vegan bananenpannenkoeken 5

Vegan bananenpannenkoeken met frambozensaus (simpel feestontbijt!)

  • 21 mei 2023
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Als je mij echt blij wilt maken op de vroege morgen, dan moet je de keuken in duiken om bananenpannenkoeken te maken. Ze staan niet 1-2-3 op tafel. Maar als het dan etenstijd is na een tijdje pannenkoeken bakken, dan heb je wel echt iets lekkers. Ik heb zelf de afgelopen jaren best wat geëxperimenteerd met pannenkoekrecepten. De ene keer mislukte de boel volledig, de andere keer werkte de pan niet mee, en dan weer waren ze niet zo fluffy als ik wilde. Na veel proberen kan ik nu eindelijk zeggen dat ik weet hoe je vegan bananenpannenkoeken lekker én stevig kunt bereiden. Ik verklap je graag het recept om zelf een pannenkoekenfeestje na het opstaan te creëren.

Pannenkoekenfeestje graag!

Ik ben nooit een enorme patatfan geweest. Ook veel zoetigheden als koekjes of taart kan ik best prima weerstaan. Maar er is één ding waar ik als klein meisje al dolgelukkig van werd als het op het avondeetmenu stond: pannenkoeken. Mijn oma bakte ze het allerlekkerst. Het was geen straf dat haar ouderwetse afzuigkap zijn beste tijd had gehad, want daardoor vulde het hele huis zich met de heerlijkste pannenkoekengeuren. Nog steeds zijn pannenkoeken één van die dingen waar je mij altijd blij mee maakt. Als lunch, als ontbijt, als avondeten of als snack tussendoor – kom maar door!

Pannenkoeken staan vaak bekend als “niet zo gezond”, maar in mijn ogen is dat label niet helemaal terecht. Zelf eet ik het aller-allerliefst bananenpannenkoeken gemaakt van havermout, banaan en wat andere ingrediënten. Die zijn lekker voedzaam en perfect om in mini-vorm mee te ontbijten.

vegan bananenpannenkoeken

Mijn tips voor vegan bananenpannenkoeken maken

Bananenpannenkoeken maken zonder ei is goed mogelijk, maar je moet er wat handigheid in krijgen. Mijn eerste probeersels waren vooral een gekke smurrie waar ik niet veel meer mee kon dan het in de prullenbak gooien (helaas!). Maar de aanhouder wint! Inmiddels ben ik wat bananenpannenkoeken-bak-ervaring rijker en ken ik een paar no-go’s en dingen die juist wel goed werken.

  • Gebruik havermout als je bananenpannenkoeken steviger wilt maken. Dat geeft deze pannenkoeken een dikkere structuur, waardoor je echt stevige pannenkoeken eet in plaats van flensjes. Overigens maal ik de havermout fijn tot havermeel. Je proeft in de pannenkoeken dus geen stukjes havermout.
  • Maak de pannenkoeken fluffy met plantaardige kwark. Ik vervang een deel van de plantaardige melk door sojakwark of kokoskwark. Kwark is luchtiger dan melk, waardoor je de pannenkoeken heel goed iets steviger kunt krijgen.
  • Voeg bakpoeder toe. Wist je dat banaan, net als ei, een bindende werking heeft in beslag? Het heeft alleen niet het rijzende effect dat ei heeft. Wil je dat alsnog bereiken, dan werkt bakpoeder heel goed. Laat het beslag even drie minuten staan nadat je het bakpoeder erdoorheen hebt geroerd voordat je er pannenkoeken van bakt. Dan kan het bakpoeder extra goed zijn werk doen.
  • Voeg kaneel en vanille-extract toe voor de smaak. Van zichzelf hebben bananenpannenkoeken nog niet superveel smaak. Wil je ze, ook zonder beleg, goed laten smaken? Dan zijn een theelepel kaneel en een theelepel vanille-extract de perfecte toevoeging aan het beslag. Eventueel kun je ook agave- of ahornsiroop door het beslag roeren. Maar ik schenk dat liever later over de pannenkoeken heen.

