Chocolade is elk moment van de dag een goed idee. Maar ja, om nou bij elke maaltijd een reep naar binnen te werken is ook zo wat. Daarom bedenk ik graag gezondere manieren om chocolade in mijn ontbijt kwijt te kunnen. Meestal start ik de dag met mijn favoriete ontbijtje: chocolade-havermout. Maar dit keer bedacht ik daar een smeuïgere variant op: gezonde chocoladepudding gemaakt van havermeel in plaats van havermout. Zo krijg je een lekker stevige en zachte chocoladesubstantie die veel voedzamer is dan je van chocoladepudding zou verwachten. En het goede nieuws: meer dan 5 minuten heb je niet nodig om het te maken!
Gezonde chocoladepudding van havermeel en banaan
Zeker drie keer per week (als het al niet vaker is) eet ik deze warme chocolade-havermout. Maar altijd hetzelfde eten wordt na een tijdje ook saai én ik was benieuwd of het ontbijtje nog smeuïger kon. Zo kwam ik op het idee om eens havermeel in plaats van havermout te gebruiken. Daardoor krijg je meer een soort chocoladepudding: smeuïg, romig en zonder stukjes havermout tussendoor. Havermeel is overigens gewoon fijngemalen havermout, dus qua vezels zit je alsnog helemaal goed.
Ik maak de chocoladepudding met maar een paar ingrediënten:
- 30 gram havermeel (dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je kunt zelf havermout vermalen);
- 10 gram cacaopoeder (voor een intense chocoladesmaak);
- 1 banaan (voor de zoetigheid en de vitamines);
- 1/2 el ahornsiroop (om de chocoladepudding wat zoeter te maken);
- 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk).
Het is een kwestie van de banaan prakken in een steelpan, daar de andere ingrediënten bij gooien en dan een tijdje op laag vuur blijven roeren. Zodra de chocoladepudding stevig en warm genoeg is, kun je er je tanden in zetten.

Chocoladepudding met de smaak van warme chocolademelk
Ik vind het zelf heerlijk om deze gezonde chocoladepudding warm te eten en schenk hem zo uit de pan in mijn ontbijtkom. Voor mij werkt warm ontbijten altijd beter voor mijn nogal snel geprikkelde darmen dan iets kouds serveren. Bovendien krijg ik er een warme-chocolademelk-gevoel van. En laat dat nu net iets zijn waar ik elke winterdag zin in heb.
Maar als je de chocoladepudding liever koud eet, kan dat natuurlijk ook. Laat hem dan na het klaarmaken even afkoelen in een bakje en zet het bakje daarna in de koelkast, zodat de chocoladepudding nog koeler kan worden. De pudding wordt in de koelkast ook iets steviger, dus gebruik dan eventueel wat extra melk als je ‘m liever iets vloeibaarder eet.

Geen feestontbijt zonder toppings
Ik vind elk ontbijtje lekkerder worden als je het een beetje vrolijk versiert. Bovendien mogen op deze gezonde chocoladepudding wat mij betreft stukjes chocola niet ontbreken. Daarom strooi ik er rijkelijk over met kleine stukjes chocola. De pudding zelf bevat dus geen chocola, maar alleen cacao. Maar ja, wat échte chocola maakt het wel extra lekker.
Verder gebruik ik zelf een extra halve banaan, wat amandelen en pindakaas. Daarmee vult de chocoladepudding goed genoeg om als ontbijt te eten. Je kunt er natuurlijk ook allerlei ander fruit op leggen. Of ga lekker los met de slagroomspuit als je het écht feestelijk wilt maken. Doe vooral wat jij lekker vindt!

Zo maak je de gezonde chocoladepudding in 5 minuten
Voor kerst maakte ik deze vegan chocolademousse van kikkererwtenvocht (nee niet afhaken, van dat vocht proef je echt niets!). Die is ook fantastisch lekker en heeft echt de structuur van chocolademousse. Deze gezonde chocoladepudding is wat steviger qua structuur en minder luchtig, maar juist daarom vind ik hem voor bij het ontbijt heel lekker. Ook een fijn pluspunt: je hoeft er niet voor te mixen of chocolade te koken. Ik ben zelf maar 5 minuten bezig om dit ontbijtje te maken. Het recept is als volgt:

Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten)
Equipment
- steelpan
Ingredients
Voor de chocoladepudding:
- 30 gram havermeel (eventueel zelf te maken van havermout) (Gebruik glutenvrij havermeel als je glutenvrij eet)
- 1 rijpe banaan
- 150 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
- 10 gram cacaopoeder
- 1/2 el ahornsiroop (agavesiroop of een ander zoetmiddel kan ook)
Als toppings:
- 1/2 banaan
- Stukjes chocola
- Handje amandelen
- Pindakaas
Instructions
- Prak de banaan met een vork in de steelpan.
- Voeg dan de andere ingrediënten voor de chocoladepudding (havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop en plantaardige melk) toe aan de pan. Verwarm de pan met het puddingmengsel daarna op laag vuur en roer goed door.
- Verwarm de pudding zo'n 5 minuten en blijf daarbij goed roeren. Vind je de chocoladepudding wat te stevig worden? Voeg dan een beetje extra plantaardige melk toe.
- Schenk de chocoladepudding in een bakje en serveer met de toppings naar keuze.

Nog meer ontbijtjes met chocola?
Omdat ik zo’n chocoladegek ben, gaat het cacaopoeder er hier altijd rap doorheen. Ik bedoel: je kunt er alles een chocoladesmaak mee geven – perfecter kan niet, toch? Ik heb dan ook nogal wat recepten waarin cacaopoeder een hoofdrol speelt. Zo zijn, naast de gezonde chocoladepudding, ook de volgende ontbijtjes gemaakt met cacaopoeder en/of chocola:
- Chocolade-ontbijt uit de oven
- Chocolade-smoothie bowl met banaan
- Gezonde chocoladetaart met vers fruit
- Chocolade-bananenbrood (glutenvrij)
Wat is jouw lievelingseten met chocola? Of ga je toch liever voor een gewone reep?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Outfit | Lange blauwe jurk, fluffy jasje & roze bloesembomen
Als er een plek is die erom vraagt om in je lange prinsesachtige jurk rond te paraderen, dan is dat het Bloesempark in Amstelveen wel. Twee weken per jaar word je hier omgeven door een hemel van roze bloesem, waardoor het even lijkt alsof je naar een paradijselijk stukje Japan bent afgereisd. Maar dan (in mijn geval) slechts een paar kilometer van huis! Dat leek me de perfecte reden om één van mijn nieuwste tweedehands vondsten aan te trekken: dé blauwe prinsessenjurk waarmee het liefde op het eerste gezicht was. Ik trok er een andere tweedehands favoriet (mijn fluffy jasje) overheen aan en hing voor de foto's even mijn winterjas aan de wilgen. Alles voor deze outfitpost!
Meer energie – 15 tips waar geen cafeïneshot voor nodig is
Een after-lunch dip hebben we allemaal weleens. Een dag waarop je niet vooruit te branden bent ook. Maar hoe krijg je meer energie als je je al langere tijd futloos voelt? Een caffeïneshot of je schouders er tóch onder zetten, is dan niet altijd dé oplossing. Eerder denderde ik altijd maar door als ik met een energietekort kampte. Tegenwoordig ben ik daarin milder voor mezelf. Dit zijn 15 tips voor meer energie die ik toepas als mijn batterij leeg is.
Hoe houd je Instagram leuk voor jezelf? (7 tips)
Een like hier, een reactie daar. Bij veel mensen zijn sociale media haast niet meer uit hun leven weg te denken. Tegelijkertijd wordt steeds meer duidelijk dat sociale media als Instagram ook een keerzijde hebben. Mensen vergelijken zichzelf met de perfecte plaatjes van anderen, laten hun zelfvertrouwen onterecht afhangen van aantallen hartjes of zijn zo druk bezig met het online plaatje dat ze het echte leven haast vergeten. Zelf zie ik Instagram gelukkig vooral als iets leuks en niet al te belangrijks voor erbij. Dit zijn 7 tips waarmee ik Instagram leuk houd voor mezelf.
Lijkt me super lekker Romy! Zal het zeker gaan maken!!!!