recept vegetarische couscous

Vegetarische couscous met warme kruiden, rozijnen & amandelen

 • 13 december 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Couscous ben ik pas de afgelopen twee jaar gaan eten. Maar sinds ik het heb ontdekt, ben ik verslaafd. Die minuscule bolletjes zijn een perfecte basis voor heel veel soorten gerechten. In het najaar doe je mij vooral een groot plezier met kruidige couscous met veel warme kruiden, rozijnen en amandelen. Koek- en speculaaskruiden en rozijnen maken in mijn ogen heel veel dingen lekkerder, en dat geldt zéker voor deze vegetarische couscous. Wat het gerecht nog iets beter maakt? Je hebt het al in twintig minuten klaar en hebt maar twee pannen nodig. Snel, simpel én lekker dus!

Vegetarische couscous met veel groenten

Je kunt met couscous talloze kanten op. In de zomer gebruik ik het graag in poké bowls met veel groenten en mango of ander zomerfruit. Ook gooi ik het graag door snelle salades. En als ik een keer rap de deur uit moet, vind ik couscous ideaal om in een tupperwarebakje met groenten en noten mee te nemen (zoals bij dit recept voor meal-prepping). Maar de laatste tijd eet ik het ook graag als basis voor kruidige gerechten. Deze vegetarische couscous is daar het perfecte voorbeeld van.

Je gebruikt voor deze couscous veel groenten: tomatenblokjes, aubergine en rode paprika. En dat stevig gekruid met koek- en speculaaskruiden, zodat de couscous een lekker warme kaneel- en anijsachtige smaak krijgt. Zo krijg je veel groenten binnen via één gerecht.

Tip voor glutenvrije couscous

Mag je, net als Bart, geen gluten? Trek dan een sprintje naar Jumbo. Daar kun je namelijk erwtencouscous kopen. Dat lijkt verdacht veel op gewone couscous, is zelfs voedzamer dan het origineel en is prima te gebruiken als alternatief.

recept vegetarische couscous

Hoe geef je de couscous een kruidige smaak?

In het groentemengsel gebruik ik veel verschillende kruiden in combinatie met rozijnen. Die laatste zijn wat mij betreft dé tip om gerechten meer Mediterraans te maken. Je geeft rijstgerechten, couscous of parelcouscous er een lekker zoet tintje mee. Daarnaast zijn koek- en speculaaskruiden een belangrijke toevoeging aan deze vegetarische couscous. Ik heb een potje staan van Versteegen en kieper die altijd graag over mijn ontbijtjes. Maar ook in kruidig avondeten zijn deze kruiden een dikke, vette aanrader. Ze smaken naar speculaasjes: een combinatie van kaneel met iets pittigere kruiden en een vleugje anijs. Heel lekker! Juist in dit soort stoofpotjes.

Voor deze vegetarische couscous maak ik zelf een kruidenmengsel, dat bestaat uit:

 • 2 tl koek- en speculaaskruiden
 • 1 tl peper
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl komijn
 • 1 tl kerriepoeder
 • 2 teentjes knoflook

Daarnaast leg ik een paar blaadjes munt op de groenten. Dat is geen must uiteraard! Munt heeft een wat overheersende smaak, dus je moet er maar net van houden. Maar als je munt lekker vindt, dan is het zeker een aanrader om een paar fijngehakte blaadjes bij dit gerecht te serveren. Daar krijgt het een frisse smaak van.

recept couscous 4

Hoe maak je dit couscous-gerecht vegan?

Deze vegetarische couscous is ook meteen vegan. Er zijn geen dierlijke ingrediënten in te bekennen. Als eiwitbron gebruik ik een combinatie van linzen uit blik en wat gesneden amandelen. Zo krijg je al met al meer eiwitten binnen dan via de gemiddelde vleesvervanger uit de supermarkt. Een lekker gerecht dus voor als je graag plantaardig eet of een enkele keer zonder vega-burgers wilt koken. Dat kan prima!

recept vegetarische couscous

Zo maak je deze vegetarische couscous lekker snel

Ik heb dagen waarop kooksessies me niet lang genoeg kunnen duren. Maar ik heb ook dagen waarop ik twintig minuten kokkerellen meer dan genoeg vind. Voor die dagen grijp ik graag naar een oud bekend gerecht waar ik niet over hoef na te denken. Dit recept voor couscous staat mede daarom regelmatig op tafel hier. Dit gerecht heb je in zo’n 25 minuten klaar. Je bent vijf minuten kwijt aan het snijden en stopt de groenten vervolgens een minuut of 20 in een pan. Daarna is de vegetarische couscous al klaar. En je hebt er ook nog eens maar twee pannen afwas aan. Scheelt weer een kwartier afwassen of een veel te snel volle vaatwasser!

