Als groentegek kan de hoeveelheid groenten op mijn bord me niet groot genoeg zijn. Ik ben dan ook gek op elk recept waarin een hele lading verse groenten verwerkt is. Mijn favoriet? Ratatouille! Ik maak het minimaal één keer per week klaar en heb er ook echt al-tijd zin in. Supersimpel te maken, heel snel klaar en heel gezond. Wat wil je nog meer? Het recept misschien? Nou, dat komt goed uit. Hieronder deel ik mijn recept voor vegetarische ratatouille.

Zelf vegetarische ratatouille maken

Zal ik eens een gênante bekentenis doen? Tot een jaar geleden kende ik alleen ratatouille uit blik. Pas toen ik op een middag ging googelen, ontdekte ik dat je ratatouille gewoon zelf kunt maken. Yum! Dat leek me een strak plan. Na een jaar steeds weer andere dingen proberen, heb ik inmiddels mijn eigen favoriete recept voor vegetarische ratatouille. Met een heleboel groenten geroerbakt met zoete aardappel én een lekkere vleesvervanger erbij. Hoe je deze vegetarische ratatouille zelf kunt maken? Hieronder geef ik tekst en uitleg.

recept verse ratatouille

Ingrediënten voor vegetarische ratatouille

Voor 2 personen heb je, naast een portie lekkere trek, de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 grote zoete aardappel
 • 3/4 courgette
 • 1/2 aubergine
 • 1 paprika (geel, rood of oranje)
 • 1 rode ui
 • 2 tomaten
 • 150 gram gezeefde tomaten (Passata di Pomodoro)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • 3 eetlepels Provençaalse kruiden (de grote potten van Lidl van € 0,99 vind ik een aanrader!)
 • 2 vegetarische schnitzels
 • Scheutje olijfolie
recept vegetarische ratatouille

Recept voor vegetarische ratatouille

Zoals ik al zei, is deze vegetarische ratatouille héél simpel om te maken. Ik ben zelf meestal wel binnen 25 minuten klaar en maak dan meteen een portie voor 2 dagen. Je bent vooral veel tijd kwijt aan groenten snijden. Daarna is het een kwestie van roerbakken en afwachten totdat je kunt aanvallen.

De stap-voor-stap-uitleg:

recept ratatouille 3

Recept voor vegetarische ratatouille

Romy
Ratatouille is een supersimpel en lekker gerecht om veel groenten binnen te krijgen. Een AVG'tje maar dan anders! Bereid deze heerlijke maaltijd binnen 25 minuten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 1 grote zoete aardappel
 • 3/4 courgette
 • 1/2 aubergine
 • 1 paprika (geel, rood of oranje)
 • 1 rode ui
 • 2 tomaten
 • 150 gram gezeefde tomaten (Passata di Pomodoro)
 • 2 vegetarische/vegan schnitzels
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • 3 el Provençaalse kruiden
 • Olijfolie

Instructies
 

 • Was alle groenten en pak er een scherp mes bij. Snijd de courgette, aubergine, paprika, rode ui en tomaten allemaal in kleine stukjes.
 • Schil de zoete aardappel met een dunschiller en snijd deze in iets grotere blokjes. Doe de zoete-aardappelblokjes in een pan met water om ze te koken.
 • Doe daarna een scheutje olijfolie in een roerbak- of wokpan. Fruit daarin de rode ui in ongeveer 1 minuut aan.
 • Tijd om de groenten erbij te mikken! Ho wacht, niet allemaal tegelijk. Zet eerst het vuur wat zachter en doe dan als eerste de paprikablokjes erbij. Roerbak het geheel zo’n 2 minuten. Daarna kun je de courgette en aubergine toevoegen.
 • Strooi na een paar minuten het paprikapoeder, de peper en de Provençaalse kruiden over de groenten en blijf het geheel nog zo’n 5 minuten goed doorroeren.
 • Check ondertussen of de zoete aardappel gaar is. Ik doe dat zelf door er met een vork in te prikken. Zodra de zoete aardappel zacht is, haal ik de pan van het vuur en giet ik het af. Gooi de zoete aardappel dan bij de groenten in de pan.
 • Voeg ook de blokjes tomaat en 2 teentjes knoflook (uiteraard geperst of gesneden!) aan de roerbakmix toe.
 • Pak daarna de gezeefde tomaten (uit een pakje, maar vers kan natuurlijk ook) erbij en gooi daarvan een paar flinke scheuten in de pan. Laat het geheel nog zo’n 1 minuut sudderen.
 • Zijn de groenten helemaal gaar? Top, serveren maar! In mijn geval met een lekkere vleesvervanger erbij. Yum!
Trefwoord Aubergine, Lactosevrij, Paprika, Suikervrij, Tomaten, Vegetarisch, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

P.S. Inspiratie nodig voor écht smakelijke vleesvervangers om erbij te serveren? Op mijn blog vind je heel wat vega-reviews, waarin ik mijn aanraders en totaal-niet-aanraders met je deel.

vegetarisch recept met groenten

Voilà, een bord vol groenten!

Ik geloof dat in deze maaltijd minimaal zo’n 300 gram groente per persoon zit. In ieder geval een heel bord vol! Goed voor de vitamientjes en vooral heel erg lekker. Ook door mijn vriend en door mijn broertje is dit recept voor vegetarische ratatouille gelukkig helemaal goedgekeurd.

Je schijnt ratatouille trouwens ook heel lekker uit de oven te kunnen maken (zie bijvoorbeeld dit recept van Allerhande). Zelf houd ik wel van lekker makkelijk uit de pan, maar het lijkt me zeker leuk om ook nog eens ratatouille uit de oven te proberen. Met ratatouille kun je bij mij de plank niet snel misslaan, dus uit de oven zal het ongetwijfeld ook héérlijk smaken.

Maak jij weleens zelf ratatouille?

recept voor vegetarische ratatouille

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 juni 2020 op 7:02 am - Beantwoord

  Echt een recept voor mij. Deze ga ik zeker maken. Ik ben ook zo’n groenteliefhebber.

 2. Naomi 2 juni 2020 op 7:35 am - Beantwoord

  Dit ziet er zó lekker uit! Gelijk weer wat inspiratie voor lekker avondeten opgedaan.

  • Romy 11 juni 2020 op 11:26 pm - Beantwoord

   Oeh leuk om te horen! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt, mocht je het een keer maken 🙂

 3. Audrey 2 juni 2020 op 9:08 am - Beantwoord

  Oe, dit lijkt me heel lekker! Ik ga het zeker eens maken.

 4. Giovanna Jansen 2 juni 2020 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik ben ook dol op ratatouille en op veel groente eten. Ik maak het niet elke week, maar het staat hier wel heel regelmatig op het menu.

 5. Meaghan 2 juni 2020 op 9:54 am - Beantwoord

  Lekker! Ik maak mijn ratatouille altijd net wat anders, maar dit is ook wel een goede variant! Ik heb het nog nooit met zoete aardappel er doorheen gemaakt (meestal serveer ik er zoete aardappelfrietjes los bij), maar er doorheen is ook erg lekker denk ik!

  • Romy 11 juni 2020 op 11:25 pm - Beantwoord

   Oeh, ratatouille met zoete-aardappelfrietjes erbij klinkt ook niet verkeerd! Misschien ga ik die combinatie ook nog eens proberen 🙂

 6. Anouk 2 juni 2020 op 10:42 am - Beantwoord

  Ziet er lekker uit!

 7. bychristiana 2 juni 2020 op 10:42 am - Beantwoord

  Dit lijkt me super lekker en makkelijk te maken. Ik ben niet echt (oké, helemaal niet) een keukenprinses, maar dit moet mij zelfs lukken. Ik ga je receptje opslaan;-)

 8. Bettie 2 juni 2020 op 10:43 am - Beantwoord

  Ik kan ook niet genoeg van groenten krijgen. Maar zelf nog nooit ratatouille gemaakt. Misschien toch maar eens gauw doen.

 9. Wies | Nature of Happiness 2 juni 2020 op 10:49 am - Beantwoord

  Ik maak eigenlijk nooit Ratatouille, maar het klinkt wel lekker dus ik ga het zeker een keer proberen!

 10. johanna 2 juni 2020 op 1:30 pm - Beantwoord

  Lekker. Ook ik maak regelmatig ratatouille, maar kook het veel langer (zonder roerbakken vooraf). Daarom moet er dan nog bouillon doorheen. I.p.v. vleesvervanger ernaast kun je er ook gewoon champignons of tofu bij doen (aan het einde), kaas eroverheen, of feta erdoorheen brokkelen (ook aan het einde). Je weet ik heb het niet zo op kant-en-klaar-produkten, dus daarom deze alternatieven. Overigens neem ik het ook zonder kaas etc. In de pasta, die ik erbij doe, zit genoeg anders. En als ik iets over heb, dan pureer ik het en is het de basis voor de sauce van morgen. Bon Appetit

  • Romy 11 juni 2020 op 11:25 pm - Beantwoord

   Goed idee inderdaad om er kaas bij te eten! Met feta lijkt het me ook erg lekker! Ik wil zelf ook een keer ratatouille met pasta maken. Volgens mij smaakt het met pasta in plaats van zoete aardappel ook hartstikke prima.

 11. Josephine 6 juni 2020 op 6:01 pm - Beantwoord

  Hmm, dat klinkt lekker, Romy! Mijn ratatouille is eigenlijk altijd vegetarisch, ik wist niet eens dat er varianten met vlees waren! Maar ik had nooit eraan gedacht om zoete aardappel toe te voegen: goed idee!

 12. Heidi 9 juni 2020 op 8:36 pm - Beantwoord

  Ziet der echt heerlijk uit.

Beoordeling recept