vegan aardbeienmuffins

Vegan aardbeienmuffins met stukjes pure chocola

 • 13 september 2022
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Als er een fruitsoort is die ik de hele dag door zou kunnen snacken, dan zijn dat aardbeien. Maar het kan nog beter dan een bakje aardbeien: aardbeienmuffins. Daar maak je me al helemaal vrolijk mee. Nadat ik eerder in de keuken stond voor mango-muffins en bananenmuffins vond ik het tijd voor een lading muffins met aardbeien. Het werden deze vegan cakejes met een laagje chocola bovenop én met heel veel aardbeien en kleine stukjes chocola in het deeg verstopt. Ik kan je verzekeren: lekker zijn ze absoluut. En ze zijn ook nog vegan en glutenvrij! Dus aardbeienliefhebbers: hier komt het recept. 

Luchtige aardbeienmuffins zonder ei

Nadat mijn vegan appelmuffins en muffins met blauwe bessen eerder goed uitpakten, heb ik het vegan bakken helemaal ontdekt. Ei weglaten is helemaal niet zo lastig in bakrecepten. In appelmuffins vervang ik ei door appelmoes. En bij deze aardbeienmuffins gebruikte ik rijpe bananen en sojakwark als vervanger voor ei. Daarmee zijn deze aardbeienmuffins volledig plantaardig. De kwark maakt ze ook lekker luchtig. Zonder ei is het soms best lastig om beslag niet te compact te maken, maar kwark is een perfect ingrediënt om dat alsnog voor elkaar te krijgen. 

Tussen het luchtige deeg door spot je stukjes aardbei en heerlijke blokjes pure chocolade. Dat maakt de muffins lekker zoet én een heerlijke snack voor de chocoladeliefhebber die iets zoekt wat gezonder is dan de gemiddelde brownie. Overigens zijn ze ook zonder chocoladelaag bovenop heerlijk zoet, mocht je die liever weglaten.

vegan aardbeienmuffins

Aardbeien + chocola = topcombinatie

Mij maak je nooit heel blij met borrelplankjes met bami-hapjes en vega-bitterballen. Wil je me echt een groot plezier doen met hapjes? Dan moet je me verse aardbeien voorschotelen die in een beetje chocola zijn gedoopt. Fantastisch smaken die! Voor deze muffins ging ik dan ook voor mijn favoriete topteam aan zoete ingrediënten: aardbeien en chocola (hoe puurder, hoe beter!). Zowel in als op de muffins is chocola verwerkt. Niet eens zoveel, maar wel precies genoeg om het goed te proeven. 

Het sausje op de muffins maakte ik zelf door pure chocola te smelten in een pannetje. Uiteraard werkt het met melkchocola of witte chocola net zo goed. Kies vooral de chocoladesoort waar jij het meest gelukkig van wordt. Daarna schonk ik de chocoladesaus over de muffins en drukte ik daar de aardbeien in. 

vegan aardbeienmuffins

Hoe maak je de glutenvrije en vegan aardbeienmuffins?

Ik maakte de muffins glutenvrij, zodat ook Bart ervan kon proeven. Amandelmeel is perfect om ze glutenvrij te maken. Doordat het wat “vetter” meel is, worden de muffins zacht, smeuïg en cake-achtig.

Maar goed, hoe maak je de muffins? Je moet er een paar ingrediënten voor snijden, die vervolgens met elkaar mengen en dan even in de oven zetten. Dat is de korte samenvatting; het uitgebreide recept vind je hieronder.

vegan aardbeienmuffins

Glutenvrije en vegan aardbeienmuffins

Romy
Deze vegan aardbeienmuffins zijn heerlijk smeuïg, zoet en extra lekker door de stukjes aardbei en chocola. Maak ze zelf en geniet!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 (grote) muffins

Equipment

 • Metalen muffinvorm
 • papieren muffinvormpjes

Ingrediënten
  

 • 225 gram amandelmeel
 • 2 bananen
 • 120 gram plantaardige kwark bijvoorbeeld sojakwark
 • 60 gram aardbeien + extra voor op de muffins
 • 70 gram chocolade (35 gram voor in de muffins en 35 gram om te smelten)
 • 1 ½ el agavesiroop
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 mespunt zout

Optioneel voor de versiering:

 • Extra aardbeien
 • Kokosrasp of poedersuiker

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Doe de bananen in de blender of keukenmachine, zodat je een smeuïg papje krijgt. Giet in een mengkom.
 • Doe daar ook het amandelmeel, de kwark, de agavesiroop, het vanille-extract en het snufje zout bij en roer met een lepel goed door.
 • Snijd de 60 gram aardbeien in kleine stukjes (max. een halve centimeter, zodat het deeg om de aardbeien heen niet te vochtig wordt). Hak ook 35 gram chocola in kleine blokjes. Roer dan de aardbeistukjes, de brokjes chocola en 2 tl bakpoeder door het beslag heen.
 • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en schep het beslag in de papieren vormpjes. Vul ze tot de rand, zodat de muffins straks tijdens het rijzen boven de randen uit komen.
 • Schuif de muffinvormen in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 30 minuten goed gaar worden. Check na 30 minuten of je een satéprikker er droog uit kunt halen. Zodra dat het geval is, zijn je muffins klaar om uit de oven te halen.
 • Laat ze buiten de oven 10 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm op een raster. Zo kan het laatste beetje vocht uit de muffins ontsnappen. Haal ze daarna uit de metalen muffinvorm en laat ze nog een paar minuten op het raster uitdampen.
 • Smelt de chocolade au bain mairie (dus in een kommetje in een pan met kokend water) en roer goed door. Verdeel de gesmolten chocola met een lepel over de bovenkant van de muffins. Steek er eventueel een aardbei of een plakje van een aardbei in. Van die laatste kun je mooie hartjes maken (let wel op: gesneden aardbeien zijn minder lang houdbaar).
 • Laat de chocolade nog een tijdje uitharden of val direct aan (met risico op chocoladevingers) en geniet van de aardbeienmuffins met chocola.
Trefwoord Aardbei, Bananenmuffins, Glutenvrij, Havermoutmuffins, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan aardbeienmuffins

Hoe lang kun je de aardbeienmuffins bewaren?

Door de aardbeien in het deeg zijn de aardbeienmuffins iets minder lang houdbaar dan de meeste muffins. Ga uit van zo’n 2-3 dagen als je ze in de koelkast bewaart. Was bij ons overigens geen enkel probleem; binnen no-time was het hele bakje leeg. Wie zou dat nu gedaan hebben? Bewaar de muffins in een afgesloten bakje in de koelkast. 

Let op: als je de muffins een tijdje wilt bewaren, kun je bovenop de muffins beter hele aardbeien gebruiken dan plakjes aardbei. Hele aardbeien blijven langer goed dan losse plakjes. 

vegan aardbeienmuffins

Meer muffins maken?

Heb je na het staren naar de aardbeienmuffins (of het maken ervan) de muffin-maak-smaak te pakken? Op mijn blog staan nog meer muffinrecepten. Zo kan ik je ook deze zoete wortelmuffins aanraden. En ga je liever voor iets chocolade-achtigs? Deze chocolademuffins zijn mijn allergrootste favoriet. Gewoon omdat bijna elk recept beter wordt van nóg meer chocola gebruiken. Ja toch?

Ben jij ook zo gek op aardbeien?

vegan aardbeienmuffins
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 13 september 2022 op 8:08 am - Beantwoord

  Wat een feestje deze muffins!

 2. Ida 13 september 2022 op 9:54 am - Beantwoord

  Wat heerlijk zien ze eruit! Dit wil ik zeker gaan proberen!

 3. Maaike 16 september 2022 op 11:24 pm - Beantwoord

  Oh, die zien er wel heel goed uit!! 😀

Beoordeling recept
Recente blogs

3 simpele en snelle vegetarische recepten voor 1 persoon

12 juni 2019|Recepten|

Op mezelf wonen betekent natuurlijk ook dat ik elke avond zelf een maaltijd op tafel mag toveren. Alhoewel, toveren? Ik ben geen culinaire tovenaar die wat ingrediënten bij elkaar gooit en daarmee moeiteloos een indrukwekkend gerecht à la MasterChef creëert. Mijn kookstijl is vooral snel en simpel, en bij voorkeur ook nog lekker. Naast heel veel vega-AVG'tjes, probeer ik zo nu en dan wat te experimenteren. Soms met positief resultaat! De afgelopen tijd heb ik 3 héél simpele en snelle gerechten gemaakt, die maar zo'n 15-20 minuten kosten. Die snelle en simpele vegetarische recepten deel ik graag met je, mocht jij net als ik altijd op zoek zijn naar receptinspiratie.

Nieuwe planten in huis | Mini woonkamer make-over

23 september 2019|Interieur|

Een huis is nooit af, zo werd mij al vóór mijn verhuizing verteld. En daar kan ik me al na vier maanden helemaal in vinden. Ik vind het een leuke bezigheid om dingen in mijn interieur te blijven veranderen en verplaatsen. En zo nu en dan komt er ook iets nieuws bij. Dit keer was het de beurt aan alweer een paar nieuwe planten, die een aantal lege plekjes in mijn woonkamer mochten opfleuren. Ik laat je mijn nieuwste plantenbaby's (alhoewel, echt klein zijn ze niet!) met plezier zien. En ik geef je meteen een inkijkje in mijn woonkamer na deze mini make-over.

Hoera, 2 jaar Vaker Vrolijk! | Mijn bloghoogtepunten

12 september 2018|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Gisteren was het precies 2 jaar geleden dat ik besloot om van mijn fantasieën over een eigen blog werk te maken. Mijn eigen website Vaker Vrolijk was een feit en ik plaatste mijn allereerste artikel op het internet. Met dank aan mijn ouders en een paar trouwe fans onder mijn vriendinnen had ik nog een handjevol lezers ook. Toen kon ik nog niet bedenken dat ik 2 jaar en 730 artikelen later nog steeds met net zo veel plezier en passie zou bloggen. Toch is het echt zo! Om deze blogverjaardag te vieren, zet ik in dit artikel mijn bloghoogtepunten van het afgelopen jaar op een rij. Pak een glas champagne (of een kop thee) en feest gezellig mee!