Wil je de vegan bananenpannenkoeken ook nog glutenvrij maken? Dan hoef je daar gelukkig geen lastige capriolen voor uit te voeren. Het is simpelweg een kwestie van glutenvrije havermout gebruiken. Gewone havermout is meestal niet glutenvrij, of in elk geval niet gegarandeerd glutenvrij. Maar in het glutenvrije schap van bijna elke supermarkt is wel havermout te vinden die wél vrij is van gluten en tarwe.

vegan bananenpannenkoeken 5

Vergeet het lekkerste niet: de frambozensaus

Bananenpannenkoeken zijn van zichzelf al heel lekker. Maar het wordt pas echt een pannenkoekenfeestje als je er wat op schenkt natuurlijk. Als kind at ik mijn pannenkoeken het liefst met een dikke laag stroop, met appel of met chocola. Nog steeds ben ik dol op de combinatie van pannenkoeken met chocola (check deze chocolade-pannenkoeken maar!). Maar óók heel lekker is een pannenkoekenstapel met frambozensaus en vers fruit.

De frambozensaus is een makkie om te maken: ik gebruik er diepvriesframbozen voor en verwarm die in een steelpan met wat maïzena en ahornsiroop. Die laatste is trouwens optioneel. Maar omdat frambozen van zichzelf wat zurig zijn, roer ik er graag wat zoetigheid doorheen.

Serveer de pannenkoeken verder met wat jij lekker vindt. Denk aan vers fruit, siroop, nootjes of stukjes chocola. Genoeg lekkers te bedenken om je pannenkoekenfeest compleet te maken!

vegan bananenpannenkoeken 8

Het recept voor de vegan bananenpannenkoeken

Als je extra tijd hebt op een zaterdag- of zondagochtend, dan zijn vegan bananenpannenkoeken een traktatie op je ontbijtbord. Het maken ervan is al lekker ontspannend op zich (niets zo leuk als zien hoe je stapel pannenkoeken steeds hoger wordt). En het resultaat is uiteraard al helemaal lekker. Maak een flinke stapel voor jezelf (eventueel ook wat voor bij de lunch) of bak er meteen een heleboel voor het hele gezin.

Dit is mijn favoriete recept voor vegan bananenpannenkoeken:

vegan bananenpannenkoeken 5

Recept voor vegan bananenpannenkoeken met frambozensaus

Romy
Deze vegan bananenpannenkoeken zijn lekker fluffy, stevig en een tikkeltje zoet. Een heerlijk weekendontbijt voor als je zin hebt in iets extra speciaals! Oh ja, ze zijn zowel vegan als glutenvrij!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 95 gram havermeel (= fijngemalen havermout: gekocht of zelfgemaakt, eventueel glutenvrij)
  • 175 gram plantaardige kwark bijvoorbeeld sojakwark of kokoskwark
  • 145 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk)
  • 1 1/2 rijpe banaan
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
  • Plantaardige margarine om in te bakken

Voor de frambozensaus:

  • 100 gram diepvriesframbozen
  • 1 el ahornsiroop of agavesiroop (= optioneel)
  • 1 tl maïzena

