Als er een fruitsoort is die ik de hele dag door zou kunnen snacken, dan zijn dat aardbeien. Maar het kan nog beter dan een bakje aardbeien: aardbeienmuffins. Daar maak je me al helemaal vrolijk mee. Nadat ik eerder in de keuken stond voor mango-muffins en bananenmuffins vond ik het tijd voor een lading muffins met aardbeien. Het werden deze vegan cakejes met een laagje chocola bovenop én met heel veel aardbeien en kleine stukjes chocola in het deeg verstopt. Ik kan je verzekeren: lekker zijn ze absoluut. En ze zijn ook nog vegan en glutenvrij! Dus aardbeienliefhebbers: hier komt het recept.
Luchtige aardbeienmuffins zonder ei
Nadat mijn vegan appelmuffins en muffins met blauwe bessen eerder goed uitpakten, heb ik het vegan bakken helemaal ontdekt. Ei weglaten is helemaal niet zo lastig in bakrecepten. In appelmuffins vervang ik ei door appelmoes. En bij deze aardbeienmuffins gebruikte ik rijpe bananen en sojakwark als vervanger voor ei. Daarmee zijn deze aardbeienmuffins volledig plantaardig. De kwark maakt ze ook lekker luchtig. Zonder ei is het soms best lastig om beslag niet te compact te maken, maar kwark is een perfect ingrediënt om dat alsnog voor elkaar te krijgen.
Tussen het luchtige deeg door spot je stukjes aardbei en heerlijke blokjes pure chocolade. Dat maakt de muffins lekker zoet én een heerlijke snack voor de chocoladeliefhebber die iets zoekt wat gezonder is dan de gemiddelde brownie. Overigens zijn ze ook zonder chocoladelaag bovenop heerlijk zoet, mocht je die liever weglaten.

Aardbeien + chocola = topcombinatie
Mij maak je nooit heel blij met borrelplankjes met bami-hapjes en vega-bitterballen. Wil je me echt een groot plezier doen met hapjes? Dan moet je me verse aardbeien voorschotelen die in een beetje chocola zijn gedoopt. Fantastisch smaken die! Voor deze muffins ging ik dan ook voor mijn favoriete topteam aan zoete ingrediënten: aardbeien en chocola (hoe puurder, hoe beter!). Zowel in als op de muffins is chocola verwerkt. Niet eens zoveel, maar wel precies genoeg om het goed te proeven.
Het sausje op de muffins maakte ik zelf door pure chocola te smelten in een pannetje. Uiteraard werkt het met melkchocola of witte chocola net zo goed. Kies vooral de chocoladesoort waar jij het meest gelukkig van wordt. Daarna schonk ik de chocoladesaus over de muffins en drukte ik daar de aardbeien in.

Hoe maak je de glutenvrije en vegan aardbeienmuffins?
Ik maakte de muffins glutenvrij, zodat ook Bart ervan kon proeven. Amandelmeel is perfect om ze glutenvrij te maken. Doordat het wat “vetter” meel is, worden de muffins zacht, smeuïg en cake-achtig.
Maar goed, hoe maak je de muffins? Je moet er een paar ingrediënten voor snijden, die vervolgens met elkaar mengen en dan even in de oven zetten. Dat is de korte samenvatting; het uitgebreide recept vind je hieronder.

Glutenvrije en vegan aardbeienmuffins
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
Ingrediënten
- 225 gram amandelmeel
- 2 bananen
- 120 gram plantaardige kwark bijvoorbeeld sojakwark
- 60 gram aardbeien + extra voor op de muffins
- 70 gram chocolade (35 gram voor in de muffins en 35 gram om te smelten)
- 1 ½ el agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 1 mespunt zout
Optioneel voor de versiering:
- Extra aardbeien
- Kokosrasp of poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de bananen in de blender of keukenmachine, zodat je een smeuïg papje krijgt. Giet in een mengkom.
- Doe daar ook het amandelmeel, de kwark, de agavesiroop, het vanille-extract en het snufje zout bij en roer met een lepel goed door.
- Snijd de 60 gram aardbeien in kleine stukjes (max. een halve centimeter, zodat het deeg om de aardbeien heen niet te vochtig wordt). Hak ook 35 gram chocola in kleine blokjes. Roer dan de aardbeistukjes, de brokjes chocola en 2 tl bakpoeder door het beslag heen.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en schep het beslag in de papieren vormpjes. Vul ze tot de rand, zodat de muffins straks tijdens het rijzen boven de randen uit komen.
- Schuif de muffinvormen in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 30 minuten goed gaar worden. Check na 30 minuten of je een satéprikker er droog uit kunt halen. Zodra dat het geval is, zijn je muffins klaar om uit de oven te halen.
- Laat ze buiten de oven 10 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm op een raster. Zo kan het laatste beetje vocht uit de muffins ontsnappen. Haal ze daarna uit de metalen muffinvorm en laat ze nog een paar minuten op het raster uitdampen.
- Smelt de chocolade au bain mairie (dus in een kommetje in een pan met kokend water) en roer goed door. Verdeel de gesmolten chocola met een lepel over de bovenkant van de muffins. Steek er eventueel een aardbei of een plakje van een aardbei in. Van die laatste kun je mooie hartjes maken (let wel op: gesneden aardbeien zijn minder lang houdbaar).
- Laat de chocolade nog een tijdje uitharden of val direct aan (met risico op chocoladevingers) en geniet van de aardbeienmuffins met chocola.

