vegan bananenpannenkoeken 5

Vegan bananenpannenkoeken met frambozensaus (simpel feestontbijt!)

 • 21 mei 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Als je mij echt blij wilt maken op de vroege morgen, dan moet je de keuken in duiken om bananenpannenkoeken te maken. Ze staan niet 1-2-3 op tafel. Maar als het dan etenstijd is na een tijdje pannenkoeken bakken, dan heb je wel echt iets lekkers. Ik heb zelf de afgelopen jaren best wat geëxperimenteerd met pannenkoekrecepten. De ene keer mislukte de boel volledig, de andere keer werkte de pan niet mee, en dan weer waren ze niet zo fluffy als ik wilde. Na veel proberen kan ik nu eindelijk zeggen dat ik weet hoe je vegan bananenpannenkoeken lekker én stevig kunt bereiden. Ik verklap je graag het recept om zelf een pannenkoekenfeestje na het opstaan te creëren.

Pannenkoekenfeestje graag!

Ik ben nooit een enorme patatfan geweest. Ook veel zoetigheden als koekjes of taart kan ik best prima weerstaan. Maar er is één ding waar ik als klein meisje al dolgelukkig van werd als het op het avondeetmenu stond: pannenkoeken. Mijn oma bakte ze het allerlekkerst. Het was geen straf dat haar ouderwetse afzuigkap zijn beste tijd had gehad, want daardoor vulde het hele huis zich met de heerlijkste pannenkoekengeuren. Nog steeds zijn pannenkoeken één van die dingen waar je mij altijd blij mee maakt. Als lunch, als ontbijt, als avondeten of als snack tussendoor – kom maar door!

Pannenkoeken staan vaak bekend als “niet zo gezond”, maar in mijn ogen is dat label niet helemaal terecht. Zelf eet ik het aller-allerliefst bananenpannenkoeken gemaakt van havermout, banaan en wat andere ingrediënten. Die zijn lekker voedzaam en perfect om in mini-vorm mee te ontbijten.

vegan bananenpannenkoeken

Mijn tips voor vegan bananenpannenkoeken maken

Bananenpannenkoeken maken zonder ei is goed mogelijk, maar je moet er wat handigheid in krijgen. Mijn eerste probeersels waren vooral een gekke smurrie waar ik niet veel meer mee kon dan het in de prullenbak gooien (helaas!). Maar de aanhouder wint! Inmiddels ben ik wat bananenpannenkoeken-bak-ervaring rijker en ken ik een paar no-go’s en dingen die juist wel goed werken.

 • Gebruik havermout als je bananenpannenkoeken steviger wilt maken. Dat geeft deze pannenkoeken een dikkere structuur, waardoor je echt stevige pannenkoeken eet in plaats van flensjes. Overigens maal ik de havermout fijn tot havermeel. Je proeft in de pannenkoeken dus geen stukjes havermout.
 • Maak de pannenkoeken fluffy met plantaardige kwark. Ik vervang een deel van de plantaardige melk door sojakwark of kokoskwark. Kwark is luchtiger dan melk, waardoor je de pannenkoeken heel goed iets steviger kunt krijgen.
 • Voeg bakpoeder toe. Wist je dat banaan, net als ei, een bindende werking heeft in beslag? Het heeft alleen niet het rijzende effect dat ei heeft. Wil je dat alsnog bereiken, dan werkt bakpoeder heel goed. Laat het beslag even drie minuten staan nadat je het bakpoeder erdoorheen hebt geroerd voordat je er pannenkoeken van bakt. Dan kan het bakpoeder extra goed zijn werk doen.
 • Voeg kaneel en vanille-extract toe voor de smaak. Van zichzelf hebben bananenpannenkoeken nog niet superveel smaak. Wil je ze, ook zonder beleg, goed laten smaken? Dan zijn een theelepel kaneel en een theelepel vanille-extract de perfecte toevoeging aan het beslag. Eventueel kun je ook agave- of ahornsiroop door het beslag roeren. Maar ik schenk dat liever later over de pannenkoeken heen.

