Er zijn een paar van die ingrediënten die het gewoon áltijd goed doen samen. Vegan kipstukjes en cashewnoten zijn wat mij betreft zo’n gouden combinatie. Schenk er een flinke scheut sojasaus bij en wok ze met een hele berg groenten, en je krijgt een maaltijd die hier thuis geheid met enthousiasme wordt ontvangen. Deze vegan kip cashew is dan ook favoriet bij zowel mij als Bart als bij mee-eters. Kip cashew is in de Chinese keuken een geliefd gerecht, maar ook in een vega(n) variant is dit recept een heerlijke aanrader. Deze wokmaaltijd maak je in 25 minuten en barst van de heerlijke smaken.
Wat is vegan kip cashew?
De traditionele kip cashew is een snelle wokmaaltijd uit de Chinese keuken. De hoofdingrediënten zullen je niet verbazen: kip en cashewnoten. Die wok je in een umami-woksaus. Vaak worden hiervoor sojasaus en hoisin-saus of oestersaus gebruikt. Ik kies voor een combinatie van sojasaus (voor de umami-smaak), srirachasaus (voor een hoop pit) en ahornsiroop (voor een zoetiger, minder pittig tintje). Daarnaast schenk ik een scheutje sesamsolie bij de vegan kip cashew. Dat heeft een vrij typerende smaak die de wok echt iets extra’s geeft.
Zelf ga ik uiteraard voor nep-kipstukjes. Anders mag het geen “vegan kip cashew” heten. Ik gebruik de vegan kipstuckjes van De Vegetarische Slager en wok die mee alsof het kip is. Een heerlijk alternatief! Die nep-kipstukjes zijn tot nu toe ook altijd in de smaak gevallen bij mee-eters bij ons thuis die wél vlees eten.

Wok lekker veel groenten mee
In dit gerecht kun je prima een heleboel groenten kwijt. Ik wok ze gewoon mee met de vegan kipstukjes en de cashewnoten. Zelf ga ik voor een mix van broccoli, paprika en paksoi. Maar kies vooral de groenten die jij nog in de koelkastla hebt liggen. Zo kun je voor dit wokgerecht ook bimi (baby-broccoli), tuinerwten, peultjes, wortels of diverse koolsoorten gebruiken. Het is maar net wat je lekker vindt!
Vind je het lekker als de groenten heel zacht zijn? Kook ze dan heel kort in een pan met water voordat je ze in de wok gooit. Dan worden ze sneller gaar en zacht. Als je houdt van wat meer bite, is meewokken helemaal prima!
Tip: gebruik maïzena voor stevigheid
Als je veel woksaus gebruikt, loop je het risico dat je wokmengsel zompig wordt. Dat kun je voorkomen door een eetlepel maïzena door de saus te roeren. Ik doe dat zelf altijd bij deze vegan kip cashew. Het maakt de saus lekker stevig en zorgt er ook voor dat de vegan kipstukjes en cashewnoten veel saus opnemen.
Welke kruiden gebruik ik verder?
Naast de woksaus mogen kruiden naar mijn mening nooit ontbreken in een gerecht. Ui en knoflook zijn wat mij betreft in bijna elk gerecht een must als toevoeging. Daarnaast gebruik ik in deze vegan kip cashew peper en gemberpoeder. Ik weet dat je ook verse gember kunt kopen, maar zelf vind ik gemberpoeder net iets fijner. Het blijft lang houdbaar, geeft ook veel smaak en is makkelijker op te bergen in je kruidenrekje. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gemberpoeder – Van Beekum Specerijen gebruiken. Dat staat erom bekend dat het zijn smaak en aroma behoudt, ondanks dat het gedroogde kruiden zijn.
Verder gebruik ik geen zout in dit gerecht, omdat sojasaus van zichzelf al vrij zout is. Natuurlijk kun je het wel toevoegen als je nog wat zout mist. Andere kruiden die lekker smaken bij dit gerecht, zijn cayennepoeder (als je een beetje meer pit wel kunt waarderen!), chilivlokken, citroengras of eventueel extra knoflookpoeder. Proef vooral zelf even of je nog iets mist qua kruiden en specerijen.

Recept vegan kip cashew
In maar 25 minuten heb je deze vegan kip cashew al op tafel staan. Kwestie van alles in de wok gooien en net zo lang wokken totdat de groenten en vegan kipstukjes klaar zijn.
Dit is trouwens ook een ideale maaltijd om van tevoren te maken. Je kunt er prima een paar porties van maken en die invriezen of in tupperwarebakjes in de koelkast bewaren. Zo heb je ook de dag erna (of daarna) snel een lekkere maaltijd op tafel staan!
Tip: houd je niet zo van pittig? Schenk dan eerst een halve eetlepel sriracha bij het gerecht (in plaats van een hele eetlepel) en proef even wat je van de smaak vindt. Meer toevoegen kan altijd nog.

