winter smoothie bowl

Winterse smoothie bowl met appel, kaneel & pindakaas

 • 13 november 2022
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Smoothies en smoothie bowls vind ik geweldig als ontbijt. Tenminste, als het buiten snikheet is en mijn lichaam snakt naar verkoeling in de vorm van koud eten. In de winter eet ik mijn ontbijt liever warm. Gelukkig realiseerde ik me laatst – waarom wist ik dat niet eerder? – dat je ook warme smoothie bowls kunt maken. Eureka! Deze winterse smoothie bowl eet je warm en tikt door de combinatie van appel, kaneel en pindakaas allerlei herfstclichés af. Voor rommelende magen hoef je niet bang te zijn: in de smoothie bowl zit ook vermalen havermout, waardoor ik er zelf goed vol van zit. Drie minuten werk en dit verwarmende ontbijt inclusief appeltaartgeur staat op je te wachten!

Zo maak je een winterproof smoothie bowl

Bij smoothies denk je (ik wel tenminste) vast aan verkoelende drankjes die je in gedachten naar een tropisch eiland brengen. Mango, ananas, banaan of juist groene ingrediënten – gooi er maar in! Maar hoe kan dat nou weer iets lekkers zijn als het verwarming-aan-en-warme-plaids-weer is? Dat kan prima! Je moet je smoothie bowl er alleen iets op aanpassen. Zo doe ik dat:

 • Gebruik geen diepvriesfruit, maar gewoon vers fruit.
 • Gooi havermout in de smoothie. Daardoor wordt het vullender en krijg je een oplepelbare stevigere smoothie.
 • Gebruik seizoensfruit. (Geschilde) appel is bij mij favoriet voor winterse smoothie bowls. Daarnaast gooi ik er altijd een banaan bij, omdat ik nu eenmaal een bananenfreak ben (en omdat de smoothie daar zoeter en steviger van wordt).
 • Kies voor je favoriete winterkruiden. Kaneel of koek- en speculaaskruiden zijn perfect. Zeker in combinatie met appel of peer! Daar krijg je direct het appeltaartgevoel van.
 • Kook de smoothie bowl heel even in een pannetje of zet in de magnetron, zodat hij lekker warm wordt. (Doe dat zonder de toppings; die leg je er pas later op.) Dat is natuurlijk geen must, je kunt de smoothie ook prima op kamertemperatuur eten. Maar zelf vind ik hem opgewarmd het állerlekkerst.
winterse smoothie bowl met appel

Winterse smoothie bowl met appel en kaneel

Als er twee ingrediënten zijn die ik op en top najaar vind, dan zijn het wel appel en kaneel. Die twee spelen dan ook de hoofdrol in deze winterse smoothie bowl, samen met (mijn andere favoriet!) koek- en speculaaskruiden van Versteegen. Ik ben zelf vooral niet te zuinig met de kaneel. Daar wordt de winter smoothie bowl smaakvoller van. Door ook een banaan te gebruiken in de smoothie bowl, krijg je in één klap twee stuks fruit binnen. Ik schil de appel zelf wel even, omdat je anders stukjes schil in je smoothie zult spotten.

Om de smoothie bowl nog meer een zoete appeltaartachtige smaak te geven, gebruik ik verder een paar druppeltjes vanille-extract. Dat is wat mij betreft een handig ingrediënt om elk ontbijt ietsje zoeter te maken zonder meteen naar de suikerpot te hoeven grijpen. Daarnaast kan ik het niet laten om een flinke schep pindakaas door de winterse smoothie bowl te roeren. Ik bedoel: álles wordt beter van pindakaas (tenzij je allergisch bent natuurlijk – in dat geval: don’t try this at home).

Voor de smoothie bowl zelf gebruik ik deze ingrediënten:

 • 1 banaan
 • 1 appel (geschild)
 • 30 gram havermout
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl koek- en speculaaskruiden
 • 150 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk
 • 1 el pindakaas
 • 1/2 tl vanille-extract
winterse smoothie bowl met appel

Vijf minuten werk voor een winterontbijt

Meestal ontbijt ik in de winter met warme havermoutpap. Deze variant met kaneel en framboos bijvoorbeeld. Maar dit winterontbijt is een geslaagde variatie daarop. De winterse smoothie bowl is qua structuur uiteraard wat dunner, omdat ik hem in de blender gooi. Tegelijkertijd gebruik ik niet te veel plantaardige melk en havermout om de smoothie bowl stevig te maken. Het is dus gewoon een lepelbare substantie; niet iets vloeibaars wat je haast zou drinken. Hou ik van!

