gezonde chocoladepudding 8

Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten!)

  • 5 maart 2023
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Chocolade is elk moment van de dag een goed idee. Maar ja, om nou bij elke maaltijd een reep naar binnen te werken is ook zo wat. Daarom bedenk ik graag gezondere manieren om chocolade in mijn ontbijt kwijt te kunnen. Meestal start ik de dag met mijn favoriete ontbijtje: chocolade-havermout. Maar dit keer bedacht ik daar een smeuïgere variant op: gezonde chocoladepudding gemaakt van havermeel in plaats van havermout. Zo krijg je een lekker stevige en zachte chocoladesubstantie die veel voedzamer is dan je van chocoladepudding zou verwachten. En het goede nieuws: meer dan 5 minuten heb je niet nodig om het te maken!

Gezonde chocoladepudding van havermeel en banaan

Zeker drie keer per week (als het al niet vaker is) eet ik deze warme chocolade-havermout. Maar altijd hetzelfde eten wordt na een tijdje ook saai én ik was benieuwd of het ontbijtje nog smeuïger kon. Zo kwam ik op het idee om eens havermeel in plaats van havermout te gebruiken. Daardoor krijg je meer een soort chocoladepudding: smeuïg, romig en zonder stukjes havermout tussendoor. Havermeel is overigens gewoon fijngemalen havermout, dus qua vezels zit je alsnog helemaal goed.

Ik maak de chocoladepudding met maar een paar ingrediënten:

  • 30 gram havermeel (dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je kunt zelf havermout vermalen);
  • 10 gram cacaopoeder (voor een intense chocoladesmaak);
  • 1 banaan (voor de zoetigheid en de vitamines);
  • 1/2 el ahornsiroop (om de chocoladepudding wat zoeter te maken);
  • 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk).

Het is een kwestie van de banaan prakken in een steelpan, daar de andere ingrediënten bij gooien en dan een tijdje op laag vuur blijven roeren. Zodra de chocoladepudding stevig en warm genoeg is, kun je er je tanden in zetten.

gezonde chocoladepudding 2 1

Chocoladepudding met de smaak van warme chocolademelk

Ik vind het zelf heerlijk om deze gezonde chocoladepudding warm te eten en schenk hem zo uit de pan in mijn ontbijtkom. Voor mij werkt warm ontbijten altijd beter voor mijn nogal snel geprikkelde darmen dan iets kouds serveren. Bovendien krijg ik er een warme-chocolademelk-gevoel van. En laat dat nu net iets zijn waar ik elke winterdag zin in heb.

Maar als je de chocoladepudding liever koud eet, kan dat natuurlijk ook. Laat hem dan na het klaarmaken even afkoelen in een bakje en zet het bakje daarna in de koelkast, zodat de chocoladepudding nog koeler kan worden. De pudding wordt in de koelkast ook iets steviger, dus gebruik dan eventueel wat extra melk als je ‘m liever iets vloeibaarder eet.

gezonde chocoladepudding 5

Geen feestontbijt zonder toppings

Ik vind elk ontbijtje lekkerder worden als je het een beetje vrolijk versiert. Bovendien mogen op deze gezonde chocoladepudding wat mij betreft stukjes chocola niet ontbreken. Daarom strooi ik er rijkelijk over met kleine stukjes chocola. De pudding zelf bevat dus geen chocola, maar alleen cacao. Maar ja, wat échte chocola maakt het wel extra lekker.

Verder gebruik ik zelf een extra halve banaan, wat amandelen en pindakaas. Daarmee vult de chocoladepudding goed genoeg om als ontbijt te eten. Je kunt er natuurlijk ook allerlei ander fruit op leggen. Of ga lekker los met de slagroomspuit als je het écht feestelijk wilt maken. Doe vooral wat jij lekker vindt!

gezonde chocoladepudding 7 1

Zo maak je de gezonde chocoladepudding in 5 minuten

Voor kerst maakte ik deze vegan chocolademousse van kikkererwtenvocht (nee niet afhaken, van dat vocht proef je echt niets!). Die is ook fantastisch lekker en heeft echt de structuur van chocolademousse. Deze gezonde chocoladepudding is wat steviger qua structuur en minder luchtig, maar juist daarom vind ik hem voor bij het ontbijt heel lekker. Ook een fijn pluspunt: je hoeft er niet voor te mixen of chocolade te koken. Ik ben zelf maar 5 minuten bezig om dit ontbijtje te maken. Het recept is als volgt:

gezonde chocoladepudding 2 1

Gezonde chocoladepudding (met maar 5 ingrediënten)

