pasta met truffel

Recept truffelpasta met champignons & roomsaus (vega & supersimpel!)

 • 28 juni 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Recepten

Truffelpasta. Zodra dat gerecht op de menukaart staat, bestel ik het. Daar kun je op vertrouwen. Er gaat niets boven de intense smaak van truffels in combinatie met een smeuïge roomsaus en Parmezaanse kaas. En dus dook ik de keuken in om een goede look-a-like van mijn favoriete restaurantmaaltijd te maken. Dit truffelpasta-recept kost je maar 20 minuten om te maken, is heerlijk romig en doet enigszins denken aan die verrukkelijke pastamaaltijden van je favoriete Italiaans. Maar dan lekker simpel zelfgemaakt!

Truffelpasta à la Romy

Laatst had ik voor het eerst in mijn bestaan als freelancer een etentje van een opdrachtgever. Toen bleek dat ze in het gekozen restaurant ook nog truffelravioli serveerden, scoorde de betreffende opdrachtgever bij mij extra punten. Mijn favoriete restaurantmaaltijd! En dus besloot ik al genietende van dit lekker smeuïge pastagerecht: dit moet ik toch ook zelf kunnen maken. En jawel, dat ging prima! Ik maakte mijn eigen variant met extra veel groenten, sojaroom en truffeltapenade. Wat mij betreft smaakte hij bijna net zo lekker als hoe ik hem in het restaurant at, maar dan net iets simpeler. 

truffelpasta recept

Pasta met truffel (of nou, truffeltapenade)

Ik dacht altijd dat truffelpasta maken onmogelijk was. Truffels heb ik nog nooit ergens in de supermarkt zien liggen. En als ik er op googelde, kwam ik al snel uit bij coffeeshops en informatie over psychedelische trips. Niet helemaal het soort truffels dat ik zocht! Pasta mag best een intense smaakbeleving hebben. Maar niet dat soort ‘intens’ wat mij betreft 😉 

Wat bleek? Truffels kun je wel kopen, maar daar tel je een flink voor neer. Of je moet je eigen truffelspeurende varken regelen. Zolang je geen eigen varken op een Franse boerderij hebt staan die met je mee zoekt naar truffels, betaal je je scheel aan die bijzondere paddenstoelen. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief dat iets beter bij mijn boodschappenbudget past. Ik koos voor truffeltapenade (deze van Albert Heijn: die is vegan en glutenvrij). Er zit uiteraard – gezien de prijs – maar een klein percentage truffel in, maar de smaak is wel heel lekker, sterk en paddenstoelachtig. Ik vond het een perfect ingrediënt voor truffelpasta. En wat je niet op krijgt, kun je altijd nog op een borrelplank serveren bij het stokbrood. Ook lekker!

Smeuïge pasta die in 20 minuten klaar is

Truffelpasta is voor mij niet compleet zonder een romig sausje en een heleboel paddenstoelen. Voor dit truffelpasta-recept ging ik voor kastanjechampignons en oesterzwammen. Die vind ik zelf veel meer smaak hebben dan gewone witte champignons. Om het niet te veel paddenstoel te maken, gooide ik voor de afwisseling ook wat (diepvries)asperges en tuinerwten in de saus. Voor de room gebruikte ik sojaroom (van AH-huismerk). Een vegan en lactosevrij alternatief voor crème fraiche of kookroom en hartstikke lekker! Als pasta koos ik voor verse ravioli (ik ga voor de vegan ravioli van Albert Heijn met rozemarijn en kikkererwten, maar een andere kan ook!). Tagliatelle, spaghetti of jouw eigen favoriete pasta gebruiken is natuurlijk net zo goed een prima optie.

Met al die ingrediënten kwam er binnen 20 minuten een heerlijk geurende roomsaus uit de pan. Je hebt er weinig werk aan doordat een deel van de groenten uit de diepvries komt. En kies je voor verse pasta, dan ben je al helemaal snel klaar! Dat alles maakt dit een typisch gerecht dat ik graag maak als we niet veel tijd hebben om te koken, maar wel graag iets eten dat smaakt alsof er veel tijd en aandacht in is gestoken. Dat alles komt met dit truffelpasta-recept helemaal goed.

truffelpasta maken
pasta met truffel

Recept truffelpasta met champignons & roomsaus

Romy
Bestel jij ook zo graag truffelpasta in restaurants? Deze variant kun je heel eenvoudig zelf maken met maar een paar ingrediënten. De truffelpasta smaakt heerlijk romig, zit vol groenten en is eventueel zelfs vegan te maken.
3 (2 stemmen)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 250 gram ravioli (als je verse gebruikt; anders 150 gram gedroogde pasta)
 • 150 gram kastanjechampignons
 • 100 gram oesterzwammen
 • 125 gram diepvrieserwten
 • 125 gram groene (diepvries)asperges
 • 40 gram Parmezaanse kaas of geraspte (plantaardige) kaas
 • 3 tl truffeltapenade
 • 50 ml sojaroom (of gewone kookroom)
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 tl zwarte peper
 • ½ el olijfolie

