Ontbijten met taart – dat klinkt als de dag feestelijk starten, toch? Nu ben ik sowieso een stuk vrolijker aan het begin van de dag als mijn maag van een goede bodem is voorzien. Maar als er op mijn bord iets verjaardags-waardigs ligt, is de start van de dag nog ietsje vrolijker wat mij betreft. Daarom ben ik op z’n tijd gek op een ontbijttaart. Daar hoef je echt niet uren voor in de keuken te staan. Het maken van dit taartje kost hooguit 10 minuten. Daarna heb je meteen voor een paar ontbijtjes, lunches of snacks een lekkere portie klaarstaan. Dus zin in iets extra lekkers én gezonds vandaag of morgen? Probeer dit recept voor vegan ontbijttaart. Extra lekker door de warme blauwe bessen bovenop!
Ontbijttaart vol fruit
Ontbijten doe ik graag met fruit. Ik ben gek op bijna alles wat ook maar fruitachtig is, en vind het fijn om meteen een vitamineshot achter de kiezen te hebben ’s ochtends. Hoef ik daar niet bewust aan te denken bij de andere maaltijden! Deze ontbijttaart barst dan ook van het verstopte fruit. In de ontbijttaart zelf verwerk ik banaan en bovenop schep ik een flinke lading blauwe bessen. Die maak je extra lekker door ze in een pannetje te koken tot “coulis”. Daarvoor gebruik ik blauwe bessen uit de diepvries en kook ik die met wat maïzena en ahornsiroop in een steelpan. Na 5 minuten heb je een heerlijk stevige blauwe-bessen-saus die ook nog lekker warm is.
Wil je de ontbijttaart nog fruitachtiger maken? Eet er dan gerust wat plakjes banaan of losse blauwe bessen bij.
Zo maak ik een vegan ontbijttaart (zonder ei)
Voor deze ontbijttaart moest ik wel een paar pogingen doen voordat ik hem perfect genoeg vond om een plekje op de blog te geven. Vegan bakken is vaak een kwestie van experimenteren. De ene keer pakt het fantastisch uit; de andere keer haal je een zompig hoopje uit de oven. Maar met wat finetunen wist ik er een lekker stevige vegan ontbijttaart van te maken die luchtig is en zeker niet te zompig of droog.
Zoals bijna altijd, gebruik ik een mix van amandelmeel en havermeel. Havermeel zorgt ervoor dat de ontbijttaart stevig is; amandelmeel maakt het beslag luchtiger. Verder gebruik ik bananen als eivervanger en ben ik niet te zuinig met bakpoeder (baking soda + citroensap of appelazijn werkt ook!) om de ontbijttaart te laten rijzen in de oven. In de ontbijttaart verwerk ik ten slotte wat plantaardige melk (amandelmelk in dit geval). Niet te veel – dan blijft de taart stevig staan en voorkom je instortingsgevaar.
Tip: wil je de taart eiwitrijker maken? Voeg er dan een schep pindakaas aan toe. Ook heel lekker in baksels!
Tips voor deze gezonde-blauwe-bessen-taart
Blauwe bessen zijn één van mijn lievelingsfruitsoorten. Ik gooi ze bijna elke ochtend door mijn ontbijtjes. Bij deze ontbijttaart spelen ze ook een hoofdrol. In de taart heb ik een paar blauwe bessen gebruikt, en bovenop is de blauwe-bessen-saus niet te missen natuurlijk.
Een paar tips om de vegan ontbijttaart met blauwe bessen op z’n lekkerst te maken:
- Gebruik in de taart zelf niet te veel blauwe bessen. Anders heb je kans dat het taartje te vochtig wordt en daardoor minder goed bindt. Ik gebruik 25 gram blauwe bessen in de taart en bewaarde de rest voor bovenop.
- Voor de bessencoulis werken diepvries-bessen perfect. Die zijn een stuk voordeliger dan blauwe bessen uit de koeling en hebben de perfecte structuur voor de saus. Gebruik in de taart zelf wel liever verse blauwe bessen, omdat die minder vochtig zijn.
- Breng de ontbijttaart op smaak met kruiden die jij lekker vindt. Ik gebruik graag kaneel, maar koek- en speculaaskruiden of eventueel cacaopoeder smaakt er ook heerlijk bij.
