Chocolade is elk moment van de dag een goed idee. Maar ja, om nou bij elke maaltijd een reep naar binnen te werken is ook zo wat. Daarom bedenk ik graag gezondere manieren om chocolade in mijn ontbijt kwijt te kunnen. Meestal start ik de dag met mijn favoriete ontbijtje: chocolade-havermout. Maar dit keer bedacht ik daar een smeuïgere variant op: gezonde chocoladepudding gemaakt van havermeel in plaats van havermout. Zo krijg je een lekker stevige en zachte chocoladesubstantie die veel voedzamer is dan je van chocoladepudding zou verwachten. En het goede nieuws: meer dan 5 minuten heb je niet nodig om het te maken!
Gezonde chocoladepudding van havermeel en banaan
Zeker drie keer per week (als het al niet vaker is) eet ik deze warme chocolade-havermout. Maar altijd hetzelfde eten wordt na een tijdje ook saai én ik was benieuwd of het ontbijtje nog smeuïger kon. Zo kwam ik op het idee om eens havermeel in plaats van havermout te gebruiken. Daardoor krijg je meer een soort chocoladepudding: smeuïg, romig en zonder stukjes havermout tussendoor. Havermeel is overigens gewoon fijngemalen havermout, dus qua vezels zit je alsnog helemaal goed.
Ik maak de chocoladepudding met maar een paar ingrediënten:
- 30 gram havermeel (dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je kunt zelf havermout vermalen);
- 10 gram cacaopoeder (voor een intense chocoladesmaak);
- 1 banaan (voor de zoetigheid en de vitamines);
- 1/2 el ahornsiroop (om de chocoladepudding wat zoeter te maken);
- 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk).
Het is een kwestie van de banaan prakken in een steelpan, daar de andere ingrediënten bij gooien en dan een tijdje op laag vuur blijven roeren. Zodra de chocoladepudding stevig en warm genoeg is, kun je er je tanden in zetten.
Chocoladepudding met de smaak van warme chocolademelk
Ik vind het zelf heerlijk om deze gezonde chocoladepudding warm te eten en schenk hem zo uit de pan in mijn ontbijtkom. Voor mij werkt warm ontbijten altijd beter voor mijn nogal snel geprikkelde darmen dan iets kouds serveren. Bovendien krijg ik er een warme-chocolademelk-gevoel van. En laat dat nu net iets zijn waar ik elke winterdag zin in heb.
Maar als je de chocoladepudding liever koud eet, kan dat natuurlijk ook. Laat hem dan na het klaarmaken even afkoelen in een bakje en zet het bakje daarna in de koelkast, zodat de chocoladepudding nog koeler kan worden. De pudding wordt in de koelkast ook iets steviger, dus gebruik dan eventueel wat extra melk als je ‘m liever iets vloeibaarder eet.
Geen feestontbijt zonder toppings
Ik vind elk ontbijtje lekkerder worden als je het een beetje vrolijk versiert. Bovendien mogen op deze gezonde chocoladepudding wat mij betreft stukjes chocola niet ontbreken. Daarom strooi ik er rijkelijk over met kleine stukjes chocola. De pudding zelf bevat dus geen chocola, maar alleen cacao. Maar ja, wat échte chocola maakt het wel extra lekker.
Verder gebruik ik zelf een extra halve banaan, wat amandelen en pindakaas. Daarmee vult de chocoladepudding goed genoeg om als ontbijt te eten. Je kunt er natuurlijk ook allerlei ander fruit op leggen. Of ga lekker los met de slagroomspuit als je het écht feestelijk wilt maken. Doe vooral wat jij lekker vindt!
Zo maak je de gezonde chocoladepudding in 5 minuten
Voor kerst maakte ik deze vegan chocolademousse van kikkererwtenvocht (nee niet afhaken, van dat vocht proef je echt niets!). Die is ook fantastisch lekker en heeft echt de structuur van chocolademousse. Deze gezonde chocoladepudding is wat steviger qua structuur en minder luchtig, maar juist daarom vind ik hem voor bij het ontbijt heel lekker. Ook een fijn pluspunt: je hoeft er niet voor te mixen of chocolade te koken. Ik ben zelf maar 5 minuten bezig om dit ontbijtje te maken. Het recept is als volgt:
Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten)
Equipment
- steelpan
Ingrediënten
Voor de chocoladepudding:
- 30 gram havermeel (eventueel zelf te maken van havermout) (Gebruik glutenvrij havermeel als je glutenvrij eet)
- 1 rijpe banaan
- 150 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
- 10 gram cacaopoeder
- 1/2 el ahornsiroop (agavesiroop of een ander zoetmiddel kan ook)
Als toppings:
- 1/2 banaan
- Stukjes chocola
- Handje amandelen
- Pindakaas
Instructies
- Prak de banaan met een vork in de steelpan.
