Bananenbrood is één van mijn favoriete eetbare dingen. Bij de lunch, als snack of bij het ontbijt – ik kan het altijd eten. Nu had ik alleen tot voor kort nog niet hét recept voor vegan bananenbrood gevonden. Bananenbrood dat én glutenvrij én eivrij is, vond ik soms maar wat droog of werd juist te sompig. De structuur was het meestal gewoon net niet. Totdat ik na heel wat experimenteersessies boekweitmeel ontdekte. Dit vegan bananenbrood komt perfect uit de oven: stevig, fluffy en met een vleugje zoet. Heerlijk om elke dag een dikke plak (of twee) van te snijden. Ik deel het recept heel graag!
Vegan en glutenvrij bananenbrood van boekweitmeel
Glutenvrij bananenbrood maken op zich is niet zo lastig. Met havermeel en amandelmeel maak je heerlijke dingen. Dit chocolade-bananenbrood bijvoorbeeld of dit bananenbrood met blauwe bessen. Maar dat moest toch ook zonder ei kunnen?! Dus speurde ik Google af op zoek naar tips en gingen er heel wat bananenbroodprobeersels in de oven. Totdat ik eens een andere meelsoort mee naar huis nam: boekweitmeel. Dat werkte zó goed dat ik er sindsdien al heel wat bananenbroden mee heb gebakken.
Boekweit is een zaad dat – eenmaal vermalen – prima kan werken als vervanger voor tarwemeel. Vroeger stond het bekend als meel “voor de armen”, maar het is méér dan prima te eten. Een extra voordeel is dat het van alle glutenvrije meelsoorten één van de meest betaalbare opties is. Boekweitmeel heeft wel een typerende smaak: het is een beetje nootachtig. Maar je proeft er niet heel veel van als je je baksel verder goed op smaak brengt (bijvoorbeeld met ahornsiroop en banaan). Ik vind het zelf een heel lekkere meelsoort. Van alle glutenvrije meelsoorten die ik ken, bindt het ook het beste.
Ik combineer boekweitmeel zelf met amandelmeel voor dit bananenbrood. Amandelmeel is wat vetter en smeuïger. Met die mix van meelsoorten geef je het bananenbrood aan de ene kant stevigheid en aan de andere kant een luchtig en smeuïg tintje.
Wat heb je nodig voor dit vegan bananenbrood?
Ik maak dit vegan bananenbrood met de volgende ingrediënten:
- Boekweitmeel: een stevige glutenvrije meelsoort die het bananenbrood een mooie structuur geeft.
- Amandelmeel: een wat vettere meelsoort waarmee je voorkomt dat het bananenbrood in een baksteen verandert; het geeft meer smeuïgheid.
- Bananen: je kunt veel weglaten of vervangen in bananenbrood, maar banaanvrij bananenbrood maken wordt een tikkie lastig 😉 Ik gebruik drie bananen in het beslag en snijd daarnaast één extra banaan in plakjes voor op het brood.
- Plantaardige melk: daarmee vervang je het ei in dit bananenbrood. Ik schenk er precies genoeg melk bij om het beslag voldoende vochtig en lekker luchtig te maken. Zelf gebruik ik amandelmelk, maar je kunt ook kiezen voor andere soorten plantaardige melk.
- Ahornsiroop: dat gebruik ik graag als suikervervanger en geeft het bananenbrood een lekker zoet tintje.
- Vanille-extract: dit is een haast magisch ingrediënt dat ik bijna al mijn baksels gebruik voor een subtiel vanille-tintje. Het maakt je bakcreaties vaak ietsje zoeter.
- Kaneel: zonder kruiden kom je nergens. In dit bananenbrood smaakt kaneel heerlijk. Koek- en speculaaskruiden (uit het potje van Versteegen) is eventueel een prima vervanger.
- Baking soda + citroensap en bakpoeder: een goed bananenbrood moet een beetje rijzen. In niet-vegan bananenbrood helpt ei daarbij. Als je je bananenbrood vegan maakt, kun je daar hulp bij krijgen van een beetje extra bakpoeder en baking soda. Ik gebruik baking soda omdat dat een nog sterkere rijzende werking heeft dan bakpoeder. Je activeert baking soda met een klein beetje citroensap of appelazijn. Daarnaast roer ik wat bakpoeder door het bananenbrood. Daar rijst het nog beter van.
