Maaltijden met een vrolijke kleur hebben bij mij altijd een streepje voor. Deze roze pasta met rode biet is alleen al daarom een nieuwe favoriet voor op mijn avondeetbord. Maar uiteraard telt de smaak daarvoor ook mee. Je maakt de vrolijke pasta met strikjes binnen 25 minuten en hebt dan een heerlijke maaltijd met veel groenten, een zoetig tintje, een romige saus én een goede bite door de amandelen op je pastabord liggen. Een lekker kleurrijk gerecht dat weer eens iets totaal anders is dan de standaard tomatenpasta!
De pasta die mijn bietenliefde deed groeien
Toen ik op mezelf ging wonen, had ik me nog zo voorgenomen: rode bieten komen er hier niet in. Ik associeerde rode bieten met stamppot en laat ik het nou net niet zo op hebben met stamppotten. Zelfs hartje winter moet Bart lang zeuren voordat ik toesta dat er op mijn bord een geprakt prutje eten komt te liggen. Maar goed, rode bieten zijn gelukkig in veel meer gerechten te gebruiken dan in een oer-Hollandse stamppot. Ik gebruik het graag in risotto, in salades of – zoals dit keer – in een goed gevulde pasta. Wat smaakt dit goed en lekker zoet!
Mede dankzij deze pasta met rode biet ben ik de rode bieten weer helemaal gaan waarderen. Op broodjes, in hummus, uit de blender door de risotto of – een idee van mijn broertje! – door het pannenkoekenbeslag voor hartige pannenkoeken – je kunt er heel veel kanten mee op. En het schijnt ook nog eens een van de groenten te zijn die een hoop doet voor je gezondheid.

Vrolijke roze pasta met rode bieten
Ik houd van kleurrijke borden met eten. Ik gok dat daar ook mijn voorliefde voor poké bowls vandaan komt en dat ik me daarom ook zo graag ‘s ochtends uitsloof voor bijvoorbeeld een feestelijke smoothie. Maar deze pasta kan er naast de smoothies en poké bowls ook wat van! Het leukste van alles: de roze pastavlinders. Hoef je niets raars voor te doen! Als je de pasta door de saus roert, krijgt hij na een paar keer omscheppen vanzelf een roze kleurtje.
Om van de groenten echt een sausje te maken, schonk ik bij de rode bieten wat (vegan) kookroom. Daardoor wordt het groentemengsel lekker smeuïg en krijgt het een romige smaak. Ook wordt de pastasaus daardoor nog gezelliger roze. Pluspuntje! Daarnaast zijn er andere kleurrijke groenten door de saus geroerd: rode ui, tuinerwten en wortel.
Vegan pasta met veel extra eiwitten
Misschien heb je het al gemerkt op mijn blog. Maar sinds ik lactosevrij eet, ben ik min of meer automatisch ook steeds vaker vegan gaan eten. Ik kwam laatst ergens de term ‘flexanist’ tegen en dat is wel iets waar ik me in kan vinden. Ik eet sowieso altijd vegetarisch en gok dat ik 5-6 dagen per week volledig veganistisch eet. Ik vind het een toffe uitdaging om avondmaaltijden ook zonder kaas lekker vullend, romig en eiwitrijk te maken.
Ook deze roze vlinderpasta is volledig plantaardig. Om er extra eiwitten aan toe te voegen, roosterde ik amandelen in een pan. Dat is zó lekker! Echt een fantastisch (en minder prijzig) alternatief voor pijnboompitten! Daarnaast gebruikte ik vegan feta in de pastasaus (die van Willicroft vind ik tot nu toe het beste feta-alternatief!) en roerde ik dus wat sojaroom (van AH-huismerk uit de koeling) door de pastasaus. Zo krijg je al met al veel meer eiwitten binnen dan met een vega-burger. Top! En vooral heel lekker!

Hoe maak je de pasta met rode biet?
Binnen 25 minuten kun je deze pasta al op je bord hebben liggen. Supersnel en simpel dus! Je maakt de pasta met rode biet als volgt:

