recept stroganoff 5

Recept stroganoff (vegan!) met paddenstoelen & rijst

  • 31 mei 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Ken jij stroganoff-saus al? Dit is een traditionele Russische saus die meestal bij vlees wordt geserveerd. Door de mix van slagroom en wodka zou het dé saus zijn om de bitterkoude winterdagen mee door te komen. Nu gebruik ik zelf alleen geen melkproducten en zie ik mezelf ook geen scheut wodka in mijn avondeten gooien. Dus bedacht ik een heerlijke variant op de traditionele stroganoff-saus die niet zo heftig is als het origineel, maar wel heel smaakvol, romig en vegan. Heb jij zin in een goed vullende rijstmaaltijd? Lees dan verder voor een vegan recept voor stroganoff waar je vast blij van wordt.

Wat is stroganoff?

Stroganoff (of ‘stroganov’) is een stevige, romige saus die je bij onder andere pasta, rijst of vlees kunt serveren. De saus dankt zijn naam aan de Russische leider Aleksandr Grigorevitsj Stroganov. In 1861 verscheen er voor het eerst een recept voor stroganoff in een kookboek. Nadat later Russische vluchtelingen na de revolutie de hele wereld over trokken, kreeg stroganoff wereldwijd meer bekendheid.

Voor het traditionele recept voor stroganoff gebruik je champignons, paprika, slagroom, wodka, ui en tomatenpuree. Een tamelijk machtige saus dus! Maar er bestaan inmiddels allerlei varianten op stroganoff-saus, en je kunt er volop mee variëren. Voor mijn eigen recept voor stroganoff gebruik ik wel champignons, paprika, ui en tomatenpuree, maar laat ik de wodka graag weg. Om de stroganoff toch een stevige en sterke smaak te geven, gebruik ik sojasaus. Dat geeft een heel lekker tintje aan de saus, zeker in combinatie met de vele paddenstoelen en de soja-room (die ik gebruik als alternatief voor slagroom). Mijn stroganoff-saus is wat frisser en luchtiger dan het origineel, maar de lekkere mix van de traditionele smaken komt er wel goed in terug.

recept stroganoff 4

Hoe maak je vegetarische stroganoff?

Om meteen een misverstand de wereld uit te helpen: stroganoff is van zichzelf altijd vegetarisch. Veel recepten voor stroganoff bevatten vlees, maar de saus zelf is wat stroganoff heet en daar zit op zich geen vlees in. Om van het volledige gerecht een vegetarische stroganoff (of beter gezegd: vegan!) te maken, roer ik linzen door de stroganoff-saus als vleesvervanger. Ik gebruik beluga-linzen: de kleine zwarte linzen.

Verder gebruik ik voor de vegetarische stroganoff-saus het volgende:

  • Kastanjechampignons. Dat is een onmisbaar onderdeel van stroganoff en ze smaken ook gewoon heel goed in een romige saus. Je kunt zowel kastanjechampignons als witte champignons gebruiken, maar ik kies zelf liever voor kastanjechampignons. Die hebben vaak wat meer smaak.
  • Portobello. Om er helemaal een paddenstoelengerecht van te maken, gebruik ik ook een portobello. Dit zijn fantastisch lekkere paddenstoelen. Van die joekels, die je in flink wat stukjes moet snijden. Maar lekker dat ze zijn! Ook in dit gerecht.
  • Rode paprika. Ook paprika mag niet ontbreken in een recept voor stroganoff. De rode paprika is een smakelijke afwisseling op de grote hoeveelheid paddenstoelen en geeft de saus wat meer bite.
  • Sojasaus. Dit klinkt misschien als een gekke toevoeging aan de saus, maar ik vind het zelf dé smaakmaker van het gerecht. De sojasaus geeft een lekkere umami en zoute smaak. Daardoor smaakt de saus totaal anders dan je standaard romige saus.
  • Ui en knoflook. Uiteraard mogen die twee niet ontbreken voor de smaak.
  • Tomatenpuree. Daarvan roer ik twee eetlepels (voor twee personen) door de saus. Het geeft de stroganoff-saus een roder tintje en voegt een subtiele zoete smaak toe. Een lekkere afwisseling op de sojasaus, champignons en room.
  • Paprikapoeder. Daar ben ik niet te zuinig mee in de saus. Ik gebruik er twee theelepels van voor twee personen. Gebruik standaard paprikapoeder voor een milde smaak. Houd je van een rokerig tintje? Dan kun je ook gerookt paprikapoeder gebruiken. Ik zou dan wel iets minder scheutig zijn en het bij de halve hoeveelheid houden.
  • Soja-room. Dit spul staat bij ons altijd in de koelkast. Ik ben er dol op! Het is een ideale vervanger voor crème fraiche. Zelf gebruik ik altijd de soja-room van AH-huismerk uit de koeling. Dat vind ik de allerlekkerste en die blijft ook het meest romig in de pan.
  • Beluga-linzen. Die gebruik ik om extra eiwitten aan het gerecht toe te voegen.
  • Maïzena. Als je alleen de room gebruikt, wordt de stroganoff-saus iets te vloeibaar. Met maïzena maak ik er een steviger geheel van. Voeg het beetje bij beetje toe om de saus de juiste dikte te geven.
  • Zout, peper en peterselie. Waar ben je zonder peper en een snufje zout? Ter aanvulling kun je eventueel wat verse peterselie gebruiken. Geen must, maar ik vind het zelf wel een lekkere tegenhanger met de smaken uit de saus in het gerecht.

