Sorry voor de traditionele Italiaan! Soms kan ik het niet laten om een op en top Italiaans gerecht te mixen met recepten uit andere keukens. Het is je vast al opgevallen dat ik een liefhebber ben van alles wat ook maar een beetje naar curry smaakt. Dus ik dacht: waarom niet een traditionele orzotto (risotto van orzo) mixen met een heerlijk curryrecept? Et voilà, het resultaat is dit recept voor orzotto met de heerlijke smaken van tomaat, kokosmelk, tofu, pindakaas en een licht pittig tintje. Ook zo gecharmeerd van de Italiaanse én de Indiase keuken? Ontdek hieronder hoe je deze lekkere orzotto zelf maakt.
Wat is orzotto?
Orzotto is een risotto die je maakt van orzo. Orzo ken je misschien wel als pasta in de vorm van grote rijstkorrels. Je kunt het koken in water óf je kunt het laten mee garen met een vloeibare saus. Net als bij risotto dus! Zo krijg je een heerlijk smeuïge orzotto waarbij ook de pasta zelf alle smaken goed heeft opgenomen. Heel lekker!
Voor orzotto zijn allerlei recepten te vinden. Je kunt het maken met een romig paddenstoelensausje, met een zoete tomatensaus, met pesto, broccoli en tuinerwten… Of je kunt het – zoals ik bij dit recept voor orzotto doe – over een heel eigenwijze boeg gooien. Voor dit recept maak je orzotto in een curryachtig sausje met onder andere tomatenblokjes, pindakaas, kokosmelk en tofublokjes. Lekker, smeuïg en bijzonder smaakvol!
Recept voor orzotto met een Indiaas tintje
Dit recept voor orzotto maak je met een smaakvolle saus van onder andere tomatenblokjes (uit blik), pindakaas, kokosmelk, sambal en diverse gedroogde kruiden. Pittig is de orzotto niet trouwens. Vol van smaak en heerlijk romig wel! De smaakmakers in het gerecht zijn onder andere de pindakaas, komijn, kurkuma, gember en sojasaus. En uiteraard geeft de kokosmelk ook een subtiel kokossmaakje af, naast de heerlijke romigheid die het biedt.
Verder bevat deze orzotto stiekem best wat eiwitten. Sowieso is pindakaas een goede bron van eiwitten. Daarnaast roer ik blokjes tofu door de saus. Je hoeft de tofu alleen even te persen (zodat het meeste vocht eruit gaat), droog te deppen en dan in blokjes door de saus te roeren. De tofu neemt dan de heerlijke smaken op van de saus, waardoor er vanzelf lekker veel smaak aan zit. Omdat je de tofu niet apart hoeft te bakken, is het ook nog eens een heerlijk eenpansgerecht. Dat scheelt afwas na afloop!
Welke groenten gebruik je in dit gerecht?
Verder zit dit recept voor orzotto vol met groenten, zonder dat je dat direct aan het gerecht afziet. Door de orzotto roer je een heel blik tomatenblokjes (400 gram), een paar flinke handen spinazie en een rode paprika. Zo haal je het ‘250 gram groenten per dag’-advies moeiteloos. Als je niet zo van spinazie houdt, kun je in plaats daarvan ook tuinerwten uit de vriezer gebruiken. Of ga voor boerenkool of broccoli. Kook de broccoli dan wel even vooraf in een aparte pan, zodat de roosjes goed gaar worden.
Verder roer ik zongedroogde tomaatjes door de orzotto. Dat is zeker geen must, maar ze geven wel een lekkere bite en extra smike aan het gerecht.
Het recept voor orzotto met tomaat en kokos
Heb je zin in een maaltijd die je maar 25 minuten kost, maar wel vol smaak zit en het beste van curry én van risotto combineert? Ga aan de slag met dit recept voor orzotto. Dan staat er met weinig moeite een gerecht vol smaken op je fornuis te pruttelen.
Recept voor orzotto met tomaat, kokos en een Indiaas tintje
Equipment
- Hapjespan of roerbakpan
Ingrediënten
- 150 gram orzo
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 150 gram verse spinazie
- 125 gram tofu
- 1 rode paprika
- 6 zongedroogde tomaten
- ½ gele ui
- 150 ml kokosmelk (geen light!)
- 2 ½ el pindakaas (100% pindakaas)
- 1 el sojasaus
- 1 el kurkuma
- 1 tl sambal
- 1 tl gehakte gember uit een potje of verse gember in stukjes
- 1 tl komijn
- Sap van een halve limoen
Instructies
- Snipper de ui en snijd de paprika in kleine stukjes. Pers daarnaast de tofu uit, dep daarna goed droog en hak dan in blokjes.
- Fruit de ui een paar minuten aan in olijfolie. Voeg dan de pindakaas, gember, sambal en paprika toe en bak 5 minuten mee op hoog vuur. Schep vervolgens de orzo bij de pan en bak nog eens 2 minuten.
- Schenk de kokosmelk, sojasaus en tomatenblokjes bij de orzo en laat op laag vuur pruttelen. Strooi ook de komijn en kurkuma over de orzo en voeg de spinazie toe. Schep regelmatig om.
- Doe, zodra de spinazie wat is geslonken, de tofu-blokjes in de pan. Snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes en roer ook die erdoor. Proef even of je nog kruiden mist en voeg zo nodig toe.
- De orzotto is klaar zodra de orzo goed zacht is. Blijft de orzo wat hard? Schenk er dan een klein beetje water of bouillon bij.
- Serveer zodra de orzo lekker zacht en smeuïg is. Verdeel over kommen en garneer eventueel met petselie en pinda's.
Nog meer heerlijke orzo-recepten
Ik vind orzo altijd een heel geslaagde afwisseling op standaard pasta-recepten. Zeker als je er een lekkere orzotto mee maakt die smeuïg en romig is. Naast dit recept voor orzotto met een Indiaas tintje, zijn dit nog een paar orzo’s die ik je zéker kan aanbevelen:
- Mediterraanse orzo met aubergine
- Vegan orzo met pompoen en tomaat
- Supersimpele vegan orzo met tomaat, paprika en room
- Orzo met champignons en zongedroogde tomaat
Eet jij weleens orzotto? En wat is jouw lievelingscombinatie?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Omgaan met multipotentialisme | Mijn ervaring + 7 tips
"Wat wil je later worden?" Het is een vraag die vaak al aan kleuters wordt gesteld. Al van jongs af aan krijgen we te horen dat
Ik ben benieuwd wat jij vindt…