“Schat, wat wil jij vanavond het allerliefst eten?”. Bart weet inmiddels dat er maar één antwoord op die vraag uit mijn mond kan komen: dahl. Dit linzenprutje heeft mijn hart volledig veroverd. Je doet me er zelfs een groter plezier mee dan met de gemiddelde restaurantmaaltijd. Laatst realiseerde ik me dat ik mijn favoriete recept voor linzen-dahl nog nooit hier had gedeeld. Hoe dan?! Deze verwarmende maaltijd vol kruiden en linzen eten we bijna elke week wel. Hierbij alsnog: het recept voor mijn lievelings-dahl. Vegan en vol groenten!

Linzen-dahl, wat is dat?

Ik herinner me nog goed mijn eerste kennismaking met dahl bijna een jaar geleden. Ik had de naam al wel vaak horen vallen, maar had geen idee wat ik van het gerecht moest verwachten. Het bleek de heerlijkste bijna-eenpansmaaltijd te zijn die ik tot nu toe heb geproefd.

Linzen-dahl maak je met gedroogde linzen (niet die uit blikjes dus!), een blik tomatenblokjes, kokosmelk en heel veel kruiden. Zelf gooi ik er daarnaast een boel groenten bij. Sowieso zijn dat bij mij altijd tuinerwten. Daarnaast kies ik de ene keer voor wortel, de andere keer voor paprika, courgette of extra tomaat. Je kookt de linzen als het ware stuk, zodat er een lekker prutje ontstaat. Dat roer je vervolgens door een pan met ui, currypasta, groenten en heel veel kruiden. Zo heb je na een tijdje pruttelen een heerlijk maal vol eiwitten. Vooral lekker om te serveren met rijst of naanbrood!

recept linzen dahl 5

Perfecte vegan maaltijd met veel eiwitten

Dahl vind ik zelf perfect voor als je plantaardig wilt eten, maar even niet staat te springen om het zoveelste vega-worstje uit het AH-schap. Voor deze linzen-dahl heb je geen burgers, worstjes of wat dan ook nodig. Linzen zijn namelijk een bron van eiwitten en ook uit de extra cashewnoten kun je een heleboel eiwitten halen. Bovendien vult dahl als een malle. Ik schep uit enthousiasme altijd flink op als er dahl op het menu staat en zit daarna zeker een aantal uur vol. Weg snackzin!

Wil je de dahl nog eiwitrijker maken? Gooi er dan, zoals in dit recept, tuinerwten doorheen. Of serveer eventueel met vega-kipstukjes. Maar wees gewaarschuwd: ook zonder extra vega-kipjes zal je waarschijnlijk geen last hebben van een knorrende maag na het eten van deze volle kom.

Recept dahl met kokosmelk

Dahl kun je op honderden manieren maken. Als dahl-enthousiasteling heb ik er al een hoop geprobeerd. Zo ben ik uiteindelijk tot dit lievelingsrecept gekomen voor dahl met kokosmelk. Vooral de combinatie van een kruidige curry met kokosroom vind ik fantastisch. Daarnaast gebruik ik een mix van kant-en-klare currypasta (de gele van Fair Trade is mijn lievelings!) met extra gedroogde kruiden. Aan deze dahl heb je dan ook allesbehalve een flauwe hap. Verwacht een goed gekruide maaltijd die heerlijk verwarmend is in het najaar, maar die stiekem ook in de zomer (eventueel een beetje afgekoeld) prima smaakt.

recept linzen dahl 7
recept linzen dahl 7

Recept voor linzen-dahl met kokosmelk

Romy
Als je gek bent op de Indiase keuken, dan is deze linzen-dahl vast iets voor jou. De heerlijk gekruide linzenstoof is heel makkelijk om te maken en smaakt mild pittig. Serveer met cashewnoten om ‘m extra lekker en nog meer vullend te maken.
3.67 (3 stemmen)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 100 gram gedroogde rode linzen
 • 150 gram basmatirijst
 • 400 gram tomatenblokjes =1 blik
 • 100 ml kokosmelk
 • 1 gele paprika
 • 100 gram diepvrieserwten
 • ½ gele ui
 • ½ pakje currypasta (bijvoorbeeld de gele curry van Fairtrade Original)
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl kerrie
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 mespunt cayennepoeder
 • Handje cashewnoten
 • 1 el olijfolie

Instructies
 

 • Breng een pan met een laagje water aan de kook voor de linzen. Maak de linzen goed schoon en gooi ze, zodra het water kookt, in de pan met water. Zet het vuur wat lager.
 • Pak een andere pan voor de rijst en bereid de volgens de aanwijzingen op de rijstverpakking.
 • Snipper ter voorbereiding op het kookwerk de ui en snijd de paprika in kleine stukjes.
 • Schenk een scheutje olijfolie in een roerbakpan en bak daarin het halve pakje currypasta ongeveer één minuut aan op hoog vuur. Doe daarna de ui en knoflook erbij en bak die even mee totdat ze wat glazig zien.
 • Schep vervolgens de paprika door het currymengsel en roerbak nog zo’n 5 minuten.
 • Giet vervolgens het blik tomatenblokjes in de pan en strooi de gedroogde kruiden (kurkuma, kerrie, peper en cayennepoeder) over het roerbakmengsel. Laat het mengsel een minuut of vijf pruttelen en roer regelmatig door.
 • Vallen de linzen (bijna) uit elkaar? Schep het linzenprutje dan door de pan met groenten. Schenk ook de kokosmelk erbij en laat opnieuw zo’n 5 minuten pruttelen. Vergeet niet regelmatig door te roeren.
 • Roer ten slotte de diepvrieserwten door de pan en kook nog een minuut mee. Proef even of de dahl naar jouw smaak goed gekruid is en voeg eventueel zout of peper toe.
 • Schep de rijst en de dahl in twee borden en strooi de cashewnoten eroverheen. Dinner is ready!
Trefwoord Curry, Dahl, Glutenvrij, Lactosevrij, Linzen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept linzen dahl 3

Makkelijke en smakelijke Indiase maaltijd

Zelf dacht ik altijd dat gedroogde linzen gebruiken zoveel betekent als urenlang bezig zijn, linzen moeten wellen, etc. Is dus allemaal niet nodig! De rode linzen moet je wel even schoonmaken (een vergiet werkt daarvoor het handigst!), maar daarna kun je ze zo in de pan kieperen. Al met al ben je aan het maken van de dahl hooguit 40 minuten kwijt. Valt alles mee toch?! En ik kan je verzekeren: dit Indiase gerecht is het wachten en de bereidingstijd zeker waard.

Nu moet ik zeggen dat Indiase maaltijden überhaupt vaak mijn hart weten te stelen. Van bijna alle gerechten met een flinke schep kruiden en een grote scheut kokosmelk erdoorheen word ik blij. Daarom staan curry’s hier in allerlei soorten en maten op tafel. Ben jij net zo’n curryfanaat? Misschien zijn deze recepten naast dit recept voor dahl ook wat voor je:

Wat is jouw favoriete Indiase gerecht?

recept linzen dahl 8

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ida 21 september 2022 op 1:24 pm - Beantwoord

  5 sterren
  Hmm jij hebt de laatste tijd steeds vaker heerlijke recepten op jouw blog! We kunnen het nog net niet ruiken, maar het ziet er zo lekker uit! Eet/drink je trouwens nog steeds lactose en glutenvrij?

  • Romy 22 september 2022 op 8:44 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt, dank je wel! 🙂 Ik word ook gewoon helemaal blij van koken en bakken de laatste tijd.
   Ik eet inderdaad nog steeds lactosevrij. Alleen producten met een minimale hoeveelheid lactose (zoals Parmezaanse kaas) mag ik eventueel wel eten. Glutenvrij eet ik zelf niet, maar Bart wel. Maar ik maak wel mijn meeste maaltijden (en in elk geval al mijn baksels) glutenvrij, zodat hij er ook van kan proeven 🙂 Alleen bij de lunch eet ik zelf wel gewoon mijn eigen glutenbroodjes of glutenhavermout 😉

 2. Lisa 22 september 2022 op 7:17 am - Beantwoord

  Deze ga ik zeker maken! Ziet er zo smeuïg uit, dank je wel.

  • Romy 23 september 2022 op 7:37 am - Beantwoord

   Superleuk om te horen! Enjoy 🙂

 3. Giovanna Jansen 24 september 2022 op 4:44 pm - Beantwoord

  Dat ziet er lekker uit!

 4. Iris jong 26 september 2022 op 5:57 am - Beantwoord

  Oehh ik ben nu een maand aan het reizen door India en lees je blog bijna elke dag. Dit gerecht ga ik zeker maken als ik thuiskom om de herinneringen levend te houden! Dankje!

3.67 from 3 votes (2 ratings without comment)
Beoordeling recept