Woknoedels zijn één van mijn beste nieuwe ontdekkingen. Natuurlijk heb ik wel vaker noedels gegeten. Maar woknoedels kun je gewoon mee wokken met de groenten. Hoe handig! Zo heb je naderhand maar één pan af te wassen, terwijl je toch een lekkere en voedzame maaltijd voor je neus hebt staan. Mijn lievelingsrecept met woknoedels is dit: woknoedels met sticky aubergine, edamame-boontjes en cashewnoten in een heerlijke umami saus. Als je houdt van de lekkere sticky sauzen zoals ze die bij goede toko’s maken, dan word je vast blij van dit woknoedels-recept.
Vegan recept woknoedels
Noedels zijn een perfect recept om vegan te maken zonder dat je iets hoeft te missen. Je kunt vegan kipstukjes mee wokken als je daar gek op bent. Maar edamame-boontjes of noten zijn ook een perfecte eiwitbron in een vegan recept met woknoedels. Of gebruik een flinke schep pindakaas! Ook daar zitten veel eiwitten in en je kunt er meteen de lekkerste pindasauzen mee maken. Een andere optie waar ik graag voor ga, is noedels met krokante tofu. Ik maak knapperige tofu altijd volgens dit recept. Zowel bij rijst als bij noedels zijn die blokjes tofu met een crispy buitenkant een lekkere toevoeging.
Bij deze woknoedels ga ik voor een mix van edamame-boontjes en cashewnoten. Gewokt in een sticky saus smaken die twee nóg lekkerder, zeker met sesampitjes erbij.
Andere vegan noedelrecepten waar ik zelf altijd watertandend naar uitkijk als ze op het menu staan, zijn deze:
- Noedels in zoet-pittige saus
- Vegetarische noedels met satésaus (die ook gewoon vegan zijn, maar die ik destijds vega noemde!)
- Noedels met vega-kip-kerrie en ananas
- Ramen-noedels met paksoi en mango
Máár dit recept voor woknoedels is sinds kort mijn grote favoriet. Je maakt de noedels met een heerlijke sticky saus met onder andere sojasaus, agavesiroop, rijstazijn, sesamolie en het sap van een sinaasappel. Het resultaat is een supersmaakvolle saus, die de aubergine ook extra veel smaak geeft.
Wok met sticky aubergine en heel veel smaak
Voor dit recept met woknoedels ga ik buiten mijn standaard groenterepertoire (bestaande uit paprika, courgette, wortel en tuinerwtjes). Ik gebruik namelijk aubergine. Dat is echt zo’n groente die in mijn ogen soms niet weg te krijgen is, maar soms juist mega-goed smaakt. Het hangt er maar net van af hoe je het klaarmaakt. Deze sticky saus maakt de aubergine extra lekker. Je wokt de aubergine lekker lang en gebruikt flink wat saus. Daardoor wordt de aubergine goed zacht en neemt hij de smaak van de saus goed op. Als je nog geen overtuigd aubergine-liefhebber bent, kan ik je zeker aanraden om aubergine vooral wat langer te wokken (of in de oven te roosteren) en met sojasaus en agavesiroop te bereiden. De smaak wordt er zó goed van.
Verder gebruik ik paprika en paksoi bij dit recept met woknoedels. Zo krijg je al met al nog best wat groenten binnen in deze lekkere wokmaaltijd.
Hoe maak je de sticky saus?
Voor de sticky saus bij de aubergine en andere groenten gebruik ik de volgende ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 el sojasaus
- het sap van een halve sinaasappel
- 2 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- 1 el maïzena (om de saus iets te laten indikken)
De sojasaus geeft de woksaus een heerlijke umami-smaak. Daarnaast zorgt de ahorn- of agavesiroop voor een zoetig tintje. Het sinaasappelsap maakt de saus iets plakkeriger en geeft een heerlijk extraatje. En de sesamolie en rijstazijn hebben een heel unieke smaak die je zeker wilt toevoegen aan de saus. Vooral sesamolie vind ik een heerlijk wondermiddel in wokgerechten. Je hebt er vaak maar een theelepel van nodig om die typische sesam-smaak aan je gerecht mee te geven.
Welke woknoedels gebruik ik?
