appelmuffins 5

Vegan appelmuffins met kaneel & pecannoten (simpel & zoet!)

 • 14 oktober 2022
 • 4 Reacties
Categorieën: Recepten

Nadat ik eerder chocolademuffins zonder ei maakte, wilde ik nog een keer op de experimenteertoer gaan. Dit keer waren het vegan appelmuffins die hoog op mijn lijstje stonden. Ik had zin in zoetigheid en iets met kaneel, en ik had nog een paar appels liggen die hun beste tijd wel hadden gehad. Dat kon maar één ding betekenen: appelmuffins maken. Deze muffins zijn gemaakt met banaan, ongezoete appelmoes, meel en havermout en zijn dus hartstikke gezond. Een lekker recept voor als je een moment voor jezelf hebt én zin hebt in iets lekkers wat ook nog best verantwoord is!

Gezonde appelmuffins à la appeltaart 

Een van mijn eerste muffincreaties ooit waren deze havermoutmuffins met appel. De combinatie van appel met kaneel en pecannoten vond ik toen al een daverend succes. Dat vroeg om een nieuwe variant. Deze appelmuffins zijn een tikkeltje zoeter, maar niet té. Ze ruiken in de oven naar een heerlijke appeltaart, maar zijn een stuk sneller te maken en zijn ook net wat gezonder. Ik eet de appelmuffins zelf graag bij de lunch. Weer eens wat anders (en lekkerders) dan mijn standaard broodjes hummus.

Ik kan je alvast verklappen: de grootste uitdaging van deze appelmuffins maken is de geur uit de oven weerstaan. Je moet je een minuut of dertig inhouden voordat je iets hebt om je tanden in te zetten. Dat is best een uitdaging als je hele huis naar appeltaart ruikt en je nog net niet omkomt van de zoete trek. Maar ik verzeker je: de muffins zijn het wachten waard.

appelmuffins 7

Hoe maak je de appelmuffins vegan? 

Dat is niet heel lastig. Als vervanger voor ei kun je verschillende soorten ingrediënten gebruiken. Rijpe banaan werkt perfect, lijnzaad met water is een prima optie en daarnaast is appelmoes een goed bindmiddel. Drie keer raden waar ik voor deze appelmuffins voor ging… appelmoes uiteraard. Duh! Ik koos voor de ongezoete variant, die van niets meer en niets minder dan appels gemaakt is. Die is net wat gezonder en maakt de muffins niet te zoet. 

Ik gebruikte 100 gram appelmoes en verwerkte daarnaast rijpe bananen in het recept. Daardoor komen de muffins er alsnog stevig uit. Daarnaast gebruikte ik voor deze appelmuffins een schepje extra bakpoeder. Daardoor zijn ze niet alleen goed gebonden, maar rijzen ze ook flink in de oven en krijgen ze hun welbekende muffintops. Zonder dat zouden het geen échte muffins zijn, toch?!

Tien minuten in de keuken, that’s all!

Voor deze vegan appelmuffins hoef je absoluut niet veel lastigs te doen in de keuken. In tien minuten alle ingrediënten door elkaar roeren is eigenlijk alles wat je te doen staat. En de oven even voorverwarmen natuurlijk! Daarna groeien de muffinvormpjes met deeg in 30 minuten uit tot heerlijke muffins met een knapperige bovenkant met wat amandelschaafsel en pecannoten ter versiering. 

Dus heb je zin in een lekkere appelsnack waar geen toegevoegd suiker in zit? Duik zeker de keuken in om een muffinvorm met dit lekkers voor jezelf te maken! Oh ja, de muffins zijn ook glutenvrij, mocht je daar vanwege een dieet of allergie rekening mee houden. 

appelmuffins

Recept voor de vegan appelmuffins

Je maakt de appelmuffins als volgt:

Ben jij gek op appeltaart en heb je zin in een zoete snack? Deze gezonde appelmuffins hebben de lekker zoete smaak van appeltaart, maar zijn tegelijkertijd reuze-gezond. Na tien minuten in de keuken staan heb jij een lekker en verrassend verantwoord hapje om je tanden in te zetten!

appelmuffins

Recept voor vegan appelmuffins

Romy
Ben jij gek op appeltaart en heb je zin in een zoete snack? Deze gezonde appelmuffins hebben de lekker zoete smaak van appeltaart, maar zijn tegelijkertijd reuze-gezond. Na tien minuten in de keuken staan heb jij een lekker en verrassend verantwoord hapje om je tanden in te zetten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 8 muffins

Equipment

 • Metalen muffinvorm
 • papieren muffinvormpjes
 • Keukenmachine of blender
 • Mengkom

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout evt. glutenvrij
 • 150 gram amandelmeel
 • 2 bananen
 • 100 gram ongezoete appelmoes
 • 1 appel
 • 30 gram ahornsiroop
 • 2 el rozijnen
 • 1 tl vanillepoeder
 • 1 el kaneel
 • 2 tl bakpoeder
 • 30 gram pecannoten

