Recept vegetarische noedels met satésaus en veel groenten

7 apr 2022 | Recepten | 7 reacties

recept vegetarische noedels

Aardappels, pasta of rijst? Helemaal prima! Maar soms heb ik zin in iets anders. Laatst had ik een plotselinge craving in noedels voor het avondeten. En dus móesten er noedels in huis gehaald worden. Het werd een feestelijke maaltijd met satésaus, veel groenten en extra pinda’s. Ik heb ervan gesmuld en laat je graag mee-smullen. Althans, een kom noedels kan ik je niet sturen, maar je kunt er wel zelf de keuken voor in duiken met dit recept voor vegetarische noedels. 

De Aziatische keuken op tafel

Die craving voor vegetarische noedels kwam ergens vandaan. De dag ervoor hadden we bij de Thaïse toko eten afgehaald. En na te hebben genotenvan die maaltijd, besloot ik vaker iets Aziatisch te koken. Nu vraag ik me af in hoeverre mijn gekookte maaltijden in de ogen van kenners echt Aziatisch zijn (ik gok dat ik er iets minder sambal in gooi, omdat mijn Hollandse smaakpapillen daar niet zo aan gewend zijn). En nu eet ik noedels zelf ook nog eens totaal niet zoals het hoort met mes en vork (als je mij met stokjes laat eten, ben ik een half uur later nog aan het stoeien om een fatsoenlijke hap naar binnen te krijgen!). Maar hé, het is wel een heerlijke wokmaaltijd met sojasaus en saté die er bij zowel Bart als mij goed in ging. 

Tips voor vegetarische noedels

Uiteraard maakte ik de noedels vegetarisch, aangezien ik geen vlees of vis eet. Daar heb je gelukkig bij noedels nogal wat opties voor. Je kunt kiezen voor vega-kipstukjes (tip: probeer de Sensational Pieces van Garden Gourmet!), maar vega-gehakt, gemarineerde tofu of andere vegetarische stukjes doen het ook prima bij vegetarische noedels. 

Voor dit gerecht ging ik voor lekker makkelijk. Ik kocht quornstukjes in satésaus. Zo hoefde ik niet zelf naar de perfecte verhoudingen voor satésaus op zoek te gaan én had ik meteen lekkere vega-stukjes voor bij het gerecht. De quorn in saté is sowieso een van mijn beste vleesvervanger-tips (ook vegan trouwens!). Als je ze nog nooit geproefd hebt, probeer ze zeker eens! Wij kopen ze altijd bij Albert Heijn.

Vooral bij vegetarische noedels of nasi is quorn in saté superlekker. Want laat ik eerlijk zijn: noedels en rijst vind ik toch wel het allerlekkerst met oude vertrouwde satésaus erbij.

Zelf satésaus maken

Maak je graag zelf de satésaus? Je kunt ook quornblokjes zonder saté (of andere vega-stukjes) kopen en dan zelf een lekkere saus bereiden. Is niet heel ingewikkeld! Ik maak het zelf vaak met 40 gram pindakaas, een beetje water of kokosmelk, een eetlepel sojasaus en een flinke mespunt sambal. Beetje doorroeren, checken of het dik of juist dun genoeg is, proeven of het pittig genoeg is, en klaar!

recept vegetarische noedels

Ingrediënten (voor 2 porties)

Lekkere trek gekregen in deze vegetarische noedels? Je hebt voor 2 porties het volgende nodig:

 • 150 gram volkoren noedels (of rijstnoedels voor glutenvrij!)
 • ½ broccoli 
 • ½ prei 
 • 200 gram sperziebonen (mag uit de diepvries!)
 • 1 wortel
 • 100 gram tuinerwten (uit de diepvries)
 • Vegetarische (kip)stukjes 
 • Satésaus 
 • (Of in plaats van de twee hierboven: quornstukjes in satésaus)
 • 2 el sojasaus (met minder zout)
 • 1 tl peper 
 • 1 tl gemberpoeder 
 • 2 snufjes cayennepoeder
 • 3 teentjes knoflook 
 • 1 el olijfolie

Optioneel (voor de garnering):

 • 2 lente-uitjes 
 • Sesampitjes 
 • Paar (ongezouten) pinda’s 
recept vegetarische noedels

Hoe maak je dit vegetarische noedels-recept?

Heb je alle ingrediënten bij elkaar gezocht? Dan ga je voor dit recept voor vegetarische noedels als volgt te werk:

 • Snijd de halve broccoli in roosjes, de wortel in halve plakjes en de prei in dunne ringen. Dop eventueel de sperziebonen (als je ze niet uit de diepvries gebruikt). 
 • Doe een beetje olijfolie in een wokpan en voeg daar de geperste of gesneden knoflook aan toe. Roerbak een minuut of twee op hoog vuur, totdat de knoflook glazig wordt. 
 • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de noedels en bereid deze volgens de instructie op de verpakking. 
 • Voeg nu aan de wokpan de prei, broccoli, sperziebonen en wortel aan de pan toe. Roerbak met wat sojasaus op hoog vuur en strooi ook de gedroogde kruiden (peper, gemberpoeder en cayennepoeder) over de groenten. 
 • Bak totdat de groenten beetgaar zijn. Doe twee minuten voor tijd ook de tuinerwten bij de pan en bak nog even mee. Dan blijven ze mooi groen. 
 • Pak er een ander pannetje bij om eventueel de kipstukjes krokant te bakken. Maak ook de satésaus warm, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Roer de noedels door de wokgroenten. Proef even of ze goed gekruid zijn en voeg eventueel wat zout toe. 
 • Verdeel de noedels over de borden, schep de satésaus erbij en garneer eventueel met lente-ui, sesampitjes en pinda’s. 
recept vegetarische noedels

