recept vegetarische couscous

Vegetarische couscous met warme kruiden, rozijnen & amandelen

  • 13 december 2022
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Couscous ben ik pas de afgelopen twee jaar gaan eten. Maar sinds ik het heb ontdekt, ben ik verslaafd. Die minuscule bolletjes zijn een perfecte basis voor heel veel soorten gerechten. In het najaar doe je mij vooral een groot plezier met kruidige couscous met veel warme kruiden, rozijnen en amandelen. Koek- en speculaaskruiden en rozijnen maken in mijn ogen heel veel dingen lekkerder, en dat geldt zéker voor deze vegetarische couscous. Wat het gerecht nog iets beter maakt? Je hebt het al in twintig minuten klaar en hebt maar twee pannen nodig. Snel, simpel én lekker dus!

Vegetarische couscous met veel groenten

Je kunt met couscous talloze kanten op. In de zomer gebruik ik het graag in poké bowls met veel groenten en mango of ander zomerfruit. Ook gooi ik het graag door snelle salades. En als ik een keer rap de deur uit moet, vind ik couscous ideaal om in een tupperwarebakje met groenten en noten mee te nemen (zoals bij dit recept voor meal-prepping). Maar de laatste tijd eet ik het ook graag als basis voor kruidige gerechten. Deze vegetarische couscous is daar het perfecte voorbeeld van.

Je gebruikt voor deze couscous veel groenten: tomatenblokjes, aubergine en rode paprika. En dat stevig gekruid met koek- en speculaaskruiden, zodat de couscous een lekker warme kaneel- en anijsachtige smaak krijgt. Zo krijg je veel groenten binnen via één gerecht.

Tip voor glutenvrije couscous

Mag je, net als Bart, geen gluten? Trek dan een sprintje naar Jumbo. Daar kun je namelijk erwtencouscous kopen. Dat lijkt verdacht veel op gewone couscous, is zelfs voedzamer dan het origineel en is prima te gebruiken als alternatief.

recept vegetarische couscous

Hoe geef je de couscous een kruidige smaak?

In het groentemengsel gebruik ik veel verschillende kruiden in combinatie met rozijnen. Die laatste zijn wat mij betreft dé tip om gerechten meer Mediterraans te maken. Je geeft rijstgerechten, couscous of parelcouscous er een lekker zoet tintje mee. Daarnaast zijn koek- en speculaaskruiden een belangrijke toevoeging aan deze vegetarische couscous. Ik heb een potje staan van Versteegen en kieper die altijd graag over mijn ontbijtjes. Maar ook in kruidig avondeten zijn deze kruiden een dikke, vette aanrader. Ze smaken naar speculaasjes: een combinatie van kaneel met iets pittigere kruiden en een vleugje anijs. Heel lekker! Juist in dit soort stoofpotjes.

Voor deze vegetarische couscous maak ik zelf een kruidenmengsel, dat bestaat uit:

  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 teentjes knoflook

Daarnaast leg ik een paar blaadjes munt op de groenten. Dat is geen must uiteraard! Munt heeft een wat overheersende smaak, dus je moet er maar net van houden. Maar als je munt lekker vindt, dan is het zeker een aanrader om een paar fijngehakte blaadjes bij dit gerecht te serveren. Daar krijgt het een frisse smaak van.

recept couscous 4

Hoe maak je dit couscous-gerecht vegan?

Deze vegetarische couscous is ook meteen vegan. Er zijn geen dierlijke ingrediënten in te bekennen. Als eiwitbron gebruik ik een combinatie van linzen uit blik en wat gesneden amandelen. Zo krijg je al met al meer eiwitten binnen dan via de gemiddelde vleesvervanger uit de supermarkt. Een lekker gerecht dus voor als je graag plantaardig eet of een enkele keer zonder vega-burgers wilt koken. Dat kan prima!

recept vegetarische couscous

Zo maak je deze vegetarische couscous lekker snel

Ik heb dagen waarop kooksessies me niet lang genoeg kunnen duren. Maar ik heb ook dagen waarop ik twintig minuten kokkerellen meer dan genoeg vind. Voor die dagen grijp ik graag naar een oud bekend gerecht waar ik niet over hoef na te denken. Dit recept voor couscous staat mede daarom regelmatig op tafel hier. Dit gerecht heb je in zo’n 25 minuten klaar. Je bent vijf minuten kwijt aan het snijden en stopt de groenten vervolgens een minuut of 20 in een pan. Daarna is de vegetarische couscous al klaar. En je hebt er ook nog eens maar twee pannen afwas aan. Scheelt weer een kwartier afwassen of een veel te snel volle vaatwasser!

