romige risotto met champignons 2

Recept romige risotto met paddenstoelen en heel veel kaas

 • 23 augustus 2022
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Van alle dingen die ik de afgelopen tijd in mijn mond heb gestopt, is dit één van de lekkerste. Zelfs mijn kritische vriend, die meestal niet zo dol is op risotto als ik, was te spreken over deze romige variant. Dat zegt wat! Dit is de meest romige risotto die ik ooit heb gemaakt en hij zit vol met kaas, heerlijke paddenstoelen en wat verdwaalde erwtjes. Als je op zoek bent naar een risotto waarin de hoeveelheid kaas niet bepaald karig is, ga voor deze! Compleet met kaasslierten en al is dit dan vast een risotto waar je net zo blij van word als ik. 

Risotto zoals die hoort te zijn: romig en kazig 

Risotto heb ik al in vele varianten gemaakt. Tot nu toe is mijn grote favoriet pompoenrisotto: een zachte risotto waar verrassend veel groenten in zitten en die het in elk seizoen goed doet. Tomatenrisotto komt op de tweede plaats en ook voor erwtenrisotto loop ik de laatste tijd warm. Maar er was één recept dat ik nog niet had ontdekt: dat voor de perfecte kazige risotto met paddenstoelen. In bijna elk restaurant waar ik kom staat er wel een bospaddenstoelenrisotto op de kaart. En bijna altijd is dat ook het gerecht dat als eerste de aandacht van mij als intense risottoliefhebber trekt. Dat moest ik toch ook zelf kunnen maken? 

Eerder maakte ik al eens deze truffelpasta, ook vol met champignons. Daar wilde ik een risotto-variant op maken. Na drie versies gemaakt te hebben en er een testteam bij betrokken te hebben (lees: mijn broertje en Bart) vond ik deze versie de allerlekkerste. Hij is lekker romig door de toevoeging van sojaroom en er zit een hele berg kaas in, waardoor de structuur precies is zoals ik een risotto graag zie: met van die verrukkelijke kaasslierten als je een hap op je vork neemt. Yum!

romige risotto met champignons 6

Romige risotto met paddenstoelen en pesto

Het is dat ik erg op mijn nachtrust gesteld ben. Maar als je me toch wakker maakt ‘s nachts, doe het dan voor een lekkere risotto met paddenstoelen. Het allerlekkerst vind ik paddenstoelenrisotto als je de paddenstoelen in een apart pannetje bakt in wat olijfolie. Niet direct door de risotto heen roeren dus! Wanneer je ze apart bakt, slinken ze meer en hebben ze nog meer smaak. Bovendien ziet het er extra feestelijk uit, vind ik, als je de paddenstoelen los op een bedje van rucola op de risotto serveert. Alhoewel dit nu wel heel erg wannabe-chefkok-achtig klinkt. 

Omdat ik paddenstoelen als enige groente wat saai vind, koos ik voor dit recept voor rucola en tuinerwten als extraatje. Vooral de rucola smaakt er heel goed bij. Het geeft de risotto een wat nootachtige smaak. Roer er verder tuinerwten of eventueel sperziebonen of asperges doorheen als je dat lekker vindt. Opties genoeg om de hoeveelheid groente op te krikken als je daar behoefte aan hebt!

Snelle risotto die in 30 minuten klaar is 

Risotto heeft het imago dat je er heel lang mee bezig bent. Bij deze paddenstoelenrisotto hoef je daar gelukkig niet bang voor te zijn. Trek er een minuut of dertig voor uit en de risotto is al klaar. Het scheelt ook dat je niet veel groenten hoeft te snijden en weinig ingrediënten nodig hebt. 

Voor wat extra smaak gebruikte ik lekker lui pesto uit een potje. Pesto kun je natuurlijk ook zelf maken, maar de potjespesto smaakt wat mij betreft ook prima en maakt deze risotto een supersimpele culinaire maaltijd voor het avondeetmenu. Chill!

romige risotto 3

Hoe maak je de romige risotto?

Wist je dat risotto een perfecte maaltijd is voor een date, een diner voor twee of een andere romantische aangelegenheid. Of zou dat mijn persoonlijke mening zijn als risottoliefhebber? Mij zou Bart in elk geval een groot plezier doen met een romantisch risotto-avondje.

romige risotto 3

Recept romige risotto met champignons

Romy
Deze romige risotto is binnen 30 minuten te maken, smaakt super-romig en zit ook nog vol groenten. Als je houdt van kaas, dan is dit vast een risotto voor jou.
4 (1 stem)
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 200 gram kastanjechampignons
 • 100 gram shiitake of oesterzwammen of andere paddenstoelen
 • 100 gram tuinerwten uit de diepvries
 • 50 gram rucola
 • 75 gram geraspte (belegen) kaas (vegan kaas kan ook)
 • 1 el pesto
 • 100 ml sojakookroom
 • 500 ml bouillon (= 500 ml water en een half bouillonblokje)
 • 1 ½ el olijfolie
 • 1 el peper
 • 2 teentjes knoflook

