vegetarische pasta ovenschotel 8

Vegetarische pasta-ovenschotel met balletjes en tomatensaus

 • 4 mei 2022
 • 4 Reacties
Categorieën: Recepten

Voor pasta loop ik altijd warm. Maar als je de pasta ook nog eens een tijdje in de oven schuift, dan word ik er al helemaal warm van. En dan niet alleen vanwege de oventemperatuur. Er gaat niets boven een heerlijke vegetarische pasta-ovenschotel met een krokante kaaslaag. Of nou, het kan nog beter: stop er wat vegetarische ballen in. Deze pasta-ovenschotel met Indische balletjes en tomatensaus is zonder enige twijfel mijn favoriete pastagerecht van de laatste tijd. Het is supersnel gemaakt en heeft alles wat je (of nou: ik) in een ovenschotel zoekt: kaaslaag, veel groenten, lekkere kruiden en heerlijke balletjes tussendoor. 

Mijn favoriete pastagerecht

Dat de gevulde pasta’s een van mijn favoriete supermarkt-ontdekkingen zijn, heb ik al eens laten vallen. Mij maak je altijd blij met ravioli of tortellini uit het versschap. De laatste tijd ga ik altijd voor de verse ravioli met rozemarijn en kikkererwten van Albert Heijn. Die is namelijk ook vegan en (dus) lactosevrij. Ravioli met tomatensaus is op zich al heel lekker. Maar wil je het nóg beter maken, maak er dan deze vegetarische pasta-ovenschotel van. 

Door de pasta eerst even te koken en dan met de saus en kaaslaag in de oven te schuiven, is deze pasta nóg veel lekkerder. En het scheelt ook nog eens roeren in pannen, want je hoeft de groentensaus niet vooraf te koken of bakken. Handig! 

vegetarische pasta-ovenschotel

Vegetarische pasta-ovenschotel met balletjes

Pasta met ballen (wat overigens een benaming is die voor meerdere interpraties vatbaar is) is een van mijn nieuwste ontdekkingen op pasta-vlak. Meestal eet ik bij pasta een vega-burger of gooi ik er gewoon extra kaas overheen. Maar balletjes verwerken in tomatensaus is ook een echte aanrader. Vegetarisch uiteraard. Ik ging voor Indische balletjes van Garden Gourmet, maar kies zelf voor dit gerecht vooral de vega-balletjes die bij jou favoriet zijn. 

vegetarische pasta-ovenschotel

Veel groenten én snel klaar

Vooral lekker aan deze vegetarische pasta-ovenschotel vind ik de combinatie van verse pasta met balletjes, kaas en veel groenten. Ongemerkt zit in deze ovenschotel met pasta minimaal 400 gram groenten per persoon. Zeker een gezonde en goed vullende avondmaaltijd dus! Overigens is dit wel een maaltijd waar je goed vol van zit. Ik wel tenminste. Je hoeft niet bang zijn dat je na een half uur de trek moet stillen met iets anders uit je voorraadkast. 

Om de pasta-ovenschotel ook goed gekruid te maken, gebruikte ik een mix van knoflook, Italiaanse kruiden, chilipoeder, peper en sambal. Geen flauwe hap dus, maar ook weer niet zó heet dat de kleinsten aan tafel vuur spuwen bij de eerste hap. Verder zit er een hoop tomaat in de ovenschotel. Ik ben verzot op de lekker zoete smaak van tomaat. En hoewel ik ook graag pasta pesto of pasta met doperwtensaus eet, blijft pasta met tomatensaus een vertrouwde favoriet. In deze ovenschotel in combinatie met kaas al helemaal.

Maar goed, genoeg lekker gemaakt met lovende woorden over dit pastagerecht. Wil je dit ook op tafel hebben staan vanavond? Dan volgt nu het recept. 

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor één vegetarische pasta-ovenschotel voor 2-3 personen heb je het volgende nodig:

 • 250 gram verse ravioli (of 150 gram gedroogde pasta) 
 • 400 gram tomatenblokjes (=1 blik)
 • 1 el tomatenpuree 
 • 1 courgette
 • 2 wortels
 • Handje cherrytomaten 
 • 150-200 gram vegetarische balletjes (ik gebruikte de Indische balletjes van Garden Gourmet)
 • 2 teentjes knoflook (geperst/gesneden)
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 1 tl zwarte peper
 • 2 snufjes chilipoeder
 • ½ tl sambal (kijk vooral even wat jij gewend bent qua pittigheid)
 • 50 gram geraspte kaas 
 • Scheutje olijfolie 

Optioneel voor de garnering:

 • Verse basilicum
 • Pijnboompitten
 • Eventueel extra kaas 
vegetarische pasta-ovenschotel

Hoe maak je de ovenschotel met pasta?

Deze ovenschotel met pasta kostte mij maar zo’n 35 minuten om te maken, waarvan 20 minuten oventijd. Vind ik als liefhebber van simpel koken de perfecte bereidingstijd. Hongerig wachten op de oven die nog een uur bezig is, is niet altijd mijn ding (en op tijd beginnen met het maken van zo’n ovenschotel is blijkbaar niet mijn talent ;)). 

Anyway, deze vegetarische pasta-ovenschotel maak je als volgt:

vegetarische pasta ovenschotel 4

Vegetarische pasta-ovenschotel met balletjes en veel kaas

Romy
Als je een vullende maaltijd zoekt, dan zit je met deze pasta-ovenschotel zeker goed. Hij bevat vegetarische balletjes, pasta, kaas en veel groenten. Een heerlijke combinatie en een goede bodem voor de avond!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Ovenschaal
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 250 gram verse ravioli of 150 gram gedroogde pasta
 • 400 gram tomatenblokjes =1 blik
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 courgette
 • 2 wortels
 • Handje cherrytomaten
 • 150-200 gram vegetarische balletjes (ik gebruik de Indische balletjes van Garden Gourmet)
 • 2 teentjes knoflook geperst/gesneden
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 1 tl zwarte peper
 • 2 snufjes chilipoeder
 • ½ tl sambal (kijk vooral even wat jij aankunt bent qua pittigheid)
 • 50 gram geraspte kaas
 • Scheutje olijfolie

Optioneel voor de garnering:

 • Verse basilicum
 • Pijnboompitten
 • Eventueel extra kaas

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snijd de courgette in blokjes en de wortels in zo dun mogelijke plakjes.
 • Doe de stukjes courgette en de plakjes wortel samen met de tomatenblokjes in een ovenschaal. Roer ook de knoflook, Provençaalse kruiden, peper, chilipoeder en sambal erdoorheen.
 • Breng ondertussen een pan met water aan de kook voor de verse pasta. Kook de pasta net iets korter dan wat op de verpakking staat als advies (aangezien de pasta in de oven nog even zal doorgaren).
 • Schenk wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de vegetarische balletjes in zo’n 5 minuten gaar.
 • Giet de pasta af en roer de pasta en de balletjes door de groentesaus in de ovenschaal heen. Strijk de bovenkant van de pasta-ovenschotel glad. Zorg dat de pasta bij voorkeur met wat pastasaus bedekt is (zo voorkom je dat de pasta te hard wordt). Strooi ten slotte wat (of iets meer dan “wat”) kaas over de ovenschotel.
 • Schuif de pasta-ovenschotel voor zo’n 20 minuten in de oven.
 • Rooster ondertussen de pijnboompitjes voor de garnering, als je dat lekker vindt.
 • Haal daarna de ovenschotel uit de oven, strooi de pijnboompitjes, basilicum en eventueel wat extra kaas overheen en val aan!
Trefwoord Kaas, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Tomaten, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
ravioli

Gezond & vullend pastagerecht

Deze vegetarische pasta-ovenschotel met ballen is vast in de verste verte niet het soort pastagerecht zoals ze dat in Italië serveren. Maar ikzelf vind ‘m wel heel lekker. Het is ook een gerecht waarvan je prima heel veel kunt maken (mits je een grote ovenschotel hebt natuurlijk) als je mee-eters krijgt. Dat je er goed vol van zit, is wat mij betreft een extra pluspunt. 

Zoek je nog meer vegetarische pasta’s en heb je geen zin om op de oven te wachten? Probeer dan eens deze pastarecepten waar geen oven aan te pas komt:

Wat is jouw favoriete pasta-ovenschotel?

ovenschotel pasta

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 4 mei 2022 op 8:33 am - Beantwoord

  Ziet er weer heerlijk uit. Ik ben ook gek op pasta. Dit recept wil ik zeker eens maken.

 2. Naomi 4 mei 2022 op 8:49 am - Beantwoord

  Oh, een kaaslaagje op iets uit de oven. Ja, dat maakt echt álles goed! Dit is een variatie op één van mijn zeer simpele lievelingspasta’s, dus wie weet durf ik het eens aan om het ook te maken. (Ik ben niet zo’n keukenprinses, dus vandaar de term ‘durf ik het aan’)

 3. Giovanna Jansen 4 mei 2022 op 12:49 pm - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit! Krijg gelijk zin om ook weer eens een pasta-ovenschotel te maken.

 4. Maaike 12 mei 2022 op 10:41 pm - Beantwoord

  Oh, dat ziet er heel goed uit!! Ook ik ben gek op pasta’s.

Beoordeling recept
Recente blogs

Mijn 7 favoriete momenten op zondag

3 december 2017|Persoonlijk|

Zondagse kneuterigheid? Ik ben er dol op! Stiekem heb ik mijn hart een beetje verloren aan de zondag. Op zaterdag vlieg ik vaak van hot naar her, maar mijn zondagen besteed ik graag iets rustiger. Of nou ja, ik ben niet zo van de luie zondagen. Wel vind ik het fijn om op zondag alles net iets minder gehaast te doen. Dan geniet ik met vriendinnen, familie of soms juist alleen van de laatste dag van de week. Benieuwd waarom ik zo dol ben op de zondag? Ik deelgraag mijn 7 favoriete zondagmomenten met je. Om ook jou te inspireren van vandaag een geweldige zondag te maken!