Het enige wat je hoeft te doen voor dit ontbijt is alle ingrediënten in een blender gooien en de substantie vervolgens in een steelpannetje twee minuten op het vuur laten warm worden. Heb je een magnetron? Dan werkt die ook prima in plaats van de steelpan. That’s it, daarna kun je je tanden in deze lekkere start van de dag zetten.

droogfruit
winterse smoothie bowl met appel

Top topping-tip: droogfruit

Voordat ik het recept deel, nog een leuke toptip. Of nee, een topping-tip. Ik kreeg van het merk Droogfruit (geen spon, wel gekregen!) een doosje met gevriesdroogd fruit toegestuurd. Wat een fantastische vondst! Het fruit is dus gedroogd door het te bevriezen, waardoor 97% van de originele stoffen (vitamines, vezels, etc.) behouden blijft. Verder is er geen zoetstof of iets anders aan toegevoegd. Je eet gewoon puur fruit, maar dan gedroogd. Het fruit heeft daardoor wat crunchy-achtigs, terwijl het wel de intense smaak van fruit heeft.

Vooral het potje met gedroogde banaan gaat er hier hard doorheen. Zoals je ziet kon ik het niet laten om ook op deze winterse smoothie bowl wat gevriesdroogde banaan en frambozen te strooien. Yum!

Hoe maak je de winterse smoothie bowl?

Deze smoothie bowl met een winters tintje bereid je op de volgende manier:

winterse smoothie bowl met appel

Winterse smoothie bowl met appel, kaneel & pindakaas

Romy
Waarom alleen smoothie bowls eten in de zomer? Deze winterse smoothie bowl is lekker warm en vinkt het hele lijstje aan najaarsclichés af: appel, kaneel, koek- en speculaaskruiden en havermout. Een lekker warm ontbijt dat je binnen 5 minuten maakt en waar je een hele tijd goed vol van zit!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Blender of staafmixer
 • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de smoothie bowl:

 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 30 gram havermout
 • 150 ml plantaardige melk (ik gebruikte amandelmelk)
 • 1 el pindakaas
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl koek- en speculaaskruiden
 • 1/2 tl vanille-extract

Voor de topping:

 • Droogfruit (ik gebruik gevriesdroogde banaan en frambozen)
 • Handje rozijnen
 • Pompoenpitten
 • Kokosrasp
 • Pindakaas
 • Walnoten

Instructies
 

 • Schil de appel en snijd in stukjes.
 • Gooi daarna alle ingrediënten voor de smoothie bowl in de blender en maak er een smeuïge smoothie van. Met een staafmixer lukt dat overigens ook.
 • Schenk de smoothie bowl in een steelpan en verwarm zo'n 2-3 minuten. Vind je de smoothie bowl te stevig? Schenk er dan wat extra plantaardige melk bij.
 • Doe de smoothie in een kom en versier met gedroogd fruit en andere toppings. Eet smakelijk!
Trefwoord Appel, Glutenvrij, Havermout, Lactosevrij, Pindakaas, Smoothie, Smoothie bowl, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
winterse smoothie bowl met appel

Wat zijn nog meer warme winterontbijtjes?

“Warm winterontbijt” bekt alleen al lekker, toch? 😉 En het smaakt nog goed ook! Ik ben zelf gek op warme ontbijtjes in het najaar en heb daar allerlei lekkere opties voor. Naast deze warme winterse smoothie bowl word ik ook heel gelukkig van deze net zo verwarmende ontbijtrecepten:

Ben jij ook zo gek op warme ontbijtjes in de winter?

1 9

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 november 2022 op 8:31 am - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit en helemaal omdat deze warm is, perfect voor nu! En ik ga eens kijken naar het droogfruit, klinkt heel lekker.

Beoordeling recept
Recente blogs

"Had ik maar…" | Waarom ik niet in die zin geloof?

17 februari 2021|Persoonlijke groei|

Had ik maar een andere keuze gemaakt. Of eerder die relatie verbroken. Of niet die sollicitatie verprutst. Had ik maar niet op 'Send' gedrukt toen ik deze onhandige e-mail zonder spellingscheck de deur uit deed. Had ik maar... Die zin is bij veel mensen vast wel eens door het hoofd geschoten. Ook bij mij zeker wel een keer of duizend - als het niet meer is. Totdat ik op een gegeven moment besefte dat het me nergens bracht. Of in ieder geval geen stappen vooruit. Ik besloot die zin vrolijk uit mijn leven te bonjouren en heb hem nog geen dag gemist. Om deze 6 redenen!

11 mooie lessen die ik meeneem uit 2023 (over loslaten, zelfacceptatie en verandering)

12 januari 2024|Persoonlijke groei, Persoonlijk, Zelfliefde|

De kalender is al lang en hoog en breed omgeslagen naar 2024. Het kerstdiner lijkt alweer een hele tijd geleden, en de oliebollenkraampjes staan terug op stal. Toch werp ik graag nog een blik over mijn schouder naar het oude jaar. Want naast vooruitblikken op wat 2024 allemaal gaat brengen (zoals ons nieuwe huis, hoera!), kijk ik ook graag terug op wat 2023 me in mijn rugzak liet stoppen. Dit zijn 11 mooie lessen die vorig jaar mij leerde. Over mezelf, over het leven, over acceptatie en over heel veel loslaten.