Als ik mag kiezen welke taart ik krijg voorgeschoteld, valt mijn keuze altijd op die ene vertrouwde taart: worteltaart. Ik ben gek op de zachte textuur, de stukjes noot tussendoor, de zoetige twist en het subtiele vleugje wortel. Als je mij op een verjaardag blij wil maken met taart, dan is worteltaart je beste hulpmiddel. Nee hoor, dit is geen stille hint. Want na een paar keer proberen, heb ik ontdekt hoe ik zelf vegan worteltaart kan maken. En dan ook nog een gezondere worteltaart, die je zelfs als ontbijt of lunch zou kunnen eten. Wat een (wortel)feest! Je vindt het recept voor de vegan worteltaart hieronder.
Vegan worteltaart: mijn verjaardagsfavoriet
Bij verjaardagstaarten grijp je misschien al snel naar appeltaart, slagroomtaart of tompoucen. Maar vergeet zeker de good old worteltaart niet. Je hoeft geen groot wortelliefhebber te zijn om dit zoete taartje te waarderen. Op verjaardagen werk ik graag een stukje naar binnen. En als ik zin heb in worteltaart-achtig eten voor elke dag, dan schuif ik graag deze wortelmuffins in de oven. Maar soms heb je geen behoefte aan een kleine muffin. Dan wil je gewoon taart. Echte taart. Worteltaart. Voor die momenten – die ik als worteltaartliefhebber best vaak heb – is dit recept voor vegan worteltaart mijn perfecte stiller van de lekkere trek.
Een goede worteltaart is wat mij betreft lekker zoet, smeuïg en luchtig qua substantie en bevat stukjes noten en rozijnen. Voor deze vegan worteltaart combineerde ik al die wensen tot één taart met stukjes walnoot, rozijnen en lekker veel koek- en speculaaskruiden.

Zo maak je een gezonde worteltaart (ontbijtproof!)
Ontbijten met taart is mijn ultieme start van de dag. Daarmee bedoel ik niet dat ik ’s ochtends vroeg een flink stuk slagroomtaart achterover schuif. Mijn buik protesteert al bij het idee alleen. Nee, ik bedenk daarvoor graag allerlei gezondere varianten op taarten. Maar dan zonder dat je het idee hebt in iets té gezonds je tanden te zetten. Deze gezonde worteltaart smaakt namelijk net zo zoet en luchtig als the real deal.
Voor deze ontbijtproof variant op worteltaart gebruik ik onder andere amandel- en havermeel (allebei glutenvrij, dus ook prima te gebruiken als je geen gluten mag). Daarnaast roer ik 100% appelmoes (ongezoet) door het beslag en gebruik ik uiteraard wortels, ahornsiroop (als suikervervanger), rozijnen en noten. Weinig suiker en vettigheid dus! Dat maakt het wat mij betreft een prima weekendontbijt.
Doordat je de taart een paar dagen in de koelkast kunt bewaren, kun je hem ook prima maken om meerdere dagen van te eten. Heb jij ook de volgende ochtend een goede reden om enthousiast je bed uit te komen!
Meer gezonde recepten proberen?
Of je nu op zoek bent naar een smakelijk ontbijtrecept, een gezonde taart of lekker avondeten: spiek eens bij Eet Goed. Op de site Eet Goed Voel Je Goed vind je allerlei gezonde recepten voor elk moment van de dag.

Zo maak je vegan worteltaart
Ik vind het altijd leuk om te ontdekken of je bekende bakrecepten ook vegan kunt maken. Zeker omdat het antwoord bijna altijd ‘Ja!’ is. Ook zonder eieren en melk kun je geweldig lekkere taartjes maken. Daar is deze vegan worteltaart hét bewijs van.
Melk komt überhaupt niet aan dit recept te pas. Als vervanger voor ei gebruik ik 100% appelmoes. Oftewel: pure appelmoes waar geen suiker aan is toegevoegd. Dat is een perfect ingrediënt om de muffins luchtiger en toch goed gebonden te maken. Verder ben ik niet te zuinig met bakpoeder. Daardoor rijst de worteltaart een beetje extra.

Hoe maak je de crèmelaag bovenop?
Worteltaart is wat mij betreft pas echt compleet met een lekker smeersel bovenop. Je kunt daarvoor zelf heerlijk glazuur maken van cashewnoten (spiek bijvoorbeeld bij dit recept van Groene Meisjes). Maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken en plantaardige kwark op de worteltaart scheppen. Kies wel voor een wat dikkere sojakwark (zoals de No Sugar-kwark van Alpro). Eet je geen sojaproducten? Dan is stevige kokoskwark een goed alternatief.
Zelf meng ik de plantaardige kwark met een beetje vanille-extract om de crèmelaag iets zoeter te maken.
Let op: als je vegan kwark over de bovenkant smeert, is de worteltaart uiteraard iets minder lang houdbaar. Ik zou daarom pas de kwark op de taart scheppen op het moment dat je de vegan worteltaart gaat eten. Dan wordt de taart niet zompig en is de crèmelaag ook op z’n lekkerst.

Recept voor vegan worteltaart
Maar ik zal stoppen met kletsen en snel het recept voor de vegan worteltaart delen. Heb je ook zin gekregen in iets lekkers om je zoete trek te stillen? Volg dit recept voor vegan worteltaart om zelf zo’n heerlijke taart te maken.

