In onze voorraadkast hebben we altijd een paar blikken bonen staan. Handig voor als je last-minute iets moet koken en nog maar weinig eetbaars in de koelkast aantreft! Maar die blikken zijn om nog een reden onmisbaar: ze zijn hét ingrediënt voor chili con carne. Of nou, voor vegan chili con carne (ook wel ‘chili sin carne’) in mijn geval. In de koude maanden heb ik weer helemaal zin in dit stevige en goed vullende gerecht dat je ook nog eens in een handomdraai kunt maken. Mijn eigen favoriete recept voor vegan chili con carne verklap ik graag. Zo maak je dit gerecht met zoete-aardappel-friet en veel verstopte groenten!
Hoe maak je vegan chili con carne?
Je kunt natuurlijk van HAK en andere merken kant-en-klare zakken chili con carne kopen. Er schijnen ook potjes met speciale kruiden te zijn. Maar zelf chili maken is zeker geen rocket science. Probeer het eens! Traditioneel maak je chili con carne met (uiteraard!) bonen, maïs, tomatensaus en gehakt. Je stooft dit alles samen met veel kruiden in een pan en krijgt dan een goed gekruide en simpele schotel.
Voor deze vegan chili con carne liet ik uiteraard het gehakt weg. Nu ben ik zelf geen mega-fan van vegan gehakt (ik vind dat na 16 jaar vegetariër zijn wat te vleesachtig smaken). Maar bonen en peulvruchten zijn van zichzelf al een bron van eiwitten, dus wat mij betreft hoef je echt niet een flinke verpakking gehakt door chili sin carne te roeren. In plaats daarvan roer ik door mijn chili sin carne wat extra bonen en schep ik er een lepel soja-kwark op. Zo heb je alsnog een maaltijd die barst van de eiwitten zonder dat je het (vega)vlees mist.
Welke kruiden gebruik je?
Kruiden spelen de hoofdrol in een goede chili con carne. Zonder kruiden heb je een bonenprutje dat nergens naar smaakt. Nu doet de naam ‘chili’ vermoeden dat de stoom uit je oren komt en dat je direct een beker (plantaardige) kwark nodig hebt om je mond te blussen. Maar je kunt dit gerecht natuurlijk zo pittig (of niet) maken als je zelf wilt. Ik maak hem zelf licht pittig, omdat ik wel houd van een beetje pit maar al snel afhaak als er te veel rode pepers aan een gerecht te pas komen.
Voor deze vegan chili con carne gebruik ik een mix van de volgende ingrediënten:
- knoflook (maakt elk gerecht lekkerder!);
- peper;
- cayennepoeder (zoveel of weinig als je wilt);
- paprikapoeder;
- komijnpoeder;
- kerriepoeder.
Laat het cayennepoeder gerust weg als je houdt van minder pittig. En kun je juist wat meer pit gebruiken? Gooi er dan wat rode peper bij of wees iets scheutiger met cayennepoeder dan ik.
De lekkerste toevoeging: zoete-aardappel-friet
Dit is mijn beste kookontdekking van de afgelopen tijd: zoete aardappel is zó veel lekkerder als je het in de oven roostert tot frietjes. Het lijkt op snackbarvoer, maar er is niets ongezonds aan. Ik snijd simpelweg de frietjes in dunne reepjes, bestrooi ze met kruiden, schenk er dan wat olijfolie overheen en bak ze vervolgens in de oven op 220 graden. Na een half uur zijn de “frietjes” lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Ik ben persoonlijk geen grote frietfanaat, maar zoete-aardappel-frietjes gaan er wel in. Misschien juist omdat ze uit de oven vol van smaak en niet te zout zijn.
Naast dat de zoete-aardappel-frietjes heel lekker zijn, zien ze er ook feestelijk uit onder de vegan chili con carne. Natuurlijk kun je de chili in plaats van met friet prima serveren met rijst, naanbrood of stukjes zoete aardappel. Maar ik vind het zelf wel een vrolijk gezicht: zo’n bord vol “friet” met een goede chili erbovenop.
Hoe maak je de vegan chili con carne?
