vegan chili con carne

Vegan chili con carne met zoete-aardappel-friet

  • 11 januari 2023
  • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

In onze voorraadkast hebben we altijd een paar blikken bonen staan. Handig voor als je last-minute iets moet koken en nog maar weinig eetbaars in de koelkast aantreft! Maar die blikken zijn om nog een reden onmisbaar: ze zijn hét ingrediënt voor chili con carne. Of nou, voor vegan chili con carne (ook wel ‘chili sin carne’) in mijn geval. In de koude maanden heb ik weer helemaal zin in dit stevige en goed vullende gerecht dat je ook nog eens in een handomdraai kunt maken. Mijn eigen favoriete recept voor vegan chili con carne verklap ik graag. Zo maak je dit gerecht met zoete-aardappel-friet en veel verstopte groenten!

Hoe maak je vegan chili con carne?

Je kunt natuurlijk van HAK en andere merken kant-en-klare zakken chili con carne kopen. Er schijnen ook potjes met speciale kruiden te zijn. Maar zelf chili maken is zeker geen rocket science. Probeer het eens! Traditioneel maak je chili con carne met (uiteraard!) bonen, maïs, tomatensaus en gehakt. Je stooft dit alles samen met veel kruiden in een pan en krijgt dan een goed gekruide en simpele schotel.

Voor deze vegan chili con carne liet ik uiteraard het gehakt weg. Nu ben ik zelf geen mega-fan van vegan gehakt (ik vind dat na 16 jaar vegetariër zijn wat te vleesachtig smaken). Maar bonen en peulvruchten zijn van zichzelf al een bron van eiwitten, dus wat mij betreft hoef je echt niet een flinke verpakking gehakt door chili sin carne te roeren. In plaats daarvan roer ik door mijn chili sin carne wat extra bonen en schep ik er een lepel soja-kwark op. Zo heb je alsnog een maaltijd die barst van de eiwitten zonder dat je het (vega)vlees mist.

vegan chili con carne 3

Welke kruiden gebruik je?

Kruiden spelen de hoofdrol in een goede chili con carne. Zonder kruiden heb je een bonenprutje dat nergens naar smaakt. Nu doet de naam ‘chili’ vermoeden dat de stoom uit je oren komt en dat je direct een beker (plantaardige) kwark nodig hebt om je mond te blussen. Maar je kunt dit gerecht natuurlijk zo pittig (of niet) maken als je zelf wilt. Ik maak hem zelf licht pittig, omdat ik wel houd van een beetje pit maar al snel afhaak als er te veel rode pepers aan een gerecht te pas komen.

Voor deze vegan chili con carne gebruik ik een mix van de volgende ingrediënten:

  • knoflook (maakt elk gerecht lekkerder!);
  • peper;
  • cayennepoeder (zoveel of weinig als je wilt);
  • paprikapoeder;
  • komijnpoeder;
  • kerriepoeder.

Laat het cayennepoeder gerust weg als je houdt van minder pittig. En kun je juist wat meer pit gebruiken? Gooi er dan wat rode peper bij of wees iets scheutiger met cayennepoeder dan ik.

De lekkerste toevoeging: zoete-aardappel-friet

Dit is mijn beste kookontdekking van de afgelopen tijd: zoete aardappel is zó veel lekkerder als je het in de oven roostert tot frietjes. Het lijkt op snackbarvoer, maar er is niets ongezonds aan. Ik snijd simpelweg de frietjes in dunne reepjes, bestrooi ze met kruiden, schenk er dan wat olijfolie overheen en bak ze vervolgens in de oven op 220 graden. Na een half uur zijn de “frietjes” lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Ik ben persoonlijk geen grote frietfanaat, maar zoete-aardappel-frietjes gaan er wel in. Misschien juist omdat ze uit de oven vol van smaak en niet te zout zijn.

Naast dat de zoete-aardappel-frietjes heel lekker zijn, zien ze er ook feestelijk uit onder de vegan chili con carne. Natuurlijk kun je de chili in plaats van met friet prima serveren met rijst, naanbrood of stukjes zoete aardappel. Maar ik vind het zelf wel een vrolijk gezicht: zo’n bord vol “friet” met een goede chili erbovenop.

vegan chili con carne 4

Hoe maak je de vegan chili con carne?

Vegan chili con carne maken is een makkie. Je snijdt wat groenten, bakt ze even in een pan en laat ze dan met de bonen, kruiden en tomatenblokjes uit blik een tijdje pruttelen. Zoals in veel van mijn maaltijden, verstopte ik ook in deze chili wat extra groenten. Ik kies zelf voor paprika en wortel naast de tomatenblokjes. Daarmee krijg je ongemerkt extra vitamines binnen.

Zo maak je deze vegan chili:

vegan chili con carne

Vegan chili con carne met zoete-aardappel-friet

Romy
Deze vegan variant op chili con carne is een heerlijk gekruide maaltijd met veel eiwitten en groenten. En met zoete-aardappel-friet als lekkere verrassing voor erbij! Een maaltijd die vast ook bij de kleinste eters (eventueel met minder kruiden) goed in de smaak valt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat + bakpapier
  • Wokpan of koekenpan

Ingredients
  

Voor de chili sin carne:

  • 250 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 125 gram chilibonen of bruine bonen (uit blik of zak)
  • 125 gram zwarte bonen (uit blik of zak)
  • 100 gram maïs
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kerrie
  • 1/2 tl cayennepoeder
  • 2 el plantaardige kwark
  • 1 bosui in ringen (voor de garnering)
  • Extra cherrytomaten (optioneel)
  • 1 el olijfolie

Voor de zoete-aardappel-friet:

  • 2 zoete aardappels (of 1-1,5 grote zoete aardappel)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl peper
  • 1 tl kerrie
  • 1/2 el olijfolie

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Schil de zoete aardappels en snijd in dunne reepjes. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi met de kruiden en de halve eetlepel olijfolie. Schuif de zoete-aardappel-friet daarna in de voorverwarmde oven. Laat de oven ze roosteren totdat ze een klein beetje zwart kleuren aan de randjes.
  • Snijd de paprika in stukjes en de wortel in dunne plakjes. Snipper de ui.
  • Bak de ui en knoflook even aan in een wokpan of koekenpan met olijfolie. Voeg na 2 minuten de paprika en wortel toe aan de pan. Bak een minuut of 10-15 totdat de stukjes goed gaar zijn.
  • Strooi dan de gedroogde kruiden voor de vegan chili over de groenten. Schep ook de tomatenpuree erbij. Roerbak 2 minuten mee. Voeg dan de bonen, maïs en tomatenblokjes toe aan de pan en laat op laag vuur ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Proef even of je nog peper of zout mist bij de vegan chili con carne en voeg zo nodig toe. Haal daarna de pan van het vuur.
  • Verdeel de frietjes over twee borden en schep de vegan chili con carne daarop. Voeg dan een lepel plantaardige kwark toe op elk bord en strooi de bosui-ringen over de borden.
  • Eet smakelijk!
Trefwoord Bonen, Chili, Glutenvrij, Lactosevrij, Stoofschotel, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan chili con carne 2

Simpele maaltijd uit de voorraadkast

Het fijne aan chili con carne vind ik dat ik de ingrediënten altijd in huis heb. Bonen kun je eeuwig (nou ja, bijna!) bewaren, passen overal bij en nemen in blik weinig ruimte in. Als je niet veel zin hebt om te koken, dan kun je het jezelf met deze vegan chili con carne nog makkelijker maken. Laat dan de wortel en paprika weg en gebruik wat extra tomatenblokjes (bijvoorbeeld 400 gram in plaats van 250 gram). Dan heb je wél een voedzame maaltijd, maar heb je er weinig omkijken naar. Serveer de chili voor nog een tijdsbesparing eens met rijst in plaats van zoete-aardappel-friet. Ook een heerlijke combinatie!

En heb je daarna zwarte bonen over waar je iets mee moet? Probeer deze zwarte-bonen-brownies eens. Ik weet het: het klinkt niet als iets wat je nu direct op je taartbordje wilt hebben. Maar geloof me: de bonen proef je niet, de heerlijke chocoladesmaak wel.

En als je net zo into de zoete aardappel bent als ik, probeer dan ook zeker gevulde zoete aardappels. Een heerlijk ovengerecht dat er ook nog eens feestelijk genoeg uitziet om aan gasten te serveren! Deze zoete-aardappel-salade is ook een heerlijke optie. Die is ook als lunch o zo lekker!

Ben jij ook een fanatieke bonenblikkenspaarder in de voorraadkast?

1 7

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. bychristiana 11 januari 2023 op 7:05 pm - Beantwoord

    Wat een goed idee! Ik ben gek op chili con carne (con, met vlees dus;-)) maar ik eet het eigenlijk altijd standaard met rijst. Dit lijkt me ook wel eens lekker om af te wisselen.

  2. Maaike 12 januari 2023 op 11:10 pm - Beantwoord

    Dit lijkt me heel erg lekker! 😀

Beoordeling recept




Recente blogs

Omgaan met multipotentialisme | Mijn ervaring + 7 tips

16 april 2020|Persoonlijk, Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

"Wat wil je later worden?" Het is een vraag die vaak al aan kleuters wordt gesteld. Al van jongs af aan krijgen we te horen dat je keuzes moet maken. Maar wat nu als je meerdere dingen leuk vindt? En als je écht niet kunt kiezen? Ook ik heb best wel een tijdje met die vraag geworsteld. Ik wilde niet maar één ding zijn. Daarvoor vond ik veel te veel leuk. Had ik als Rupsje Nooitgenoeg niet gewoon moeite met knopen doorhakken? Nee, een jaar geleden ontdekte ik de term "multipotential". Heel wat puzzelstukjes vielen op z'n plek. Dit zijn mijn tips voor omgaan met multipotentialisme.

Recept pasta harissa met vegan balletjes

12 juli 2023|Recepten|

Ken je harissa al? Dit is een Tunesische saus met een pittig tintje en veel smaak. Het is eigenlijk de milde en zoete versie van sambal en het smaakt verrukkelijk. Weet je wat al helemaal verrassend lekker is? Pasta met harissa! Je spaghetti wordt van een heerlijke saus met harissa nog kruidiger en krijgt een lekker zoet paprika-tintje. Sinds ik deze pasta met harissa voor het eerst maakte, zijn wij er allebei aan verslingerd. De pasta met harissa heb je in minder dan 25 minuten gemaakt, hij zit vol van smaak én vol met groenten, en het is totaal anders dan je standaard pasta met tomatensaus. Probeer het recept zelf maar!

Beginnen met mediteren (ook als je weerstand voelt) | 7 meditatie-tips

18 mei 2021|Zelfliefde|

Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik nu dit artikel zou schrijven, had ik je vast voor gek verklaard. Mediteren, dat was toch niets voor mij? Beetje in lotushouding zitten hmm'en op een yogamatje en dat dan minutenlang. Nee hoor, mij niet gezien! Nou, mooi wel dus. Ik mediteer nu twee keer per week en het blijkt dé manier voor mij om de raderen in mijn hoofd tot een halt te roepen. Denk jij nu ook "Niets voor mij!", maar kun je wél wat rust gebruiken? Dan zijn deze tips voor beginnen met mediteren voor jou.

Ga naar de bovenkant