Instructies
 

  • Prak de bananen met een vork. Voeg er de plantaardige kwark, de plantaardige melk en het vanille-extract aan toe. Roer goed door.
  • Roer dan het havermeel door de vloeibare ingrediënten en voeg een theelepel kaneel en een snufje zout toe. Roer door totdat je een stevig beslag hebt. Het klopt dat het beslag (door het havermeel) wat steviger is dan je van pannenkoekenbeslag gewend bent. Zo krijg je straks lekker dikke pannenkoeken.
  • Voeg als laatste een theelepel bakpoeder toe en roer nogmaals goed door. Laat het beslag vervolgens een minuut of drie rusten, zodat het bakpoeder alvast zijn werk kan doen.
  • Verhit dan een klontje plantaardige margarine in de koekenpan en schep met een soeplepel een klein beetje beslag in de pan. (Als je een niet te kleine koekenpan hebt, kun je soms twee pannenkoekjes tegelijk bakken.) Bak ongeveer 2-3 minuten totdat de onderkant goed gaar is.
  • Check met een spatel of de onderkant gaar is. Zodra er belletjes in het beslag zichtbaar zijn en de randen van de pannenkoek stevig zijn, kun je de pannenkoek met een spatel omdraaien. Laat ook de andere kant in ongeveer 2 minuten gaar worden. Ga op die manier door totdat al het beslag op is.
  • Maak de frambozensaus door de diepvriesframbozen met 1 tl maïzena en een scheutje ahornsiroop al roerend te verwarmen in een steelpan. Prak de frambozen eventueel fijn met een vork, zodat je echt een jam-structuur krijgt.
  • Stapel de pannenkoeken op en serveer met de frambozensaus en vers fruit.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Lactosevrij, Pannenkoeken, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan bananenpannenkoeken 7

Meer inspiratie voor een feestelijk ontbijt

Mijn ontbijt is altijd mijn nr. 1 favoriete maaltijd van de dag. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik die maaltijd nooit ook maar één dag oversla. Ik maak van de eerste maaltijd van de dag graag een feestje. In het weekend doe ik dat dus graag met pannenkoeken, maar voor doordeweeks zijn er gelukkig ook makkelijkere feestontbijtjes te bedenken. Zo kan ik je deze ontbijtrecepten zeker aanraden als je minder tijd in de ochtend hebt:

Ben jij team patat of team pannenkoeken?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Maaike 24 mei 2023 op 11:06 pm - Beantwoord

    Dat ziet er heel goed uit! 😀

Beoordeling recept




Recente blogs

Mijn huis inrichten? Zo heb ik dat aangepakt! (11 tips)

4 juli 2019|Interieur|

En daar sta je dan: met de sleutel van je woning in handen. Of net een verbouwing achter de rug. In een leeg huis met muren die vooral heel hard je eigen geluiden weerkaatsen en die om een fris likje verf in de kleur van jouw wensen schreeuwen. Gefeliciteerd! Het leukste moment van verhuizen of verbouwen is aangebroken: je huis inrichten. Althans, dat vond ik. Met veel plezier heb ik van mijn lege woning een eigen plekje gemaakt, de nodige sjouwsessies, woonwinkelbezoekjes en Pinterest-uurtjes verder. Een huis inrichten, hoe pak je dat aan? Ik deel 11 tips die het inrichten voor mij een feestje maakten.

Over klein leed en groot geluk

28 september 2017|Persoonlijke groei|

Op elke doodnormale dag maak je waarschijnlijk wel iets mee waar je een beetje (of flink) van baalt. Misschien laat je een overvolle boodschappentas vallen, komt de bus niet opdagen of ben je je SD-kaart thuis vergeten op een perfect fotomoment. Nu is zoiets natuurlijk nogal balen, maar laatst besefte ik hoe gezegend ik eigenlijk ben dat ik me druk kán maken over dat soort klein leed. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het een goed teken als iets relatief kleins voor jou vervelend genoeg is om over in te zitten. Lees je mee met mijn overpeinzingen over hoe klein leed soms een teken is van groot geluk?

30 blijmakers die de zomer nóg leuker maken

22 juni 2018|Lifestyle|

Op 21 juni is de zomer officieel begonnen. En dit zonnige seizoen brengt zonder twijfel genoeg blijmakers met zich mee, variërend van cocktails en aardbeien tot aan de zomersale en wandelingen op zwoele zomeravonden. Ook als je geen vakantie naar een ver oord op de planning hebt staan, heeft de zomer je genoeg leuks te bieden. Met deze 30 blijmakers heb je reden genoeg om met volle teugen van de zomer te genieten.

Ga naar de bovenkant