Vegan chili con carne maken is een makkie. Je snijdt wat groenten, bakt ze even in een pan en laat ze dan met de bonen, kruiden en tomatenblokjes uit blik een tijdje pruttelen. Zoals in veel van mijn maaltijden, verstopte ik ook in deze chili wat extra groenten. Ik kies zelf voor paprika en wortel naast de tomatenblokjes. Daarmee krijg je ongemerkt extra vitamines binnen.
Zo maak je deze vegan chili:
Vegan chili con carne met zoete-aardappel-friet
Equipment
- Oven
- Bakplaat + bakpapier
- Wokpan of koekenpan
Ingrediënten
Voor de chili sin carne:
- 250 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 125 gram chilibonen of bruine bonen (uit blik of zak)
- 125 gram zwarte bonen (uit blik of zak)
- 100 gram maïs
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 1 rode ui
- 1 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl peper
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl kerrie
- 1/2 tl cayennepoeder
- 2 el plantaardige kwark
- 1 bosui in ringen (voor de garnering)
- Extra cherrytomaten (optioneel)
- 1 el olijfolie
Voor de zoete-aardappel-friet:
- 2 zoete aardappels (of 1-1,5 grote zoete aardappel)
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- 1 tl kerrie
- 1/2 el olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Schil de zoete aardappels en snijd in dunne reepjes. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi met de kruiden en de halve eetlepel olijfolie. Schuif de zoete-aardappel-friet daarna in de voorverwarmde oven. Laat de oven ze roosteren totdat ze een klein beetje zwart kleuren aan de randjes.
- Snijd de paprika in stukjes en de wortel in dunne plakjes. Snipper de ui.
- Bak de ui en knoflook even aan in een wokpan of koekenpan met olijfolie. Voeg na 2 minuten de paprika en wortel toe aan de pan. Bak een minuut of 10-15 totdat de stukjes goed gaar zijn.
- Strooi dan de gedroogde kruiden voor de vegan chili over de groenten. Schep ook de tomatenpuree erbij. Roerbak 2 minuten mee. Voeg dan de bonen, maïs en tomatenblokjes toe aan de pan en laat op laag vuur ongeveer 5 minuten pruttelen.
- Proef even of je nog peper of zout mist bij de vegan chili con carne en voeg zo nodig toe. Haal daarna de pan van het vuur.
- Verdeel de frietjes over twee borden en schep de vegan chili con carne daarop. Voeg dan een lepel plantaardige kwark toe op elk bord en strooi de bosui-ringen over de borden.
- Eet smakelijk!
Simpele maaltijd uit de voorraadkast
Het fijne aan chili con carne vind ik dat ik de ingrediënten altijd in huis heb. Bonen kun je eeuwig (nou ja, bijna!) bewaren, passen overal bij en nemen in blik weinig ruimte in. Als je niet veel zin hebt om te koken, dan kun je het jezelf met deze vegan chili con carne nog makkelijker maken. Laat dan de wortel en paprika weg en gebruik wat extra tomatenblokjes (bijvoorbeeld 400 gram in plaats van 250 gram). Dan heb je wél een voedzame maaltijd, maar heb je er weinig omkijken naar. Serveer de chili voor nog een tijdsbesparing eens met rijst in plaats van zoete-aardappel-friet. Ook een heerlijke combinatie!
En heb je daarna zwarte bonen over waar je iets mee moet? Probeer deze zwarte-bonen-brownies eens. Ik weet het: het klinkt niet als iets wat je nu direct op je taartbordje wilt hebben. Maar geloof me: de bonen proef je niet, de heerlijke chocoladesmaak wel.
En als je net zo into de zoete aardappel bent als ik, probeer dan ook zeker gevulde zoete aardappels. Een heerlijk ovengerecht dat er ook nog eens feestelijk genoeg uitziet om aan gasten te serveren! Deze zoete-aardappel-salade is ook een heerlijke optie. Die is ook als lunch o zo lekker!
Ben jij ook een fanatieke bonenblikkenspaarder in de voorraadkast?
Wat een goed idee! Ik ben gek op chili con carne (con, met vlees dus;-)) maar ik eet het eigenlijk altijd standaard met rijst. Dit lijkt me ook wel eens lekker om af te wisselen.
Dit lijkt me heel erg lekker! 😀