pasta met rode biet 4

Vegan roze pasta met rode biet, amandelen & romige smaak

 • 6 september 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Maaltijden met een vrolijke kleur hebben bij mij altijd een streepje voor. Deze roze pasta met rode biet is alleen al daarom een nieuwe favoriet voor op mijn avondeetbord. Maar uiteraard telt de smaak daarvoor ook mee. Je maakt de vrolijke pasta met strikjes binnen 25 minuten en hebt dan een heerlijke maaltijd met veel groenten, een zoetig tintje, een romige saus én een goede bite door de amandelen op je pastabord liggen. Een lekker kleurrijk gerecht dat weer eens iets totaal anders is dan de standaard tomatenpasta! 

De pasta die mijn bietenliefde deed groeien

Toen ik op mezelf ging wonen, had ik me nog zo voorgenomen: rode bieten komen er hier niet in. Ik associeerde rode bieten met stamppot en laat ik het nou net niet zo op hebben met stamppotten. Zelfs hartje winter moet Bart lang zeuren voordat ik toesta dat er op mijn bord een geprakt prutje eten komt te liggen. Maar goed, rode bieten zijn gelukkig in veel meer gerechten te gebruiken dan in een oer-Hollandse stamppot. Ik gebruik het graag in risotto, in salades of – zoals dit keer – in een goed gevulde pasta. Wat smaakt dit goed en lekker zoet!

Mede dankzij deze pasta met rode biet ben ik de rode bieten weer helemaal gaan waarderen. Op broodjes, in hummus, uit de blender door de risotto of – een idee van mijn broertje! – door het pannenkoekenbeslag voor hartige pannenkoeken – je kunt er heel veel kanten mee op. En het schijnt ook nog eens een van de groenten te zijn die een hoop doet voor je gezondheid. 

pasta met rode biet 2

Vrolijke roze pasta met rode bieten

Ik houd van kleurrijke borden met eten. Ik gok dat daar ook mijn voorliefde voor poké bowls vandaan komt en dat ik me daarom ook zo graag ‘s ochtends uitsloof voor bijvoorbeeld een feestelijke smoothie. Maar deze pasta kan er naast de smoothies en poké bowls ook wat van! Het leukste van alles: de roze pastavlinders. Hoef je niets raars voor te doen! Als je de pasta door de saus roert, krijgt hij na een paar keer omscheppen vanzelf een roze kleurtje.

Om van de groenten echt een sausje te maken, schonk ik bij de rode bieten wat (vegan) kookroom. Daardoor wordt het groentemengsel lekker smeuïg en krijgt het een romige smaak. Ook wordt de pastasaus daardoor nog gezelliger roze. Pluspuntje! Daarnaast zijn er andere kleurrijke groenten door de saus geroerd: rode ui, tuinerwten en wortel. 

Vegan pasta met veel extra eiwitten

Misschien heb je het al gemerkt op mijn blog. Maar sinds ik lactosevrij eet, ben ik min of meer automatisch ook steeds vaker vegan gaan eten. Ik kwam laatst ergens de term ‘flexanist’ tegen en dat is wel iets waar ik me in kan vinden. Ik eet sowieso altijd vegetarisch en gok dat ik 5-6 dagen per week volledig veganistisch eet. Ik vind het een toffe uitdaging om avondmaaltijden ook zonder kaas lekker vullend, romig en eiwitrijk te maken. 

Ook deze roze vlinderpasta is volledig plantaardig. Om er extra eiwitten aan toe te voegen, roosterde ik amandelen in een pan. Dat is zó lekker! Echt een fantastisch (en minder prijzig) alternatief voor pijnboompitten! Daarnaast gebruikte ik vegan feta in de pastasaus (die van Willicroft vind ik tot nu toe het beste feta-alternatief!) en roerde ik dus wat sojaroom (van AH-huismerk uit de koeling) door de pastasaus. Zo krijg je al met al veel meer eiwitten binnen dan met een vega-burger. Top! En vooral heel lekker!

pasta met rode biet 6

Hoe maak je de pasta met rode biet?

Binnen 25 minuten kun je deze pasta al op je bord hebben liggen. Supersnel en simpel dus! Je maakt de pasta met rode biet als volgt:

pasta met rode biet 3

Vegan pasta met rode biet en geroosterde amandelen

Romy
Heb jij zin in een goed gevulde en vegan pasta met rode biet en andere groenten? Deze lekker zoete en romige pasta is een aanrader én heb je razendsnel gemaakt. Wat amandelen en (vegan) feta erbij en je hebt een heerlijke pasta op tafel staan die echt anders dan anders is.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram volkoren pasta ik gebruikte farfalle
 • 500 gram rode biet voorgekookt
 • 1 wortel
 • 100 gram tuinerwten uit de diepvries
 • ½ rode ui
 • 50 gram ongeroosterde amandelen
 • 50 gram vegan feta (bijvoorbeeld de Greek White van Willicroft)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl zwarte peper
 • Snufje zout

