Chocolade is elk moment van de dag een goed idee. Maar ja, om nou bij elke maaltijd een reep naar binnen te werken is ook zo wat. Daarom bedenk ik graag gezondere manieren om chocolade in mijn ontbijt kwijt te kunnen. Meestal start ik de dag met mijn favoriete ontbijtje: chocolade-havermout. Maar dit keer bedacht ik daar een smeuïgere variant op: gezonde chocoladepudding gemaakt van havermeel in plaats van havermout. Zo krijg je een lekker stevige en zachte chocoladesubstantie die veel voedzamer is dan je van chocoladepudding zou verwachten. En het goede nieuws: meer dan 5 minuten heb je niet nodig om het te maken!
Gezonde chocoladepudding van havermeel en banaan
Zeker drie keer per week (als het al niet vaker is) eet ik deze warme chocolade-havermout. Maar altijd hetzelfde eten wordt na een tijdje ook saai én ik was benieuwd of het ontbijtje nog smeuïger kon. Zo kwam ik op het idee om eens havermeel in plaats van havermout te gebruiken. Daardoor krijg je meer een soort chocoladepudding: smeuïg, romig en zonder stukjes havermout tussendoor. Havermeel is overigens gewoon fijngemalen havermout, dus qua vezels zit je alsnog helemaal goed.
Ik maak de chocoladepudding met maar een paar ingrediënten:
- 30 gram havermeel (dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je kunt zelf havermout vermalen);
- 10 gram cacaopoeder (voor een intense chocoladesmaak);
- 1 banaan (voor de zoetigheid en de vitamines);
- 1/2 el ahornsiroop (om de chocoladepudding wat zoeter te maken);
- 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk).
Het is een kwestie van de banaan prakken in een steelpan, daar de andere ingrediënten bij gooien en dan een tijdje op laag vuur blijven roeren. Zodra de chocoladepudding stevig en warm genoeg is, kun je er je tanden in zetten.

Chocoladepudding met de smaak van warme chocolademelk
Ik vind het zelf heerlijk om deze gezonde chocoladepudding warm te eten en schenk hem zo uit de pan in mijn ontbijtkom. Voor mij werkt warm ontbijten altijd beter voor mijn nogal snel geprikkelde darmen dan iets kouds serveren. Bovendien krijg ik er een warme-chocolademelk-gevoel van. En laat dat nu net iets zijn waar ik elke winterdag zin in heb.
Maar als je de chocoladepudding liever koud eet, kan dat natuurlijk ook. Laat hem dan na het klaarmaken even afkoelen in een bakje en zet het bakje daarna in de koelkast, zodat de chocoladepudding nog koeler kan worden. De pudding wordt in de koelkast ook iets steviger, dus gebruik dan eventueel wat extra melk als je ‘m liever iets vloeibaarder eet.

Geen feestontbijt zonder toppings
Ik vind elk ontbijtje lekkerder worden als je het een beetje vrolijk versiert. Bovendien mogen op deze gezonde chocoladepudding wat mij betreft stukjes chocola niet ontbreken. Daarom strooi ik er rijkelijk over met kleine stukjes chocola. De pudding zelf bevat dus geen chocola, maar alleen cacao. Maar ja, wat échte chocola maakt het wel extra lekker.
Verder gebruik ik zelf een extra halve banaan, wat amandelen en pindakaas. Daarmee vult de chocoladepudding goed genoeg om als ontbijt te eten. Je kunt er natuurlijk ook allerlei ander fruit op leggen. Of ga lekker los met de slagroomspuit als je het écht feestelijk wilt maken. Doe vooral wat jij lekker vindt!

