Spoel jij, net als ik tot voor kort, altijd het vocht uit blikken kikkererwten door de gootsteen? Dit recept is een goede reden om het vocht een keer op te vangen. Toen ik laatst ontdekte dat je (écht lekkere) vegan chocolademousse kunt maken van aquafaba (kikkererwtenvocht), was dat een gevalletje “mind is blown”. Ook Bart, die eerst zijn wenkbrauwen optrok toen ik met een blik kikkererwten kwam aanzetten en het woord ‘chocolademousse’ liet vallen, was na het proeven van één hapje helemaal om. Met maar 5 ingrediënten maak je deze superromige vegan chocolademousse. Lekker als toetje of als verwennerij tussendoor!
Aquafaba: het magische goedje waar je heel veel mee kunt
Ik dacht altijd dat je met kikkererwtenvocht niet veel meer kunt dan het weggooien. Niet dus! Met aquafaba, zoals dit vocht wordt genoemd, kun je magische dingen doen. Het heeft in sommige baksels dezelfde functie als opgeklopt eiwit. Je moet het, net als eiwit, even opkloppen. Maar als je dat doet, dan heb je een perfect ingrediënt voor bijvoorbeeld meringues, pavlova of om dus chocolademousse mee te maken.
Daarbij staat 45 ml aquafaba gelijk aan 1 ei en 35 ml aquafaba kun je gebruiken als vervanger voor 1 eiwit. Op de website van Hugo Kennis staat overigens veel fijne informatie over hoe je aquafaba in bakrecepten gebruikt.
Aquafaba zelf is volledig smaakloos. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een gek smaakje. Kies wel voor kikkererwten uit blik zonder toegevoegd zout. Anders kun je het zout ook in de aquafaba terugproeven, en dat is niet in elk recept even lekker.
Gebruik je aquafaba in bakrecepten? Dan kun je eiwit niet één op één vervangen door aquafaba. Je moet vaak zoetmiddel aan het baksel toevoegen om dan hetzelfde effect te krijgen.

Vegan chocolademousse van aquafaba maken
De laatste tijd ben ik helemaal op de vegan ontdekkingstocht. Nee hoor, ik ben nog steeds niet 100% vegan en weet ook niet of ik dat ooit zal worden. Maar los daarvan vind ik het ook gewoon leuk om nieuwe dingen te proberen. Het maken van deze vegan chocolademousse leek me een perfect uitprobeersel voor een regenachtige zaterdagmiddag. De avond ervoor waren Bart en ik net uit eten geweest bij een leuk plantaardig restaurant. Als toetje kozen we allebei voor chocolademousse. Dat smaakte in alle opzichten naar meer. De mousse daar kostte alleen € 9,50 voor een mini-potje. Dat moesten we toch zelf kunnen maken voor minder geld? Daarom voegde ik de daad bij het woord door mijn lang uitgestelde chocomousse-van-aquafaba-maken-experiment eindelijk uit te voeren.
Zoals ik al zei, waren de reacties hier in huis van tevoren wisselend. Ik was mega-enthousiast na het zien van een aantal foto’s op internet. Bart keek er een beetje vreemd bij, maar liet mij mijn gang gaan. Grappig dat hij juist degene was die achteraf riep “Dit is echt de lekkerste chocolademousse die ik heb geproefd”. Yes, missie geslaagd! En ik moet toegeven: ook ik vond deze mousse stiekem nog lekkerder dan die van het restaurant. Romig, smeuïg en intens chocoladeachtig.

De truc: mixen, mixen, mixen
Het maken van deze chocolademousse is niet heel ingewikkeld. De grootste uitdaging is geduld hebben. Het opkloppen van de aquafaba doe je met een handmixer of een staande mixer en dat duurt wel eventjes. Ga uit van zo’n tien minuten, soms nog iets langer. In het begin lijkt het misschien alsof de mousse maar niet steviger wordt. Maar geloof me: na een tijdje gaat het snel.
Daarnaast laat je de vegan chocolademousse na het maken nog een tijdje opstijven in de koelkast. Ga uit van ongeveer één uur. Dan heeft de vegan mousse de perfecte stevige substantie.

Maak de vegan chocolademousse met maar 5 ingrediënten
Voor deze vegan chocolademousse heb je maar 5 dingen nodig (die je waarschijnlijk standaard in huis hebt):
- Kikkererwtenvocht. De aquafaba is het basisingrediënt voor de chocolademousse. Als je het maar lang genoeg opklopt, geeft het de vegan chocolademousse zijn stevige, romige structuur.
- Pure chocolade. Wat is chocolademousse zonder chocola? De pure chocola smelt je au bain mairie en schenk je na een tijdje opkloppen bij het kikkererwtenvocht. Ik gebruik zelf graag zo puur mogelijke chocola voor een intense cacaosmaak. Als je meer van andere chocolade houdt, kun je die ook prima gebruiken (standaard witte chocola en melkchocola zijn uiteraard niet vegan).
- Ahornsiroop. Voor het zoete aspect en om de aquafaba beter te laten stollen voeg je een zoetmiddel toe. Ik gebruik ahornsiroop; dat vind ik zelf net wat smaakvoller dan agavesiroop. Je kunt ook voor een ander zoetmiddel kiezen, zoals agavesiroop of stevia.
- Vanille-extract. Een paar drupjes hiervan heeft een haast magische werking. Je geeft er een meer vanille-achtige smaak mee aan gerechten. Zo ook aan deze mousse. Een halve theelepel is al voldoende.
- Plantaardige kwark. Ik gebruikte soja-kwark om de vegan chocolademousse ietsje luchtiger te maken en voor een extra romige smaak. Het hielp mij om de mousse sneller stevig te krijgen.
Hoe maak je de vegan chocolademousse?
Heb je de vijf ingrediënten in de aanslag? Ga dan met dit recept voor vegan chocolademousse aan de slag:

Recept voor vegan chocolademousse (met aquafaba)
Equipment
- Mengkom
- Handmixer
- Steelpan + kom (voor het smelten van de chocola)
- 2 kleine potjes of bakjes
Ingrediënten
- 100 ml aquafaba (kikkererwtenvocht)
- 100 gram pure chocola
- 25 gram ahornsiroop (of een ander zoetmiddel)
- 1/2 tl vanille-extract
- 50 gram plantaardige kwark (ik gebruikte sojakwark)
Optioneel voor erbij:
- Frambozen of ander vers fruit
- Kokosrasp
- Stukjes pure chocola
Instructies
- Vang het kikkererwtenvocht op en klop het met een handmixer. Houd de kom daarbij een beetje schuin, zodat je lucht bij het kikkererwtenvocht klopt.
- Smelt na zo'n 5 minuten kloppen de chocolade au bain mairie in een kommetje. Blijf daarna doorgaan met het kloppen van het kikkererwtenvocht.
- Schenk de gesmolten chocola al mixende bij het kikkererwtenvocht. Voeg ook het vanille-extract en de ahornsiroop toe.
- Blijf mixen om de vegan chocolademousse steviger te maken. Doe ook de plantaardige kwark bij de mousse. Ga dan door met mixen totdat de afdruk van de mixer in de mousse blijft staan. Dan is hij stevig genoeg. Dit zal waarschijnlijk zijn na zo'n 10-15 minuten mixen.
- Schep de chocolademousse in een afgedekt potje of bakje en laat nog minimaal 1 uur verder opstijven in de koelkast.
- Serveer de chocolademousse met toppings naar jouw keuze, zoals frambozen, kokosrasp en extra chocola (hoe meer, hoe beter!).

Wil je meer of minder chocola? Meer, meer!
Dat zou in elk geval mijn antwoord zijn op deze vraag. Daarom staat mijn blog ook bomvol met chocoladerecepten, waar overigens soms niet eens échte chocolade aan te pas komt (raw cacaopoeder is een wondermiddel!). Als je net zo’n chocoliefhebber bent als ik, dan kan ik je in elk geval deze recepten aanbevelen:
- Gezonde chocoladetaart (kan zelfs als ontbijt!)
- Chocoladehavermout met de structuur van een lekkere mousse
- Glutenvrij chocolade-bananenbrood
- Glutenvrije muffins met chocola
- Gezondere chocoladecake
Heb jij ooit zelf chocolademousse gemaakt?

Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
April 2020 | 13 planten, 5 kaarsjes & heel veel liefde
Er is gewoon alweer een maand voorbij. Een maand die ik - net als een groot deel van de wereld - vooral binnenshuis doorbracht. Ik maakte meer bloesemfoto's dan ooit tevoren, genoot van het vakantiegevoel in mijn eigen dorp en maakte ondanks alles toch nog wat noemenswaardige dingen mee. Geen spannende uitjes, kringloopaanwinsten en leuke verjaardagen, maar wel andere fijne dingen. 13 nieuwe planten bijvoorbeeld, een jarige job hier in huis en heel veel liefde! Reden genoeg om je ook deze maand bij te praten in dit maandoverzicht.
7 dingen die je niet kunt veranderen (helaas pindakaas!)
Als controlfreak zou ik het soms maar al te fijn vinden om de touwtjes in handen te hebben. Dat je maar aan een touwtje hoeft te trekken en dat dan alles acuut naar je zin is. Helaas voor mij (en vele anderen) werkt dat niet altijd zo. Accepteren dat het zo is, is dan het beste wat je kunt doen. Er het beste van maken zou nog beter zijn. Dit zijn 7 dingen die je niet kunt veranderen. Helaas pindakaas!
Ben ik een dorpschick of een Randstadmeisje?
Al mijn hele leven woon ik in een dorp onder de rook van Amsterdam. Bijna 30.000 inwoners hebben we, dus piepklein is het niet, maar een metropool is mijn woonplaats ook niet te noemen. Elke werkdag maak ik de reis naar de grote stad en ik ben door mijn woonplaats in de Randstad niet anders gewend dan dat Amsterdam "om de hoek ligt", dat ik bioscopen, winkels en scholen in de buurt heb én dat de huizenprijzen nogal hoog liggen. Tegelijkertijd woon ik in een dorp met buurthuizen, kom ik in de supermarkt bijna altijd bekenden tegen en hebben wij elk jaar een heuse straatbarbecue. Wat past beter bij mij: ben ik een dorpschick of toch een Randstadmeisje?
Je kunt ook heel lekkere vegan tiramisu maken met aquafaba en soja/kokoskwark (die twee vervangen dan samen de mascarpone). De aquafaba hoeft dan iets minder stijf geklopt te worden. Allerhande heeft een goed recept 🙂
Oeh wat een goed idee, dank je voor de tip 😀 Dat ga ik ook eens proberen.