Recept voor vegan worteltaart (ook als ontbijttaart!)
Equipment
- 1 Springvorm van zo'n 20 cm doorsnee
- Bakpapier
- Oven
- Staafmixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 140 gram amandelmeel
- 135 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 160 gram appelmoes (ongezoet)
- 170 gram wortelrasp (= ongeveer 1 grote wortel)
- 100 ml plantaardige melk (ongezoet)
- 75 gram ahornsiroop
- 50 gram rozijnen
- 50 gram walnoten
- 1 ½ el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- 1 el gebroken lijnzaad
- 3 el water
- Snufje zout
- Plantaardige margarine (om in te vetten)
Voor de topping (optioneel):
- 200 gram (stevige!) plantaardige kwark of kokoskwark
- 1 tl vanille-extract
- Walnoten
- Pompoenpitten
- Vers fruit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Wel alvast de rozijnen.
- Meng 1 el lijnzaad met 3 el water en laat dit even apart staan. Pureer daarnaast de wortel met een staafmixer.
- Roer het amandelmeel, het havermeel, de koek- en speculaaskruiden en het snufje zout door elkaar. Spatel dan de wortelrasp, appelmoes, plantaardige melk, ahornsiroop en vanille-extract erdoorheen totdat je een glad beslag hebt. Roer als laatste het lijnzaadprutje erdoorheen.
- Snijd de walnoten in kleine stukjes en schep die samen met de rozijnen door het beslag.
- Roer als laatste het bakpoeder door het beslag.
- Bekleed de onderkant van de bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met plantaardige margarine. Schep dan het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Schuif het taartje voor ongeveer 45 minuten in de oven. Check daarna of je er een satéprikker droog uit kunt halen. Zo ja, dan is je taart klaar.
- Laat de worteltaart nog minimaal 15 minuten afkoelen in de vorm en maak dan de springvorm los. Laat de taart daarna nog een tijdje afkoelen op een raster.
- Serveer de taart met de topping. Meng hiervoor sojakwark of kokoskwark met een beetje vanille-extract. Verdeel dat over de taart en versier eventueel met walnoten, vers fruit en pompoenpitten.
Notities

Bewaar als lunch of ontbijt
Ik eet deze vegan worteltaart graag als ontbijt of lunch (of als lekkere snack natuurlijk). In een afgesloten bakje in de koelkast is de vegan worteltaart nog minimaal 4 dagen goed. Eventueel kun je er ook stukjes van invriezen en later eten. Zo heb je altijd een lekkere en gezonde snack voorhanden!
Wil je de taart bewaren? Doe dat dan wel het liefst zonder de crèmelaag erbij. Die kun je het beste pas toevoegen vlak voordat je de worteltaart gaat eten.
Meer gezonde taartjes op mijn blog
Deze vegan worteltaart is een van mijn favoriete en meest feestelijke taartjes. Het is dat ik van variëren houd, maar anders zou ik het niet eens erg vinden om de rest van mijn leven elke week dit taartje te eten. Het is zoet, kruidig en vullend tegelijk.
Houd jij ook wel van een feestje op je ontbijtbord of een lekkere taartsnack? Misschien word je ook blij van deze ontbijttaartjes:
- Gezonde ontbijttaart met blauwe bessen
- Havermoutmuffins met appel
- Vegan chocolade-courgettecake (niet echt een taart, wel errug lekker!)
- Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen
Hoe ziet jouw ultieme feestontbijt eruit?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
9 dingen om (voor je eigen geluk) vooral mee op te houden
Nu zijn we niet zo bezig met later. We gaan mee met de waan van de dag. Doen wat er op ons bordje ligt of wat keurig opgesomd op de to-do-list staat. En we racen op de automatische piloot van hot naar her. Toch blijkt, als je stilstaat, dat dingen soms ook anders kunnen dan hoe je ze gewend bent te doen. En dat het je misschien zelfs een leuker leven oplevert als je het over een andere boeg gooit. Laatst las ik in een boek iets over alle dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hadden. Geïnspireerd op die mooie lessen zijn dit 9 dingen om vooral lekker mee te stoppen als je je eigen geluk niet in de weg wilt zitten.
Ik ben introvert | 5 dingen die ik daarover leerde
Dus. Ik ben introvert. Ik ben zo iemand die niet heel gelukkig wordt van grote verjaardagsfeesten, die liever naar huis glipt voordat de leuke netwerkborrel start en die ook niet heel veel energie haalt uit een bomvol weekend met tig afspraken. En nee, ik ben niet sociaal gestoord. Niet bepaald verlegen ook. En - volgens mij - ook niet saai. Ik ben introvert. En sinds ik dat weet, is er een wereld voor me opengegaan. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik leerde (en ging accepteren) over introvert zijn.
Recept voor orzotto met tomaat, kokos en een Indiaas tintje
Sorry voor de traditionele Italiaan! Soms kan ik het niet laten om een op en top Italiaans gerecht te mixen met recepten uit andere keukens. Het is je vast al opgevallen dat ik een liefhebber ben van alles wat ook maar een beetje naar curry smaakt. Dus ik dacht: waarom niet een traditionele orzotto (risotto van orzo) mixen met een heerlijk curryrecept? Et voilà, het resultaat is dit recept voor orzotto met de heerlijke smaken van tomaat, kokosmelk, tofu, pindakaas en een licht pittig tintje. Ook zo gecharmeerd van de Italiaanse én de Indiase keuken? Ontdek hieronder hoe je deze lekkere orzotto zelf maakt.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…