Recept voor noedels met extra veel groenten

Zoek je een recept voor noedels dat zo klaar is en dat ook nog eens boordevol groenten zit, dan is dit recept vast iets voor jou. Deze vegetarische noedels bevatten meer dan 350 gram groenten per persoon en zitten vol smaak. Satésaus erbij en ik ben zelf een heel gelukkig mens! Dit is echt zo’n maaltijd voor mij: superlekker, voedzaam, vullend en ook nog eens een vrolijk geheel om te zien. En tja, van wat vrolijkheid op mijn bord ben ik niet vies :) 

Wil je dit recept glutenvrij maken? Gebruik dan zilvervliesrijstnoedels (bijvoorbeeld van Fair Trade) als alternatief. Die gebruiken wij zelf ook regelmatig en zijn supersmakelijk. Ze hebben niet de traditionele noedelssmaak, maar smaken meer naar rijst. Maar smakelijk zijn ze sowieso en de look van noedels hebben ze ook.

Natuurlijk kan rijst met satésaus ook prima. Deze vegetarische gado gado is ook een van onze lievelingsgerechten en raad ik je graag aan. En heb je echt veel trek en wil je iets zoetigs? Deze bananencurry is mijn persoonlijke favoriete eten. Banaan in avondeten is verrassend lekker. Goh, wie weet ga ik die combinatie ook nog maar eens met noedels eten.

Eet jij graag noedels?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

7 Reacties

 1. Daenelia

  Mijn gozer is gek op pasta en noodles. (Noodles zijn pasta of andersom… dat hele gedoe met Marco Polo, de zijderoute en het uitwisselen van traditionele receptenn, geloof ik?) Maar dit kan prima met rijst, natuurlijk. Mijn aanpassing (zucht, daar komt ze weer) zou zijn om voor tempeh te gaan. Ik vind die structuur lekkerder. Saté saus is wel een ding: ja, kan van ‘pindakaas’, maar dan wel de pindakaas zoals jij hem graag eet: alleen gemalen pindas, niet de dikke pindakaas uit de Nederlandse potjes. Dat vind ik dan weer bewerkelijk en als ik dan toch een pot pindakaas koop, dan kan ik net zo goed een pot saté saus kopen. Want die heb je ook.
  Ik moest wel grinniken om 2 snufjes cayennepeper: wat is precies een snufje? :D Natuurlijk moet je precies zoveel toevoegen als je lekker vindt, maar ik gooi echt gewoon op de goeie gok kruiden in de maaltijd. Met cayennepeper ben ik wel voorzichtig, dat wel ;)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, goeie opmerking van het ‘snufje’! Ik beschouw dat als één keer een tikje tegen het potje geven en wat er dan uitkomt. Maar dat is mijn interpretatie en misschien is andermans snufje wat groter ;) Als je maar voorzichtig bent met de cayennepoeder inderdaad.
   Met tempeh kan dit gerecht inderdaad ook perfect! Grappig genoeg is dat één van de weinige vega-dingen die ik zelf niet heel lekker vind, juist door de structuur. Maar dat is echt een typisch smaakdingetje; mijn broertje vind het bijvoorbeeld wel geweldig en gebruikt het ook graag.

   Antwoord
 2. Naomi

  Noedels staan hier eigenlijk nooit op het menu (geen idee waarom eigenlijk…), maar met satésaus vind ik noedels wel heel fijn. Dit ziet er echt héél erg lekker uit!

  Antwoord
 3. Johanna

  Aziatisch is meer als een beetje extra sambal. Het gaat ook om de kruiden, en daar ben ik niet erg goed in. Alhoewel mijn moeder heel goed indonesisch kon koken maar het ons niet heeft geleerd. Dat jij zelf saté-sauce maakt, vind ik super. Heb het geprobeerd maar lukte niet echt. Vraagje: dat pindakaasmengsel laat je dat bij het roeren opwarmen? Salamat makan!

  Antwoord
  • Romy

   Ik eet de satésaus er zelf vaak niet-opgewarmd bij; dat werkt het beste. Zodra je het gaat verwarmen, koekt het wat snel aan. Het kan wel, maar dan zou je er iets meer bij water bij moeten doen :)

   Antwoord
 4. Meaghan

  Lekker! Ik hou sowieso erg van Aziatisch eten en ik ben dol op groenten. Ik eet ook geen dag geen groenten, want voor mij is dat gewoon essentieel voor een goede (avond)maaltijd. Ik ga dit recept sowieso een keer maken! Lijkt mij echt heerlijk!

  Antwoord
  • Romy

   Superleuk om te horen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt als je het recept een keer hebt gemaakt :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs