vegetarische gnocchi 17

Recept vegetarische gnocchi met romige paprikasaus

 • 8 maart 2022
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Gnocchi – you love it or you hate it. Ik behoor tot de groep mensen die deze aardappelachtige balletjes wel kan waarderen. Ze zijn heerlijk zacht, romiger dan gewone aardappels en je kunt er allerlei soorten sausjes bij eten. Mocht jij de gnocchi-liefde nog niet hebben; misschien brengt dit recept voor vegetarische gnocchi je op andere gedachten. Gemaakt met een lekker romig sausje van geroosterde groenten met geitenkaas. Dertig minuten werk maar, waarbij je ook nog de oven het meeste werk laat doen. Kortom: dit wil je proberen!

Dé gnocchi-tip: in de oven ermee!

Die-hard gnocchi-haters kan ik vast niet overtuigen om toch hun tanden in deze melige balletjes te zetten. Maar als jij gnocchi “wel aardig” vindt, dan is dit dé tip om ze lekkerder te maken: bak de gnocchi even in de oven of in een koekenpan na het koken. Dat maakt ze minder kleverig. Ook kun je er dan wat lekkere kruiden of een flinke scheut olijfolie bij doen, waardoor ze extra smaak krijgen. Ik eet gnocchi eigenlijk altijd op die manier, nooit alleen kort gekookt. Ze worden er zoveel lekkerder van. Tipje als jij geen geboren gnocchi-fanaat bent!

Overigens schijn je gnocchi ook vrij makkelijk zelf te kunnen maken. Heb ik zelf geen ervaring mee! Als tikkeltje luie amateur-kokkin ging ik vol overtuiging voor verse gnocchi van de Appie. Die is overigens ook glutenvrij (mocht je daar, net als Bart, op moeten letten). Wil je wel zelf gnocchi maken (of in elk geval een poging daartoe doen)? Paulien van uit Paulien’s Keuken legt uit hoe je dat aanpakt.

vegetarische gnocchi recept

Vegetarische gnocchi met romige saus

Dit recept voor gnocchi was een uitprobeersel van mij, waar ik zelf mega-verrast door was. Een soortgelijke saus maakte ik al eens bij een pastarecept, maar ik moest en zou het ook met gnocchi proberen. Het bleek een perfecte match! De saus is supersimpel te maken: je bakt wat groenten in de oven, strooit er kruiden overheen, mikt er wat kaas bij en laat dan de blender de boel fijn hakken. En voilà, klaar is je saus! Geen geroer in pannen voor nodig. 

Voor de saus gebruikte ik ook flink wat geitenkaas. Veel mensen zweren bij kookroom; ik koester een enorme liefde voor geitenkaas. Dat is mijn go-to ingrediënt voor romige sausjes. Zo ook bij deze vegetarische gnocchi. De saus bestaat uit paprika, wortel, gebakken knoflook en ui, veel kruiden en 90 gram geitenkaas. Heel groenterijk dus, maar ook lekker romig. En geloof me: deze vegetarische gnocchi is meer vullend dan je misschien denkt. Ik had anderhalf uur later zelfs moeite om een verrukkelijk uitziend taartje op te eten bij een vriendin. Dat zegt wel wat, denk ik.

Lekkere trek gekregen? Ik deel het recept voor deze vegetarische gnocchi maar al te graag met je.

vegetarisch recept gnocchi
vegetarische gnocchi 20

Vegetarische gnocchi met romige paprikasaus

Romy
Deze gnocchi in een heerlijk romig sausje bevat verrassend veel groenten, is supersimpel en smaakt bovenal geweldig lekker. Al binnen 20-25 minuten staat hij op tafel!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 400 gram verse gnocchi of maak ze zelf
 • 1 rode paprika
 • 2 wortels
 • 150 gram diepvrieserwten
 • ½ rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 90 gram geitenkaas
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl kerrie
 • ½ tl zwarte peper
 • 2 snufjes cayennepoeder
 • 1 el olijfolie

Optioneel (als garnering):

 • Handje pijnboompitten
 • Parmezaanse kaas of strooikaas
 • Verse basilicum

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Hak ondertussen de paprika en ui in kleine stukjes en de wortels in dunne plakjes. Pers de knoflook fijn.
 • Breng een pan water aan de kook voor de gnocchi en laat daar vervolgens de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking in koken. Bij verse gnocchi is een minuut of twee/drie koken al voldoende. Giet daarna de gnocchi af en laat even apart staan.
 • Fruit de ui en knoflook in een koekenpan aan in een scheutje olijfolie op hoog vuur. Haal ze van het vuur zodra ze wat glazig zien.
 • Schep de knoflook en ui in een ovenschaal, samen met de gesneden wortel en paprika. Strooi er kurkuma, kerrie, peper en cayennepoeder overheen en schenk er een klein beetje olijfolie bij. Schep goed om met een lepel voordat je ze in de oven schuift.
 • Doe de gnocchi in een apart ovenschaaltje en schuif ook die in de oven. Laat alles in zo’n 10 minuten goed gaar worden.
 • Doe ondertussen opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en bak daarin de diepvrieserwten. Een minuut of twee/drie is voldoende; dan blijven ze mooi groen.
 • Zijn de 10 minuten voorbij? Haal dan de schalen uit de oven. Doe het groentemengsel met de geitenkaas (zonder de erwten) in een mengbeker en blend ze tot een glad geheel. Roer er daarna met een lepel de doperwten doorheen.
 • Bak wat pijnboompitten goudbruin een droge koekenpan voor de garnering.
 • Serveer de gnocchi in twee kommen, schenk de saus eroverheen en strooi de pijnboompitten, extra kaas en eventueel wat basilicum over de vegetarische gnocchi. Dinner is ready!
Trefwoord Glutenvrij, Gnocchi, Paprika, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept met gnocchi

Romig, zoet & goed vullend

Pastasauzen zelf maken is een van mijn beste vondsten op kookgebied. Ooit strooide ik overal gewoon passata overheen als pasta- en gnocchisaus. Ook prima op zich! Maar de laatste tijd laat ik de potten en flessen liever staan om zelf wat in elkaar te flansen. Vooral fan ben ik van groentesausjes waar ook iets romigs in is verwerkt. Dat is bij mij meestal geitenkaas of feta. Door de paprika smaakt het sausje lekker zoet, terwijl de geitenkaas er een wat smeuïge smaak aan geeft. Een fantastische combinatie als je het mij vraagt!

