gezonde chocoladepudding 8

Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten!)

 • 5 maart 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Chocolade is elk moment van de dag een goed idee. Maar ja, om nou bij elke maaltijd een reep naar binnen te werken is ook zo wat. Daarom bedenk ik graag gezondere manieren om chocolade in mijn ontbijt kwijt te kunnen. Meestal start ik de dag met mijn favoriete ontbijtje: chocolade-havermout. Maar dit keer bedacht ik daar een smeuïgere variant op: gezonde chocoladepudding gemaakt van havermeel in plaats van havermout. Zo krijg je een lekker stevige en zachte chocoladesubstantie die veel voedzamer is dan je van chocoladepudding zou verwachten. En het goede nieuws: meer dan 5 minuten heb je niet nodig om het te maken!

Gezonde chocoladepudding van havermeel en banaan

Zeker drie keer per week (als het al niet vaker is) eet ik deze warme chocolade-havermout. Maar altijd hetzelfde eten wordt na een tijdje ook saai én ik was benieuwd of het ontbijtje nog smeuïger kon. Zo kwam ik op het idee om eens havermeel in plaats van havermout te gebruiken. Daardoor krijg je meer een soort chocoladepudding: smeuïg, romig en zonder stukjes havermout tussendoor. Havermeel is overigens gewoon fijngemalen havermout, dus qua vezels zit je alsnog helemaal goed.

Ik maak de chocoladepudding met maar een paar ingrediënten:

 • 30 gram havermeel (dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je kunt zelf havermout vermalen);
 • 10 gram cacaopoeder (voor een intense chocoladesmaak);
 • 1 banaan (voor de zoetigheid en de vitamines);
 • 1/2 el ahornsiroop (om de chocoladepudding wat zoeter te maken);
 • 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk).

Het is een kwestie van de banaan prakken in een steelpan, daar de andere ingrediënten bij gooien en dan een tijdje op laag vuur blijven roeren. Zodra de chocoladepudding stevig en warm genoeg is, kun je er je tanden in zetten.

gezonde chocoladepudding 2 1

Chocoladepudding met de smaak van warme chocolademelk

Ik vind het zelf heerlijk om deze gezonde chocoladepudding warm te eten en schenk hem zo uit de pan in mijn ontbijtkom. Voor mij werkt warm ontbijten altijd beter voor mijn nogal snel geprikkelde darmen dan iets kouds serveren. Bovendien krijg ik er een warme-chocolademelk-gevoel van. En laat dat nu net iets zijn waar ik elke winterdag zin in heb.

Maar als je de chocoladepudding liever koud eet, kan dat natuurlijk ook. Laat hem dan na het klaarmaken even afkoelen in een bakje en zet het bakje daarna in de koelkast, zodat de chocoladepudding nog koeler kan worden. De pudding wordt in de koelkast ook iets steviger, dus gebruik dan eventueel wat extra melk als je ‘m liever iets vloeibaarder eet.

gezonde chocoladepudding 5

Geen feestontbijt zonder toppings

Ik vind elk ontbijtje lekkerder worden als je het een beetje vrolijk versiert. Bovendien mogen op deze gezonde chocoladepudding wat mij betreft stukjes chocola niet ontbreken. Daarom strooi ik er rijkelijk over met kleine stukjes chocola. De pudding zelf bevat dus geen chocola, maar alleen cacao. Maar ja, wat échte chocola maakt het wel extra lekker.

Verder gebruik ik zelf een extra halve banaan, wat amandelen en pindakaas. Daarmee vult de chocoladepudding goed genoeg om als ontbijt te eten. Je kunt er natuurlijk ook allerlei ander fruit op leggen. Of ga lekker los met de slagroomspuit als je het écht feestelijk wilt maken. Doe vooral wat jij lekker vindt!

gezonde chocoladepudding 7 1

Zo maak je de gezonde chocoladepudding in 5 minuten

Voor kerst maakte ik deze vegan chocolademousse van kikkererwtenvocht (nee niet afhaken, van dat vocht proef je echt niets!). Die is ook fantastisch lekker en heeft echt de structuur van chocolademousse. Deze gezonde chocoladepudding is wat steviger qua structuur en minder luchtig, maar juist daarom vind ik hem voor bij het ontbijt heel lekker. Ook een fijn pluspunt: je hoeft er niet voor te mixen of chocolade te koken. Ik ben zelf maar 5 minuten bezig om dit ontbijtje te maken. Het recept is als volgt:

gezonde chocoladepudding 2 1

Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten)