Romy
Ontbijten met chocoladepudding – waarom niet? Dat kan ook nog op een gezonde manier. Met dit recept heb je een heerlijk stevige pudding op tafel staan. Binnen 5 minuten en met maar 5 ingrediënten! De pudding is vegan en is glutenvrij te maken.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

  • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de chocoladepudding:

  • 30 gram havermeel (eventueel zelf te maken van havermout) (Gebruik glutenvrij havermeel als je glutenvrij eet)
  • 1 rijpe banaan
  • 150 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
  • 10 gram cacaopoeder
  • 1/2 el ahornsiroop (agavesiroop of een ander zoetmiddel kan ook)

Als toppings:

  • 1/2 banaan
  • Stukjes chocola
  • Handje amandelen
  • Pindakaas

Instructies
 

  • Prak de banaan met een vork in de steelpan.
  • Voeg dan de andere ingrediënten voor de chocoladepudding (havermeel, cacaopoeder, ahornsiroop en plantaardige melk) toe aan de pan. Verwarm de pan met het puddingmengsel daarna op laag vuur en roer goed door.
  • Verwarm de pudding zo'n 5 minuten en blijf daarbij goed roeren. Vind je de chocoladepudding wat te stevig worden? Voeg dan een beetje extra plantaardige melk toe.
  • Schenk de chocoladepudding in een bakje en serveer met de toppings naar keuze.
Trefwoord Banaan, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Pudding, Toetje, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde chocoladepudding 3

Nog meer ontbijtjes met chocola?

Omdat ik zo’n chocoladegek ben, gaat het cacaopoeder er hier altijd rap doorheen. Ik bedoel: je kunt er alles een chocoladesmaak mee geven – perfecter kan niet, toch? Ik heb dan ook nogal wat recepten waarin cacaopoeder een hoofdrol speelt. Zo zijn, naast de gezonde chocoladepudding, ook de volgende ontbijtjes gemaakt met cacaopoeder en/of chocola:

Wat is jouw lievelingseten met chocola? Of ga je toch liever voor een gewone reep?

1 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Pia 6 maart 2023 op 10:06 am - Beantwoord

    Lijkt me super lekker Romy! Zal het zeker gaan maken!!!!

Beoordeling recept




Recente blogs

Een eigen huis | 10 dingen die ik leerde van op mezelf wonen

21 juni 2019|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Een eigen huis, een plek onder de zon. Mijn appartement heeft me natuurlijk vooral een fijne stek helemaal voor mij alleen (en voor Pippa natuurlijk) opgeleverd. Maar op mezelf wonen heeft me ook al de nodige waardevolle lessen gebracht. Ik voel me in één klap een stuk volwassener, zelfstandiger en zelfbewuster. Dit zijn 10 dingen die ik na 1,5 maand op mezelf wonen heb geleerd. Dat varieert van serieuze lessen voor het leven tot aan ontdekkingen van de eeuw (diepvriesgroenten en kruimeldieven enzo).

The story of… een paar vrolijke Instagram foto's

21 februari 2017|Lifestyle|

Laatst vertelde ik over mijn Instagram-struggles en daar kreeg ik veel reacties op. Maar weet je, eigenlijk vind ik Instagram ook gewoon best wel leuk. Daarom was ik van plan om nóg een artikel te schrijven waarin ik de positieve kant van Instagram belicht, namelijk alle leuke foto's. Op Beautyjuf kwam ik een artikel tegen waarin zij het verhaal achter een aantal Instagram-foto's deelde. Dat leek mij ook een leuk plan. Daarom zet ik vandaag 10 Instagram-foto's op een rijtje en vertel ik je iets meer over het verhaal daarachter.

Recept pepernotenmuffins (glutenvrij & vegan) met chocola

20 november 2022|Recepten|

De beste man met de witte baard is weer in het land. De één zit aan de buis gekluisterd voor het Sinterklaasjournaal, de ander struint alvast het internet af op zoek naar surprise-ideeën. En wat doe ik? Ik duik direct de keuken in voor pepernotenmuffins. Want ja, dit is hét moment om de voorraad pepernoten niet langer in een glazen pot te bewonderen. Ik had zin in cake én chocola én pepernoten. Wat doe je dan? Pepernotenmuffins maken dus! Deze muffins zijn heerlijk smeuïg van binnen, bevatten lekker veel stukjes pepernoot en hebben uiteraard met een flinke schep chocola bovenop. Oh ja, ze zijn zowel plantaardig als glutenvrij!

Ga naar de bovenkant