Heb je al eens gehoord van pilav? Ik at dat recept laatst een keer bij mijn broertje en heb het sindsdien al talloze keren zelfgemaakt. Misschien ken je pilav van de Knorr-pakjes. Maar de échte pilav is dus een tikkeltje anders dan hoe de mensen van Knorr het je voorschotelen. Pilav is kruidige rijst die je eerst even bakt in kruiden voordat je het kookt. Daardoor wordt je maaltijd lekker kruidig! Dit recept voor pilav is mijn favoriete combinatie van lekker kruidig met een vleugje zoet (door de paprika en rozijnen). Serveer met falafel voor een heerlijke avondmaaltijd!
Hoe kun je pilav maken?
Veel mensen denken dat pilav rijst met daarbij een paprikasausje met perzik is. Maar pilav (ook wel pilaf of pilau) is eigenlijk rijst die je direct in kruiden bereidt. Meestal kook je rijst en serveer je het kaal bij een maaltijd. Pilav maken doe je door de rijstkorrels eerst even te bakken in kruiden, ui, knoflook of andere smaakmakers. Daarna kook je de gekruide rijst in precies genoeg water met een vleugje zout (of bouillon). Zorg ervoor dat je niets of zo min mogelijk hoeft af te gieten. Zo behoudt de rijst zijn smaak.
Pilav maken kun je het beste doen met basmatirijst, zilvervliesrijst of pandanrijst. Het is van oorsprong een bijgerecht uit het Midden-Oosten. Maar met een lekker groentemengsel erbij kun je prima van pilav een volwaardige maaltijd maken.
Pilav maken doe je als volgt:
- Fruit eerst de ui en knoflook aan en voeg dan gedroogde kruiden toe. Kies vooral kruiden die je lekker vindt. Ik gebruik zelf voor pilav graag kruiden als kerriepoeder, kurkuma, paprikapoeder, komijn en kaneel. Een kant-en-klare kruidenmix gebruiken kan uiteraard ook.
- Bak dan de droge rijstkorrels even mee. Een minuut of twee is voldoende! Daardoor nemen de rijstkorrels de smaakmakers beter op.
- Schenk dan wat water met een snufje zout (of bouillon) in een kookpan en kook daarin de gekruide rijst. Probeer precies genoeg water te gebruiken. Als je de rijst afgiet, verlies je namelijk ook wat smaak. Voor 150 gram basmatirijst heb je ongeveer 350 ml water nodig.
- Roer de pilav-rijst daarna door de groenten die je erbij hebt gebakken. Dan heb je een heerlijke volwaardige maaltijd.

Pilav-recept met paprika en perzik
Zelf houd ik enorm van de combinatie van kruidig met een vleugje zoet. Daar ga ik bij pilav graag lekker mee los. Ik gebruik daarom rozijnen en perzik (uit blik of uit de diepvries – uit de diepvries bevatten ze geen toegevoegd suiker!) en daarnaast allerlei soorten groenten. Voor dit pilav-recept zijn dat rode en gele paprika, wortel, cherrytomaatjes en tuinerwten (uit de vriezer). Zo krijg je een lekker kleurrijke maaltijd, vooral in combinatie met de gele rijst.
Uiteraard kun je volop variëren met de groenten. Zo smaken courgette, tuinbonen, diverse koolsoorten en pompoen vast ook erg lekker bij de pilav. Rooster de groenten eventueel in de oven als je ze nog meer smaak wilt geven.
Ben jij niet zo’n perzikfan? Gebruik dan gerust abrikoos, mango of eventueel stukjes appel in plaats daarvan. Dadels zullen het bij dit pilav-recept ook heel goed doen voor een zoet en Midden-Oosters tintje.

Serveersuggesties voor de vegan pilav
Ik eet de pilav zelf graag met stukjes falafel. Vooral die van Maza vind ik heerlijk. Bak ze lekker knapperig in de koekenpan, zodat je een goede bite hebt tussen de pilav-rijst en groenten door. Uiteraard kun je de vegan pilav ook met andere vleesvervangers serveren. Denk aan gemarineerde stukjes tofu (bekijk bijvoorbeeld dit recept voor sticky tofu), vegetarische balletjes of kort geroosterde cashewnoten.
Je kunt het jezelf ook wat makkelijker maken: peulvruchten zijn ook een perfecte vleesvervanger. Zo kun je ook prima kikkererwten, linzen of bonen door de pilav roeren. En ben je op zoek naar een crispy bite? Rooster dan de kikkererwten een half uur in de oven op 200 graden (bij voorkeur met wat olijfolie, paprikapoeder, kerrie en peper). Daar worden ze heerlijk knapperig van.