Overigens kun je deze vegetarische gnocchi eventueel ook als ovenschotel eten. Als je de saus door de gnocchi roert en er daarna een lading kaas overheen strooit, heb je zo een heerlijke ovenschotel op tafel staan. Wij hebben dit gnocchi-recept ook al eens op die manier gegeten. Niet verkeerd! Maar goed, ik vindt dat een laagje kaas alles beter maakt. Of nou, bijna alles dan 🙂

Andere ideeën voor pastasaus

Of je nu gnocchi maakt of pasta, zelf saus maken is mijn favoriete tip om wat meer te variëren. Op mijn blog deelde ik eerder al een paar recepten voor zelfgemaakte pastasauzen. Deze pasta met doperwtensaus eten we nog steeds vaak. Daarnaast ben ik als paprikaliefhebber dol op deze pasta met paprikasaus. En houd je meer van een saus met wat bite? Probeer deze lasagnette met veel groenten uit de pan eens.

De laatste tijd heb ik naast pasta de gnocchi weer helemaal ontdekt. Met pesto, met deze paprika-wortelsaus of met een heerlijke tomatensaus – wat zijn die melige gele balletjes toch lekker!

Houd jij ook zo van gnocchi?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Geke 8 maart 2022 op 8:08 am - Beantwoord

  Tot nu toe heb ik alleen ervaring met die kleverige Schar dingen als ik het zelf kookte en dat was niet zo’n succes. Dank je wel dus voor de Ah tip! Ik ging deze week eens een keer gaan voor interessante promo’s, kan ik die pasta aan mijn lijstje toevoegen.
  En in de oven of bakken, dat kan ik ook nog een keer proberen.
  Want ja, toen ik nog niet glutenvrij moest eten, heb ik dit een keer gegeten bij ons toen favoriete pastarestaurantje en het was zo lekker… dus hopelijk slaag ik er op een of andere manier ook in om het zelf een keer lekker klaar te maken.

 2. Naomi 8 maart 2022 op 8:34 am - Beantwoord

  Hm, ik heb nog nooit gnocchi gegeten, maar ben ook zeker geen fan van aardappels. En toch wil ik dit dan wel een keer proberen, want als ik weer eens iets nieuws kan vinden om aardappels te vervangen, is dat altijd goed!

 3. Darina 8 maart 2022 op 1:41 pm - Beantwoord

  Dit lijkt me een heel lekker recept. Gnocchi heb ik al weleens op, het vulde wel heel goed! De saus lijkt me ook heel lekker.

Beoordeling recept




Recente blogs

Mijn ervaring met Foodello: goedkope online boodschappen

20 maart 2023|Lifestyle, Groen doen|

Heb jij al eens gehoord van Foodello? Ik tot een paar maanden geleden niet, maar de laatste tijd kwam ik dit platform overal en nergens tegen. Al van de eerste blik op hun site werd ik erg vrolijk. Als fervent boodschappenbespaarder word ik zeker blij van een site die boodschappen verkoopt voor 30-70% minder dan de standaardprijs. Van currypasta's tot sap tot meelsoorten of chocola - je kunt er heel veel houdbare producten scoren voor een veel lagere prijs dan in de supermarkt. Een soort Too Good To Go, maar dan met houdbare producten én eigen keuze in wat je bestelt. Nu is de vraag: is het echt zo geweldig als het klinkt? Ik probeerde het uit en vertel over onze ervaring met Foodello.

15x bemoedigende woorden voor als je het moeilijk hebt

15 september 2022|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Soms, als je lamlendig op de bank ligt, piekert over het leven of je afvraagt of je ooit nog wel vooruit komt, heb je gewoon behoefte aan de juiste woorden. Een tekstueel steuntje in de rug dat je weer de moed geeft om door te gaan. Of om überhaupt te gaan. Bemoedigende woorden dus! Sinds het boek 'De jongen, de mol, de vos en het paard' op mijn nachtkastje ligt, merk ik dat een paar lettercombinaties achter elkaar soms alles zijn wat je nodig hebt. Daarom voor als jij dat nodig hebt: 15 bemoedigende woorden waar ik zelf troost uit haal. Laat ze op je inwerken, lees ze opnieuw en opnieuw, of spreek ze uit naar iemand anders die ze goed kan gebruiken.

Action shoplog | Mooie spullen voor je bullet journal

2 januari 2019|DIY|

Afgelopen weekend ging ik scrapbooken en kaarten maken bij Jolanda. Of nou ja, eigenlijk waren we iets te druk met gezellig kletsen om echt veel te maken. Mij hoor je niet klagen! Ook besmetten Jolanda en ik elkaar met het hardnekkige Action-virus. Oftewel, we zagen bij elkaar zo veel leuke knutselspullen van Action dat we voor we het wisten samen bij Action waren beland. Ik kwam met een mandje vol leuke knutselspullen weer thuis. In deze Action shoplog met spullen voor je bullet journal (of kaarten maken) laat ik je mijn aankopen zien.