romige pasta met groene groenten

Recept romige pasta met groene groenten & walnoten

 • 18 januari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Pasta primavera wordt het ook wel genoemd: pasta met groene groenten. Een typisch lenterecept! Nu ben ik zelf veel te gek op erwtjes en asperges om ze pas in de lente weer te eten. Daarom maak ik deze pasta gerust in elk jaargetijde. Laatst bedacht ik een nieuwe variant die heel goed in de smaak viel: een romige pasta met een flinke schep (plantaardige of echte) Paturain en gekarameliseerde walnoten. Daardoor barst de pasta niet alleen van de groenten, maar smaakt hij ook heerlijk romig en heb je er een zoet extraatje bij. Met dit recept tover je de pasta met groene groenten in slechts 20 minuten op je bord!

Romige pasta met (vegan) Paturain

Toen ik klein was, was ik groot Paturain-fan. Mijn oma had altijd toastjes klaarstaan met Paturain en daar werd door alle kleinkinderen gretig van gegeten. Sindsdien had ik het al in geen jaren meer op. Toen ik laatst ontdekte dat er een nieuwe plantaardige Paturain op de markt is, kon ik het niet laten om die mee naar huis te nemen. En om hem in een pastasaus te gooien! Ik bedoel: hoe romiger een saus is, hoe beter, toch?! Met twee scheppen Paturain erin heb je al een heerlijk smeuïge saus. Voeg daarnaast een beetje (soja)kookroom toe en de saus wordt ook meteen ietsje vloeibaarder. Ontzettend lekker als variant op de roomsaus die je standaard maakt. Door de Paturain wordt de saus vanzelf ietsje kruidiger.

Als je niet vegan eet en geen lactose-intolerantie hebt, kun je natuurlijk ook de gewone Paturain gebruiken. De smaak zal min of meer hetzelfde zijn. Ik eet de vegan Paturain omdat mijn buik niet blij wordt van melkproducten.

romige pasta met groene groenten

Groenterijke pasta met groene groenten

Met groenten ben ik graag niet te zuinig in gerechten. Ik houd er wel van om enthousiast groenten toe te voegen aan mijn avondeten. Als je het lekker bereidt, heb je helemaal niet door dat je 300 gram groenten naar binnen werkt. Dat geldt ook voor deze pasta met groene groenten. Ik kies in dit recept voor alleen maar groene groenten, en die komen ook nog eens bijna allemaal uit de diepvries. Dat maakt het lekker makkelijk om deze pasta te bereiden! Je hebt er nauwelijks snijwerk voor.

In de pasta gebruik ik zelf asperges, tuinerwten en tuinbonen uit de vriezer. Het handige daaraan is dat ze vers zijn ingevroren en dus veel vitamines bevatten (meer dan blikgroenten), dat je ze alleen even hoeft op te bakken en dat je ze ook buiten het seizoen om kunt krijgen voor een schappelijke prijs. Daarnaast gebruik ik voor deze pasta primavera een halve courgette. Snijd die in heel kleine stukjes. Dat maakt de saus wat smeuïger dan als je grote blokken courgette tussen de pasta tegenkomt.

Maak de pasta nog lekkerder met gekarameliseerde walnoten

Laatst kregen we via de Overblijvers-box van Albert Heijn een zak groenten voor pasta cavolo nero. Nooit van gehoord! Maar het bleek een heerlijk gerecht te zijn waarvoor je gekarameliseerde walnoten kunt gebruiken als garnering. Dat beviel zo goed dat ik nu vaker “gesuikerde” walnoten serveer bij pasta. Bak daarvoor de walnoten in wat olijfolie en ahornsiroop of agavesiroop. Daardoor worden ze lekker zoet en iets knapperiger dan kant-en-klaar uit het bakje.

Verder serveer ik de pasta met vegan kaas. Met vegan kaas had ik altijd een haat-liefde-verhouding. Geweldig dat het bestaat, maar de ingrediëntenlijsten zijn niet altijd even best en veel nep-kazen halen het bij lange na niet bij de echte kaassmaak. Maar… ik heb sinds kort de kaasblokjes van Max & Bien ontdekt en die komen verbazingwekkend dicht in de buurt van echte kaas. Ik vind ze fantastisch! Ze hebben zelfs de vorm van kaas (inclusief “kaaskorstje”) en zijn te koop bij Jumbo tussen de brie en andere buitenlandse kazen. Dus mocht je een lekkere kaas zoeken zonder melk, probeer deze eens! Vooral de variant met knoflook vind ik een aanrader.

romige pasta met groene groenten

Zo maak je de pasta met groene groenten in 20 minuten

Makkelijke recepten die tóch smaken alsof je een hele tijd met liefde in de keuken hebt gestaan – mij maak je er blij mee! Deze pasta met groene groenten is daar een goed voorbeeld van. Het recept kost me maar 20 minuten om te maken, maar je hebt toch iets heerlijks op je bord. Dit is hoe je de pasta maakt:

romige pasta met groene groenten

Recept voor romige pasta met groene groenten en walnoten

Romy
Dit is een van mijn simpelste, maar ook lekkerste pastagerechten. Boordevol groene groenten en met een lekker romig tintje dankzij (vegan) Paturain. Strooi er gekarameliseerde walnoten overheen om de pasta nóg lekkerder te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Koekenpan of wokpan
 • Kookpan voor de pasta

Ingrediënten
  

 • 150 gram volkoren pasta (of evt. glutenvrije pasta)
 • 100 gram tuinerwten (uit de diepvries)
 • 100 gram groene asperges (uit de diepvries)
 • 100 gram tuinbonen (uit de diepvries)
 • 1/2 courgette
 • 1 gele ui
 • 2 el pesto
 • 1 el Paturain (ik gebruik de vegan Paturain)
 • 50 ml (soja)kookroom
 • 50 gram walnoten
 • 1 el agavesiroop (honing of ahornsiroop kan ook)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl peper
 • 1 el olijfolie

Optioneel:

 • Verse basilicum
 • Vegan kaas of Parmezaanse kaas (ik gebruik de plantaardige kaas van Max & Bien)
 • Limoen

Instructies
 

 • Breng een pan water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snipper de ui en snijd de courgette in kleine, dunne stukjes. Hak de asperges doormidden.
 • Schenk een 1/2 eetlepel olijfolie in een koekenpan of wokpan. Bak daarin de walnoten samen met een eetlepel agavesiroop (of ahornsiroop) zo'n 3 minuten aan, totdat ze mooi glanzen. Houd de walnoten apart voor de garnering.
 • Doe in dezelfde pan opnieuw een 1/2 eetlepel olijfolie en bak daarin de ui en knoflook in 2 minuten glazig.
 • Voeg daarna de courgette en asperges toe aan de pan en bak 5 minuten mee. Strooi een beetje peper over de groenten.
 • Voeg dan de Paturain en (soja)kookroom en tuinbonen toe en bak ongeveer 3 minuten. Schep vervolgens ook de tuinerwten door de saus.
 • Giet de pasta af en roer door de pastasaus. Verdeel de groene pasta over twee borden en garneer met de gekarameliseerde walnoten. Verdeel eventueel nog wat verse basilicum, (vegan) kaas en limoensap over de pasta voor een extra lekkere smaak (en voor de goede looks).
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Pasta, Pastasaus, Tuinbonen, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
romige pasta met groene groenten

Hasta la pasta – nog meer pastagerechten

Een goed bord pasta gaat er bij mij altijd wel in als avondeten. Soms houd ik van iets traditioneels met veel tomaat, een andere keer pak ik het exotischer aan met een saus van amandelen, en soms heb ik gewoon zin in een hele berg groene groenten. Kan allemaal!

Hoe eet jij groene pasta het liefst?

pastarecept
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Hé lieve, krachtige vrouw, mag ik je iets zeggen?

11 maart 2022|Positiviteit, Zelfliefde|

Ik weet het: Vrouwendag is al geweest. En de titel hierboven klinkt een tikkeltje fout. Als een vieze man die in een steegje in je oor sist, op zo’n toon dat je weet dat je het op een rennen moet zetten. Maar dit artikel is bedoeld als tegendeel van die vieze oude man. Ik wil je graag een paar reminders sturen. Aan jou, aan mezelf, aan elke vrouw. Gewoon omdat je die woorden - los van Vrouwendag, Moederdag of welke dag het ook is - elke dag mag horen.

Duizelingwekkende mijlpaal! | 1000 blogartikelen op Vaker Vrolijk

7 juni 2019|Persoonlijk|

In mijn bestaan als blogger sla ik mijlpalen niet graag over. Maar de mijlpaal die ik vandaag heb bereikt, vond ik het zeker wel waard om even bij stil te staan. Dit is namelijk mijn 1000e blogartikel. Duizend. 1000. Er staan gewoon duizend schrijfsels online op Vaker Vrolijk. Dat betekent honderdduizenden woorden en zeker wel een paar duizend uur die ik met plezier schrijvend heb doorgebracht. Hoe bizar! Tijd voor een korte trip down memory lane door mooie mijlpalen, heerlijke herinneringen en vooral veel vrolijkheid.

Balance is key! | 7x balans die het leven fijner maakt

6 mei 2018|Persoonlijke groei|

Balans. Een vrij abstract fenomeen waaraan iedereen in zijn leven wel behoefte heeft. Of het nu gaat om een balans tussen werk en privé of een balans qua kosten en inkomsten, het is fijn om niet naar de ene kant van de schaal door te schieten. Daarom maakte ik de balans voor mezelf op (sorry, die woordgrap móest ik maken!). Dit zijn 7 soorten balans die het leven voor mij fijner maken. Ik zette ze op een rij als reminder voor mijzelf. En ook als inspiratie voor jou om na te denken welke balans(en) jij nodig hebt!