recept pindarisotto kruidige risotto

Recept voor kruidige pindarisotto met kokosmelk en veel groenten

 • 25 januari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Combineer mijn twee favoriete recepten en je krijgt dit: pindarisotto. Oftewel: een smeuïge risotto die smaakt naar curry! Het was zondag en ik had zin in iets creatiefs in de keuken. Het pakte nog veel lekkerder uit dan ik had gedacht. Deze pindarisotto is lekker kruidig, barst van de warme kruiden en bevat (uiteraard) een paar flinke lepels pindakaas. Je maakt de kruidenpasta volledig zelf en hebt toch al binnen 35 minuten een goed geurende maaltijd op tafel staan. Vegan en glutenvrij!

Kruidige risotto met de smaak van pindakaas

Van sommige warme kruiden krijg ik nooit genoeg. Niet gek dus dat ik dol ben op curry’s. Ik eet bijvoorbeeld heel graag linzen-dahl, ben dol op mango-curry en eet ook maar al te graag deze pindacurry met banaan. Die recepten gooi ik dan ook vaak in de herhaling. Maar soms wil ik eens iets anders. Het werd deze kruidige risotto met pinda’s. De saus heeft een kruidige pindasmaak door de vele warme kruiden en de eetlepels pindakaas. Daarnaast zitten er lekker veel gewokte groenten in. Als je die even apart bakt, krijg je een stevige pindarisotto met groenten waar nog de nodige bite aan zit.

Risotto bestaat natuurlijk in allerlei varianten. Meestal is het een licht, luchtig en romig gerecht. Ik maak bijvoorbeeld heel graag tomatenrisotto, pompoenrisotto of risotto met kastanjechampignons. Maar je kunt dit typisch Italiaanse gerecht ook een meer Aziatisch tintje geven. Gooi er veel kruiden, pindakaas, pinda’s en sojasaus bij en je krijgt een heerlijke pindarisotto die compleet anders is dan alle andere risotto’s. Het klinkt misschien wat gek. Maar als je van curry houdt, kan het haast niet anders dan dat je hier blij van wordt.

pindarisotto 4

Hoe maak je de curry voor de pindarisotto?

Hoewel ik groot fan ben van de kant-en-klare currypasta’s van Fair Trade (vooral de gele!), probeer ik de laatste tijd vaker zelf currypasta te maken. Dat is helemaal niet zo lastig. Met veel experimenteren ontdek je vanzelf een succesrecept. Kies kruiden die jij graag in curry’s gebruikt en experimenteer een beetje qua verhoudingen om tot jouw succesrecept te komen.

De currypasta die ik voor deze pindarisotto maakte, bevat de volgende ingrediënten (voor 2 personen):

 • 3 el pindakaas
 • 2 el sojasaus
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl komijn
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1 tl peper
 • Mespunt cayennepoeder

Het lijkt een hele waslijst, maar veel van die kruiden heb je waarschijnlijk al in huis (en zo niet, koop ze: deze kruiden komen bijna altijd wel goed van pas). Wil je de curry iets kruidiger maken, dan kun je uiteraard extra peper of eventueel sambal toevoegen. Of gebruik de pindakaas met chili & citroengras van De Pindakaaswinkel. Die is echt heel goed als je graag een maaltijd met flink wat pit op tafel tovert. Wij smeren ‘m niet vaak op brood, maar ik gooi de pindakaas wel graag door curry’s.

Houd je niet zo van pittig? Laat dan gerust een beetje peper of de cayennepoeder weg. Zo kun je de risotto zo mild maken als je zelf wilt.

recept pindarisotto kruidige risotto

Simpele pindarisotto waar je zo een hele pan van maakt

Ik houd van recepten die je ook prima voor vier of vijf personen kunt maken. Als wij dan een keer eters krijgen, weet ik zeker dat er geen gebrek aan avondeten is. Bij deze pindarisotto is het geen probleem om er een flinke pan van te maken. Als je een goede wok hebt en de ingrediënten vermenigvuldigt, heb je zo iets staan voor een grote groep mensen. Het maken van de risotto kost een minuut of 35, waarvan je vooral veel tijd bezig bent met roeren in een pan. Geen verkeerde bezigheid, en je kunt prima tussendoor gezellig contact hebben met je mee-eters.

De pindarisotto is zowel vegan als glutenvrij, dus ook mensen met dieetwensen kunnen ervan mee-eten. Serveer er wat extra pinda’s of cashewnoten bij om er een volwaardige vegan maaltijd van te maken (oké, en ook omdat pinda’s en cashewnoten gewoon heel lekker zijn!).