- Voeg dan de andere ingrediënten voor de chocoladepudding (havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop en plantaardige melk) toe aan de pan. Verwarm de pan met het puddingmengsel daarna op laag vuur en roer goed door.
- Verwarm de pudding zo'n 5 minuten en blijf daarbij goed roeren. Vind je de chocoladepudding wat te stevig worden? Voeg dan een beetje extra plantaardige melk toe.
- Schenk de chocoladepudding in een bakje en serveer met de toppings naar keuze.
Nog meer ontbijtjes met chocola?
Omdat ik zo’n chocoladegek ben, gaat het cacaopoeder er hier altijd rap doorheen. Ik bedoel: je kunt er alles een chocoladesmaak mee geven – perfecter kan niet, toch? Ik heb dan ook nogal wat recepten waarin cacaopoeder een hoofdrol speelt. Zo zijn, naast de gezonde chocoladepudding, ook de volgende ontbijtjes gemaakt met cacaopoeder en/of chocola:
- Chocolade-ontbijt uit de oven
- Chocolade-smoothie bowl met banaan
- Gezonde chocoladetaart met vers fruit
- Chocolade-bananenbrood (glutenvrij)
Wat is jouw lievelingseten met chocola? Of ga je toch liever voor een gewone reep?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
September 2018 | De maand van kattenkwaad, rijmelarij & tranentrekkers
De eerste maand met de 'r' in zijn naam is alweer ten einde. September was een zonnige herfstmaand met alleen hier en daar een regenbui. Tot zover het weerbericht! Laten we overgaan naar vrolijker zaken: mijn maandoverzicht van de afgelopen 30 dagen. September was voor mij écht een heel fijne maand. Ik heb veel leuke belevenissen, afspraken met lieve mensen en mooie ontwikkelingen om op terug te blikken. Tijd voor een overzicht van mijn hoogtepunten van september! Met onder andere kattenkwaad, een update over mijn nieuwe werk én mijn eerste rijmkunsten.
Garden Gourmet review | 6 vleesvervangers getest
De vleesvervangers van het merk met de groene verpakkingen belanden niet heel vaak in mijn winkelkarretje. Supergoedkoop zijn ze niet, maar verrukkelijk lekker vaak wel. Een Garden Gourmet review op mijn blog leek me een uitstekende reden om mezelf alsnog op een aantal Garden Gourmet vleesvervangers te trakteren. Ik gooide (in de aanbieding) een aantal burgers, balletjes en vega-worstjes in mijn mandje en nam de zware taak op me om ze te proberen. Welke vond ik het geld waard? En welke - qua smaak - net ietsje minder?
Recept quinoasalade met aubergine, sinaasappel & kikkererwten (vegan!)
Voor als je weinig tijd hebt om te koken of onderweg een snelle maar gezonde hap wilt hebben, is een salade ideaal! En het is natuurlijk ook de perfecte maaltijd wanneer de mussen van het dak vallen en het fornuis de laatste plek is waar je wilt zijn. Op al dat soort momenten grijp ik het allerliefst naar couscous of naar een quinoasalade. Een goede salade met quinoa is zowel warm als koud lekker, is goed vullend en kun je met allerlei ingrediënten en een frisse dressing op smaak brengen. Deze quinoasalade is mijn nieuwste favoriet! Hij bevat lekker veel groenten, gekruide kikkererwten én stukjes sinaasappel voor een zoetig tintje tussendoor. Schenk er een beetje sinaasappeldressing overheen en je hebt een heerlijke maaltijd voor op tafel of om mee te nemen.
Lijkt me super lekker Romy! Zal het zeker gaan maken!!!!