Wat je al niet kunt doen met pompoen! Fan van pompoensoep ben ik altijd al geweest, maar de laatste tijd vind ik pompoen voor nog veel meer geweldig. Zo doet pompoen het ook heel goed in een romige curry. Eentje met een flinke scheut kokosmelk, lekker veel groenten en een kruidige basis. Deze vegan pompoencurry eten wij in het najaar bijna elke week wel een keer. De pompoencurry zit vol eiwitten door de pindakaas en kikkererwten, smaakt heerlijk kruidig en barst van de lekker zachte stukjes pompoen. Een heerlijk koud-weer-gerecht waarvoor je mij als pompoenliefhebber altijd mag wakker maken!
Pompoencurry met pindasmaak
Pompoencurry is op zich niet bijzonder. Ik geloof dat het een van de bekendste curry’s is van het pompoenseizoen. Maar deze pompoencurry is net even anders. Ik maak hem extra romig door er een flinke scheut kokosmelk doorheen te roeren. Daarnaast schep ik twee volle eetlepels pindakaas door de pompoencurry. Dat geeft de curry een heerlijk pinda-tintje en maakt ‘m nog smeuïger.
Om de pindasmaak compleet te maken, gebruik ik daarnaast wat extra pinda’s in de vegan pompoencurry. Die doen het goed als garnering en zijn er uiteraard ook gewoon heel lekker bij.
Ben je niet zo’n pindakaasfan? Dan kun je de pompoencurry uiteraard ook maken zonder pindakaas. Gebruik dan wat extra kruiden, zoals kaneel of koek- en speculaaskruiden. Zo krijgt de vegan pompoencurry ook zonder pindakaas een lekkere smaak. Je kunt uiteraard ook amandelpasta of tahin gebruiken. Beide zijn heerlijk romig en een goede pindakaasvervanger.
Zo maak je deze vegan pompoencurry goed vullend
Nu moet ik zeggen: pompoencurry is van zichzelf best vullend. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je maag na een uur al schreeuwt om snacks. Maar ik vind het zelf belangrijk om in vegan maaltijden op een of andere manier extra eiwitten te stoppen. Dat zit bij deze vegan pompoencurry wel goed. Ik gebruik dus pindakaas en pinda’s om de curry romig én eiwitrijker te maken. Daarnaast schep ik een klein blikje kikkererwten door de pompoencurry. Daardoor wordt de curry steviger en krijg je automatisch extra eiwitten binnen.
Curry met pompoen is überhaupt een maaltijd waar je je maag goed mee vult. Dus je kunt er ook voor kiezen om wat minder rijst te gebruiken. Ik serveer de curry zelf wel met rijst, maar dan een iets kleinere portie dan ik meestal bij curry’s doe.
Maak je eigen currypasta met pindakaas
Voor deze pompoencurry koop ik geen kant-en-klare currypasta, maar bereid ik die zelf. Dat is supersimpel en je hebt er echt geen waslijst aan ingrediënten voor nodig. Ik gebruik pindakaas als basis en voeg daar een paar kruidensoorten aan toe. Die roer ik allemaal door elkaar met een scheutje water. Na het aanbakken van de ui en knoflook, schep ik de currypasta in de wokpan. Dan trekt de smaak straks extra goed in de curry in en geeft het volop smaak af.
De currypasta maak je eenvoudig zelf door deze ingrediënten door elkaar te mengen:
- 2 eetlepels pindakaas (naturel of eventueel de Knoflook & Gebakken Ui-pindakaas van De Pindakaaswinkel – ook heel lekker!)
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 1/2 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- Snufje cayennepoeder
- 2 el water
Roer dat alles kort door en je hebt een simpele currypasta die je pompoencurry straks lekker smaakvol maakt.