Optioneel voor de garnering:

 • Nog meer Parmezaanse kaas (hoe meer, hoe beter!)
 • Pijnboompitten (geroosterd)

Instructies
 

 • Snijd de voet van de oesterzwammen en kastanjechampignons en snijd ze daarna in dunne plakjes. Hak ook de asperges in kleine stukjes.
 • Breng een pan water aan de kook voor de pasta en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd er rekening mee dat verse pasta vaak al in 3 minuten klaar is; bij gedroogde pasta duurt het koken wat langer.
 • Doe de knoflook met een halve eetlepel olijfolie in een roerbakpan en bak 2 minuten aan.
 • Zet het vuur wat lager en voeg de gesneden kastanjechampignons, oesterzwammen en stukjes asperge aan de pan toe en roerbak zo’n 4 minuten mee.
 • Strooi peper over de groenten en voeg ook de truffeltapenade, sojaroom en diepvrieserwten toe.
 • Blijf roerbakken op laag vuur totdat de saus wat dikker is geworden. Dit kost een minuut of drie.
 • Proef even of de saus kruidig genoeg is naar jouw smaak en voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.
 • Roer de pasta door de saus en verdeel over de borden. Rasp de Parmezaanse kaas erbij en serveer eventueel met geroosterde pijnboompitten. Eet smakelijk!
Trefwoord Asperges, Champignons, Glutenvrij, Paddenstoelen, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pasta met truffel

Romige pasta die net even anders is

Het heerlijke aan deze truffelpasta vind ik dat hij net even anders is dan de pasta pesto of ravioli met tomatensaus waar ik normaal zo gek op ben. Die zijn ook lekker, maar eten we al heel vaak. Zo’n smeuïge pasta met truffel is dan heerlijk voor de afwisseling. 

En tja, een snelle maaltijd vind ik ook gewoon fijn om soms te kunnen maken. Want ook al vind ik koken leuk, op doordeweekse dagen vind ik het net zo fijn als er snel iets eetbaars op tafel staat. Zeker als dat niet alleen eetbaar, maar ook hartstikke lekker is. Dat zit met deze truffelpasta gelukkig helemaal goed.

Eet jij weleens dingen met truffel?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 28 juni 2022 op 8:14 am - Beantwoord

  Volgens mij had ik zelfs nog nooit van truffelpasta gehoord, dus nee, ik eet dit niet. Ik vind het er wél lekker uitzien, maar als ik de ingrediënten lees, is het niet mijn ding, dus ik sla deze over.

 2. Johanna 28 juni 2022 op 10:36 am - Beantwoord

  Truffels zijn zo lekker. Elk zaterdag staat hier een truffelman op de markt, met zijn truffelhondje. Weet niet waar hij die zoekt. Maar ik heb gehoord, dat ze hier ook in de bossen om de stad te vinden zijn. Gekocht heb ik nog nooit truffels, maar wel besteld in restaurants. In de herfst is het hier regelmatig te krijgen. Er bestaat ook truffelolie, of olie met truffelaroma. Overigens wat voor vulling zit in de ravioli?

 3. Willem Bruin 10 februari 2023 op 3:39 pm - Beantwoord

  5 sterren
  Ziet er erg lekker uit, ik houd van de smaak van truffel. Zelf kook ik graag met deze tapenade (https://qsta.nl/nl_NL/p/bergfood-tartuforo-truffeltapenade-3-6x500g/5663/), maar ik ga jouw aanrader van de Albert Heijn eens proberen 🙂

  • Romy 12 februari 2023 op 9:52 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen, die van AH is zeker een aanrader! En dank je voor de tip 🙂 Die truffeltapenade kende ik nog niet.

Beoordeling recept
Recente blogs

7x Zo maak je de maandag geweldig!

20 november 2017|Positiviteit|

Heb jij weleens last van de zogenaamde Monday blues? Sinds ik mijn baan heb, vind ik de maandagochtend gelukkig zo erg nog niet. Vaak zie ik op zondag zelfs uit naar een nieuwe week met fijne vooruitzichten en leuke afspraken. Zou jij ook weleens enthousiast en blij uit je bed willen springen op maandagochtend? Of in ieder geval zonder tegenzin die eerste dag van de week doorkomen? Wat zou jou blij maken als jouw wekker gaat op de eerste dag van de week? Dit zijn mijn 7 tips om jouw maandag geweldig (of gewoon iets leuker) te maken.