Goed, je maakt de vegetarische couscous als volgt:

recept vegetarische couscous

Recept vegetarische couscous met kruidige groenten

Romy
Gek op gerechten met een Mediterraans tintje? Dan valt deze vegetarische couscous vast letterlijk en figuurlijk goed in de smaak. Warm gekruid met o.a. koek- en speculaaskruiden en rozijnen, en supersnel te maken!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

 • Koekenpan
 • Kookpan of steelpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram couscous (evt. erwtencouscous van Jumbo-huismerk voor een glutenvrije variant)
 • 300 gram tomatenblokjes (uit blik)
 • 1/2 aubergine
 • 1 rode paprika
 • 1/2 gele ui
 • 125 gram linzen (= uitlekgewicht, dat is een blikje van ongeveer 200 gram)
 • 1 el tomatenpuree
 • 30 gram rozijnen (geweld)
 • 2 tl koek- en speculaaskruiden
 • 1 tl peper
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl komijn
 • 1 tl kerriepoeder
 • 2 teentjes knoflook
 • 40 gram amandelen
 • 1 el olijfolie

Optioneel:

 • Blaadjes munt

Instructies
 

 • Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat apart staan.
 • Snijd de aubergine en paprika in stukjes en snipper de ui.
 • Schenk een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en ui even aan, totdat ze glazig gaan zien.
 • Voeg daarna de paprika en aubergine toe aan de pan. Bak ze zo'n 10 minuten. Schep dan een eetlepel tomatenpuree bij de groenten en roer alle gedroogde kruiden door de pan. Bak 5 minuten mee.
 • Giet de tomatenblokjes en linzen erbij en voeg ook de rozijnen toe. Laat zo'n 5 minuten sudderen op laag vuur.
 • Hak de amandelen in kleine stukjes en roer door de groenten. Haal dan de pan van het vuur en serveer de couscous met de groenten en eventueel met een paar blaadjes munt.
Trefwoord Couscous, Herfst, Lactosevrij, Paprika, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept vegetarische couscous

Meer tomaterige gerechten?

Ik ken weinig mensen die géén tomaat lusten. Het is ook een van mijn favoriete groenten (of was het nou ‘nachtschade’?) door de lekker zoete smaak. Ik sla dan ook wekelijks zeker twee blikken tomatenblokjes in en die gaan allebei op in een gemiddelde week. Heb jij nog wat blikken staan of wil je weten wat je er nog meer voor lekkers mee kunt maken naast deze vegetarische couscous? Nou, een heleboel! Dit bijvoorbeeld:

Wat is jouw favoriete gerecht om in de herfst te eten?

recept vegetarische couscous met kruiden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

XL review plantaardige kwark & yoghurt (13 soorten getest!)

22 november 2022|Lifestyle, Groen doen|

"Mag ik dan nooit meer een bakje kwark eten?", was mijn reactie toen ik lactosevrij moest gaan eten. Ik ontbeet zeker 4 dagen per week met kwark en kon me niet voorstellen dat er een lekker alternatief voor zou bestaan. Inmiddels eet ik zo'n 10 maanden alleen nog maar plantaardige kwark en yoghurt. En eerlijk? Ik mis voor mijn gevoel helemaal niets. Ja, het smaakt anders dan kwark. Ja, er bestaan heel smerige of flauwe opties. Maar... ja, er bestaat ook heel veel wat prima te pruimen is en wat in mijn ogen zelfs lekkerder is dan echte kwark. Ik vond het tijd voor een recap: dit is mijn eerlijke mening over 13 soorten plantaardige kwark en yoghurt van Alpro, Albert Heijn, Lidl en Abbot Kinney's.

Gepofte zoete aardappel met kikkererwten, groenten & kaas

6 augustus 2021|Recepten|

Zoete aardappel vind ik zelf een stuk lekkerder dan gewone piepers. Gepoft zijn ze nóg lekkerder en zachter. Daarom besloot ik in ons vakantiehuisje (met Blond Amsterdam-servies, woohoo!) gepofte zoete aardappel op tafel te zetten. Inclusief een vulling van heel veel groenten, geitenkaas en cashewnoten. Mijn eerste poging tot zoete aardappel poffen, maar die pakte verrassend lekker uit. Lees verder voor het recept.