Voor het maken van de saus fruit je eerst de ui en knoflook even aan. Daarna bak je de paprika een tijdje mee en vervolgens ook de paddenstoelen met de gedroogde kruiden, sojasaus en tomatenpuree. Vervolgens roer ik de soja-room door de pan en doe ik er beetje bij beetje maïzena bij. Zo krijg je een heerlijk romige saus die steeds iets meer indikt. De beluga-linzen voeg je als laatste toe, net als eventueel peper naar smaak.

recept stroganoff 2

Serveersuggesties bij dit recept voor stroganoff

Stroganoff-saus kun je bij allerlei soorten gerechten serveren. Ik eet het graag in combinatie met basmatirijst. In plaats daarvan kun je het ook bij pasta of quinoa serveren. In het bijzonder met gevulde pasta vind ik het een heerlijke combinatie.

Dit recept voor stroganoff is van zichzelf al best eiwitrijk. In paddenstoelen zitten veel eiwitten (meer dan in veel kant-en-klare vleesvervangers!). Daarnaast gebruik ik sojaroom en roer ik beluga-linzen door de saus. Eet je er liever iets met meer bite bij? Serveer de stroganoff-saus dan met bijvoorbeeld vega-gehakt of vegan Zweedse balletjes. Je kunt er ook cashewnoten of walnoten bij serveren. Ook erg lekker! Bak ze even aan in een pan (eventueel in een scheutje sojasaus) om de noten nog lekkerder te maken.

recept stroganoff 10
recept stroganoff 6

Vegan recept stroganoff

Heb je zin in een stevige, romige en ook smaakvolle saus voor bij je rijst, pasta of een ander gerecht? Dit vegan recept voor stroganoff kost je hooguit 35 minuten om te maken en is anders dan de meeste sauzen die je gewend bent. Een heerlijke aanrader om eens te proberen!

recept stroganoff 10

Recept stroganoff (vegan!) met paddenstoelen & rijst

Romy
Deze stroganoff-saus is romig en heeft een stevige en lekkere smaak. Een heerlijke saus om te eten bij rijst als je goede trek hebt! Je maakt het recept ook nog eens binnen 35 minuten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Russisch
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 150 gram basmati-rijst
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 1 portobello
  • 1 rode paprika
  • 80 gram beluga-linzen (optioneel)
  • ½ gele ui
  • 150 ml soja-room (ik gebruik die van AH-huismerk)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el sojasaus
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl maïzena
  • 1 tl peper
  • 2 teentjes knoflook
  • Snufje zout

Optioneel:

  • Verse peterselie

Instructies
 

  • Snijd de paprika in dunne reepjes, de champignons in plakjes en de portobello in stukjes. Snipper daarnaast de ui.
  • Breng alvast een pan water aan de kook voor de rijst. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg daarna de paprikareepjes toe en bak 5 minuten mee. Doe vervolgens ook de portobello-stukjes en champignons in de pan. Bak 5 minuten mee.
  • Strooi paprikapoeder en peper over het groentemengsel. Schenk de sojasaus erbij en roer ook twee eetlepels tomatenpuree door de pan. Bak 2 minuten mee.
  • Schenk dan de sojaroom in de pan en zet het vuur middelhoog. Roer ondertussen af en toe door. Voeg na een tijdje beetje bij beetje de maïzena toe om de saus iets te laten indikken. Laat de saus zo pruttelen totdat de groenten gaar zijn en de saus de gewenste dikte heeft. Voeg in de laatste minuut de beluga-linzen toe aan de pan.
  • Serveer de rijst met de stroganoff-saus en eventueel met wat verse peterselie. Eet smakelijk!

Notities

Eet je glutenvrij? Check dan altijd het etiket van de sojasaus voordat je die in de pan schenkt. Veel sojasauzen bevatten tarwe, maar er zijn een aantal glutenvrije opties. Ik gebruik zelf graag de sojasaus van het merk Fairtrade.
Trefwoord Champignons, Glutenvrij, Lactosevrij, Paddenstoelen, Paprika, Portobello, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept stroganoff 7

Andere rijst-aanraders?

Ik ben gek op rijstgerechten. Wij hebben allerlei favoriete rijst-combinaties die we vaak eten. Soms is dat rijst met wok, soms rijst met curry en soms rijst met een lekker sausje. Als jij ook zo’n rijstliefhebber bent, probeer dan ook eens deze recepten:

Kende jij stroganoff-saus al?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Moeite met boos worden? | Mijn verhaal (+tips)

10 april 2019|Persoonlijke groei|

Grote ruzies in het verkeer, scheldpartijen in een voetbalstadion en boze klanten aan de kassa van de supermarkt? Het lijkt wel alsof mensen tegenwoordig een stuk sneller boos worden. Althans, sommige mensen. Maar wat nu als je het lastig vindt om boos te worden? Als je bang bent om het verkeerde te doen of jezelf simpelweg niet anders dan lief, blij en aardig kent in plaats van boos. En wat nu als je je op bepaalde momenten wel heel boos voelt, maar het niet kunt of durft te uiten? Ik deel graag mijn verhaal. Inclusief onzekerheden en mini-successen.

Inkiekje #109 | Ik heb een werkkamer! (en een fotoshoot, paarse schoenen & zon op mijn bol)

8 april 2024|Persoonlijk|

De afgelopen weken voelde het alsof ik uit mijn winterslaap kroop. Ik heb opeens weer energie voor tien, heb opnieuw allerlei creatieve projecten op de planning staan én we hadden de klussmaak weer te pakken na een maand vol verjaardagsweekenden. Het resultaat? Ik heb na drie maanden eindelijk een werkkamer! En ja, die mededeling vond ik zéker een uitroepteken waard. Verder maakte ik heel veel meters om mijn schrijfwebsite in een nieuw jasje te steken,