Optioneel voor op de muffins:

 • Amandelschaafsel
 • Pecannoten (fijngehakt)

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de havermout in de blender of keukenmachine, zodat deze fijngemalen wordt.
 • Voeg daarna de bananen toe aan de blender of keukenmachine. Maak er een bananenprutje van. Ziet er misschien nog niet heel smakelijk uit, maar dat komt straks helemaal goed!
 • Schep het mengsel in een kom en roer daar ook de appelmoes, ahornsiroop, vanillepoeder en kaneel doorheen. Zorg ervoor dat het een egaal beslag wordt. 
 • Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Hak ook de 30 gram pecannoten fijn.
 • Roer dan de rozijnen, stukjes appel en fijngehakte pecannoten door het beslag. Check of het beslag stevig genoeg is. Is het nog wat vochtig? Voeg dan eventueel een klein beetje meel toe.
 • Roer als laatste het bakpoeder door het beslag. Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en verdeel het beslag over de vormpjes. Verdeel eventueel wat amandelschaafsel en fijngehakte pecannoten over de bovenkant van de muffins. Schuif de muffins voor zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Check na die 30 minuten met een satéprikker of ze gaar zijn. Zodra de prikker schoon uit je muffins komt, zijn ze klaar om uit de oven gehaald te worden.
 • Laat de muffins nog zo’n 10 minuten in de muffinvorm afkoelen, het liefst op een rooster. Dan kan het vocht verdampen.
 • Haal ze daarna uit de vorm, zodat je eindelijk kunt doen waar je al die tijd naar uitkeek… eten!
Trefwoord Appel, Glutenvrij, Havermout, Havermoutmuffins, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
appelmuffins 2

An apple a day…

Je kent vast het bekende advies over appels. Mijn tandarts had vroeger ook altijd een poster hangen met de quote “Snoep gezond, eet een appel”. Onlangs kreeg ik zelfs van iemand de tip om standaard drie appels op een dag te eten (vond ik overigens wat veel van het goede, dus daar houd ik me maar niet aan!). Kortom: appels zijn reuze-gezond. Ik eet ze zelf niet heel vaak, omdat mijn buik alleen verwarmde appel kan verdragen en ik niet altijd zin heb om met pannen in de weer te zijn voor een portie fruit. Maar lekker vind ik ze wel.

Verwarmd met zoetigheid en kaneel vind ik appels op z’n allerlekkerst, dus wat dat betreft zijn deze appelmuffins een dikke hit. Appeltaart blijft ook een van mijn lievelings-verwennerijen. Maar als gezonde variant daarop, zijn deze muffins perfect.

Zoek je nog meer appelbaksels? Je kunt er ook heerlijke ontbijtjes mee maken:

Ook allebei handige recepten om van je “oude” appels af te komen trouwens. Deze recepten smaken zelfs met ietwat beurse appels nog goed. 

Wat is jouw favoriete recept met appel?

appelmuffins

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Kimberley 16 oktober 2022 op 12:25 pm - Beantwoord

  Deze sla ik op, zodat ik wat lekkers kan bakken voor mijn vegan tante en nichtje. Dankjewel!

  • Romy 7 november 2022 op 7:53 am - Beantwoord

   Leuk leuk! Laat je het weten als je ze een keer hebt gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

 2. Leonie 21 september 2023 op 6:57 pm - Beantwoord

  Hoi, ze staan nu in de oven, maar echt rijzen doen ze niet ondanks dat ik er bakpoeder heb bijgedaan. Meer bakpoeder volgende keer?
  Gr Leonie

  • Romy 21 september 2023 op 8:08 pm - Beantwoord

   Oh, dat is gek! Bij mij komen ze wel mooi omhoog, boven de vormpjes uit. Had je er twee theelepels bakpoeder bij gedaan? Je zou anders inderdaad nog wat extra bakpoeder kunnen toevoegen.
   Een andere optie is om 1 theelepel baking soda in combinatie met 1 eetlepel appelazijn te gebruiken. Je voegt die dan als laatste toe, waarbij je eerst 1 theelepel baking soda op het beslag schept en er dan 1 eetlepel appelazijn overheen schenkt en alles vervolgens goed door elkaar roert. Dat geeft soms een nog meer rijzend effect 🙂

Beoordeling recept
Recente blogs

Zo ziet mijn ochtendroutine eruit!

27 juni 2017|Lifestyle|

Zelf ben ik altijd erg nieuwsgierig naar hoe andere mensen hun dag indelen. Vooral naar ochtendroutines ben ik altijd benieuwd, omdat de ochtend mijn favoriete onderdeel van de dag is. Al is het alleen al vanwege de grote kop thee en mijn fijne blogrondje. Daarom leek het me leuk om je eens een kijkje te geven in hoe mijn (ietwat volle) ochtend eruitziet sinds ik op kantoor werk. Dit is wat ik doe tussen het moment dat de wekker gaat en het moment dat ik mijn computer opstart op werk.