Romy
Ontbijten met chocoladepudding – waarom niet? Dat kan ook nog op een gezonde manier. Met dit recept heb je een heerlijk stevige pudding op tafel staan. Binnen 5 minuten en met maar 5 ingrediënten! De pudding is vegan en is glutenvrij te maken.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de chocoladepudding:

 • 30 gram havermeel (eventueel zelf te maken van havermout) (Gebruik glutenvrij havermeel als je glutenvrij eet)
 • 1 rijpe banaan
 • 150 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
 • 10 gram cacaopoeder
 • 1/2 el ahornsiroop (agavesiroop of een ander zoetmiddel kan ook)

Als toppings:

 • 1/2 banaan
 • Stukjes chocola
 • Handje amandelen
 • Pindakaas

Instructies
 

 • Prak de banaan met een vork in de steelpan.
 • Voeg dan de andere ingrediënten voor de chocoladepudding (havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop en plantaardige melk) toe aan de pan. Verwarm de pan met het puddingmengsel daarna op laag vuur en roer goed door.
 • Verwarm de pudding zo'n 5 minuten en blijf daarbij goed roeren. Vind je de chocoladepudding wat te stevig worden? Voeg dan een beetje extra plantaardige melk toe.
 • Schenk de chocoladepudding in een bakje en serveer met de toppings naar keuze.
Trefwoord Banaan, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Pudding, Toetje, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde chocoladepudding 3

Nog meer ontbijtjes met chocola?

Omdat ik zo’n chocoladegek ben, gaat het cacaopoeder er hier altijd rap doorheen. Ik bedoel: je kunt er alles een chocoladesmaak mee geven – perfecter kan niet, toch? Ik heb dan ook nogal wat recepten waarin cacaopoeder een hoofdrol speelt. Zo zijn, naast de gezonde chocoladepudding, ook de volgende ontbijtjes gemaakt met cacaopoeder en/of chocola:

Wat is jouw lievelingseten met chocola? Of ga je toch liever voor een gewone reep?

1 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Pia 6 maart 2023 op 10:06 am - Beantwoord

  Lijkt me super lekker Romy! Zal het zeker gaan maken!!!!

Beoordeling recept
Recente blogs

Dankbaar zijn voor je dierbaren (op 7 mooie manieren)

26 oktober 2021|Positiviteit|

Je kunt het zeggen met een doos Merci-chocolaatjes, met bloemen of met een prachtige brief. Hoe je het ook doet, de woorden ‘Dank je wel’ hebben een haast magisch effect. Die kleine moeite voor jou kan voor de ander ontzettend veel betekenen. Ook ik probeer meer dankbaar te zijn voor mensen van wie ik houd. En dan bij voorkeur niet voor een gunst, maar gewoon. Zomaar. Dit zijn 7 manieren om anderen je dankbaarheid te laten zien.

5x Welke wijze raad heb ik geleerd van mijn broers?

26 november 2018|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Toen ik bijna twee jaar oud was, kwamen er in een klap twee jongens in mijn leven bij. Mijn broers! Vroeger kon ik ze regelmatig achter het behang plakken. Vaak waren er daarbij snoepjes en speelgoed en (later!) puberhormonen in het spel. Maar inmiddels ben ik - wat puberhormonen armer - vooral heel blij dat ik ben opgegroeid met twee geweldig leuke jongens die ik toevallig mijn broers mag noemen. Bovendien hebben ze me regelmatig wijze lessen geleerd en bleek hun mannenvisie soms meer dan welkom. Dit zijn dan ook 5 wijze lessen die ik heb geleerd van mijn broers.

Basisrecept om havermoutpap te maken (met kaneel & banaan)

2 april 2023|Recepten|

Havermoutpap maken is zo'n beetje dagelijkse routine voor mij. Ik ben gek op havermout en eet er allerlei varianten van. Maar er is één recept waar ik altijd naar teruggrijp als ik een simpele én lekkere havermoutpap wil maken. Dat is dit basisrecept voor havermoutpap. Kruidig door de kaneel, voedzaam door de banaan en lekker smeuïg qua structuur. Ben jij nog niet overtuigd of havermout wel een ontbijt is voor jou? Wie weet kan dit recept je overtuigen om het toch eens te proberen. Was getekend, een ex-havermouthater die nu bakjes havermout toch enorm is gaan waarderen.