Zo maak je de kruidige pindarisotto:

recept pindarisotto kruidige risotto

Recept voor kruidige pindarisotto

Romy
Het kruidige van curry en het smeuïge van risotto. Deze pindarisotto heeft het beste van twee werelden. Heerlijk voor als je een verwarmende maaltijd zoekt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas, Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 1 rode paprika
 • 2 wortels
 • 150 gram kastanjechampignons
 • 1 gele ui
 • 2 teentjes knoflook (geperst of gesneden)
 • 100 ml kokosmelk
 • 500 ml bouillon (= 500 ml water + 1/2 bouillonblokje)
 • 1 el olijfolie

Voor de currypasta:

 • 3 el pindakaas
 • 2 el sojasaus
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl komijn
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1 tl peper
 • Mespunt cayennepoeder

Voor de garnering (en voor de lekker)

 • Peterselie of koriander
 • Pinda's of cashewnoten

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten voor de currypasta en zet de pasta even apart.
 • Snipper de ui, snijd de paprika in stukjes en hak de wortel in dunne plakjes.
 • Doe de ui en knoflook samen met de currypasta en een eetlepel olijfolie in een wokpan. Bak zo'n 3 minuten aan, totdat de ui en knoflook wat glazig worden.
 • Doe dan de risottorijst erbij in de pan en bak 3 minuten mee.
 • Bak in een aparte pan de wortel en paprika aan, totdat ze gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
 • Schenk ondertussen een kwart van de bouillon bij de rijst met currypasta. Laat de risotto de bouillon volledig opnemen en voeg dan nog een kwart toe. Ga zo door totdat de risotto alle bouillon heeft opgenomen. Roer goed door.
 • Bak vervolgens de champignon zo'n 5 minuutjes in een aparte pan totdat ze flink geslonken zijn.
 • Schenk dan de kokosmelk bij de risotto en voeg ook de paprika en wortel toe. Laat de risotto nog even koken totdat alle vocht is opgenomen en proef of de risottorijst goed zacht is. Is dat niet het geval, voeg dan wat extra water toe en laat nog even pruttelen.
 • Serveer de risotto in twee kommen. Leg de champignons bovenop en garneer verder met peterselie, pinda's of cashewnoten en eventueel wat fijngehakte stukjes noot.

Notities

Je kunt de risotto ook de volgende dag nog eten. Schenk er dan wat extra water bij voordat je de risotto opbakt in een pan (of verwarm de risotto in de magnetron).
Trefwoord Curry, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Pindakaas, Risotto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept pindarisotto kruidige risotto

Liever een gewone risotto maken?

Denk je nu “Wat een gekkigheid, doe mij maar normale risotto!”? Wie weet ben je alsnog blij verrast door de pindarisotto. Bart is mijn kritische keuringsmeester voor recepten (als hij gerechten lekker vindt, dan weet ik dat het op de blog kan) en hij riep zelfs spontaan dat ik dit recept een plek op mijn site moest geven.

Maar ik snap het ook helemaal als Italiaanse risotto meer je ding is. Dan word je misschien wél blij van deze risotto-recepten:

Welke kruiden zou jij wel door elk eten kunnen gooien?

kruidige pindarisotto
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

20 kleine dingen waar ik trots op ben

19 oktober 2019|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Trots zijn op mezelf is iets wat er bij mij nogal eens bij inschiet. Ik ben geneigd om van de ene naar de andere mijlpaal te racen zonder er echt bij stil te staan wat ik nu eigenlijk heb bereikt. Zonde toch! We doen allemaal regelmatig dingen waar we met recht trots op mogen zijn. En dan heb ik het niet alleen over de grote mijlpalen en jubilea, maar ook over de kleine dingen die je misschien snel vergeet. Tijd om daar daar wat vaker met trots op terug te kijken. En wat is nu een beter moment om daarmee te beginnen dan vandaag? Daarom deel ik 20 kleine dingen van de afgelopen tijd waar ik trots op ben.

Als ik een wens mag doen…

24 september 2017|Persoonlijk|

In mijn leven heb ik al een aantal van mijn wensen zien uitkomen. Ik heb mooie reisjes mogen maken, ik heb geweldige mensen leren kennen, ik heb mijn studie afgerond, ik ben de trotse eigenaar van deze blog én van een paar lieve beesten en ik heb een baan waar ik met plezier naartoe ga. Mensen zeggen weleens dat je je nog niet vervulde wensen niet mag vertellen als je wilt dat ze uitkomen. En toch doe ik het vandaag: ik geef je een inkijkje in mijn 10 grootste wensen, zowel wensen voor de wereld als wensen voor mezelf. En dus knijp ik mijn ogen dicht, blaas ik de pluisjes van een paardenbloem weg en deel ik vandaag mijn wensen met jou.

Body positivity | 5x wat ik wél mooi vind aan mezelf

17 maart 2018|Persoonlijk|

Tevreden zijn met je uiterlijk is nog best wel een ding, zeker in een wereld van fotogenieke influencers, prachtige modellen en Photoshop. Tja, vergeleken met die perfecte lichamen ben ik inderdaad niet zo te spreken over bepaalde lichaamsdelen. Op sommige dagen kan ik me daar zelfs flink druk om maken. Juist daarom wil ik het in dit artikel over een andere boeg gooien. Vergeet het woord ‘arrogant’ even bij dit kleine lesje body positivity! Want zijn er naast die ‘minpunten’ niet ook onderdelen van je lichaam die je wél kunt waarderen? Ik doe graag een dappere poging. Dit zijn 5 dingen die ik wél mooi vind aan mijn lichaam.