Hoe lang kun je de aardbeienmuffins bewaren?
Door de aardbeien in het deeg zijn de aardbeienmuffins iets minder lang houdbaar dan de meeste muffins. Ga uit van zo’n 2-3 dagen als je ze in de koelkast bewaart. Was bij ons overigens geen enkel probleem; binnen no-time was het hele bakje leeg. Wie zou dat nu gedaan hebben? Bewaar de muffins in een afgesloten bakje in de koelkast.
Let op: als je de muffins een tijdje wilt bewaren, kun je bovenop de muffins beter hele aardbeien gebruiken dan plakjes aardbei. Hele aardbeien blijven langer goed dan losse plakjes.

Meer muffins maken?
Heb je na het staren naar de aardbeienmuffins (of het maken ervan) de muffin-maak-smaak te pakken? Op mijn blog staan nog meer muffinrecepten. Zo kan ik je ook deze zoete wortelmuffins aanraden. En ga je liever voor iets chocolade-achtigs? Deze chocolademuffins zijn mijn allergrootste favoriet. Gewoon omdat bijna elk recept beter wordt van nóg meer chocola gebruiken. Ja toch?
Ben jij ook zo gek op aardbeien?

Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
IJ-hallen shoplog | Een tas vol tweedehands koopjes
Wat doe je op een regenachtige zondagmiddag als je niet zo veel spannends op de planning hebt? Naar de IJ-hallen! Althans, dat was mijn conclusie afgelopen weekend. Samen met mijn moeder vertrok ik naar Amsterdam-Noord om daar te struinen door de grote hal langs de vele kraampjes met tweedehands spullen. Zouden er weer pareltjes tussen zitten? Ja hoor! Allebei verlieten we de IJ-hallen niet met lege handen. Ik laat je in deze shoplog graag mijn "buit" aan tweedehands kleding zien. Ook grijp ik meteen de gelegenheid aan om de mooie Pip Studio-tas te showen die ik bij de kringloopwinkel vond.
7 dingen om meer de tijd voor te nemen
Haasten, rennen, sjezen. Soms lijken de dagen wel een race tegen de klok. Van afspraak naar afspraak. Of - zoals dat in quarantainetijd gaat - van Skype-call naar supermarktbezoekje naar wasmachine. Het is dan misschien verleidelijk om het tempo er flink in te houden. Ook voor mij. Dat terwijl meer de tijd nemen voor sommige dingen je heel veel goeds kan brengen. Niet alleen meer rust in je hoofd, maar ook een hele hoop extra genietmomenten. Dit zijn 7 dingen waar ik daarom vaker de tijd voor neem.
Outfit of the day: kleurrijke winteroutfit met sneakers
Mijn outfits zijn eigenlijk vaak min of meer hetzelfde. Jurkjes zijn bij mij favoriet en daaronder draag ik graag een paar laarzen. Juist daarom leek het me leuk om eens buiten mijn comfortzone te gaan en iets anders uit de kast te trekken. Ik ging dit keer voor een casual outfit met veel kleur. Mijn outfit combineerde ik met de onwijs leuke sneakers die ik deze week binnenkreeg. In de dichte mist maakte mijn vader foto's van mijn kleurrijke outfit. Kijk je mee?
Wat een feestje deze muffins!
Wat heerlijk zien ze eruit! Dit wil ik zeker gaan proberen!
Oh, die zien er wel heel goed uit!! 😀