Recept | Gezonde ovenschotel met zoete aardappel (vega!)

25 jun 2020 | Recepten | 12 reacties

recept ovenschotel met zoete aardappel

Eens in de zoveel tijd is het zover. Dan heb ik zin om iets éxtra lekkers te maken. Zoiets wat niet in een half uur op tafel staat, maar waar ik echt even wat liefde, passie en kookzin in stop. Niet omdat ik eters krijg, maar gewoon omdat ik mezelf weer eens wil verrassen. Dat had ik dus afgelopen weekend! Ik had zin in zoete aardappels, iets uit de oven, een hele berg kaas en heel veel groenten. Het resultaat was deze gezonde ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en kaas. Lekker dat-ie was! Daarom deel ik het recept graag met je.

Recept voor gezonde ovenschotel met zoete aardappel

In zoete aardappel heb ik sowieso elke avond wel trek, maar al helemaal als het uit de oven komt. Laat staan als je er een heleboel kaas op mikt en er heel veel groenten bij gooit. Yum! Daar loop ik wel warm voor. Ik had natuurlijk een recept kunnen opzoeken voor een gezonde ovenschotel met zoete aardappel (dit simpele recept van Chicks Love Food ziet er héérlijk uit!). Maar inmiddels ben ik er wel achter dat ik iets te eigenwijs ben om recepten klakkeloos op te volgen. En dat ik het wat saai vind als er maar één groente in een gerecht verwerkt is. Daarom besloot ik zelf wat te improviseren. Lukte best goed, moet ik zeggen. De hoogste tijd dus om het recept met je te delen!

De ingrediënten

Wat je nodig hebt voor dit recept voor ovenschotel met zoete aardappel? Alle ingrediënten zie je op de foto hierboven. De lijst hieronder is voor 2 personen:

 • 2-3 zoete aardappels (2 grote of 3 middelgrote)
 • 250 gram verse spinazie
 • 200 gram doperwtjes (uit de diepvries)
 • 100 gram geitenkaas (of cottage cheese)
 • 100-150 gram geraspte kaas (jong belegen)
 • 1 rode/gele paprika
 • 1 rode ui
 • 250 gram gezeefde tomaat
 • 2 teentjes knoflook
 • 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
 • Snufje chilipoeder (naar wens)
 • Scheutje olijfolie
 • (eventueel wat champignons als je nóg meer groenten wilt)

Daarnaast heb je natuurlijk een ovenschotel nodig. Ik heb zelf een mega-exemplaar voor 4 personen. Als ik iets voor 2 personen maak, werk ik gewoon met iets minder lagen. Een officiële tweepersoons ovenschotel is natuurlijk net wat handiger (lucky you als je die hebt!).

recept ovenschotel met zoete aardappel

Zo maak je de gezonde ovenschotel met zoete aardappel

Hoe je deze gezonde ovenschotel maakt? Vrij simpel! De korte versie: je mikt alles in een pan, strooit er wat kaas overheen en schuift het 10 minuten in de oven. De ovenschotel staat binnen zo’n 35-45 minuten op tafel. Van beginnen met snijden tot het uit de oven halen. Je hoeft dus niet lang hongerig naar de oven te staren! De gedetailleerde beschrijving van het recept:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne schijfjes (ongeveer een halve centimeter dik). Snijd daarna de paprika en ui in kleine stukjes.
 3. Zet een pan met water op het vuur en kook daarin de zoete aardappels gaar. Zo’n 10-15 minuten is voldoende. Als je door de schijfjes zoete aardappel heen kunt prikken met een vork, zijn ze gaar.
 4. Fruit ondertussen de ui aan in een wokpan met een scheutje olijfolie. Zet het vuur na 1 minuut ietsje lager en voeg de paprikablokjes aan de wok toe. Roerbak zo’n 3 minuten.
 5. Tijd om de spinazie en doperwtjes er ook bij te doen (samen met eventueel de champignons)! Strooi een beetje Italiaanse kruiden en chilipoeder (tenminste, als je van een tikkeltje pittig houdt) over de groenten en voeg ook de knoflook (geperst of gesneden) toe.
 6. Haal de zoete aardappels van het vuur zodra deze gaar zijn (ik wacht altijd totdat ik er met een vork doorheen kan prikken). Giet de aardappels af en laat ze nog een paar minuten afkoelen, zodat je ze makkelijker kunt vastpakken zonder je vingers te verbranden.
 7. Voeg daarna een paar scheuten gezeefde tomaten toe aan de pan en roer die door het groentemengsel heen.
 8. Breek de geitenkaas in kleine stukjes met je handen (snijden kan ook als je niet zo van een plakboel aan je vingers houdt). Strooi de stukjes over de pan en roer ze goed door het mengsel heen. De geitenkaas smelt supersnel, waardoor hij als het ware in de saus vermengd raakt. Heel lekker!
 9. Laat het mengsel nog zo’n 1 minuut garen totdat de spinazie flink geslonken is. Dan is het tijd om de ovenschaal te vullen!
 10. Verdeel de helft van het groentemengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg er vervolgens de helft van de zoete-aardappelschijfjes overheen. Herhaal dat nog een keer met de andere helft van de groenten en daarna met de andere helft van de aardappelschijfjes. (Als je een tweepersoons ovenschaal hebt, kun je ook met vier lagen werken in plaats van twee).
 11. En dan het beste gedeelte van het hele proces: strooi de geraspte kaas over je ovenschaal en schuif de bak in de oven. Tja, alles wordt lekkerder met wat extra kaas eroverheen!
 12. Je hebt mazzel: langer dan 10 minuten hoef je niet op de ovenschaal te wachten. Zodra de kaas gesmolten is, kun je de schaal uit de oven halen en is het tijd om van je gezonde ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en kaas te genieten.
recept ovenschotel met zoete aardappel

