Is het al tijd voor warme appeltaarten en speculaasjes om in de thee te dippen? Ik vond van wel en had intens veel zin in iets met speculaassmaak. Lang leve de koek- en speculaaskruiden van Verstegen (#nospon, I wish!)! Daarmee maakte ik dit heerlijke vegan speculaasbrood dat ik elke dag wel bij mijn kopje thee zou eten. En bij de lunch en bij het ontbijt en… Het is lekker zoet, warm van smaak en helemaal herfstachtig. Oh ja, en supermakkelijk om te maken!
Speculaassmaak graag!
Van alle supermarktproducten die ik heb ontdekt sinds ik op mezelf woon, is dit toch wel de allerbeste vondst: koek- en speculaaskruiden van Verstegen. Je kunt er alles wat je eet een speculaassmaak mee geven zonder dat je direct hele pakken speculaasjes door je eten moet verkruimelen. Je kwark, baksels, taarten, avondeten of wat dan ook krijgt er direct een speculaassmaak en -geur van. Ik ben fan!
Bananenbrood bak ik heel regelmatig. Het liefst elke week wel een keer, in welke variant dan ook. Tot nu toe zijn het chocolade-bananenbrood en het bananenbrood met blauwe bessen hier favoriet. Maar ik had zin in een najaarsvariant: eentje met speculaassmaak, noten, rozijnen, rood fruit en heel veel amandelschaafsel. Dat werd dit vegan speculaasbrood, dat al bij poging 1 glansrijk door de smaakkeuring kwam.
Vegan speculaasbrood maken
Ik heb het veganistisch bakken helemaal ontdekt. Ook al ben ik zelf niet volledig vegan (wel vegetariër), ik vind het een leuke uitdaging om zo min mogelijk zuivelproducten te gebruiken. In dit speculaasbrood zit al geen roomboter, dus dat scheelt. Het enige wat ik nog nodig had, was een vervanger voor ei. Bij dit recept gebruik ik als alternatief voor ei wat soja-kwark, een extra banaan en een flinke lepel pindakaas. Alle drie zijn goede vervangers voor ei en hebben ook een bindende werking. Overigens gebruikte ik de pindakaas en banaan ook voor de smaak. Twee vliegen in één klap dus!
Om het brood ook goed te laten rijzen, roerde ik twee theelepels bakpoeder door het beslag. Werkt perfect! Je kunt ook baking soda in combinatie met een paar druppels citroensap proberen. Dat heeft hetzelfde effect, maar ik ga zelf het liefst lekker lui voor een kant-en-klaar zakje bakpoeder.
Zoet en kruidig
Het lekkerste aan dit speculaasbrood vind ik de combinatie van zoet (door de bananen, rozijnen en ahornsiroop) in combinatie met de kruidige smaak. Die laatste is natuurlijk te danken aan de speculaaskruiden en de noten en amandelen. Daardoor is het echt een herfstbaksel, hoewel ik moet toegeven dat ik van dit brood ook met liefde op een zonovergoten zomerdag een plakje zou afsnijden.
De frambozen en het amandelschaafsel bovenop zijn wat mij betreft een must. Ze zijn niet alleen goed voor de looks van het brood, maar geven ook qua smaak wat extra’s. De frambozen geven een beetje een zoetzure smaak; het amandelschaafsel heeft wat romigs. De stukjes walnoot tussendoor zorgen voor extra bite en dragen bij aan het lekkere appeltaartgevoel. Bovendien vind ik amandelschaafsel gebakken in de oven überhaupt goddelijk. Doet me direct aan najaarstraktaties uit de bakkerij denken!
Hoe maak je het vegan speculaasbrood?
Zoals bij de meeste van mijn recepten hoef je er geen heel ingewikkelde keukencapriolen voor uit te halen. Je hebt er ook geen lastige ingrediënten voor nodig. Het meeste hiervan heb ik standaard al in huis staan. En heb je een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen die hun beste tijd hebben gehad? Dan is dit speculaasbrood meteen een mooie reden om daar iets van te maken.
