan kaas of Parmezaanse kaas (ik gebruik de plantaardige kaas van Max & Bien)
 • Limoen

Instructies
 

 • Breng een pan water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snipper de ui en snijd de courgette in kleine, dunne stukjes. Hak de asperges doormidden.
 • Schenk een 1/2 eetlepel olijfolie in een koekenpan of wokpan. Bak daarin de walnoten samen met een eetlepel agavesiroop (of ahornsiroop) zo'n 3 minuten aan, totdat ze mooi glanzen. Houd de walnoten apart voor de garnering.
 • Doe in dezelfde pan opnieuw een 1/2 eetlepel olijfolie en bak daarin de ui en knoflook in 2 minuten glazig.
 • Voeg daarna de courgette en asperges toe aan de pan en bak 5 minuten mee. Strooi een beetje peper over de groenten.
 • Voeg dan de Paturain en (soja)kookroom en tuinbonen toe en bak ongeveer 3 minuten. Schep vervolgens ook de tuinerwten door de saus.
 • Giet de pasta af en roer door de pastasaus. Verdeel de groene pasta over twee borden en garneer met de gekarameliseerde walnoten. Verdeel eventueel nog wat verse basilicum, (vegan) kaas en limoensap over de pasta voor een extra lekkere smaak (en voor de goede looks).
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Pasta, Pastasaus, Tuinbonen, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
romige pasta met groene groenten

Hasta la pasta – nog meer pastagerechten

Een goed bord pasta gaat er bij mij altijd wel in als avondeten. Soms houd ik van iets traditioneels met veel tomaat, een andere keer pak ik het exotischer aan met een saus van amandelen, en soms heb ik gewoon zin in een hele berg groene groenten. Kan allemaal!

Hoe eet jij groene pasta het liefst?

pastarecept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

11 dingen die ik had verwacht nooit te durven (maar toch deed)

14 december 2021|Persoonlijk|

Je kunt altijd meer dan je denkt. Die zin is zo’n beetje mijn lijfspreuk geworden. Ik ben van nature best een bange schijterd. Heb hoogtevrees, vond autorijden in het begin doodeng en heb het avonturiersgen om de wereld over te reizen niet uitgedeeld gekregen. Toch heb ik ontdekt dat ik meer een lefwijf ben dan ik altijd dacht. “Wat zijn nou dingen waarvan jij had verwacht ze nooit te durven, maar die je toch hebt gedaan?”, werd me laatst gevraagd. Vond ik een mooie vraag om over na te denken. En om dit artikel over te schrijven.

Blij Lijstje #39 | Verstopte romantiek, vreselijke woordgrappen & vakantietijd

11 augustus 2021|Persoonlijk|

Mijn vakantie was natuurlijk één grote blijmaker op zich. Oké, op het kapotte fornuis en het gebrek aan telefoonbereik na dan. Daarom verzamelde ik een hele lijst vol blijmakers de afgelopen weken. Met onder andere dansjes die wel en niet mijn ding bleken, verrassend romantische momenten en een bijzondere activiteitentip van onze Airbnb-host.