Optioneel:

 • Verse basilicum
 • Vegan Parmezaanse kaas

Instructies
 

 • Snijd de rode bieten in kleine stukjes, snipper de ui en snijd de wortel in plakjes.
 • Breng een pan water aan de kook voor de pasta en kook deze volgens de instructies op de verpakking.
 • Hak de amandelen in stukjes met een groot mes en bak ze even aan in een droge koekenpan. Blijf erbij staan, want het kan opeens hard gaan. Haal de amandelen van het vuur zodra ze lichtbruin kleuren en houd ze apart voor de garnering.
 • Schenk wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en rode ui een minuut of drie aan op hoog vuur. Voeg de plakjes wortel aan de pan toe zodra de ui en knoflook glazig zien.
 • Schep na zo’n 5 minuten bakken de rode biet door de pan met groenten. Zet het vuur iets lager en bak een minuut of vijf mee. Strooi ook peper en zout over de groenten.
 • Voeg daarna de tuinerwten toe aan de pan en schenk de kookroom erbij. Bak nog een minuut of twee. Proef even of de groenten goed gaar zijn en of je ze genoeg gekruid vindt. Strooi er zo nodig wat peper of zout bij.
 • Roer dan de pasta door de saus heen en schep op de twee borden. Strooi de stukjes (vegan) feta en de amandelen over de pastasaus. Rasp er eventueel (vegan) Parmezaanse kaas bij en leg optioneel wat basilicumblaadjes op de pasta voor nog meer gezellige kleuren op je bord. Maaltijd klaar, smullen maar!
Trefwoord feta, pasta, rode bieten, tuinerwten, vegan
pasta met rode biet

Welke groenten passen bij deze pasta met rode biet?

In deze pasta met rode biet heb ik nog best veel groenten gestopt. Naast dat er 250 gram bieten per persoon in zit, gebruikte ik wortel en tuinerwten. Ook andere groenten smaken er heerlijk bij. Kies bijvoorbeeld voor goed doorbakken courgette, roer er romatomaatjes doorheen (uit de oven zijn die het lekkerst!) of ga voor stukjes paprika. Ik verwacht dat appel ook erg lekker smaakt bij deze pasta met rode biet. Dat geeft het gerecht wat zoetigs en zurigs. 

Nog meer kleurrijks op je bord?

Op mijn blog staan nog meer kleurrijke gerechten. Spiek bijvoorbeeld ook even bij de groene risotto met tuinerwten (als ik zeg ‘groene risotto’, dan bedoel ik ook echt groen!), deze risotto met tomaat of mijn zoete-aardappel-salade met sesamdressing. Of maak deze simpele ravioli met tomatensaus. Misschien minder vrolijk qua kleur, maar wel erg lekker!

Houd jij van rode bieten of heb je er (zoals ik eerst) niets mee?

vegan pasta
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Rating recept
Recente blogs

Mijn 5 tips voor inspiratie om te bloggen

18 december 2016|Lifestyle|

Een van de redenen waarom ik niet meteen aan een blog durfde te beginnen, was mijn angst voor een gebrek aan inspiratie. Ik dacht dat ik na een week wel zonder onderwerpen zou komen te zitten en dat de lol er dan vanaf zou zijn. Gelukkig bleek niets minder waar. Tot nu toe is het me elke dag gelukt om een blogje online te plaatsen en heb ik over mijn inspiratie niets te klagen gehad (even afkloppen!). Waar haal ik die inspiratie vandaan? Vandaag geef ik 5 tips die je misschien kunnen helpen om inspiratie voor je blog op te doen.

Waarom ik dankbaar ben voor lastige ervaringen?

13 september 2019|Persoonlijke groei|

Iedereen maakt in zijn leven wel dingen mee die niet per se leuk zijn. Misschien krijg je te maken met teleurstellingen. Of je wordt door iemand gekwetst. Of je maakt om een andere reden een periode door waarin je het nogal voor je kiezen krijgt. Net als ieder ander, heb ook ik lastige ervaringen meegemaakt. Op het moment zelf voelde ik me dan boos en verslagen. Maar achteraf gezien heb ik juist aan lastige dingen die ik heb meegemaakt veel te danken. Dit zijn 5 redenen waarom ik moeilijke ervaringen uit het verleden - gek genoeg - ook dankbaar ben.

Geld besparen op je interieur (en toch leuk wonen!) | 11 tips

9 april 2019|Interieur, Lifestyle|

Verhuizen of verbouwen is duur. Hoe geweldig leuk het ook is om je eigen plek in te richten, het is vaak een aanslag op je spaarrekening. Ook ik heb heel wat salaris besteed in (online) interieurwinkels. Maar, ondanks dat daar een paar prijzige uitschieters bij zaten, heb ik al met al een aantal methodes geleerd om hier en daar te bezuinigen, terwijl ik toch precies de spullen heb gekocht die mij blij maken. Geld besparen op je interieur? Dit is hoe ik dat heb aangepakt!

Ga naar de bovenkant