Vegan kip cashew met broccoli & paprika
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst of zilvervliesrijst
- 160 gram vegan kipstukjes (bijvoorbeeld van De Vegetarische Slager)
- ½ gele paprika
- ½ rode paprika
- ½ broccoli
- ⅓ paksoi (= optioneel)
- ½ rode ui
- Handje cashewnoten ongezouten
- 2 teentjes knoflook
- 2 el sojasaus
- 1 el srirachasaus (of iets minder als je niet zo van pittig houdt!)
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop of een ander zoetmiddel
- 1 el maïzena
- 1 tl sesamolie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl peper
Optioneel:
- Bosui
- Sesampitjes
Instructies
- Breng om te beginnen alvast het water aan de kook voor de rijst. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de paprika in blokjes, de broccoli in roosjes en de paksoi in dunne reepjes. Snipper de rode ui.
- Fruit de ui en knoflook kort aan in een wokpan. Voeg dan de paprika en broccoli toe en bak 5 minuten mee. Roer daarna de paksoi-reepjes en de vegan kipstukjes door de pan en schenk de sojasaus, srirachasaus en ahornsiroop bij de groenten. Strooi er ook peper en gemberpoeder overheen. Roerbak zo'n 3 minuten.
- Voeg daarna de cashewnoten, een theelepel sesamolie en een flinke eetlepel maïzena toe. Roerbak nog kort totdat de groenten gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
- Serveer de rijst met de vegan kip cashew en garneer eventueel met sesampitjes en bosui. Geniet van je avondeten!
Notities

Meer heerlijke rijstgerechten?
Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, maakte ik bijna nooit rijst. Tegenwoordig eten we het zeker 2-3 keer per week. Ik ben gek op allerlei typen rijstgerechten! Van Aziatische wokgerechten met rijst tot heerlijke Indiase curry’s of chili-maaltijden met een Mexicaans tintje – mij maak je er blij mee! Dit zijn nog een paar rijstrecepten die wij graag eten en waar jij misschien ook blij van wordt:
- Rijst met vegan butter chicken
- Fried rice met ananas en sojabonen
- Pilav-rijst met perzik
- Rijst met knapperige tofu in zoete saus
- Vegetarische kip Hawaï met rijst
Wat is jouw favoriete rijstrecept?


BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Outfit of the day: knalgroene poncho
Knalgroen? Waarom niet?! Mijn voorliefde voor felle kleuren steek ik niet onder stoelen of banken. Toch komt die voorliefde niet altijd tot uiting in mijn kleding. In mijn kast hangt vooral voor de winter veel zwart, grijs en donkerblauw. Laatst ging ik weer voor meer kleur. Ik besloot ik mijn zwarte winterjas op te leuken met een knalgroene poncho. Mijn tante heeft de poncho zelf voor mij gehaakt en gaf hem me laatst cadeau. Ik laat je zien hoe ik deze groene poncho combineerde.
Inkiekje #92 | Vier jaar samen, visgraatkeuzes & ons huis in de verkoop
De afgelopen twee weken zaten zo vol met mijlpalen dat we er eentje zowaar vergaten. We waren vier jaar samen en kwamen daar allebei pas de dag ervoor achter. Niet heel gek, want tegelijkertijd gebeurde er nogal wat: een fotograaf zette ons appartement op de foto én ons huis verscheen op Funda. Nu er ook nog een 'te koop'-bord aan de gevel hangt, is het al helemaal officieel. We gaan dit fijne plekje straks echt verlaten, en dat besef ging niet zonder een paar traantjes. Gelukkig waren er ook leuke verhuisvoorbereidingen. Zo hakten we een visgraatknoop door, hadden we een giga-lachbui toen we met de complete katteninboedel en strijkplank op de gang moesten wachten (iets met de Funda-foto's) en spotten we de eerste heide. Kiek maar mee!
10 dingen waar ik (als bespaarder) wél wat meer voor betaal
Besparen op dingen doe ik graag. Ik ben nooit een big spender geweest die met gemak veel geld neertelt voor een aankoop of met tassen vol spullen thuis komt. Ik shop graag tweedehands, parkeer gerust wat verder weg om parkeerkosten te besparen en zoek graag naar aanbiedingen voor mijn uitzet. Toch heb ik in de loop der jaren wel geleerd om op specifieke aankopen juist NIET te besparen. Omdat ze langer meegaan of gewoon omdat ik er vrolijk van word. Dit zijn 10 dingen waar ik graag wat meer voor betaal.
Vegan kip cashew met broccoli & paprika
dat zie er lekker uit ga ik zeker proberen
leuke blog heb je zie er altijd vrolijk uit
mvg margareth
Superleuk om te horen dat je het recept een keer gaat proberen! Dank je wel voor je lieve compliment 🙂