Werd jij vroeger ook regelmatig met een plak Peijenburg naar school gestuurd? Ik heb als kind heel wat ontbijtkoek gegeten. Tegenwoordig maak je me gelukkiger met bananenbrood, notenbrood of… met dit recept voor kruidkoek met rozijnen. Dit recept voor kruidkoek levert je een heerlijke cake op met de kruidige smaak zoals je die van kruidkoek kent. Denk: kaneel, koek- en speculaaskruiden en uiteraard rozijnen tussendoor. Door de dadelstroop is de kruidkoek ook nog suikervrij, én er komen geen gluten in voor. Zo kan bijna iedereen van een plak van deze kruidkoek genieten. En genietwaardig is dit recept voor kruidkoek zeker. Zo maak je het recept zelf in weinig tijd!
Vegan recept voor kruidkoek
Oké, laat ik eerst één misverstand (waar ik zelf ook heel lang in getrapt ben) de wereld uit helpen: ontbijtkoek en kruidkoek zijn niet hetzelfde. De ontbijtkoek zoals je die uit supermarktverpakkingen kent, is peperkoek. Dit recept is voor kruidkoek: een cakeachtige koek waarvoor je ook kruiden als kruidnagel en kaneel gebruikt. Overigens kun je aan kruidkoek een geheel eigen draai geven als je dat wilt. Zo smaken rozijnen er heerlijk in, maar kun je er ook heel goed stukjes dadel, gedroogde abrikoos of zelfs chocola in verwerken.
De koek die je met dit vegan recept voor kruidkoek krijgt, is meer cakeachtig. Eigenlijk de structuur zoals je die van bananenbrood gewend bent, maar dan iets plakkeriger. Mét de typerende kruidige smaak dus! Kruidkoek kan niet zonder een paar flinke lepels aan kruiden. Voor dit vegan kruidkoek-recept gebruik ik een mix van kaneel en koek- en speculaaskruiden. Die laatste vind je gewoon in een potje van Verstegen in de supermarkt (en zijn heerlijk in heel veel typen baksels of in je bakje havermout). Hier zitten al de typische kruidkoekkruiden in. Dat zijn onder andere kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Verder gebruik ik het sap van een halve sinaasappel voor extra smaak. Een absolute aanrader! De combinatie daarvan met de warme kruiden is verrukkelijk. Je proeft de sinaasappel er met een subtiel vleugje doorheen.
Zo maak je kruidkoek vegan, suikervrij & glutenvrij
Deze kruidkoek is volledig vegan. Er komt dus geen roomboter, melk of ei aan te pas. De melk vervang ik simpelweg door plantaardige melk. Dat is amandelmelk in mijn geval, maar een andere plantaardige melksoort werkt ook prima. De eieren vervang ik door geprakte banaan en appelmoes. In één cake gaan 2 bananen en 100 gram appelmoes. Nog goed voor een bescheiden portie vitamines ook! De bananen en appelmoes hebben een bindende werking en geven de kruidkoek meteen een meer zoetig tintje. Je hebt verder geen boter nodig.
Verder is de kruidkoek vrij van geraffineerde suikers doordat ik dadelstroop gebruik. Dat heeft dezelfde textuur en kleur als appelstroop en past perfect bij de smaken in de kruidkoek. Je kunt dit gewoon kopen bij de supermarkt (deze van Albert Heijn bijvoorbeeld!) of in de bio-winkel. Heb je geen dadelstroop in huis? Dan werkt appelstroop ook perfect. Check op het etiket of deze suikervrij is (als dat voor jou belangrijk is). Verder geven de banaan en appelmoes ook een zoetig tintje aan de kruidkoek zonder dat daar geraffineerde suiker voor nodig.
Daarnaast is dit recept voor kruidkoek vrij van gluten (wat in mijn geval belangrijk is omdat Bart geen gluten mag). Ik gebruik in de kruidkoek amandelmeel en havermeel in plaats van tarwemeel. Amandelmeel is een vettige meelsoort, die goed bij cake past. Havermeel is een meer stevige meelsoort. Check wel even op het etiket of jouw havermeel glutenvrij is (als je gluten-intolerant bent).
Wat heb je nodig om de vegan kruidkoek te maken?
Voor dit recept voor kruidkoek hoef je niet heel veel uit je keukenkastjes te trekken. En je hebt er ook nog eens niet al te veel tijd voor nodig. Altijd fijn! Met de volgende ingrediënten maak je deze heerlijke kruidkoek:
- Amandelmeel en havermeel. Ik gebruik ze 50/50 voor deze cake. Havermeel voor de stevigheid, amandelmeel voor de meer smeuïge structuur.
- Rijpe bananen. Die zijn een perfecte eivervanger en zorgen voor binding, maar geven de taart ook een zoetig tintje.
- Appelmoes. Ook dit heeft een bindende werking in de kruidkoek. Bovendien matcht de smaak van appels heel goed met de kruidige smaken in de kruidkoek. Gebruik wel ongezoete appelmoes. Die is van pure appels gemaakt en kun je gewoon van het supermarkt-huismerk kopen (of zelf maken als je tijd, zin en appels over hebt).
- Plantaardige melk. Ook dit dient als bindmiddel in het recept voor kruidkoek. Gebruik een ongezoete plantaardige melk die je nog in huis hebt staan. Amandelmelk werkt goed, maar ook havermelk, sojamelk of erwtenmelk kan prima.
- Dadelstroop of appelstroop. Beide stroopsoorten hebben een wat diepere smaak dan andere zoetstoffen (zoals agavesiroop). Daarmee vind ik ze perfect passen bij de kruidkoek.
- Rozijnen. Wat voor cake of koek ik ook eet, voor mij mag het altijd iets specialers hebben. In deze kruidkoek zijn rozijnen een topmatch. Je zou eventueel ook noten kunnen gebruiken als je graag extra bite wilt. Ook gedroogde abrikozen of stukjes dadel zijn trouwens heerlijk in dit recept voor kruidkoek.
- Koek- en speculaaskruiden en kaneel. Kruidkoek kan uiteraard niet zonder kruiden. Duh! Ik gebruik zelf 3 theelepels koek- en speculaaskruiden en 3 theelepels kaneel voor deze kruidkoek. Daardoor krijg je een heel warme, kruidige smaak. Wees gerust: de dadel- of appelstroop maakt de kruidkoek alsnog lekker zoet.
- Sap van een sinaasappel. Voor extra smaak knijp ik een halve sinaasappel uit boven het beslag en roer ik het sap daarvan door het beslag. Het geeft een heel subtiel sinaasappeltintje aan de koek en versterkt de andere smaken.
- Baking soda + appelazijn. Daarmee laat je de kruidkoek rijzen in de oven. Ik schep altijd eerst de baking soda op het beslag en schenk dan de appelazijn daarop, zodat het alvast kan gaan borrelen. Daarna roer ik de twee samen door het beslag, zodat de baking soda echt zijn werk kan doen in de oven straks.
- Snufje zout. Hét ingrediënt dat in geen enkel baksel mag ontbreken.
- Amandelschaafsel. Lekker voor bovenop de cake én doet het goed voor de looks! Uiteraard kun je dit ook weglaten. Het amandelschaafsel zorgt in mijn ogen wel voor een extra gezellig winters tintje aan de kruidkoek.
Recept voor kruidkoek (vegan, glutenvrij & suikervrij)
Zoek je nog een lekkere en semi-gezonde snack voor tussendoor? Wil je iets bijzonders serveren bij de lunch? Of heb je gewoon trek in een feestdagen-achtig bakrecept? Dan is dit recept voor kruidkoek een lekkere én simpele aanrader. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen, het beslag in de bakvorm te schenken en dan te wachten totdat de oven je oppiept voor de eerste plak van deze heerlijke kruidkoek.
Recept voor kruidkoek met rozijnen (vegan & glutenvrij)
Equipment
- Cakevorm
- Oven
- Bakpapier
- Keukenmachine = optioneel
Ingrediënten
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram havermeel
- 120 ml plantaardige melk bijvoorbeeld amandelmelk
- 100 gram appelmoes
- 100 gram rozijnen (geweld)
- 75 gram dadelstroop of appelstroop
- 2 rijpe bananen
- 3 tl koek- en speculaaskruiden
- 3 tl kaneel
- 1 tl baking soda
- ½ el appelazijn
- Sap van een halve sinaasappel
- Snufje zout
- Amandelschaafsel = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven alvast voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Prak de bananen en meng ze met de plantaardige melk, dadel- of appelstroop en appelmoes. Doe ook het sap van een halve sinaasappel erbij. Roer goed door met een lepel of in de keukenmachine.
- Voeg vervolgens de droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, koek- en speculaaskruiden, kaneel en zout) toe. Roer opnieuw goed door.
- Meng als laatste de rozijnen door het mengsel. Schep dan de baking soda op het beslag en schenk de appelazijn op dezelfde plek. Laat het even borrelen en roer dan door het beslag heen.
- Zet het beslag een paar minuten apart, zodat de baking soda alvast wat luchtigheid kan geven en schep het dan in de cakevorm. Schuif de kruidkoek ongeveer 55 minuten in de oven. Check na 55 minuten met een satéprikker of de koek gaar is. De precieze oventijd kan per oven verschillen, dus laat de kruidkoek eventueel iets langer in de oven staan.
- Laat de kruidkoek eerst nog 10 minuten in de cakevorm afkoelen en vervolgens nog zeker 30 minuten buiten de cakevorm. Snijd aan zodra de cake volledig is afgekoeld. Dan kun je er de mooiste plakken van snijden.
Andere (semi-)gezonde cakerecepten
Ik vind het een leuke uitdaging om standaard cakerecepten in een iets gezonder jasje te steken. Naast dit recept voor kruidkoek vind ik ook de volgende soort-van-gezonde recepten een dikke tip:
- Gezonde bananencake van bananenmeel
- Gezonde chocoladecake
- Gezonde sinaasappelmuffins
- Vegan amandeltaart met appel
- Vegan pompoentaart met pecannoten
Vertel eens: wat zijn jouw jeugdige ontbijtkoek-herinneringen?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Winactie | Een vrolijk pakketje voor creabea's en liefhebbers
Een artikel met weinig woorden? Zo vind je ze niet vaak op mijn blog. Maar vandaag heb ik eens niet een hele reeks hersenspinsels of een lijstje met anekdotes voor je klaarstaan. Nee, ik geef een klein pakketje met leuke spullen weg. Omdat ik gisteren jarig was. Omdat ik zin heb om - soort van - uit te delen. Omdat ik het leuk vind om iemand blij te maken. En omdat knutselen nat
Ik ben benieuwd wat jij vindt…