Risotto is zo’n perfect uitsloofgerecht. Of laat ik het zo zeggen: het lijkt alsof je je geweldig hebt staan uitsloven achter je fornuis om iets restaurantwaardigs te kunnen voorschotelen, maar in werkelijkheid valt het best mee. Met deze vegan risotto ben ik in welgeteld 35 minuten klaar. En dan heb je iets écht heel lekkers voor je neus staan! Deze risotto-variant maak ik met geroosterde aubergine en paprika uit de oven. Samen met heel veel kruiden, linzen, spinazie en een schep vegan room krijg je een smaakvolle risotto die je met een gerust hart door gasten kunt laten proeven. Ontdek hoe je de vegan risotto zelf maakt!

Risotto-tip: aubergine uit de oven

Soms koop ik bij de weekboodschappen iets waar ik me een paar dagen later geen raad meer mee weet. Zo had ik laatst een aubergine in huis gehaald, maar bleef die aan het eind van de week zielig in zijn uppie in de koelkastla liggen. Daar moest ik iets mee! In een opwelling kwam ik op het idee om de aubergine te roosteren in de oven en er zo een lekkere vegan risotto met aubergine van te maken.

Aubergine vind ik van zichzelf altijd een dubieuze groentesoort. Ik vind het zeker lekker, maar dan moet de aubergine wel goed gaar zijn. En over de plasticachtige schil (die je krijgt als je de aubergine niet lang genoeg bakt) ben ik nooit echt te spreken. Gelukkig heb je dáár bij dit gerecht geen last van. Je roostert de aubergine in de oven met kruiden en olijfolie. Later kun je de schil er zo aftrekken, heb je een lekker zachte auberginesaus én heeft de aubergine door het roosteren nog meer smaak dan anders.

Als je risotto een romig tintje en een hartige smaak wilt geven, is aubergine roosteren en dan pureren een top-tip. Ik pureer de aubergine met een staafmixer en schenk het samen met het laatste beetje bouillon bij de risotto. Het maakt de vegan risotto nog smeuïger én zorgt voor ongemerkt veel groenten in je gerecht.

vegan risotto met aubergine 3 kopie

Zo maak ik vegan risotto

Risotto staat bekend als hét gerecht waar je veel kaas in stopt. Toen ik begon met lactosevrij eten (naast dat ik vegetarisch eet), was het dan ook even zoeken hoe ik alsnog veel smaak aan risotto’s kan geven. Veel vegan kaassoorten vind ik geen groot succes. Behalve dat de looks enigszins lijken op die van kaas is er weinig kaasachtigs aan, vind ik zelf. Daarom zoek ik vooral manieren om risotto lekker romig te maken zonder kaas. Je kunt natuurlijk edelgistvlokken gebruiken. Maar ik kies zelf vaak voor sojaroom of – zoals bij dit gerecht – voor vegan zuivelspread. Dat roer ik door de risotto om het nog smeuïger te maken.

Verder gebruik ik extra veel kruiden (in dit gerecht zijn dat knoflook, peper, komijn en gerookt paprikapoeder – vooral die laatste is een dikke tip!), waardoor je aan smaak zéker geen gebrek hebt. Nog een goede tip is om de risotto te serveren met de vegan Parmezaanse kaas van Nurissh. Veel soorten vegan kaassoorten vind ik niet veel weg hebben van the real deal, maar door deze Parmezaanse “kaas” heb ik mijn oordeel daarover bijgesteld. Lekker dat die is!

Daarnaast strooi ik (eigenlijk vooral voor de vorm) vegan feta over de vegan risotto. Uiteraard kun je die prima weglaten. Voor de eiwitten hoef je het niet te gebruiken. Die haal ik bij dit gerecht vooral uit de linzen en uit de nootjes of pijnboompitten die ik er ter garnering overheen strooi.

vegan risotto met aubergine 8 kopie

Wat heb je nodig voor deze vegan risotto met aubergine?

Voor het maken van deze vegan risotto haal ik zelf het volgende in huis:

 • Risottorijst. What else? Ik gebruik altijd arboriorijst. Voor de goede orde: voor risotto heb je wel écht risottorijst nodig. Andere rijstsoorten, zoals zilvervliesrijst of basmatirijst, absorberen het vocht lang niet zo goed.
 • Aubergine. In het gerecht verwerk ik een hele aubergine. Die rooster ik in de oven, ontdoe ik daarna van de schil en roer ik vervolgens gepureerd tot saus door de risotto.
 • Rode paprika. Geroosterde paprika vind ik één van de lekkerste dingen die er bestaat. Voor dit gerecht rooster ik stukjes rode paprika in de oven. Ze geven het gerecht net wat meer bite.
 • Spinazie. Ik ben zelf een groot groente-eter en roer dus graag flink wat groenten door mijn gerechten. Daarom belandt in deze vegan risotto, naast aubergine en paprika, een flinke hand spinazie. Een heerlijke toevoeging bij de aubergine en paprika en goed voor wat extra ijzer (ik moet altijd aan Popeyes spierballen denken als ik dat zeg!).
 • Linzen. Als je geen vleesvervanger wilt gebruiken én snel wat eiwitten aan een vegan risotto wilt toevoegen, dan zijn linzen ideaal. Ik vind ze bij deze risotto erg lekker smaken.
 • Pijnboompitten. Daar strooi ik graag rijkelijk mee over bijna elk pasta- of risottogerecht!
 • Ui en knoflook. Dat perfecte paar geeft je risotto lekker veel smaak.
 • Vegan roomkaas. Voor de smeuïgheid roer ik een volle eetlepel vegan roomkaas door de risotto. Dit is optioneel, maar geeft de risotto wel heel veel smeuïgheid. Ik gebruik de vegan zuivelspread van Violife, maar je kunt ook o.a. de cashewspread van Albert Heijn gebruiken of een vegan roomkaas van het huismerk.
 • Diverse kruiden. Ik gebruik een mix van gerookte paprikapoeder (dit is zó lekker en smaakt echt heel anders dan gewoon paprikapoeder!), peper, komijn en knoflookpoeder.
vegan risotto met aubergine 7 kopie

Koken maar!

Dat was een heleboel geklets over deze kom vol smeuïge risotto. Je kunt de vegan risotto in 35 minuten maken en zit er ongetwijfeld wel een tijdje goed van vol. Zo maak je ‘m:

vegan risotto met aubergine 5 kopie

Vegan risotto met aubergine, geroosterde paprika & spinazie

Romy
Deze vegan risotto heb je in 35 minuten op tafel staan en smaakt smeuïg en goed gekruid, met een klein smoky tintje. Een heerlijke combinatie die ook nog eens barst van de groenten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

 • Oven
 • Bakplaat + bakpapier
 • Pan voor de risotto
 • Koekenpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 1 aubergine
 • 1 rode paprika
 • 1 gele ui
 • 125 gram linzen (uit blik)
 • 75 gram spinazie
 • 1 el vegan roomkaas (zoals Violife Creamy of de cashewspread van AH-huismerk)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl komijn
 • 700 ml bouillon
 • OIijfolie

Optioneel ter garnering:

 • Verse peterselie
 • (Vegan) Parmezaanse kaas
 • (Vegan) feta
 • Pijnboompitten

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand).
 • Snijd de boven- en onderkant van de aubergine. Snijd de aubergine in de lengte doormidden, zodat je twee lange helften hebt. Snijd die helften daarna nog een keer in de lengte doormidden, zodat je vier plakken aubergine krijgt.
 • Hak de paprika in middelgrote repen. Leg die reepjes, samen met de aubergine, op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrooi de aubergine en paprika met 2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl peper, 1 tl komijn en 1 tl uienpoeder. Besprenkel daarna met olijfolie. Schuif de bakplaat met de aubergine en paprika dan voor 25 minuten in het midden van de oven.
 • Snipper ondertussen de ui. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg daarna de risottorijst toe aan de pan en bak 1 minuut mee. Schenk vervolgens een kwart van de bouillon bij de risotto en laat de rijst het vocht opnemen. Doe, zodra de rijst al het vocht heeft opgenomen, nog eens een kwart bouillon bij de pan en daarna opnieuw een kwart.
 • Roer vervolgens de roomkaas door de pan en voeg nu ook de linzen en spinazie toe. Laat de spinazie slinken en wacht totdat de risotto opnieuw het vocht heeft opgenomen. Voeg zo nodig opnieuw wat bouillon toe.
 • Haal de aubergine en paprika uit de oven. Verwijder de schil van de aubergine. Als het goed is, kun je bij de twee plakken aubergine met schil heel makkelijk het vruchtvlees eruit scheppen. Bij de andere twee plakken aubergine kun je de schilrandjes wegsnijden. Schep de aubergine bij de overgebleven bouillon en mix met een staafmixer tot een sausje. Schenk dit bij de risotto.
 • Roer ook de geroosterde paprika door de risotto en wacht totdat de risotto al het vocht heeft opgenomen. Proef even of je nog zout of peper nodig hebt en haal dan de pan van het vuur.
 • Bak in een droge koekenpan eventueel wat pijnboompitten aan voor de garnering.
 • Serveer nu de risotto in twee kommen met de pijnboompitten en eventueel met (vegan) kaas en peterselie. Geniet van je maaltijd!
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Lactosevrij, Risotto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan risotto met aubergine 6 kopie

Meer recepten met risotto?

Ik geloof dat wel duidelijk is dat ik een groot risotto-fan ben. Er staat wekelijks wel een keer een pan met risotto op het vuur bij ons thuis. Naast deze vegan risotto met aubergine heb ik nog veel meer risotto-recepten op de blog staan. Als je wat anders zoekt, dan vind je één van deze recepten misschien ook lekker:

Wat is jouw favoriete recept voor risotto?

vegan risotto met aubergine

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 23 juni 2023 op 11:43 pm - Beantwoord

  Dit ziet er echt heerlijk uit! 😀 Nom nom!

Beoordeling recept
Recente blogs