Wil je de vegan bananenpannenkoeken ook nog glutenvrij maken? Dan hoef je daar gelukkig geen lastige capriolen voor uit te voeren. Het is simpelweg een kwestie van glutenvrije havermout gebruiken. Gewone havermout is meestal niet glutenvrij, of in elk geval niet gegarandeerd glutenvrij. Maar in het glutenvrije schap van bijna elke supermarkt is wel havermout te vinden die wél vrij is van gluten en tarwe.

vegan bananenpannenkoeken 5

Vergeet het lekkerste niet: de frambozensaus

Bananenpannenkoeken zijn van zichzelf al heel lekker. Maar het wordt pas echt een pannenkoekenfeestje als je er wat op schenkt natuurlijk. Als kind at ik mijn pannenkoeken het liefst met een dikke laag stroop, met appel of met chocola. Nog steeds ben ik dol op de combinatie van pannenkoeken met chocola (check deze chocolade-pannenkoeken maar!). Maar óók heel lekker is een pannenkoekenstapel met frambozensaus en vers fruit.

De frambozensaus is een makkie om te maken: ik gebruik er diepvriesframbozen voor en verwarm die in een steelpan met wat maïzena en ahornsiroop. Die laatste is trouwens optioneel. Maar omdat frambozen van zichzelf wat zurig zijn, roer ik er graag wat zoetigheid doorheen.

Serveer de pannenkoeken verder met wat jij lekker vindt. Denk aan vers fruit, siroop, nootjes of stukjes chocola. Genoeg lekkers te bedenken om je pannenkoekenfeest compleet te maken!

vegan bananenpannenkoeken 8

Het recept voor de vegan bananenpannenkoeken

Als je extra tijd hebt op een zaterdag- of zondagochtend, dan zijn vegan bananenpannenkoeken een traktatie op je ontbijtbord. Het maken ervan is al lekker ontspannend op zich (niets zo leuk als zien hoe je stapel pannenkoeken steeds hoger wordt). En het resultaat is uiteraard al helemaal lekker. Maak een flinke stapel voor jezelf (eventueel ook wat voor bij de lunch) of bak er meteen een heleboel voor het hele gezin.

Dit is mijn favoriete recept voor vegan bananenpannenkoeken:

vegan bananenpannenkoeken 5

Recept voor vegan bananenpannenkoeken met frambozensaus

Romy
Deze vegan bananenpannenkoeken zijn lekker fluffy, stevig en een tikkeltje zoet. Een heerlijk weekendontbijt voor als je zin hebt in iets extra speciaals! Oh ja, ze zijn zowel vegan als glutenvrij!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 2 porties

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten
  

 • 95 gram havermeel (= fijngemalen havermout: gekocht of zelfgemaakt, eventueel glutenvrij)
 • 175 gram plantaardige kwark bijvoorbeeld sojakwark of kokoskwark
 • 145 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk)
 • 1 1/2 rijpe banaan
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl kaneel
 • Snufje zout
 • Plantaardige margarine om in te bakken

Voor de frambozensaus:

 • 100 gram diepvriesframbozen
 • 1 el ahornsiroop of agavesiroop (= optioneel)
 • 1 tl maïzena