- Walnoten: gewoon kaal bananenbrood vind ik maar saai. Daarom roer ik er graag stukjes walnoot doorheen. Dat geeft bite aan het brood. Hoeft natuurlijk niet, maar is wel erg lekker!
Verder kun je eventueel stukjes chocola of cacao nibs (zó lekker zijn die!) door het beslag roeren. Bovenop het bananenbrood leg ik nog wat walnoten (geglazuurd met ahornsiroop) en stukjes chocola. Ook dat is zeker geen must, maar maakt het bananenbrood wel extra feestelijk om te serveren.
Simpel vegan bananenbrood met stukjes walnoot
Bananenbrood maken is een van de simpele dingen in het leven. Gelukkig! Ik heb niet altijd de motivatie om uitgebreid taarten en broden te bakken, maar een bananenbrood heb je zó klaar. Vooral sinds ik mijn geliefde KitchenAid-foodprocessor (#nospon, zelf mijn rekening voor geplunderd!) heb staan, die me wat werk uit handen kan nemen! Ook zonder supersonische keukenvriend is dit bananenbrood trouwens geen culinaire opgave om te maken. Je kunt de ingrediënten ook prima handmatig doorroeren in een beslagkom. Dan duurt het alleen ies langer.
Ongeveer 10 minuten voorbereidingswerk, dan 50 minuten wachten op de oven (terwijl de heerlijke geuren alvast je huis vullen), en daarna heb je een lekker baksel klaarstaan. Besmeer twee plakjes met pindakaas als ontbijt, neem een plak bij de lunch of geniet ervan als lekkere en gezonde snack!
Het recept voor dit vegan bananenbrood
Heb jij nog een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen en is er nog een plekje in je maag vrij? Gebruik dit recept om zelf een heerlijk vegan bananenbrood te maken:
Recept voor vegan bananenbrood (ook glutenvrij!)
Equipment
- Cakeblik
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 185 gram boekweitmeel
- 125 gram amandelmeel
- 4 bananen (waarvan 1 banaan voor bovenop het bananenbrood)
- 160 ml plantaardige melk (zoals ongezoete amandelmelk)
- 2 el ahornsiroop
- 20 gram walnoten
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda + 1 tl citroensap of appelazijn
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
Optioneel:
- 10 gram cacao nibs (voor door het beslag) = optioneel
- Handje walnoten (voor op het bananenbrood)
- 1 el ahornsiroop (om de walnoten in te glaceren)
- Stukjes chocola
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak 3 bananen met een vork. Houd de vierde banaan achter voor de topping.
- Meng de geprakte banaan met de plantaardige melk, ahornsiroop en vanille-extract. Voeg daarna de twee meelsoorten, het snufje zout en de kaneel toe. Maak er met de keukenmachine of al roerende met een lepel een glad beslag van.
- Snijd de 20 gram walnoten in kleinere stukjes en roer die samen met (eventueel) de cacao nibs of stukjes chocola door het beslag. Roer nu ook de baking soda + citroensap en het bakpoeder door het beslag.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier en schenk daar het beslag in. Snijd de overgebleven banaan in plakjes en verdeel die over de bovenkant (in een rij in het midden).
- Schuif het bananenbrood in de oven voor 45-50 minuten. Check na 45 minuten met een satéprikker of het brood gaar is. Komt de satéprikker er nog niet schoon uit? Laat het brood dan nog even in de oven verder garen.
- Laat het vegan bananenbrood 10 minuten afkoelen in het cakeblik en til het dan uit het blik. Het beste kun je nog even wachten met aansnijden totdat het bananenbrood verder is afgekoeld.
- Wil je de bovenkant versieren met walnoten? Roer die dan door een eetlepel ahornsiroop (1 eetlepel is voldoende) en verdeel ze daarna samen met stukjes chocola over de bovenkant van het bananenbrood.
Serveertip: met pindakaas is alles lekkerder
Dit vegan bananenbrood is zonder beleg al een lekkere snack. Maar wil je het extra lekker maken? Besmeer het dan met een laagje pindakaas, chocoladepasta of extra ahornsiroop. Zo heb je een voedzame en heel lekkere lunch.
Meer bananenbaksels?
Bij ons gaan de bananen er altijd in een rap tempo doorheen. Eén bananenbrood bakken en we zijn alweer vier bananen armer. Maar je krijgt er zoveel lekkers voor terug! Ben jij ook gek op bananen en op bakken? Dan vind je deze recepten vast ook lekker:
Met welke meelsoort bak jij bananenbrood het liefst?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…