Optioneel voor de garnering:

 • Pijnboompitten geroosterd
 • Parmezaanse kaas of extra geraspte kaas

Instructies
 

 • Snijd ter voorbereiding alvast de paddenstoelen in dunne plakjes.
 • Hak daarna de ui in kleine stukjes en pers of snijd de knoflook. Doe deze samen met een eetlepel olijfolie in een pan. Bak in zo’n 3 minuten op hoog vuur, totdat de ui en knoflook wat glazig worden en gaan geuren.
 • Doe daarna de risottorijst erbij in de pan en bak nog zo’n 1-2 minuten mee op middelhoog vuur.
 • Zet het vuur terug naar laag en voeg zo’n ⅓ van de bouillon toe. Laat de risottorijst de bouillon langzaamaan opnemen en roer regelmatig goed door. Voeg daarna nog eens ⅓ van de bouillon toe en herhaal het roeren en laten opnemen.
 • Schenk ondertussen in een andere koekenpan ook wat olijfolie en bak daarin de paddenstoelen op laag vuur. Na zo’n 6 minuten bakken zijn ze straks goed.
 • Doe de (soja)kookroom bij de risotto en voeg daarnaast de peper en de el pesto toe. Roer opnieuw door en laat de risotto het vocht opnemen.
 • Roer daarna de geraspte kaas door de risotto heen. Kijk even of de risotto nog wat vocht kan gebruiken. Als dat zo is, giet dan nog een beetje bouillon in de risottopan.
 • Doe in de laatste minuut de tuinerwten bij de risottopan en laat nog een minuutje meebakken. Proef of je eventueel nog zout of peper nodig hebt en of de risotto goed gaar is. Haal dan de pan van het vuur.
 • Schep de risotto op twee borden, verdeel daarover de rucolablaadjes, gebakken paddenstoelen en pijnboompitten. Strooi eventueel nog wat kaas over de risotto en dan… smullen!
Trefwoord Champignons, Erwten, Glutenvrij, Kaas, Paddenstoelen, Risotto, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
romige risotto met champignons

Voer voor elke kaasfanaat

Op dit moment eet ik alweer een paar maanden zoveel mogelijk lactosevrij. “Ja maar, mijn kaas dan?!” was een van mijn eerste reacties. Gelukkig werd ik snel gerustgesteld: harde kaas (zoals geraspte belegen kaas) mag ik wel eten, omdat daar weinig lactose in zit. Misschien ben ik daardoor wel extra enthousiast over deze risotto waarin wel heel veel kaas verstopt zit. Als jij net zo’n kaasjunkie bent als ik, dan weet ik haast zeker dat je deze risotto lekker vindt. Net even anders qua smaak door de rucola en champignons, maar intens lekker. 

Heb je daarna nog meer zin in maaltijden vol kaas? Ik kan je mijn pasta uit de oven met kaas ook enorm aanbevelen. En deze pasta pesto met kaas doet het vast ook goed als je kaas en pesto net zo’n geslaagde match vind als ik. Een dreamteam wat mij betreft! Zeker in deze heerlijk smeuïge paddenstoelenrisotto. Een blijvertje dat hier vaak op tafel staat! Gelukkig zelfs tot vreugde van mijn oorspronkelijk niet zo risottoliefhebbende vriend. Missie geslaagd!

Ben jij ook zo’n kaasfanaat?

1 9

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 23 augustus 2022 op 3:23 pm - Beantwoord

  Lekker! Ik maak ook regelmatig risotto. Je kunt er van alles ingooien of bijserveren. Ook heb ik er wel eens bv. asperges (een beetje) meelaten koken, dan smaakt de hele risotto er naar. En dan later nog stukjes toevoegen of zo. Succes!

 2. Maaike 1 september 2022 op 2:48 pm - Beantwoord

  Ik krijg er gelijk honger van. Ziet er erg goed uit! 😀

Beoordeling recept
Recente blogs

Mooi leven | Maak het leven mooier met deze 26 gewoontes

4 mei 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Niet elke dag is een geluksdag. Niet elke dag sta je fluitend voor de spiegel omdat je er zo enorm veel zin in hebt om te gaan beleven wat de dag voor je in petto heeft. Maar zelfs op zo'n dag kun je er nog iets van maken. Je leven mooier maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit zijn 26 gewoontes die ik op zowel de fan-tas-tische als de ronduit-ruk-dagen toepas om het leven mooier te maken.