Vegan speculaasbrood met frambozen
Equipment
- Cakeblik
- Oven
- Blender
Ingrediënten
- 250 gram havermeel (kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt door havermout fijn te malen in de blender)
- 3 rijpe bananen
- 100 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 110 gram plantaardige kwark (ik gebruik sojakwark)
- 1 el pindakaas
- 25 gram walnoten of pecannoten
- 35 gram rozijnen (geweld)
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 1½ tl koek- en speculaaskruiden
- Plantaardige margarine (om het cakeblik in te vetten)
Voor bovenop de cake:
- 8 frambozen
- 1½ el amandelschaafsel
Instructies
- Zet de oven alvast aan op 180 graden, zodat die kan voorverwarmen.
- Gooi de 3 rijpe bananen in de blender en maak er een glad papje van.
- Schenk het bananenprutje bij het havermeel. Voeg ook de plantaardige melk, plantaardige kwark, het vanille-extract, de koek- en speculaaskruiden en de eetlepel pindakaas toe. Roer goed door (of laat de keukenmachine het voor je doen) totdat er geen meel meer te zien is. Is het beslag nog wat te stevig? Doe er dan eventueel wat extra plantaardige melk bij.
- Hak de walnoten in kleine stukjes en schep daarna zowel de walnoten als de rozijnen door het beslag. Roer er als laatste het bakpoeder doorheen.
- Vet het cakeblik in en verdeel het beslag over het ingevette cakeblik. Snijd de frambozen doormidden en leg die op de bovenkant van het speculaasbrood. Strooi daarna het amandelschaafsel over het brood.
- Zet het brood voor zo’n 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check daarna met een satéprikker of het brood gaar is en haal het uit de oven zodra de satéprikker droog uit het speculaasbrood komt.
- Laat het speculaasbrood nog 30 minuten in het cakeblik zitten en laat het daarna op een rooster 20 minuten afkoelen. Daarna kun je het aansnijden en is het eindelijk tijd voor het leukste onderdeel van dit recept: het speculaasbrood eten.
Hoe lang blijft het vegan speculaasbrood goed?
Bewaar het speculaasbrood in een afgesloten bakje buiten de koelkast. Dan kun je er nog zo’n 3 dagen lekkere plakken van snijden. Krijg je het niet op tijd op? Vries dan een paar plakken los in. Zo heb je altijd een lekkere snack paraat voor momenten waarop je minder bakzin of -tijd hebt.
Meer bananenbaksels?
Ben je net zo’n fan van bananenbrood als ik? Ik vind het leuk om er flink op los te experimenteren met bananenbaksels en heb er inmiddels een heleboel geprobeerd. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:
- Gezonde chocoladecake (met echte stukjes chocola)
- Bananenbrood met blauwe bessen
- Chocolade-bananenbrood
- Gezonde bananenmuffins met chocola en blauwe bes
- Glutenvrij appelbrood (ook helemaal in de herfstsferen!)
Je leest het: genoeg manieren om de rijpe bananen in je fruitschaal een enkeltje prullenbak te besparen. Je kunt er superveel kanten mee op!
Kende jij de koek- en speculaaskruiden al? Zijn er mee fans in de zaal? 🙂
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Dingen waar ik (door ‘De edele kunst van not giving a fuck’) minder om geef
Ik geef het toe: de titel van dit artikel klinkt aanstootgevender dan de bedoeling is. Maar het grote f*ck-woord staat nu eenmaal prominent in de titel van een boek waarvan ik de pagina’s in rap tempo verslond: ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Als persoon die regelmatig piekert en soms kip-zonder-kop-neigingen heeft wanneer iedereen en alles iets van me wil, was dit boek een ware verademing voor mij tussen de vele “Zeg gewoon tegen jezelf dat je gelukkig bent en je bent het!”-zelfhulpboeken. En het inspireerde me tot dit lijstje: 14 dingen waar ik minder om geef om me juist over de écht belangr
Het water loopt me alweer in de mond bij het zien van deze prachtige foto’s. Dit recept ga ik uiteraard eens maken!
Oh wat ziet het er weer heerlijk uit, Romy, wat doe je?! haha;-)