Couscous ben ik pas de afgelopen twee jaar gaan eten. Maar sinds ik het heb ontdekt, ben ik verslaafd. Die minuscule bolletjes zijn een perfecte basis voor heel veel soorten gerechten. In het najaar doe je mij vooral een groot plezier met kruidige couscous met veel warme kruiden, rozijnen en amandelen. Koek- en speculaaskruiden en rozijnen maken in mijn ogen heel veel dingen lekkerder, en dat geldt zéker voor deze vegetarische couscous. Wat het gerecht nog iets beter maakt? Je hebt het al in twintig minuten klaar en hebt maar twee pannen nodig. Snel, simpel én lekker dus!
Vegetarische couscous met veel groenten
Je kunt met couscous talloze kanten op. In de zomer gebruik ik het graag in poké bowls met veel groenten en mango of ander zomerfruit. Ook gooi ik het graag door snelle salades. En als ik een keer rap de deur uit moet, vind ik couscous ideaal om in een tupperwarebakje met groenten en noten mee te nemen (zoals bij dit recept voor meal-prepping). Maar de laatste tijd eet ik het ook graag als basis voor kruidige gerechten. Deze vegetarische couscous is daar het perfecte voorbeeld van.
Je gebruikt voor deze couscous veel groenten: tomatenblokjes, aubergine en rode paprika. En dat stevig gekruid met koek- en speculaaskruiden, zodat de couscous een lekker warme kaneel- en anijsachtige smaak krijgt. Zo krijg je veel groenten binnen via één gerecht.
Tip voor glutenvrije couscous
Mag je, net als Bart, geen gluten? Trek dan een sprintje naar Jumbo. Daar kun je namelijk erwtencouscous kopen. Dat lijkt verdacht veel op gewone couscous, is zelfs voedzamer dan het origineel en is prima te gebruiken als alternatief.

Hoe geef je de couscous een kruidige smaak?
In het groentemengsel gebruik ik veel verschillende kruiden in combinatie met rozijnen. Die laatste zijn wat mij betreft dé tip om gerechten meer Mediterraans te maken. Je geeft rijstgerechten, couscous of parelcouscous er een lekker zoet tintje mee. Daarnaast zijn koek- en speculaaskruiden een belangrijke toevoeging aan deze vegetarische couscous. Ik heb een potje staan van Versteegen en kieper die altijd graag over mijn ontbijtjes. Maar ook in kruidig avondeten zijn deze kruiden een dikke, vette aanrader. Ze smaken naar speculaasjes: een combinatie van kaneel met iets pittigere kruiden en een vleugje anijs. Heel lekker! Juist in dit soort stoofpotjes.
Voor deze vegetarische couscous maak ik zelf een kruidenmengsel, dat bestaat uit:
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl peper
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl kerriepoeder
- 2 teentjes knoflook
Daarnaast leg ik een paar blaadjes munt op de groenten. Dat is geen must uiteraard! Munt heeft een wat overheersende smaak, dus je moet er maar net van houden. Maar als je munt lekker vindt, dan is het zeker een aanrader om een paar fijngehakte blaadjes bij dit gerecht te serveren. Daar krijgt het een frisse smaak van.

Hoe maak je dit couscous-gerecht vegan?
Deze vegetarische couscous is ook meteen vegan. Er zijn geen dierlijke ingrediënten in te bekennen. Als eiwitbron gebruik ik een combinatie van linzen uit blik en wat gesneden amandelen. Zo krijg je al met al meer eiwitten binnen dan via de gemiddelde vleesvervanger uit de supermarkt. Een lekker gerecht dus voor als je graag plantaardig eet of een enkele keer zonder vega-burgers wilt koken. Dat kan prima!

Zo maak je deze vegetarische couscous lekker snel
Ik heb dagen waarop kooksessies me niet lang genoeg kunnen duren. Maar ik heb ook dagen waarop ik twintig minuten kokkerellen meer dan genoeg vind. Voor die dagen grijp ik graag naar een oud bekend gerecht waar ik niet over hoef na te denken. Dit recept voor couscous staat mede daarom regelmatig op tafel hier. Dit gerecht heb je in zo’n 25 minuten klaar. Je bent vijf minuten kwijt aan het snijden en stopt de groenten vervolgens een minuut of 20 in een pan. Daarna is de vegetarische couscous al klaar. En je hebt er ook nog eens maar twee pannen afwas aan. Scheelt weer een kwartier afwassen of een veel te snel volle vaatwasser!
Goed, je maakt de vegetarische couscous als volgt:

Recept vegetarische couscous met kruidige groenten
Equipment
- Koekenpan
- Kookpan of steelpan
Ingrediënten
- 150 gram couscous (evt. erwtencouscous van Jumbo-huismerk voor een glutenvrije variant)
- 300 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 1/2 aubergine
- 1 rode paprika
- 1/2 gele ui
- 125 gram linzen (= uitlekgewicht, dat is een blikje van ongeveer 200 gram)
- 1 el tomatenpuree
- 30 gram rozijnen (geweld)
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl peper
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl kerriepoeder
- 2 teentjes knoflook
- 40 gram amandelen
- 1 el olijfolie
Optioneel:
- Blaadjes munt
Instructies
- Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat apart staan.
- Snijd de aubergine en paprika in stukjes en snipper de ui.
- Schenk een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en ui even aan, totdat ze glazig gaan zien.
- Voeg daarna de paprika en aubergine toe aan de pan. Bak ze zo'n 10 minuten. Schep dan een eetlepel tomatenpuree bij de groenten en roer alle gedroogde kruiden door de pan. Bak 5 minuten mee.
- Giet de tomatenblokjes en linzen erbij en voeg ook de rozijnen toe. Laat zo'n 5 minuten sudderen op laag vuur.
- Hak de amandelen in kleine stukjes en roer door de groenten. Haal dan de pan van het vuur en serveer de couscous met de groenten en eventueel met een paar blaadjes munt.

Meer tomaterige gerechten?
Ik ken weinig mensen die géén tomaat lusten. Het is ook een van mijn favoriete groenten (of was het nou ‘nachtschade’?) door de lekker zoete smaak. Ik sla dan ook wekelijks zeker twee blikken tomatenblokjes in en die gaan allebei op in een gemiddelde week. Heb jij nog wat blikken staan of wil je weten wat je er nog meer voor lekkers mee kunt maken naast deze vegetarische couscous? Nou, een heleboel! Dit bijvoorbeeld:
- Linzen-dahl met veel groenten
- Simpele ravioli met tomaat en groenten
- Tomatenrisotto met (vegan) feta
- Pasta met pittige saus
Wat is jouw favoriete gerecht om in de herfst te eten?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Winactie: mijn vrolijke kerstcadeau voor jou
Bij veel mensen liggen er rond kerst mooi ingepakte cadeautjes rond de kerstboom. Wij vieren het zelf niet met cadeaus, maar het leek me wel leuk om dit jaar aan één van jullie een kerstcadeau te geven. Gewoon om jullie te bedanken voor alles. Dat doe ik in de vorm van een winactie, waarbij je een vrolijk pakketje kunt winnen. Kans maken? Lees dan snel verder.
6x Wat ik leerde over buiten je comfortzone gaan!
Je comfortzone is veilig en vertrouwd en voelt vaak fijn. Van alles binnen je comfortzone weet je immers dat je het kunt. Toch is het soms goed om dingen te doen die buiten je comfortzone liggen en die je je misschien wél angstzweet, knikkende knieën en klotsende oksels bezorgen. Ook ik heb me de afgelopen jaren gewaagd aan dingen die (soms zelfs mijlenver) buiten mijn veilige zone lagen, variërend van mijn allereerste Tinderdate tot spannende autoritten of onlangs mijn switch van baan. In dit artikel deel ik 6 lessen die ik leerde door juist de grenzen van mijn comfortzone op te zoeken.
Opruimwoede vs. verzamelingen koesteren
Verzamelen? Het is iets wat iedereen vast wel eens in zijn leven heeft gedaan. Op de basisschool bewaakte ik eerst de Pokémon-kaarten met mijn leven en een aantal jaar later spaarde ik mappen vol Diddl-blaadjes bij elkaar. Ook knikkers, flippo's en postzegels heb ik nog eens een blauwe maandag gespaard. Bij mij maken verzamelingen echter al snel plaats voor opruimwoede. Van alle Diddl-blaadjes is dan ook geen spoor meer te bekennen en ook mijn Pokémon-verzameling is verleden tijd. Zonde of toch niet? Vandaag deel ik mijn overpeinzingen: beter een verzamelaar of toch iemand die graag toegeeft aan haar opruimwoede?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…