- Wil je de taart lekker zoet maken? Daarvoor gebruik ik een combinatie van banaan, ahornsiroop en vanille-extract. Als je liever niet te veel suikervervanger gebruikt, kun je ook wat meer vanille-extract en kaneel toevoegen en iets minder scheutig zijn met de ahornsiroop. Andere zoetmiddelen als agavesiroop of honing werken ook perfect.
- Laat de taart eerst een tijdje in de bakvorm afkoelen voordat je er stukken van snijdt. Zo voorkom je dat het taartje inzakt.
Recept voor de vegan ontbijttaart (die ook perfect kan als lunch)
Voor de ontbijttaart hoef je niet met mixers aan de slag en je hoeft er ook niet uitgebreid voor te kneden en mengen. Dit is hoe je heel eenvoudig een feestelijke vegan ontbijttaart (twee stuks!) maakt:
Vegan ontbijttaart met blauwe bessen
Equipment
- 2 kleine taartvormpjes (ongeveer 10 cm. doorsnee)
- steelpan
- Oven
- Bakpapier
Ingrediënten
- 125 gram havermeel (kun je zelf maken door havermout (evt. glutenvrij) te vermalen)
- 100 gram amandelmeel
- 2 rijpe bananen
- 70 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk)
- 25 gram blauwe bessen
- 35 gram pure chocola (in kleine stukjes gehakt)
- 2,5 el ahornsiroop (of agavesiroop of een ander zoetmiddel)
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- (Plantaardige) margarine (om in te vetten)
- Amandelschaafsel (optioneel)
Voor de blauwe-bessen-coulis:
- 150 gram blauwe bessen (uit de diepvries of vers)
- 1 el maïzena
- 1 el ahornsiroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed de bodem van de taartvormpjes met bakpapier en vet de randen in met margarine.
- Doe de bananen en plantaardige melk bij elkaar in de keukenmachine en maak er een glad mengsel van.
- Roer daarna met een lepel of ook met de keukenmachine de meelsoorten, het kaneel, het vanille-extract en de ahornsiroop erdoorheen.
- Meng vervolgens met een lepel de 25 gram blauwe bessen, de stukjes chocola en het bakpoeder door het beslag. Is het beslag nog vochtig? Voeg dan een beetje havermeel toe. Is het juist wat droog? Dan kun je altijd een beetje melk toevoegen.
- Verdeel het beslag over de twee ingevette taartvormpjes. Strooi er wat amandelschaafsel overheen.
- Zet dan de taartvormpjes in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Check even of de bovenkant niet bruin wordt. Als dat wel het geval is, kun je de bovenkant van de taartvormpjes na 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.
- Haal na 30 minuten de taartjes uit de oven. Kijk met een satéprikker na of ze goed gaar zijn. Laat ze daarna nog ongeveer 10-15 minuten afkoelen in de taartvormpjes voordat je ze eruit haalt.
- Maak ondertussen de blauwe-bessen-coulis door de blauwe bessen, maïzena en ahornsiroop samen te verwarmen in een steelpannetje op laag vuur. Blijf goed roeren, zodat het niet aankoekt.
- Verdeel dan de blauwe-bessen-saus over de taartjes. Zodra de vegan ontbijttaartjes wat zijn afgekoeld, kun je ze aansnijden. Geniet!
Gezond ontbijten met taart
Elke dag taart graag! Je moet de slogan “Elke dag is een feestje” toch af en toe eer aandoen door jezelf op gebak te trakteren. Daarvoor vind ik ontbijttaartjes ideaal. Ik maak ze uiteraard net wat gezonder dan gewone taartjes, terwijl je toch je tanden echt in iets lekkers kunt zetten. Deze blauwe-bessen-taartjes zijn een van mijn favoriete en meest feestelijke taartjes tot nu toe.
Heb je nou nog meer taarttrek? Dan word je misschien ook enthousiast van deze gezondere “gebakjes”:
- Havermout met appel uit de oven
- Gezondere chocoladecake (glutenvrij)
- Ontbijtbrownie
- Havermouttaartje met pompoen & banaan
- Gezonde chocoladetaart voor het ontbijt
Als jij jouw feestontbijtje mag omschrijven, hoe zou dat er dan uitzien?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
12x Dit begrijpt mijn vriend niet aan mij
"Zeg schat, wat vind jij eigenlijk gek aan mij?" Het wa
Ik ben benieuwd wat jij vindt…