Het recept voor deze pompoencurry met room
Ben je ook zo dol op pompoen? En heb je zin om er iets anders mee te doen dan het zoveelste heerlijke pompoensoepje maken? Dan word je vast net zo gelukkig van deze romige pompoencurry als ik. Dit is hoe je de vegan pompoencurry met kikkererwten zelf maakt:
Vegan pompoencurry met kikkererwten & pinda’s
Ingrediënten
- 250 gram pompoen (= ongeveer 1/4 pompoen) (ik gebruik een standaard bio-pompoen; flespompoen kan ook)
- 100 gram basmatirijst
- 1 rode paprika
- 2 wortels
- 100 gram tuinerwten (uit de diepvries) (= optioneel)
- 1/2 gele ui
- 200 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 130 gram kikkererwten (= de inhoud van 1 klein blikje kikkererwten, uitgelekt)
- 150 ml kokosmelk
- 1 tl peper
- Olijfolie
Voor de currypasta:
- 2 el pindakaas (zonder stukjes!)
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 1/2 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- Snufje cayennepoeder
- 2 el water
Voor de garnering:
- Pinda's
- Peterselie
Instructies
- Maak de currypasta door de ingrediënten met elkaar te mengen. Zet even apart.
- Schil de pompoen, verwijder het vruchtvlees en snijd 250 gram van de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 centimeter.
- Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes en hak de wortel in dunne plakjes.
- Bak de ui en knoflook 2 minuten aan in wat olijfolie, totdat ze glazig gaan zien. Voeg dan de currypasta toe en bak zo'n 3 minuten mee.
- Doe vervolgens de pompoen, paprika en wortel erbij, strooi er wat peper overheen en roerbak zo'n 10 minuten op laag vuur.
- Maak ondertussen de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schenk dan de tomatenblokjes en kokosmelk bij het currymengsel. Laat nog ongeveer 20 minuten pruttelen en roer zo nu en dan door.
- Voeg in de laatste 2 minuten de kikkererwten en tuinerwten toe en bak nog 2 minuten mee.
- Proef even of de pompoen goed zacht is geworden. Laat anders nog heel even pruttelen. Mis je nog zout of peper? Voeg die dan naar smaak toe.
- Serveer de pompoencurry met rijst in twee kommen. Garneer met wat pinda's en peterselie.
Notities
Andere serveersuggesties
Ik serveer de vegan pompoencurry zelf met rijst. Uiteraard kun je er ook naanbrood bij serveren. Met noedels zou ook prima kunnen als je een lekkere variatie zoekt. Verder vind ik deze pompoencurry erg lekker met sesampitjes en lente-ui als garnering. Een goed alternatief als je de pinda’s of peterselie liever achterwege laat!
Wat nog meer te doen met pompoen?
Ik trek niet voor niets een sprintje naar de supermarkt zodra de pompoenen weer in de schappen liggen. Je kunt oneindig veel met pompoen. Uiteraard gaat een kop zelfgemaakte pompoensoep er altijd wel in. Daarnaast kan ik je de volgende recepten met pompoen aanraden:
- Pompoenrisotto met feta (dit is zó lekker!)
- Parelcouscous met geroosterde pompoen, mango en groenten
- Pompoenpasta met romige saus & veel groenten
- Pompoenhavermout met banaan (lekker zoet!)
Heb jij al pompoencurry gegeten dit seizoen?
Hoi lijkt mij heerlijk. Alleen in t recept kan ik niet terug vinden wat je met de pompoen doet afgezien van in blokjes snijden. Kook je t of doe je t in de oven ??
Trouwens super fan ook van al je lekkere ontbijtjes. De pompoen bewaar ik nu vaak om weer iets v ontbijt v te maken 😋
Oeps, goed dat je het zegt! De pompoen doe je tegelijk met de paprika en de wortel in de wok/roerbakpan 🙂 Omdat de pan best lang op het vuur staat, worden ze ook gebakken uiteindelijk lekker zacht.
Superleuk om te horen dat je blij wordt van mijn ontbijtjes 😀 Pompoen is echt ideaal voor het ontbijt, hè?!