Zo maak je de gezonde chocoladepudding in 5 minuten
Voor kerst maakte ik deze vegan chocolademousse van kikkererwtenvocht (nee niet afhaken, van dat vocht proef je echt niets!). Die is ook fantastisch lekker en heeft echt de structuur van chocolademousse. Deze gezonde chocoladepudding is wat steviger qua structuur en minder luchtig, maar juist daarom vind ik hem voor bij het ontbijt heel lekker. Ook een fijn pluspunt: je hoeft er niet voor te mixen of chocolade te koken. Ik ben zelf maar 5 minuten bezig om dit ontbijtje te maken. Het recept is als volgt:

Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten)
Equipment
- steelpan
Ingrediënten
Voor de chocoladepudding:
- 30 gram havermeel (eventueel zelf te maken van havermout) (Gebruik glutenvrij havermeel als je glutenvrij eet)
- 1 rijpe banaan
- 150 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
- 10 gram cacaopoeder
- 1/2 el ahornsiroop (agavesiroop of een ander zoetmiddel kan ook)
Als toppings:
- 1/2 banaan
- Stukjes chocola
- Handje amandelen
- Pindakaas
Instructies
- Prak de banaan met een vork in de steelpan.
- Voeg dan de andere ingrediënten voor de chocoladepudding (havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop en plantaardige melk) toe aan de pan. Verwarm de pan met het puddingmengsel daarna op laag vuur en roer goed door.
- Verwarm de pudding zo'n 5 minuten en blijf daarbij goed roeren. Vind je de chocoladepudding wat te stevig worden? Voeg dan een beetje extra plantaardige melk toe.
- Schenk de chocoladepudding in een bakje en serveer met de toppings naar keuze.

Nog meer ontbijtjes met chocola?
Omdat ik zo’n chocoladegek ben, gaat het cacaopoeder er hier altijd rap doorheen. Ik bedoel: je kunt er alles een chocoladesmaak mee geven – perfecter kan niet, toch? Ik heb dan ook nogal wat recepten waarin cacaopoeder een hoofdrol speelt. Zo zijn, naast de gezonde chocoladepudding, ook de volgende ontbijtjes gemaakt met cacaopoeder en/of chocola:
- Chocolade-ontbijt uit de oven
- Chocolade-smoothie bowl met banaan
- Gezonde chocoladetaart met vers fruit
- Chocolade-bananenbrood (glutenvrij)
Wat is jouw lievelingseten met chocola? Of ga je toch liever voor een gewone reep?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Outfit | Winterproof in een mintgroen vest en de ultieme zwierige rok
Alweer een hele tijd geleden - toen er nog gele blaadjes aan de bomen hingen - dook ik met mijn zelfontspanner het bos in. De missie: een favoriete nieuwe outfit vastleggen. Bij de kringloopwinkel scoorde ik een mintgroen vest dat helemaal mij is en de ultieme rok die de zwieren-bij-het-rondjes-draaien-test glansrijk heeft doorstaan. Echt zo’n outfit waarin ik het liefst de hele dag door dansjes zou doen, en die ook nog eens heerlijk warm is! Ik laat je meespieken naar mijn fijne nieuwe winteroutfit, die ik op deze foto’s nog dapper zonder winterjas eroverheen droeg.
Ik ben zo iemand geworden die…
Had je mij 10 jaar geleden verteld dat ik nu naar een acupuncturist ga, blij word van supermarktdozen, filmpjes over havermoutontbijtjes kijk en op vrijdagavond al vrij vroeg in slaap sukkel - dan had ik je destijds vierkant uitgelachen. Toch ben ik echt die persoon geworden. Dit zijn een boel random dingen die ik een jaar of 10, 5 of soms zelfs 2 jaar geleden nooit van mezelf had verwacht.
10 dingen die ik doe als ik veel last heb van menstruatiekrampen
Het maandelijkse feestje. Die uitdrukking is vast bedacht door iemand die zelf niet ongesteld wordt, want ik ken gezelligere feestjes dan dit maandelijks terugkerende festijn. Ik heb er zelf geen geheim van gemaakt dat ik last heb van hevige menstruatiekrampen. Door mijn adenomyose ben ik soms twee weken zoet met dit feestje en dat is - ehm - niet bepaald een feest. Iets wat het me wel heeft geleerd, is om goed voor mezelf te zorgen als de periode daar is. Dit zijn 10 zelfzorg-dingen die ik doe om de menstruatiekrampen te verzachten en de "feestelijke" tijd fijner en kalmer door te komen.
Lijkt me super lekker Romy! Zal het zeker gaan maken!!!!