recept pompoencurry

Vegan pompoencurry met pindakaas & kikkererwten

  • 21 december 2022
  • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Wat je al niet kunt doen met pompoen! Fan van pompoensoep ben ik altijd al geweest, maar de laatste tijd vind ik pompoen voor nog veel meer geweldig. Zo doet pompoen het ook heel goed in een romige curry. Eentje met een flinke scheut kokosmelk, lekker veel groenten en een kruidige basis. Deze vegan pompoencurry eten wij in het najaar bijna elke week wel een keer. De pompoencurry zit vol eiwitten door de pindakaas en kikkererwten, smaakt heerlijk kruidig en barst van de lekker zachte stukjes pompoen. Een heerlijk koud-weer-gerecht waarvoor je mij als pompoenliefhebber altijd mag wakker maken!

Pompoencurry met pindasmaak

Pompoencurry is op zich niet bijzonder. Ik geloof dat het een van de bekendste curry’s is van het pompoenseizoen. Maar deze pompoencurry is net even anders. Ik maak hem extra romig door er een flinke scheut kokosmelk doorheen te roeren. Daarnaast schep ik twee volle eetlepels pindakaas door de pompoencurry. Dat geeft de curry een heerlijk pinda-tintje en maakt ‘m nog smeuïger.

Om de pindasmaak compleet te maken, gebruik ik daarnaast wat extra pinda’s in de vegan pompoencurry. Die doen het goed als garnering en zijn er uiteraard ook gewoon heel lekker bij.

Ben je niet zo’n pindakaasfan? Dan kun je de pompoencurry uiteraard ook maken zonder pindakaas. Gebruik dan wat extra kruiden, zoals kaneel of koek- en speculaaskruiden. Zo krijgt de vegan pompoencurry ook zonder pindakaas een lekkere smaak. Je kunt uiteraard ook amandelpasta of tahin gebruiken. Beide zijn heerlijk romig en een goede pindakaasvervanger.

recept pompoencurry

Zo maak je deze vegan pompoencurry goed vullend

Nu moet ik zeggen: pompoencurry is van zichzelf best vullend. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je maag na een uur al schreeuwt om snacks. Maar ik vind het zelf belangrijk om in vegan maaltijden op een of andere manier extra eiwitten te stoppen. Dat zit bij deze vegan pompoencurry wel goed. Ik gebruik dus pindakaas en pinda’s om de curry romig én eiwitrijker te maken. Daarnaast schep ik een klein blikje kikkererwten door de pompoencurry. Daardoor wordt de curry steviger en krijg je automatisch extra eiwitten binnen.

Curry met pompoen is überhaupt een maaltijd waar je je maag goed mee vult. Dus je kunt er ook voor kiezen om wat minder rijst te gebruiken. Ik serveer de curry zelf wel met rijst, maar dan een iets kleinere portie dan ik meestal bij curry’s doe.

recept pompoencurry

Maak je eigen currypasta met pindakaas

Voor deze pompoencurry koop ik geen kant-en-klare currypasta, maar bereid ik die zelf. Dat is supersimpel en je hebt er echt geen waslijst aan ingrediënten voor nodig. Ik gebruik pindakaas als basis en voeg daar een paar kruidensoorten aan toe. Die roer ik allemaal door elkaar met een scheutje water. Na het aanbakken van de ui en knoflook, schep ik de currypasta in de wokpan. Dan trekt de smaak straks extra goed in de curry in en geeft het volop smaak af.

De currypasta maak je eenvoudig zelf door deze ingrediënten door elkaar te mengen:

  • 2 eetlepels pindakaas (naturel of eventueel de Knoflook & Gebakken Ui-pindakaas van De Pindakaaswinkel – ook heel lekker!)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • Snufje cayennepoeder
  • 2 el water

Roer dat alles kort door en je hebt een simpele currypasta die je pompoencurry straks lekker smaakvol maakt.

pompoencurry 8

Het recept voor deze pompoencurry met room

Ben je ook zo dol op pompoen? En heb je zin om er iets anders mee te doen dan het zoveelste heerlijke pompoensoepje maken? Dan word je vast net zo gelukkig van deze romige pompoencurry als ik. Dit is hoe je de vegan pompoencurry met kikkererwten zelf maakt:

recept pompoencurry

Vegan pompoencurry met kikkererwten & pinda’s

Romy
Als je van romige curry's houdt, dan is deze vegan pompoencurry vast iets voor jou. De pompoencurry is romig en kruidig en zit boordevol groenten. Oh ja, en hij heeft een subtiele pindasmaak. Zin in? Zo maak je de curry!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 250 gram pompoen (= ongeveer 1/4 pompoen) (ik gebruik een standaard bio-pompoen; flespompoen kan ook)
  • 100 gram basmatirijst
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels
  • 100 gram tuinerwten (uit de diepvries) (= optioneel)
  • 1/2 gele ui
  • 200 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 130 gram kikkererwten (= de inhoud van 1 klein blikje kikkererwten, uitgelekt)
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 tl peper
  • Olijfolie

Voor de currypasta:

  • 2 el pindakaas (zonder stukjes!)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • Snufje cayennepoeder
  • 2 el water

Voor de garnering:

  • Pinda's
  • Peterselie

Instructies
 

  • Maak de currypasta door de ingrediënten met elkaar te mengen. Zet even apart.
  • Schil de pompoen, verwijder het vruchtvlees en snijd 250 gram van de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 centimeter.
  • Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes en hak de wortel in dunne plakjes.
  • Bak de ui en knoflook 2 minuten aan in wat olijfolie, totdat ze glazig gaan zien. Voeg dan de currypasta toe en bak zo'n 3 minuten mee.
  • Doe vervolgens de pompoen, paprika en wortel erbij, strooi er wat peper overheen en roerbak zo'n 10 minuten op laag vuur.
  • Maak ondertussen de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schenk dan de tomatenblokjes en kokosmelk bij het currymengsel. Laat nog ongeveer 20 minuten pruttelen en roer zo nu en dan door.
  • Voeg in de laatste 2 minuten de kikkererwten en tuinerwten toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Proef even of de pompoen goed zacht is geworden. Laat anders nog heel even pruttelen. Mis je nog zout of peper? Voeg die dan naar smaak toe.
  • Serveer de pompoencurry met rijst in twee kommen. Garneer met wat pinda's en peterselie.

Notities

Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare pompoenblokjes gebruiken. Die zijn alleen niet altijd even lekker als verse pompoen, vind ik zelf. Met verse pompoen vind ik deze pompoencurry het allerlekkerst.
Trefwoord Curry, Glutenvrij, Lactosevrij, Pindakaas, Pompoen, Rijst, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept pompoencurry

Andere serveersuggesties

Ik serveer de vegan pompoencurry zelf met rijst. Uiteraard kun je er ook naanbrood bij serveren. Met noedels zou ook prima kunnen als je een lekkere variatie zoekt. Verder vind ik deze pompoencurry erg lekker met sesampitjes en lente-ui als garnering. Een goed alternatief als je de pinda’s of peterselie liever achterwege laat!

Wat nog meer te doen met pompoen?

Ik trek niet voor niets een sprintje naar de supermarkt zodra de pompoenen weer in de schappen liggen. Je kunt oneindig veel met pompoen. Uiteraard gaat een kop zelfgemaakte pompoensoep er altijd wel in. Daarnaast kan ik je de volgende recepten met pompoen aanraden:

Heb jij al pompoencurry gegeten dit seizoen?

vegan pompoencurry met pindakaas

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Jantien 19 januari 2023 op 11:46 am - Beantwoord

    Hoi lijkt mij heerlijk. Alleen in t recept kan ik niet terug vinden wat je met de pompoen doet afgezien van in blokjes snijden. Kook je t of doe je t in de oven ??

    Trouwens super fan ook van al je lekkere ontbijtjes. De pompoen bewaar ik nu vaak om weer iets v ontbijt v te maken 😋

    • Romy 20 januari 2023 op 11:36 am - Beantwoord

      Oeps, goed dat je het zegt! De pompoen doe je tegelijk met de paprika en de wortel in de wok/roerbakpan 🙂 Omdat de pan best lang op het vuur staat, worden ze ook gebakken uiteindelijk lekker zacht.

      Superleuk om te horen dat je blij wordt van mijn ontbijtjes 😀 Pompoen is echt ideaal voor het ontbijt, hè?!

Beoordeling recept




Recente blogs

Mijn favoriete kijktips (op tv, YouTube en NLZIET) van dit moment

6 januari 2022|Lifestyle|

Voor écht mooi of spannend kijkvoer ga ik graag goed zitten. Ik ben nogal een kritische tv-kijker (Bart kan erover meepraten…). Niet veel programma komen door mijn strenge keuring heen en gun ik een paar uur van mijn tijd. Maar soms ontdek ik op tv, op YouTube of op NLZIET programma’s, video’s of series die me zó raken dat ik er goed voor ga zitten. Ik deel mijn 9 favoriete kijktips van dit moment met je. Van intens mooie tv-programma’s tot inspirerende YouTube-video’s die de spijker op zijn kop slaan.

Romige pasta met groene groenten & walnoten (vegan!)

18 januari 2023|Recepten|

Pasta primavera wordt het ook wel genoemd: pasta met groene groenten. Een typisch lenterecept! Nu ben ik zelf veel te gek op erwtjes en asperges om ze pas in de lente weer te eten. Daarom maak ik deze pasta gerust in elk jaargetijde. Laatst bedacht ik een nieuwe variant die heel goed in de smaak viel: een romige pasta met een flinke schep (plantaardige of echte) Paturain en gekarameliseerde walnoten. Daardoor barst de pasta niet alleen van de groenten, maar smaakt hij ook heerlijk romig en heb je er een zoet extraatje bij. Met dit recept tover je de pasta met groene groenten in slechts 20 minuten op je bord!

‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ | 5 productiviteitstips die ik leerde uit dit fijne boek

1 oktober 2021|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Een werkdag van zes uur en nooit meer aan het eind van de dag onafgevinkte taken hebben staan? Bij het zien van de titel ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ alleen al was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Dit boek vol productiviteitstips lag de afgelopen weken op mijn nachtkastje en al lezende leerde ik er een heleboel handigheidjes uit. Ik ben zelf al veel bezig met productiviteitshacks, maar heb uit dit boek alsnog veel kunnen opsteken. Mijn 5 fijnste productiviteitslessen uit dit boek deel ik graag met je.

Ga naar de bovenkant