vegan speculaasbrood 11

Recept vegan speculaasbrood met frambozen (gezond, glutenvrij & vegan)

 • 26 oktober 2022
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Is het al tijd voor warme appeltaarten en speculaasjes om in de thee te dippen? Ik vond van wel en had intens veel zin in iets met speculaassmaak. Lang leve de koek- en speculaaskruiden van Verstegen (#nospon, I wish!)! Daarmee maakte ik dit heerlijke vegan speculaasbrood dat ik elke dag wel bij mijn kopje thee zou eten. En bij de lunch en bij het ontbijt en… Het is lekker zoet, warm van smaak en helemaal herfstachtig. Oh ja, en supermakkelijk om te maken! 

Speculaassmaak graag!

Van alle supermarktproducten die ik heb ontdekt sinds ik op mezelf woon, is dit toch wel de allerbeste vondst: koek- en speculaaskruiden van Verstegen. Je kunt er alles wat je eet een speculaassmaak mee geven zonder dat je direct hele pakken speculaasjes door je eten moet verkruimelen. Je kwark, baksels, taarten, avondeten of wat dan ook krijgt er direct een speculaassmaak en -geur van. Ik ben fan!

Bananenbrood bak ik heel regelmatig. Het liefst elke week wel een keer, in welke variant dan ook. Tot nu toe zijn het chocolade-bananenbrood en het bananenbrood met blauwe bessen hier favoriet. Maar ik had zin in een najaarsvariant: eentje met speculaassmaak, noten, rozijnen, rood fruit en heel veel amandelschaafsel. Dat werd dit vegan speculaasbrood, dat al bij poging 1 glansrijk door de smaakkeuring kwam.

vegan speculaasbrood 9
vegan speculaasbrood 7

Vegan speculaasbrood maken

Ik heb het veganistisch bakken helemaal ontdekt. Ook al ben ik zelf niet volledig vegan (wel vegetariër), ik vind het een leuke uitdaging om zo min mogelijk zuivelproducten te gebruiken. In dit speculaasbrood zit al geen roomboter, dus dat scheelt. Het enige wat ik nog nodig had, was een vervanger voor ei. Bij dit recept gebruik ik als alternatief voor ei wat soja-kwark, een extra banaan en een flinke lepel pindakaas. Alle drie zijn goede vervangers voor ei en hebben ook een bindende werking. Overigens gebruikte ik de pindakaas en banaan ook voor de smaak. Twee vliegen in één klap dus!

Om het brood ook goed te laten rijzen, roerde ik twee theelepels bakpoeder door het beslag. Werkt perfect! Je kunt ook baking soda in combinatie met een paar druppels citroensap proberen. Dat heeft hetzelfde effect, maar ik ga zelf het liefst lekker lui voor een kant-en-klaar zakje bakpoeder.

Zoet en kruidig

Het lekkerste aan dit speculaasbrood vind ik de combinatie van zoet (door de bananen, rozijnen en ahornsiroop) in combinatie met de kruidige smaak. Die laatste is natuurlijk te danken aan de speculaaskruiden en de noten en amandelen. Daardoor is het echt een herfstbaksel, hoewel ik moet toegeven dat ik van dit brood ook met liefde op een zonovergoten zomerdag een plakje zou afsnijden. 

De frambozen en het amandelschaafsel bovenop zijn wat mij betreft een must. Ze zijn niet alleen goed voor de looks van het brood, maar geven ook qua smaak wat extra’s. De frambozen geven een beetje een zoetzure smaak; het amandelschaafsel heeft wat romigs. De stukjes walnoot tussendoor zorgen voor extra bite en dragen bij aan het lekkere appeltaartgevoel. Bovendien vind ik amandelschaafsel gebakken in de oven überhaupt goddelijk. Doet me direct aan najaarstraktaties uit de bakkerij denken!

vegan speculaasbrood 3

Hoe maak je het vegan speculaasbrood? 

Zoals bij de meeste van mijn recepten hoef je er geen heel ingewikkelde keukencapriolen voor uit te halen. Je hebt er ook geen lastige ingrediënten voor nodig. Het meeste hiervan heb ik standaard al in huis staan. En heb je een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen die hun beste tijd hebben gehad? Dan is dit speculaasbrood meteen een mooie reden om daar iets van te maken. 

vegan speculaasbrood 7

Recept vegan speculaasbrood met frambozen

Romy
Zoek je een bananenbrood dat net even anders is? Dit speculaasbrood is de perfecte mix van zoet en kruidig. Het heeft de smaak van speculaas in combinatie met het zoetige van de bananen en rozijnen. Smeer er een dikke laag pindakaas op en je hebt een heerlijke traktatie voor bij je kop dampende thee. Of gewoon voor bij de lunch. 
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 12 plakken

Equipment

 • Cakeblik
 • Oven
 • Blender

Ingrediënten
  

 • 250 gram havermeel (kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt door havermout fijn te malen in de blender)
 • 3 rijpe bananen
 • 100 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 110 gram plantaardige kwark (ik gebruik sojakwark)
 • 1 el pindakaas
 • 25 gram walnoten of pecannoten
 • 35 gram rozijnen (geweld)
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 tl bakpoeder
 • tl koek- en speculaaskruiden
 • Plantaardige margarine (om het cakeblik in te vetten)

Voor bovenop de cake:

 • 8 frambozen
 • el amandelschaafsel

Instructies
 

 • Zet de oven alvast aan op 180 graden, zodat die kan voorverwarmen.
 • Gooi de 3 rijpe bananen in de blender en maak er een glad papje van.
 • Schenk het bananenprutje bij het havermeel. Voeg ook de plantaardige melk, plantaardige kwark, het vanille-extract, de koek- en speculaaskruiden en de eetlepel pindakaas toe. Roer goed door (of laat de keukenmachine het voor je doen) totdat er geen meel meer te zien is. Is het beslag nog wat te stevig? Doe er dan eventueel wat extra plantaardige melk bij.
 • Hak de walnoten in kleine stukjes en schep daarna zowel de walnoten als de rozijnen door het beslag. Roer er als laatste het bakpoeder doorheen.
 • Vet het cakeblik in en verdeel het beslag over het ingevette cakeblik. Snijd de frambozen doormidden en leg die op de bovenkant van het speculaasbrood. Strooi daarna het amandelschaafsel over het brood.
 • Zet het brood voor zo’n 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check daarna met een satéprikker of het brood gaar is en haal het uit de oven zodra de satéprikker droog uit het speculaasbrood komt.
 • Laat het speculaasbrood nog 30 minuten in het cakeblik zitten en laat het daarna op een rooster 20 minuten afkoelen. Daarna kun je het aansnijden en is het eindelijk tijd voor het leukste onderdeel van dit recept: het speculaasbrood eten.
Trefwoord bananenbrood, frambozen, glutenvrij, herfst, speculaas, vegan
vegan speculaasbrood 12

Hoe lang blijft het vegan speculaasbrood goed? 

Bewaar het speculaasbrood in een afgesloten bakje buiten de koelkast. Dan kun je er nog zo’n 3 dagen lekkere plakken van snijden. Krijg je het niet op tijd op? Vries dan een paar plakken los in. Zo heb je altijd een lekkere snack paraat voor momenten waarop je minder bakzin of -tijd hebt. 

Meer bananenbaksels?

Ben je net zo’n fan van bananenbrood als ik? Ik vind het leuk om er flink op los te experimenteren met bananenbaksels en heb er inmiddels een heleboel geprobeerd. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

Je leest het: genoeg manieren om de rijpe bananen in je fruitschaal een enkeltje prullenbak te besparen. Je kunt er superveel kanten mee op!

Kende jij de koek- en speculaaskruiden al? Zijn er mee fans in de zaal? 🙂

1 2 2
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 oktober 2022 op 8:32 am - Beantwoord

  Het water loopt me alweer in de mond bij het zien van deze prachtige foto’s. Dit recept ga ik uiteraard eens maken!

 2. bychristiana 31 oktober 2022 op 11:15 am - Beantwoord

  Oh wat ziet het er weer heerlijk uit, Romy, wat doe je?! haha;-)

Rating recept
Recente blogs

Gedichtjes & gedachten | Mijn favoriete Vaker Vrolijk-gedichten

5 mei 2020|Persoonlijk|

Er was eens... een meisje dat heel veel van dichten hield. Ik dus. Op de basisschool schreef ik elfjes, later stortte ik me op slagzinnen en nog later begon ik me vooral uit te leven op uitgebreide Sint-rijmpjes. En toen? Toen verloor ik het dichten uit het oog. Totdat ik in september 2018 plotseling een idee kreeg. Ik wilde weer gedichtjes gaan schrijven en delen. Geen zware gedichten met een diepe boodschap, maar korte vrolijke gedichtjes. Instagram leek me daar een uitstekende plek voor. En zo ben ik inmiddels 1,5 jaar en meer dan 100 #vakervrolijkgedichten verder. Hoog tijd om een paar van mijn favorieten met je te delen!

Outfit | Helemaal klaar voor de herfst!

14 oktober 2017|Outfits|

Een enorme herfstliefhebber ben ik niet, maar qua kleding is de herfst misschien toch wel mijn favoriete seizoen. Ik vind de typische herfstkleuren geweldig en vind het ook absoluut geen straf om mijn favoriete vesten en jassen weer te kunnen dragen. In de herfst kun je mij uittekenen in diepe kleuren, vrolijke prints en kleding die vooral niet te koud is. Ook draag ik graag laagje over laagje om de kou zonder moeite te kunnen trotseren. Voor deze outfitpost trok ik een aantal nieuwe items uit de kast die ik voor mijn blog mocht uitzoeken. Een gebloemde top, een kanten rokje en een leuke roze sjaal vormen samen een herfstoutfit die ik met plezier draag. 

Nieuwe vleesvervangers van Lidl | Review & kritische smaaktest

5 april 2020|Lifestyle|

Goh, je had mijn gezicht moeten zien toen ik laatst langs het vegaschap bij Lidl liep. Al die nieuwe vleesvervangers - ik werd er spontaan een hamsteraar van. Niet omdat ik bang ben eten tekort te komen, maar wel omdat ik het liefst ALLES wilde testen. Er belandde dus een hele lading nieuwe vleesvervangers van Lidl in mijn boodschappenmandje, zodat ik thuis enthousiast aan het proeven kon slaan. Welke vleesvervangers waren een groot succes en welke - ehm - niet? Je leest het in deze review.

Ga naar de bovenkant