Het resultaat: vegetarische ovenschotel

Het resultaat ziet er dan dus zo uit! Overigens heb ik een klein beetje vals gespeeld bij mijn ovenschotel. Mijn zoete aardappels waren wat te klein, waardoor ik op een paar plekken geen schijfjes zoete aardappel, maar schijfjes tomaat “moest” toevoegen. Ook prima te doen, maar met zoete aardappel vind ik het toch net iets lekkerder.

Ik maakte de ovenschaal zelf om op twee verschillende dagen op te peuzelen. Kun je er lekker lang van genieten! Het is goed vullend, er zitten mega veel groenten in en heb je het zo op tafel staan. Echt een recept voor mij dus! Je kunt natuurlijk prima nóg meer groenten in de ovenschotel verwerken. Worteltjes bijvoorbeeld. Leef je uit en gebruik vooral waar jij lekkere trek van krijgt!

recept ovenschotel met zoete aardappel

Helaas zag het gerecht er op mijn bord ietsje minder fotogeniek uit. Gelukkig hebben we de foto’s nog van vóórdat het geserveerd werd. Maar geloof me: het was héérlijk. Nu ik ernaar kijk, krijg ik zin om het dit weekend weer te maken. Eens zien of mijn vriend net zo enthousiast is als ik!

Op zoek naar meer ideeën voor vegetarische recepten? Ik experimenteer er zo nu en dan wat op los en deel mijn goed gelukte pogingen op mijn blog. Dat waren eerder ook o.a. mijn vegetarische ratatouille en mijn pasta met spinazie en geitenkaas. Twee van mijn andere vegetarische lievelingsrecepten!

Wat is jouw favoriete recept voor ovenschotel?

vegetarische ovenschotel
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

12 Reacties

 1. bychristiana

  Wat een leuk en lekker recept, makkelijk te maken ook, daar ben ik ook altijd wel een voorstander van haha. Ik zou zelf alleen de kaas eraf laten, brrrrr;-)

  Antwoord
 2. Audrey

  Oe, dit ziet er goed uit! Ik ontdekte dus bij mijn verhuizing dat ik zo’n 6 ovenschotels in allerlei soorten en maten in mijn uitzet had verzameld ;) Op zich ook wel handig, haha!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, beter te veel ovenschotels dan te weinig, toch?! Ik moet ook echt snel eens een tweede ovenschotel kopen. Deze mega-bak is met twee personen meestal wat te veel van het goede ;)

   Antwoord
 3. Naomi

  Dit ziet er súperlekker uit! En blij dat ik niet de enige ben bij wie een heerlijk maaltje er op een bord ineens niet meer fotogeniek uitziet;).

  Antwoord
 4. Irene

  Lekker! Al ben ik zelf niet zo’n fan van zoete aardappel :) Ik maak ook geregeld zo’n soort ovenschotel: groentjes, tomatensausje met kaas of room en aardappelschijfjes. Grote fan en toch niet té veel werk.

  Antwoord
  • Romy

   Oeh, dat klinkt ook héél lekker! Sowieso is bijna alles wat uit de oven komt meteen een stuk lekkerder. Tenminste, vind ik :)

   Antwoord
 5. johanna

  Leuk idee, dat moet ik nog eens goed lezen.

  Antwoord
 6. Darina

  Ziet er heerlijk uit. Dit recept ga ik zeker maken.

  Antwoord
 7. Simone

  Mmm, ik heb ‘m opgeslagen hoor. Lijkt me heerlijk! En lekker veel kaas is altijd goed! Hihi

  Antwoord
 8. Nynke

  Ik heb hem ook opgeslagen!
  Ben namelijk de laatste tijd ook ineens groot fan van de zoete aardappel.

  Antwoord
 9. Tamara

  Mmmmm jammie! Dat lekker en gezond koken zo simpel kan zijn hé?

  Antwoord
 10. Giovanna Jansen

  Ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op ovenschotels, je kunt er zo fijn mee variëren. Andere groenten geven weer een heel andere schotel.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs