Kleffe cake verdient wat mij betreft zeker een beter imago dan dat het nu heeft. Je denkt misschien aan zo’n kleverig plakje cake van de goedkoopste groothandel zoals je dat op een bedroevende begrafenis geserveerd krijgt. Maar geloof me: kleffe chocoladecake kan wél heel erg lekker zijn. En heeft gelukkig niets met droevige gebeurtenissen, handjes schudden en slappe bakjes koffie te maken. Deze vegan chocoladecake ontstond laatst spontaan in mijn keuken. Ik heb al een favoriet recept voor chocoladecake, maar ik wilde ook graag een vegan variant op die cake maken. Die heb ik nu. Deze vegan chocoladecake is smeuïg (klef op een goede manier!), intens chocolade-achtig en ook nog vele malen gezonder dan je zou denken.
Vegan chocoladecake die gezonder is dan je denkt
In een tweepersoons-huishouden is cake bakken niet altijd ideaal. Hoe gek ik ook ben op cake bakken, een halve cake opeten in mijn uppie is best fanatiek. Daarom probeer ik meestal iets gezondere baksels te maken. Dan kan ik ze (vind ik tenminste!) ook prima bij de lunch of als dagelijks tussendoortje eten. Deze vegan chocoladecake klinkt misschien niet als de perfecte healthy snack, maar is zeker niet zo ongezond als hij er met zijn chocoladetint uitziet.
Op de paar stukjes chocola in de cake na, heb ik er geen suiker in verwerkt (wel ahornsiroop). Verder zitten er drie bananen in de chocoladecake gestopt. En wees niet bang: door de grote hoeveelheid cacaopoeder smaakt het zeker niet naar neutraal bananenbrood, maar is het écht een chocoladecake.
Smeuïg en vooral intens chocolade-achtig
Als ik iets met chocolade maak, dan vind ik dat het ook wel echt intens naar chocolade moet smaken. Ik eet zelf alleen maar pure chocolade. Hoe intenser de pure smaak is, hoe beter wat mij betreft. Ik krijg zelfs repen met 90% cacao moeiteloos naar binnen gewerkt. Daarom is ook deze vegan chocoladecake één en al chocola. Althans, ik gebruik dus cacaopoeder. En niet zo’n beetje ook! Verder roer ik stukjes chocola door het beslag. De chocola hak ik zo fijn mogelijk en smelt vervolgens bij het bakken in de oven, waardoor het beslag en de chocola heerlijk vermengd zijn. Je proeft regelmatig een zoet stukje tussendoor!
Verder is deze chocoladecake een stuk smeuïger dan veel andere dingen die ik bak. Ik vind het bij chocolademuffins of cake altijd wel lekker als de structuur niet te vast is. Een beetje smeuïg mag in mijn ogen best. Als je daar ook van houdt, zit je met deze vegan chocoladecake helemaal goed. De truc daarvoor is overigens om genoeg plantaardige melk te gebruiken, wat kokosolie toe te voegen én om een vettige meelsoort (zoals amandelmeel) te gebruiken.
Meer chocolade-baksels?
Deze chocoladecake is zeker niet het enige wat ik met chocola heb gebakken. Als ware junkie van alles waar maar het woord “chocola” in zit, mag dit ingrediënt in veel bakcreaties niet ontbreken hier thuis. Heb jij ook nog wat repen liggen waar je graag iets creatievers mee doet dan ze hapje voor hapje op te eten én waar je iets nog lekkerders mee wil maken? Dit zijn nog een paar chocolade-baksels waar ik zelf altijd erg blij van word:
Wat heb je nodig voor de vegan chocoladecake?
Pure chocolade – uiteraard. Zonder chocola geen chocoladecake, toch?! Maar naast een paar stukjes chocola zitten er voornamelijk gezonde ingrediënten in deze vegan chocoladecake. Je hebt er het volgende voor nodig:
- Havermeel. Dit gebruik ik in plaats van volkoren meel om de chocoladecake ook glutenvrij te maken (zodat Bart ervan kan mee-eten). Uiteraard gebruik ik daarom glutenvrije havermeel. Als je niet glutenvrij eet, kun je ook gewone havermeel gebruiken. Dit is een stevige meelsoort met een neutrale smaak, waardoor hij perfect is als basis voor veel soorten bananenbrood of cake.
- Amandelmeel. Havermeel geeft wel stevigheid, maar een cake moet daarnaast ook smeuïg en fluffy zijn. Dat krijg je voor elkaar door onder andere amandelmeel te gebruiken. Ook dit is een glutenvrije meelsoort die ik vaak gebruik. Dit meel is wat vettiger, waardoor het perfect is voor cake en muffins.
- Bananen. Ja ja, stiekem is deze vegan chocoladecake – als je de bruine chocoladekleur wegdenkt – ook gewoon een soort bananenbrood. Er zijn 3 bananen in verwerkt. Die werken perfect als basis in plaats van bijvoorbeeld margarine, hebben een bindende werking (waar je normaal ei voor zou gebruiken) en geven de chocoladecake een zoeter tintje. Gebruik wel rijpe bananen. Die binden het beste en smaken ook lekker zoet.
- Plantaardige melk. Om het beslag luchtig en vloeibaar genoeg te maken, schenk ik er flink wat amandelmelk bij. Andere plantaardige melk werkt uiteraard ook prima. Kies wel voor de ongezoete variant. Anders wordt de chocoladecake straks mierzoet. In plaats van amandelmelk kun je bijvoorbeeld havermelk, rijstmelk of sojamelk gebruiken.
- Kokosolie. Kokosolie schijnt qua vetten een goede oliesoort te zijn. De gezonde vetten in de oliesoort gaan niet kapot tijdens het bakken, wat bij sommige andere oliesoorten wel gebeurt. Ik gebruik het om de vegan chocoladecake luchtigheid en smeuïgheid te geven. Check trouwens wel even of je kokosolie smaak- en geurloos is. Anders smaakt je vegan cake straks naar kokos, en dat is ook weer niet de bedoeling. Wij gebruiken altijd deze geurloze kokosolie van Jumbo-huismerk.
- Cacaopoeder. Uiteraard moet je iets toevoegen om de chocoladecake zijn heerlijke chocoladesmaak te geven. En daar is je redder in nood: cacaopoeder. Ik ben er zeker niet zuinig mee en schep in één cake 45 gram cacaopoeder.
- Ahornsiroop. Dit gebruik ik als zoetmiddel in plaats van suiker. Agavesiroop kan overigens ook prima. Ik vind ahornsiroop alleen een net wat diepere smaak hebben.
- Pure chocola. Ha, daar is-ie! Ik kon het niet laten. Ik snijd voor deze cake een paar stukjes pure chocola in kleine brokjes en roer die door het beslag. In de oven smelten ze, waardoor je af en toe spontaan in een lekker stukje chocola bijt wanneer je de cake eet.
- Bakpoeder. Dankzij de bananen en melk kun je prima zonder ei bakken. Die twee nemen de bindende werking over die ei anders heeft. Maar je hebt nog wel iets nodig om de chocoladecake te laten reizen. Bakpoeder to the rescue! Twee schepjes zijn voldoende om de cake te laten rijzen.
Het recept voor de vegan chocoladecake
Wil je voor een speciale gelegenheid iets feestelijks op tafel zetten? Of heb je gewoon een onstilbare drang naar een chocoladelekkernij? Voilà, hét recept waarmee je een lekkere chocoladecake op tafel tovert in niet al te veel tijd:
Gezondere vegan chocoladecake (lekker smeuïg!)
Equipment
- Cakevorm
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 125 gram havermeel (kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt door havermout fijn te malen, kies evt. voor een glutenvrije variant)
- 145 gram amandelmeel
- 3 rijpe bananen
- 150 ml ongezoete plantaardige melk (zoals amandelmelk)
- 70 gram kokosolie (gesmolten)
- 50 gram ahornsiroop
- 45 gram cacaopoeder
- 50 gram pure chocola (gewoon een reep in stukjes gesneden)
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
Optioneel voor bovenop de chocoladecake:
- Handje pure chocoladedruppels
- Kokosrasp of poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bananen samen met de plantaardige melk, gesmolten kokosolie en ahornsiroop in de blender totdat de bananen volledig zijn vermalen.
- Voeg dan de amandelmeel, havermeel, cacaopoeder en het vanille-extract toe en meng nog een keer goed door met je blender of keukenmachine. Gewoonweg roeren kan uiteraard ook.
- Roer daarna met een lepel de stukjes pure chocola en vervolgens het bakpoeder door het beslag. Laat 5 minuten staan voordat je verdergaat.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier en verdeel het beslag over het bakblik. Zet dan in de oven voor 50 minuten. Check na 50 minuten met een satéprikker of de chocoladecake gaar is. Zodra je de prikker er schoon uit kunt halen, is je chocoladecake klaar.
- Laat nog 10 minuten in het cakeblik afkoelen en daarna nog ongeveer een half uur buiten het cakeblik op een rooster. Dan kan het water goed verdampen. Versier eventueel de bovenkant van de chocoladecake met chocoladedruppels en kokosrasp of poedersuiker. En dan… snijden en serveren maar!
Hoe lang kun je de chocoladecake bewaren?
Hoe lekker chocola ook is, je krijgt deze cake vast niet in één keer op. Gelukkig blijft de chocoladecake nog wel een tijdje goed in de koeling. Bewaar hem de eerste dag in een afgesloten bak buiten de koeling. Daarna kun je de cake nog zeker 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Wil je de cake nog langer goed houden? Vries de cake dan per plak in. Zo kun je er nog zeker een paar weken van smullen en heb je altijd een snack bij de hand voor de lekkere trek (als je het plakje wel op tijd ontdooit natuurlijk).
Wat is jouw favoriete chocoladebaksel?
Lekker recept! En makkelijk. Bedankt.