Vegan pasta met rode biet en geroosterde amandelen
Ingrediënten
- 150 gram volkoren pasta ik gebruikte farfalle
- 500 gram rode biet voorgekookt
- 1 wortel
- 100 gram tuinerwten uit de diepvries
- ½ rode ui
- 50 gram ongeroosterde amandelen
- 100 ml (soja)kookroom
- 50 gram vegan feta (bijvoorbeeld de Greek White van Willicroft)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl zwarte peper
- Snufje zout
Optioneel:
- Verse basilicum
- Vegan Parmezaanse kaas
Instructies
- Snijd de rode bieten in kleine stukjes, snipper de ui en snijd de wortel in plakjes.
- Breng een pan water aan de kook voor de pasta en kook deze volgens de instructies op de verpakking.
- Hak de amandelen in stukjes met een groot mes en bak ze even aan in een droge koekenpan. Blijf erbij staan, want het kan opeens hard gaan. Haal de amandelen van het vuur zodra ze lichtbruin kleuren en houd ze apart voor de garnering.
- Schenk wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en rode ui een minuut of drie aan op hoog vuur. Voeg de plakjes wortel aan de pan toe zodra de ui en knoflook glazig zien.
- Schep na zo’n 5 minuten bakken de rode biet door de pan met groenten. Zet het vuur iets lager en bak een minuut of vijf mee. Strooi ook peper en zout over de groenten.
- Voeg daarna de tuinerwten toe aan de pan en schenk de kookroom erbij. Bak nog een minuut of twee. Proef even of de groenten goed gaar zijn en of je ze genoeg gekruid vindt. Strooi er zo nodig wat peper of zout bij.
- Roer dan de pasta door de saus heen en schep op de twee borden. Strooi de stukjes (vegan) feta en de amandelen over de pastasaus. Rasp er eventueel (vegan) Parmezaanse kaas bij en leg optioneel wat basilicumblaadjes op de pasta voor nog meer gezellige kleuren op je bord. Maaltijd klaar, smullen maar!

Welke groenten passen bij deze pasta met rode biet?
In deze pasta met rode biet heb ik nog best veel groenten gestopt. Naast dat er 250 gram bieten per persoon in zit, gebruikte ik wortel en tuinerwten. Ook andere groenten smaken er heerlijk bij. Kies bijvoorbeeld voor goed doorbakken courgette, roer er romatomaatjes doorheen (uit de oven zijn die het lekkerst!) of ga voor stukjes paprika. Ik verwacht dat appel ook erg lekker smaakt bij deze pasta met rode biet. Dat geeft het gerecht wat zoetigs en zurigs.
Nog meer kleurrijks op je bord?
Op mijn blog staan nog meer kleurrijke gerechten. Spiek bijvoorbeeld ook even bij de groene risotto met tuinerwten (als ik zeg ‘groene risotto’, dan bedoel ik ook echt groen!), deze risotto met tomaat of mijn zoete-aardappel-salade met sesamdressing. Of maak deze simpele ravioli met tomatensaus. Misschien minder vrolijk qua kleur, maar wel erg lekker!
Houd jij van rode bieten of heb je er (zoals ik eerst) niets mee?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
24 kleine, fijne dingen die ik in 2024 wil doen
Dat ik geen groter dan grootse voornemens heb voor 2024 verklapte ik eerder al. Ik vond verhuizen op zich al genoeg meeslepende doelen voor de komende 340 dagen. Wel houd ik ervan om lekker concrete leuke-dingen-lijstjes te maken. Met van die toffe, kleine en soms juist grote dingen die ik voor komende tijd op de planning heb staan (of wil gaan zetten). Deze lijstjes helpen mij om dat soort leuke dingen daadwerkelijk om te vormen van een plan naar een afspraak met mezelf in de agenda. Dus vandaar: 24 leuke, fijne en toffe dingen die ik dit jaar met veel plezier wil gaan doen.
Hoe maak je van je dromen een succes?
Gisteren kon ik op een mwah-dagje wel een positieve boost gebruiken. Op zo'n dag is er één ding dat mij altijd goed doet: dromen. Hoe kun je die positieve boost immers beter realiseren dan met een blik op de toekomst? Of je nu droomt van een romantisch huwelijksaanzoek of van een gloednieuwe iPhone, dromen zijn waardevol en houden ons staande. Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar hoe maak je van een droom daadwerkelijk een succes? In dit artikel deel ik een paar simpele stappen om mee aan de slag te gaan.
Geconcentreerd werken ondanks 1001 prikkels | 11 concentratietips
Je zit er helemaal klaar voor: die ene grote taak waar je al een tijdje tegen opziet. Nu gaat het gebeuren! Maar als je net vijf minuten bezig bent, word je alweer bruut gestoord. Je telefoonscherm licht op: een appje van je partner. Even kijken hoor! Tien minuten later weet je collega je via chat te vinden. En nog eens tien minuten verder schiet je opeens iets te binnen: die ene klasgenoot van vroeger, hoe zou het nu met haar gaan? Voor je het weet verschijnt Facebook in beeld. Tja, geconcentreerd werken is nogal een uitdaging anno nu. Ik deel 11 tips die ik dankzij productiviteitsboeken heb geleerd voor een betere concentratie.
De kookroom staat niet in de ingrediënten.😊
Wij gaan het deze week eten ik ben benieuwd hoe het smaakt.
Superleuk! En, wat vond je van het gerecht?
Dank je voor de tip trouwens over de kookroom. Heb het meteen even toegevoegd 🙂
Ja het was heel lekker, zeker voor herhaling vatbaar. (:
Super om te horen 🙂