Instructies
 

 • Prak de bananen met vork. Voeg er de plantaardige kwark, de plantaardige melk en het vanille-extract aan toe. Roer goed door.
 • Roer dan het havermeel door de vloeibare ingrediënten en voeg een theelepel kaneel en een snufje zout toe. Roer door totdat je een stevig beslag hebt. Het klopt dat het beslag (door het havermeel) wat steviger is dan je van pannenkoekenbeslag gewend bent. Zo krijg je straks lekker dikke pannenkoeken.
 • Voeg als laatste een theelepel bakpoeder toe en roer nogmaals goed door. Laat het beslag vervolgens een minuut of drie rusten, zodat het bakpoeder alvast zijn werk kan doen.
 • Verhit dan een klontje plantaardige margarine in de koekenpan en schep in de pan met een soeplepel een klein beetje beslag. (Als je een niet te kleine koekenpan hebt, kun je soms twee pannenkoekjes tegelijk bakken.) Laat ongeveer 2-3 minuten bakken totdat de onderkant goed gaar is.
 • Check met een spatel of de onderkant gaar. Zodra er wat belletjes in het beslag zichtbaar zijn en de randen van de pannenkoek stevig zijn, kun je de pannenkoek met een spatel omdraaien. Laat ook de andere kant in ongeveer 2 minuten gaar worden.
 • Ga op die manier door totdat al het beslag op is.
 • Maak de frambozensaus door de diepvriesframbozen met 1 tl maïzena en een scheutje ahornsiroop te verwarmen in een steelpan. Roer ondertussen goed door. Prak de frambozen eventueel een beetje fijn met een vork, zodat je echt een jam-structuur krijgt.
 • Stapel de pannenkoeken op en serveer met de frambozensaus en vers fruit.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Lactosevrij, Pannenkoeken, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan bananenpannenkoeken 7

Meer inspiratie voor een feestelijk ontbijt

Mijn ontbijt is altijd mijn nr. 1 favoriete maaltijd van de dag. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik die maaltijd nooit ook maar één dag oversla. Ik maak van de eerste maaltijd van de dag graag een feestje. In het weekend doe ik dat dus graag met pannenkoeken, maar voor doordeweeks zijn er gelukkig ook makkelijkere feestontbijtjes te bedenken. Zo kan ik je deze ontbijtrecepten zeker aanraden als je minder tijd in de ochtend hebt:

Ben jij team patat of team pannenkoeken?

1
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 24 mei 2023 op 11:06 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heel goed uit! 😀

Beoordeling recept
Recente blogs

Mijn verlanglijstje voor mijn 26e verjaardag

15 mei 2019|Lifestyle|

Nog maar 10 dagen totdat ik 26 kaarsjes mag uitblazen. 26 alweer! Ik krijg nu bijna zelf de neiging om te vervallen in uitspraken als "Ik weet nog dat ik X jaar oud was". Tja, die uitspraken zal ik je maar besparen. Wel leek het me leuk om zoals elk jaar een kleine wish list samen te stellen voor mijn verjaardag. Niet omdat ik nu per se cadeautjes wil (mijn eigen huis voelt oprecht al als een cadeautje - hoe cheesy dat ook klinkt!), maar omdat het samenstellen van een wish list al een feestje op zich is. Deze 15 producten staan op mijn verlanglijstje.

Millennialkwesties | Over de vastigheid die even zoek is

18 april 2018|Persoonlijke groei|

Vastigheid en vooral het gebrek daaraan is iets waar volgens mij menig millennial tegen aanloopt. Vaste contracten zijn tegenwoordig bijna net zo schaars als starterswoningen en tegelijkertijd wordt er als begin-twintiger vaak heel wat flexibiliteit van je verwacht. Ook ik heb geen zekerheid over waar ik over een paar jaar werk en over een eigen woning. En een vaste relatie om op te bouwen heb ik niet. Hoe houd je jezelf staande als jouw leven minstens zo veranderlijk kan zijn als de modetrends anno nu? Ga je uit alle macht op zoek naar vastigheid of ga je juist als avonturier alle opties te ontdekken? Ik deel graag hoe ik tegen deze millennialkwestie aankijk.

Favorieten | Mijn filmtips op Netflix – deel I

11 augustus 2018|Lifestyle|

Netflix. Lange tijd vond ik het niet zo nodig en nam ik genoegen met de vele B-series (een paar pareltjes uitgezonderd!) op Nederlandse tv-zenders. Maar wat een wereld is er voor me opengegaan nu ik sinds kort wél een abonnement op Netflix heb en op ieder moment kan kiezen uit een enorm aantal series en films. De afgelopen tijd waren het vooral films die ik opzette. Hoog tijd dus om 6 tips te delen voor leuke films op Netflix die ik heb gezien. Ik besloot dit artikel maar meteen om te toveren tot deel I in een gloednieuwe blogrubriek: mijn filmtips op Netflix.