Goed, je maakt de vegetarische couscous als volgt:

recept vegetarische couscous

Recept vegetarische couscous met kruidige groenten

Romy
Gek op gerechten met een Mediterraans tintje? Dan valt deze vegetarische couscous vast letterlijk en figuurlijk goed in de smaak. Warm gekruid met o.a. koek- en speculaaskruiden en rozijnen, en supersnel te maken!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Kookpan of steelpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram couscous (evt. erwtencouscous van Jumbo-huismerk voor een glutenvrije variant)
  • 300 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 1/2 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1/2 gele ui
  • 125 gram linzen (= uitlekgewicht, dat is een blikje van ongeveer 200 gram)
  • 1 el tomatenpuree
  • 30 gram rozijnen (geweld)
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl peper
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gram amandelen
  • 1 el olijfolie

Optioneel:

  • Blaadjes munt

Instructies
 

  • Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat apart staan.
  • Snijd de aubergine en paprika in stukjes en snipper de ui.
  • Schenk een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflook en ui even aan, totdat ze glazig gaan zien.
  • Voeg daarna de paprika en aubergine toe aan de pan. Bak ze zo'n 10 minuten. Schep dan een eetlepel tomatenpuree bij de groenten en roer alle gedroogde kruiden door de pan. Bak 5 minuten mee.
  • Giet de tomatenblokjes en linzen erbij en voeg ook de rozijnen toe. Laat zo'n 5 minuten sudderen op laag vuur.
  • Hak de amandelen in kleine stukjes en roer door de groenten. Haal dan de pan van het vuur en serveer de couscous met de groenten en eventueel met een paar blaadjes munt.
Trefwoord Couscous, Herfst, Lactosevrij, Paprika, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept vegetarische couscous

Meer tomaterige gerechten?

Ik ken weinig mensen die géén tomaat lusten. Het is ook een van mijn favoriete groenten (of was het nou ‘nachtschade’?) door de lekker zoete smaak. Ik sla dan ook wekelijks zeker twee blikken tomatenblokjes in en die gaan allebei op in een gemiddelde week. Heb jij nog wat blikken staan of wil je weten wat je er nog meer voor lekkers mee kunt maken naast deze vegetarische couscous? Nou, een heleboel! Dit bijvoorbeeld:

Wat is jouw favoriete gerecht om in de herfst te eten?

recept vegetarische couscous met kruiden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Outfit | Witte blouse, bloemetjesrok & een goed shot zelfvertrouwen

28 februari 2023|Outfits|

Als thuiswerkende zzp'er moet je soms zonder reden maar je nette businesswoman-outfit uit de kast trekken. Althans, daar ben ik zelf helemaal voor in. Ik heb zeker niet dagelijks afspraken buiten de deur, maar trek toch graag iets nets aan op werkdagen. Niet voor een onuitwisbare eerste indruk of om er ouder uit te zien. Nee hoor, puur omdat ik daar zelf blij van word. Na een opruimsessie van mijn kledingkast laatst herontdekte ik een paar businessproof items die ik al té lang ongedragen in de kast had laten hangen. Daaruit ontstond deze outfit die ik de laatste tijd lekker vaak aan heb. Een tweedehands rok samen met mijn lievelingsblazer en mijn enige witte blouse!

Vegan amandeltaart met appel & kaneel (ook glutenvrij!)

19 november 2023|Recepten|

Heb jij ook een zwak voor zachte, luchtige taarten waar je taartvorkje zo doorheen glijdt? Geen machtigheid in je maag, wel een heerlijk zoet en zacht taartstukje dat in één keer heel veel lekkere zoetige en nootachtige smaken op je smaakpapillen mikt! Met dat in mijn achterhoofd maakte ik deze vegan amandeltaart. Een heerlijke lekkernij voor wie dol is op amandelspijs, houdt van zoetigheid, en cakeachtige taarten het allerlekkerst vindt. Door de appelstukjes en kaneel krijgt dit amandeltaart-recept een extra bijzonder tintje en iets fris. Terwijl ik dit recept uitwerk, krijg ik zin om alweer naar het taartplateau naast me te lopen voor nóg een stukje. Maar nu eerst...het recept voor deze vegan en glutenvrije taart!

Telefoonverslaving? 7 easy peasy tips om je telefoongebruik te verminderen

19 maart 2021|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Ik wil het vandaag eens hebben over de telefoon. Dat ding waarop veel mensen (onder wie ondergetekende) meer tijd doorbrengen dan ze zouden willen. Hoewel ik mijn telefoongebruik (meestal max. 1,5 uur) op zich vind meevallen, heb ook ik het ding soms meer in mijn hand te hebben dan ik zou willen. Sinds kort ben ik er een sport van gaan maken om mijn telefoongebruik te verminderen. Lukt best aardig, moet ik zeggen. Niet met drastische maatregelen, maar met een paar supersimpele trucjes. Hier komen een paar tips tegen die mij helpen tegen de welbekende telefoonverslaving.

Ga naar de bovenkant