Voor dit recept met woknoedels kies ik voor de allermakkelijkste weg: de kant-en-klare woknoedels van Conimex. Die hoef je écht alleen nog maar mee te wokken en zijn al voorgekookt. Eén minuut mee wokken is voor deze noedels al genoeg om serveer-klaar te zijn.
Uiteraard kun je ook niet-kant-en-klare noedels gebruiken, zoals volkoren noedels, soba-noedels of (voor een glutenvrije variant) rijstnoedels. Die moet je wel even voorkoken, maar zijn vaak ook al binnen 3-4 minuten klaar om te serveren. Overigens zou ik rijstnoedels niet mee-wokken, omdat die wat snel uit elkaar vallen. Met soba-noedels of volkoren noedels lukt dat wel heel goed. Net als met de vrolijke krullerige woknoedels uit de supermarkt!
Recept woknoedels met sticky aubergine
Ben je, net als ik, altijd in voor een kom vol noedels? En kun je een flinke scheut sojasaus en een lekkere woksaus wel waarderen? Dan word je hopelijk net zo blij als ik van dit recept met woknoedels, sticky aubergine, edamame-boontjes en sesampitjes. Zo maak je deze noedels in ongeveer 25 minuten:
Recept woknoedels met sticky aubergine & edamame-boontjes
Ingrediënten
- 150 gram woknoedels kant-en-klare woknoedels of noedels die je nog moet koken (gebruik rijstnoedels voor glutenvrij)
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 100 gram edamame-boontjes uit de vriezer of voorgekookt
- ⅓ paksoi
- 2 teentjes knoflook
- ½ gele ui
- 1 tl gember
- ½ tl peper
- Handje cashewnoten
Voor de sticky saus:
- 2 el sojasaus
- 2 el ahornsiroop of agavesiroop
- Sap van een halve sinaasappel
- 1 el maïzena
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
Voor de garnering:
- Sesampitjes
- Bosui
Instructies
- Snijd om te beginnen de aubergine en paprika in stukjes. Snipper daarnaast de ui en snijd reepjes van de paksoi (zowel de bladeren als het harde gedeelte).
- Heb je noedels die nog gekookt moeten worden? Maak die dan alvast klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet daarna apart.
- Fruit de ui en knoflook kort aan in een wokpan en voeg dan de aubergine en rode paprika toe. Wok ze 2 minuten mee.
- Schenk vervolgens de sojasaus, ahorn- of agavesiroop en rijstazijn bij de groenten. Knijp ook een halve sinaasappel uit boven de pan en roer het sap door het wokmengsel. Strooi er daarnaast wat gemberpoeder en peper bij. Wok zo'n 5 minuten op hoog vuur.
- Voeg dan de paksoi-reepjes aan de pan toe en wok opnieuw 5 minuten mee. Schep vervolgens de edamame-boontjes en een eetlepel maïzena bij het mengsel. Wok daarna door totdat de aubergine volledig zacht is en de paprika gaar is. Dit duurt nog een minuut of 5-10.
- Gooi in de laatste minuut de woknoedels bij de pan met wokgroenten. Schenk er ook een beetje sesamolie bij. Wok de noedels nog 1 minuut mee. Check even of de saus dik genoeg is naar jouw smaak. Voeg zo nodig nog een schepje maïzena toe. Als je de saus juist iets dunner wilt, kun je een beetje water toevoegen.
- Serveer de noedels met cashewnoten, sesampitjes en eventueel wat bosui. Eet smakelijk!
Notities
Nog meer tips voor sticky gerechten
Sinds ik dankzij Bart sticky rice voor het eerst ontdekte, ben ik mega-fan van alles met een sticky sausje. Ik eet zelf bijvoorbeeld ook heel graag deze parelcouscous met sticky aubergine en champignons. Of deze fried rice, met een soort van sticky sausje.
Echt, ik vraag me nog steeds vaak af hoe ik het ooit zonder sesamolie en sojasaus heb gered in mijn keuken. Die twee zijn zulke lekkere smaakmakers in talloze gerechten! Ook in dit recept voor woknoedels zijn ze de grote showsteler. Misschien niet zichtbaar op het bord, maar wel in je mond. Zó zó lekker!
Heb jij nog meer aanraders voor gerechten met een sticky saus?
Ik denk dat jij ook echt even moet gaan shoppen bij je plaatselijke Japans/Aziatisch winkeltje Pikapika. Echt. Heel spannende ingredienten daar.
Ziet er lekker uit.