Combineer mijn twee favoriete recepten en je krijgt dit: pindarisotto. Oftewel: een smeuïge risotto die smaakt naar curry! Het was zondag en ik had zin in iets creatiefs in de keuken. Het pakte nog veel lekkerder uit dan ik had gedacht. Deze pindarisotto is lekker kruidig, barst van de warme kruiden en bevat (uiteraard) een paar flinke lepels pindakaas. Je maakt de kruidenpasta volledig zelf en hebt toch al binnen 35 minuten een goed geurende maaltijd op tafel staan. Vegan en glutenvrij!
Kruidige risotto met de smaak van pindakaas
Van sommige warme kruiden krijg ik nooit genoeg. Niet gek dus dat ik dol ben op curry’s. Ik eet bijvoorbeeld heel graag linzen-dahl, ben dol op mango-curry en eet ook maar al te graag deze pindacurry met banaan. Die recepten gooi ik dan ook vaak in de herhaling. Maar soms wil ik eens iets anders. Het werd deze kruidige risotto met pinda’s. De saus heeft een kruidige pindasmaak door de vele warme kruiden en de eetlepels pindakaas. Daarnaast zitten er lekker veel gewokte groenten in. Als je die even apart bakt, krijg je een stevige pindarisotto met groenten waar nog de nodige bite aan zit.
Risotto bestaat natuurlijk in allerlei varianten. Meestal is het een licht, luchtig en romig gerecht. Ik maak bijvoorbeeld heel graag tomatenrisotto, pompoenrisotto of risotto met kastanjechampignons. Maar je kunt dit typisch Italiaanse gerecht ook een meer Aziatisch tintje geven. Gooi er veel kruiden, pindakaas, pinda’s en sojasaus bij en je krijgt een heerlijke pindarisotto die compleet anders is dan alle andere risotto’s. Het klinkt misschien wat gek. Maar als je van curry houdt, kan het haast niet anders dan dat je hier blij van wordt.

Hoe maak je de curry voor de pindarisotto?
Hoewel ik groot fan ben van de kant-en-klare currypasta’s van Fair Trade (vooral de gele!), probeer ik de laatste tijd vaker zelf currypasta te maken. Dat is helemaal niet zo lastig. Met veel experimenteren ontdek je vanzelf een succesrecept. Kies kruiden die jij graag in curry’s gebruikt en experimenteer een beetje qua verhoudingen om tot jouw succesrecept te komen.
De currypasta die ik voor deze pindarisotto maakte, bevat de volgende ingrediënten (voor 2 personen):
- 3 el pindakaas
- 2 el sojasaus
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 tl peper
- Mespunt cayennepoeder
Het lijkt een hele waslijst, maar veel van die kruiden heb je waarschijnlijk al in huis (en zo niet, koop ze: deze kruiden komen bijna altijd wel goed van pas). Wil je de curry iets kruidiger maken, dan kun je uiteraard extra peper of eventueel sambal toevoegen. Of gebruik de pindakaas met chili & citroengras van De Pindakaaswinkel. Die is echt heel goed als je graag een maaltijd met flink wat pit op tafel tovert. Wij smeren ‘m niet vaak op brood, maar ik gooi de pindakaas wel graag door curry’s.
Houd je niet zo van pittig? Laat dan gerust een beetje peper of de cayennepoeder weg. Zo kun je de risotto zo mild maken als je zelf wilt.

Simpele pindarisotto waar je zo een hele pan van maakt
Ik houd van recepten die je ook prima voor vier of vijf personen kunt maken. Als wij dan een keer eters krijgen, weet ik zeker dat er geen gebrek aan avondeten is. Bij deze pindarisotto is het geen probleem om er een flinke pan van te maken. Als je een goede wok hebt en de ingrediënten vermenigvuldigt, heb je zo iets staan voor een grote groep mensen. Het maken van de risotto kost een minuut of 35, waarvan je vooral veel tijd bezig bent met roeren in een pan. Geen verkeerde bezigheid, en je kunt prima tussendoor gezellig contact hebben met je mee-eters.
De pindarisotto is zowel vegan als glutenvrij, dus ook mensen met dieetwensen kunnen ervan mee-eten. Serveer er wat extra pinda’s of cashewnoten bij om er een volwaardige vegan maaltijd van te maken (oké, en ook omdat pinda’s en cashewnoten gewoon heel lekker zijn!).
Zo maak je de kruidige pindarisotto:

Recept voor kruidige pindarisotto
Ingrediënten
- 150 gram risottorijst
- 1 rode paprika
- 2 wortels
- 150 gram kastanjechampignons
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook (geperst of gesneden)
- 100 ml kokosmelk
- 500 ml bouillon (= 500 ml water + 1/2 bouillonblokje)
- 1 el olijfolie
Voor de currypasta:
- 3 el pindakaas
- 2 el sojasaus
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 tl peper
- Mespunt cayennepoeder
Voor de garnering (en voor de lekker)
- Peterselie of koriander
- Pinda's of cashewnoten
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de currypasta en zet de pasta even apart.
- Snipper de ui, snijd de paprika in stukjes en hak de wortel in dunne plakjes.
- Doe de ui en knoflook samen met de currypasta en een eetlepel olijfolie in een wokpan. Bak zo'n 3 minuten aan, totdat de ui en knoflook wat glazig worden.
- Doe dan de risottorijst erbij in de pan en bak 3 minuten mee.
- Bak in een aparte pan de wortel en paprika aan, totdat ze gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
- Schenk ondertussen een kwart van de bouillon bij de rijst met currypasta. Laat de risotto de bouillon volledig opnemen en voeg dan nog een kwart toe. Ga zo door totdat de risotto alle bouillon heeft opgenomen. Roer goed door.
- Bak vervolgens de champignon zo'n 5 minuutjes in een aparte pan totdat ze flink geslonken zijn.
- Schenk dan de kokosmelk bij de risotto en voeg ook de paprika en wortel toe. Laat de risotto nog even koken totdat alle vocht is opgenomen en proef of de risottorijst goed zacht is. Is dat niet het geval, voeg dan wat extra water toe en laat nog even pruttelen.
- Serveer de risotto in twee kommen. Leg de champignons bovenop en garneer verder met peterselie, pinda's of cashewnoten en eventueel wat fijngehakte stukjes noot.
Notities

Liever een gewone risotto maken?
Denk je nu “Wat een gekkigheid, doe mij maar normale risotto!”? Wie weet ben je alsnog blij verrast door de pindarisotto. Bart is mijn kritische keuringsmeester voor recepten (als hij gerechten lekker vindt, dan weet ik dat het op de blog kan) en hij riep zelfs spontaan dat ik dit recept een plek op mijn site moest geven.
Maar ik snap het ook helemaal als Italiaanse risotto meer je ding is. Dan word je misschien wél blij van deze risotto-recepten:
- Pompoenrisotto met feta (echt een lekker najaarsrecept!)
- Tomatenrisotto met geitenkaas en cherrytomaatjes (dit recept is supersimpel en lekker!)
- Romige risotto met veel kaas en kastanjechampignons
- Bietenrisotto met feta (voor als je van een vrolijk roze kleurtje houdt!)
Welke kruiden zou jij wel door elk eten kunnen gooien?

Onverwacht een vrije dag. Een stevige wandeling gemaakt en van een heerlijk voorjaarszonnetje genoten. En! tijd genoeg om een nieuw recept uit te proberen. Niet veel werk (wel blijven roeren) en een smakelijk resultaat. Vult heel erg, maar dat was na die flinke wandeling welkom. Kruidig, verwarmend zijn woorden die kloppen bij dit gerecht. Wij houden ‘m erin!
Wat onwijs leuk om te horen dat je de risotto hebt gemaakt en dat hij goed beviel 🙂 Dank je wel voor je berichtje, vind ik leuk om te lezen!
Een succesrecept, dat we er op verzoek van mijn man zeker in houden. We stappen langzaam over naar steeds minder vlees en kiezen niet voor vleesvervangers. Deze pindakaascurry is zo vol smaken en texturen dat je het vlees niet mist. Ik heb de kruiden in ruime mate toegevoegd (en de lightversie van de kokosmelk gebruikt om de kilojoules een béétje binnen de perken te houden😀).