Recept voor pilav met perzik
Wil je een keer je bord vullen met lekker veel kleur, groenten en een heerlijke rijstmaaltijd? Dit is het recept voor pilav:

Recept voor pilav met perzik & paprika (vegan!)
Ingrediënten
Voor de pilav-rijst:
- 150 gram basmatirijst (zilvervlies- of pandanrijst kan ook!)
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- 1 tl kurkuma
- Snufje cayennepoeder
Overig:
- 1 ½ paprika (ik gebruik een mix van geel en rood)
- 2 wortels
- 100 gram diepvrieserwten
- 100 gram perzik (uit blik, uit de vriezer of vers)
- Paar cherrytomaatjes
- Handje rozijnen
- 200 gram falafel (of een andere vleesvervanger)
- Lente-ui
- Olijfolie
Instructies
- Snipper de ui, snijd de wortel in plakjes en de paprika in stukjes.
- Fruit de ui en knoflook even aan in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg dan alle gedroogde kruiden voor de pilav-rijst en de rijstkorrels toe en bak zo'n 2 minuten mee.
- Doe de rijst met het kruidenmengsel dan in een pan met water. Je hebt ongeveer dubbel zoveel water als rijst nodig (ga uit van 350 ml water voor 150 gram rijst). Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in het water. Check na een tijdje even of je genoeg water hebt gebruikt. Voeg zo nodig een klein scheutje toe.
- Bak ondertussen in de koekenpan de paprika en wortel zo'n 10 minuten aan. Voeg na 10 minuten de rozijnen en stukjes perzik toe en bak 5 minuten mee. Roer dan ook de tuinerwten door de pan en bak nog één minuut.
- Bak de falafel in een paar minuten krokant in een koekenpan met wat olijfolie.
- Schep de rijst door de pan met groenten en serveer daarna in twee kommen. Maak af met de lente-ui en de stukjes falafel.

Rijst, rijst, rijst
Met bijna elk rijstgerecht maak je mij wel gelukkig. Curry met rijst, nasi, sticky rijst, rijst met satésaus… ik word van allemaal even warm. En dan niet alleen in de letterlijke zin van het woord. Dit recept voor pilav vind ik zelf een heerlijke afwisseling op veel standaard rijstgerechten. De rijst krijgt zo veel smaak door het even aan te bakken in wat kruiden.
Ben jij net zo’n rijstliefhebber? Misschien vind je deze gerechten ook lekker:
Wat is jouw lievelingsrijstgerecht?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
5 voordelen van minder op social media zitten
Voordat ik begon met werken, checkte ik mijn e-mail zeker elke 10 minuten en deed ik niets liever dan mijn Twitter-feed verversen. Op Instagram checkte ik elk half uur weer of ik likes of reacties had gehad. En soms was ik ook heel wat tijd kwijt aan Facebook. Eenmaal begonnen op mijn werk ben ik cold turkey gestopt met alle apps en e-mails overdag. Ik heb prepaid beltegoed en heb dus alleen internet als er wifi is. Dat bleek het beste medicijn ooit. Alleen nog 's ochtends en 's avonds heb ik een kort rondje appen en mailen. En dat bevalt me best prima! Waarom? Nou, dit zijn in mijn ogen 5 voordelen van minder op social media zitten.
Favorieten | Het gynaecoloog-boek, de YouTube-psycholoog & het gespleten toetsenbord
De kop van dit artikel klinkt als een tamelijk bijzonder sprookje. Maar in werkelijkheid zijn het 3 van mijn favoriete ontdekkingen van de afgelopen tijd. Ja ja, ik verloor mezelf onder andere in een boek dat je een inkijkje geeft in het werk van een man die dagelijks keizersneden uitvoert. Daarnaast ontdekte ik hoe verrassend fijn een toetsenbord met een gespleten persoonlijkheid is. Ik werd verliefd op een prinsesachtige jurk, benoemde een op-z'n-kop-taart tot favoriet en ontdekte het allerbeste vegan voer dat ik ooit heb geproefd. Dit zijn mijn favorieten van de afgelopen tijd.
Je kwetsbaar opstellen | Dit is wat het je brengt!
Je kwetsbaar opstellen is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid. Zeker in een wereld waarin perfectie soms het grootste goed lijkt te zijn. En dat terwijl ieder mens tekortkomingen heeft, fouten maakt en weleens door vervelende gedachten of onzekerheden geteisterd wordt. Soms is het de makkelijkste weg om een masker op te zetten als de perfecte ouder, collega of vriend(in). Maar wat zou er gebeuren als je je kwetsbaarheid toont, over je gevoelens praat en je onzekerheden deelt? Het is iets wat ik de afgelopen jaren meer ben gaan doen en wat mij veel heeft gebracht. In dit kleine pleidooi vertel ik wat kwetsbaarheid mij heeft opgeleverd.
Ziet er heerlijk en kleurrijk uit! Ik ben ook een groot fan van rijstgerechten, je kunt er zoveel mee varieren.