vegan aardbeienmuffins

Vegan aardbeienmuffins met stukjes pure chocola

  • 13 september 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Als er een fruitsoort is die ik de hele dag door zou kunnen snacken, dan zijn dat aardbeien. Maar het kan nog beter dan een bakje aardbeien: aardbeienmuffins. Daar maak je me al helemaal vrolijk mee. Nadat ik eerder in de keuken stond voor mango-muffins en bananenmuffins vond ik het tijd voor een lading muffins met aardbeien. Het werden deze vegan cakejes met een laagje chocola bovenop én met heel veel aardbeien en kleine stukjes chocola in het deeg verstopt. Ik kan je verzekeren: lekker zijn ze absoluut. En ze zijn ook nog vegan en glutenvrij! Dus aardbeienliefhebbers: hier komt het recept. 

Luchtige aardbeienmuffins zonder ei

Nadat mijn vegan appelmuffins en muffins met blauwe bessen eerder goed uitpakten, heb ik het vegan bakken helemaal ontdekt. Ei weglaten is helemaal niet zo lastig in bakrecepten. In appelmuffins vervang ik ei door appelmoes. En bij deze aardbeienmuffins gebruikte ik rijpe bananen en sojakwark als vervanger voor ei. Daarmee zijn deze aardbeienmuffins volledig plantaardig. De kwark maakt ze ook lekker luchtig. Zonder ei is het soms best lastig om beslag niet te compact te maken, maar kwark is een perfect ingrediënt om dat alsnog voor elkaar te krijgen. 

Tussen het luchtige deeg door spot je stukjes aardbei en heerlijke blokjes pure chocolade. Dat maakt de muffins lekker zoet én een heerlijke snack voor de chocoladeliefhebber die iets zoekt wat gezonder is dan de gemiddelde brownie. Overigens zijn ze ook zonder chocoladelaag bovenop heerlijk zoet, mocht je die liever weglaten.

vegan aardbeienmuffins

Aardbeien + chocola = topcombinatie

Mij maak je nooit heel blij met borrelplankjes met bami-hapjes en vega-bitterballen. Wil je me echt een groot plezier doen met hapjes? Dan moet je me verse aardbeien voorschotelen die in een beetje chocola zijn gedoopt. Fantastisch smaken die! Voor deze muffins ging ik dan ook voor mijn favoriete topteam aan zoete ingrediënten: aardbeien en chocola (hoe puurder, hoe beter!). Zowel in als op de muffins is chocola verwerkt. Niet eens zoveel, maar wel precies genoeg om het goed te proeven. 

Het sausje op de muffins maakte ik zelf door pure chocola te smelten in een pannetje. Uiteraard werkt het met melkchocola of witte chocola net zo goed. Kies vooral de chocoladesoort waar jij het meest gelukkig van wordt. Daarna schonk ik de chocoladesaus over de muffins en drukte ik daar de aardbeien in. 

vegan aardbeienmuffins

Hoe maak je de glutenvrije en vegan aardbeienmuffins?

Ik maakte de muffins glutenvrij, zodat ook Bart ervan kon proeven. Amandelmeel is perfect om ze glutenvrij te maken. Doordat het wat “vetter” meel is, worden de muffins zacht, smeuïg en cake-achtig.

Maar goed, hoe maak je de muffins? Je moet er een paar ingrediënten voor snijden, die vervolgens met elkaar mengen en dan even in de oven zetten. Dat is de korte samenvatting; het uitgebreide recept vind je hieronder.

vegan aardbeienmuffins

Glutenvrije en vegan aardbeienmuffins

Romy
Deze vegan aardbeienmuffins zijn heerlijk smeuïg, zoet en extra lekker door de stukjes aardbei en chocola. Maak ze zelf en geniet!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 (grote) muffins

Equipment

  • Metalen muffinvorm
  • papieren muffinvormpjes

Ingredients
  

  • 225 gram amandelmeel
  • 2 bananen
  • 120 gram plantaardige kwark bijvoorbeeld sojakwark
  • 60 gram aardbeien + extra voor op de muffins
  • 70 gram chocolade (35 gram voor in de muffins en 35 gram om te smelten)
  • 1 ½ el agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout

Optioneel voor de versiering:

  • Extra aardbeien
  • Kokosrasp of poedersuiker

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de bananen in de blender of keukenmachine, zodat je een smeuïg papje krijgt. Giet in een mengkom.
  • Doe daar ook het amandelmeel, de kwark, de agavesiroop, het vanille-extract en het snufje zout bij en roer met een lepel goed door.
  • Snijd de 60 gram aardbeien in kleine stukjes (max. een halve centimeter, zodat het deeg om de aardbeien heen niet te vochtig wordt). Hak ook 35 gram chocola in kleine blokjes. Roer dan de aardbeistukjes, de brokjes chocola en 2 tl bakpoeder door het beslag heen.
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en schep het beslag in de papieren vormpjes. Vul ze tot de rand, zodat de muffins straks tijdens het rijzen boven de randen uit komen.
  • Schuif de muffinvormen in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 30 minuten goed gaar worden. Check na 30 minuten of je een satéprikker er droog uit kunt halen. Zodra dat het geval is, zijn je muffins klaar om uit de oven te halen.
  • Laat ze buiten de oven 10 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm op een raster. Zo kan het laatste beetje vocht uit de muffins ontsnappen. Haal ze daarna uit de metalen muffinvorm en laat ze nog een paar minuten op het raster uitdampen.
  • Smelt de chocolade au bain mairie (dus in een kommetje in een pan met kokend water) en roer goed door. Verdeel de gesmolten chocola met een lepel over de bovenkant van de muffins. Steek er eventueel een aardbei of een plakje van een aardbei in. Van die laatste kun je mooie hartjes maken (let wel op: gesneden aardbeien zijn minder lang houdbaar).
  • Laat de chocolade nog een tijdje uitharden of val direct aan (met risico op chocoladevingers) en geniet van de aardbeienmuffins met chocola.
Trefwoord Aardbei, Bananenmuffins, Glutenvrij, Havermoutmuffins, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan aardbeienmuffins

Hoe lang kun je de aardbeienmuffins bewaren?

Door de aardbeien in het deeg zijn de aardbeienmuffins iets minder lang houdbaar dan de meeste muffins. Ga uit van zo’n 2-3 dagen als je ze in de koelkast bewaart. Was bij ons overigens geen enkel probleem; binnen no-time was het hele bakje leeg. Wie zou dat nu gedaan hebben? Bewaar de muffins in een afgesloten bakje in de koelkast. 

Let op: als je de muffins een tijdje wilt bewaren, kun je bovenop de muffins beter hele aardbeien gebruiken dan plakjes aardbei. Hele aardbeien blijven langer goed dan losse plakjes. 

vegan aardbeienmuffins

Meer muffins maken?

Heb je na het staren naar de aardbeienmuffins (of het maken ervan) de muffin-maak-smaak te pakken? Op mijn blog staan nog meer muffinrecepten. Zo kan ik je ook deze zoete wortelmuffins aanraden. En ga je liever voor iets chocolade-achtigs? Deze chocolademuffins zijn mijn allergrootste favoriet. Gewoon omdat bijna elk recept beter wordt van nóg meer chocola gebruiken. Ja toch?

Ben jij ook zo gek op aardbeien?

vegan aardbeienmuffins

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 13 september 2022 op 8:08 am - Beantwoord

    Wat een feestje deze muffins!

  2. Ida 13 september 2022 op 9:54 am - Beantwoord

    Wat heerlijk zien ze eruit! Dit wil ik zeker gaan proberen!

  3. Maaike 16 september 2022 op 11:24 pm - Beantwoord

    Oh, die zien er wel heel goed uit!! 😀

Beoordeling recept




Recente blogs

Blij Lijstje #53 | Vakantieplannen, vaatwas-verhalen & verrassende vragen

25 april 2022|Persoonlijk|

Hoe blij kun je worden van iets wat niet op bananenderrie lijkt! Heel blij, zo merkte ik de afgelopen weken. Daarnaast hadden we een enorme opluchting toen een bijzonder vochtig vaatwas-verhaal van de bovenburen toch nog goed afliep. Ook lag ik dubbel om een slimme paasei-actie van opa en kregen we bij een babyshower een tikkeltje onhandige vraag van de ober. Kortom: tijd voor een blij lijstje om die paar vage nieuwsgierigmakende zinnen concreter te maken!

15 dingen waar ik me nu NIET meer druk over maak

16 juli 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Soms worden je gedachten opgeslurpt door gepieker dat nog geen seconde van je tijd waard is. Toch is het lastig om die gedachten zomaar uit je hoofd te bannen. Gelukkig worden met de tijd sommige van die dingen haast vanzelf minder belangrijk. Zo heb ik ook genoeg kleine dingen waar ik me ooit bijzonder druk over maakte, maar die me nu nog maar weinig kunnen schelen. Dit zijn 15 dingen die ik tegenwoordig prima kan loslaten. Gelukkig maar! Scheelt weer hersenruimte voor dingen die er wél toedoen.

Outfit | Een nogal opvallende gestreepte pantalon

23 mei 2019|Outfits|

Heel vaak komt het niet voor dat ik mijn benen in broekspijpen steek. Maar voor mooie pantalons wil ik soms een uitzondering maken. Toen ik een tijdje geleden met Johanne in Utrecht aan het shoppen was, was het juist een blauw-geel gestreepte pantalon die niet aan mijn aandacht kon ontsnappen. De kleuren trokken me aan als een magneet en ik wist niet hoe snel ik de broek het pashokje in moest sleuren. Hij zat als gegoten, dus voor ik het wist was ik de trotse eigenaar van een nogal opvallende pantalon. Best wel spannend om te dragen, maar wel helemaal mijn ding! Ik laat je graag zien hoe ik de pantalon combineer.

Ga naar de bovenkant